Решението на Конституционния съд (КС), с което „отмени“ временното отнемане на книжката и спиране на колата от движение заради неплатени глоби, е обнародвано в Държавен вестник. Това означава, че ще влезе в сила след три дни, т.е. от 2 април 2021 г. (петък) пътната полиция вече няма да има това правомощие.

Както „Лекс“ писа, решението му ще обезсмисли проверките по границата за дължими пътни глоби, които МВР извършва от миналото лято, тъй като с тях шофьорите само могат да бъдат информирани колко имат да дават, но не и да бъдат задължени да го платят и спирани да напуснат страната.

В решението си КС изтъкна, че отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби не целят безопасността на пътя, а единствено държавата по-лесно да събира вземанията си от гражданите.

Конституционните съдии единодушно приеха, че законодателят заобикаля закона и предвидения в него ред за принудително изпълнение на публичните вземания за глоби.

Що се отнася до проверките на границата те заявиха: „Правото на свободно движение се ограничава до степен на пълното му отнемане, когато прилагането на принудителните административни мерки се извършва на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България“.

КС прие, че с отнемането на шофьорската книжка и свалянето на табелите на автомобила заради глоби не само се ограничава правото на свободно движение, но и се погазва и правото на собственост.

„Всяко ограничаване на основни конституционни права на гражданите, което има за цел да компенсира неспособността на държавата да изпълнява задълженията си, е недопустимо в правовата държава. Обстоятелството, че държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите“, заявиха конституционните съдии (повече за решението на КС виж тук).

Досега от МВР не са коментирали решението. Както „Лекс“ писа, след като през ноември 2020 г. Върховният административен съд му разпореди незабавно да прекрати проверките за неплатени глоби на два гранични пункта с Гърция (повече за определението виж тук), министерството не прекрати практиката, а напротив – реши да я регламентира с промени в правилника си (повече виж тук).

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хахахах
Хахахах
31 март 2021 11:55
Гост

ГЕРБ нанесе пълен погром в правото.
То не бяха закони, правилници, наредби и заповеди, които са откровено идиотски.
Борисов е мутра и използва държавата за бухалка и да рекетира хората.
Борисов не уважава правото, а силата.
От една година го няма никакъв да даде интервю или да отиде в телевизия, да го питат нещо.
Даже в парламента не се е вясвал една година … да отговори на питане.

А за полицейският и административен произвол .. думи нямам … държат се като башибозук с хората.
….
Мислете

Саливерстров
Саливерстров
30 март 2021 9:08
Гост

Еми хубаво. Сега ще се напъват да съдят. Сега им се отвори шанс пари да вземат

JJ Oper
JJ Oper
30 март 2021 9:07
Гост

Излагацията е пълна. Не знам как се очаква да се спрат убийствата по пътищата ако не се вземат мерки и съда дава кураж на хората да не си плащат глбите

Темелкова
Темелкова
30 март 2021 9:06
Гост

Така, че по-лесно. Гледаме само конституцията и не мислим как и по какъв начин да сме държава. Не мислим как да почнем да носим маски, не мислим как да спрем да се убиваме на пътя. Не било по конституция и приключваме въпроса.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 9:06
Гост

Определенео много тъпо решение. Ама много.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 9:05
Гост

Тия в Конституционен съд не разбраха ли, че ако не стиснеш българина за гушата и не го наложиш с тояга, няма да спазва правилата? Спазва ги в чужбина, защото там е сам и няма с кого да се коалира и да се репчи. Но тук си прави каквото си иска. Как да стане?

Росен
Росен
30 март 2021 17:29
Гост

А ти знаеш ли троле какво е Конституция и права на човека

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 9:04
Гост

И как ще накарате да си плащат глобите и да не убиват хора по улиците тогава?

Сен Жак
Сен Жак
30 март 2021 9:04
Гост

Мисля, че правото е измислено за да заблъждава масите, че има някаква имагинерна справедливост, а реално е направено така, че да има законово неспазване на закона.

Haralampi
Haralampi
30 март 2021 9:04
Гост

Добре. Дайте им шанс да си правят каквото искат

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 9:01
Гост

В петък в 10 всички пред МВР – да върнем книжките на хората 😊

плащааааай
плащааааай
30 март 2021 8:46
Гост

Големият въпрос е кой ще сведе решението на КС до знанието на катаджиите в центъра и по места, че ако станат хафове, ще има ПЛАЩАААААЙ

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:53
Гост

Ще откажат и ще се стигне до съд. Но и не всички хора ще са наясно с решението на КС

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:58
Гост

Терзийски трябва да си понесе отговорността. Първо отказа да се съобрази с решението на ВАС, после пък искаше да разшири безобразията с промени в наредба. Дано сега вече се кротне, че иначе всички ще плащаме

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 9:03
Гост

Тогава внимавайте на 4 април 😊

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:45
Гост

Хайде, хора, завеждайте дела по ЗОДОВ

daily prophet
daily prophet
30 март 2021 8:30
Гост

На всички наточили се на абсолютната давност да ви кажа – това я чака и нея, дори преди да е влязла в сила, демек ще имате да чакате още 10 годинки

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:28
Гост

Много може да се разсъждава в случая. Решението на КС разбира се важи занапред, но е ясно, че двете ПАМ винаги са били противоконституционни – още от въвеждането им в ЗДвП. Това значи, че трябва всички наложени да се прекратят незабавно, но вече пострадалите от този противоконституционен закон нямат право на искове за вреди.

Анонимен
Анонимен
30 март 2021 8:48
Гост

Вчера Екимджиев разви теза, че заради нарушено право на ЕС, а не заради КС може да се съди МВР

мвр защо мълчи
мвр защо мълчи
30 март 2021 8:25
Гост

Важно е да се знае, да видим дали тези умници ще върнат вече отнетите книжки и без да са платени глобите!