Регистърът на пълномощните, който от години води Нотариалната камара, да стане национален и да премине към Министерството на правосъдието. Това се предлага в проект за изменение и допълнение на Закона за нотариусите и нотариалната дейност, публикуван за обществено обсъждане (пълния му текст виж тук).

С него се създава Национален регистър на пълномощните. В проекта се казва само, че той е информационна система към Министерството на правосъдието и съдържа база данни – част от служебния архив на нотариуса. А кой ще има достъп до нея и какви данни ще се въвеждат ще бъде определено с наредба, която министърът трябва да издаде до два месеца от влизането на промяната в сила.

Самият регистър е предвидено да заработи от 2021 г.

От единствената разпоредба, която го регламентира в закона, става ясно, че в него данни за пълномощните ще въвеждат не само нотариусите, но и кметовете, които изпълняват нотариални функции. По закон представителите на местната власт имат ограничени удостоверителни функции, когато в населеното място няма нотариус или районен съд. Кметът, заместник-кметът, секретарят на общината, както и кметският наместник могат да удостоверяват подписите на едностранни частни документи, които не подлежат на вписване, както и подписа и съдържанието на някои пълномощни и верността на преписи и извлечения от документи.

В момента регистър на пълномощните водят нотариусите в т. нар. система „Единство“. В нея те въвеждат данни за банковите пълномощни, за тези за недвижими имоти, както и за оттеглените.

В мотивите към законопроекта се твърди, че в момента „в България не съществува съвременна електронна система, в която да се регистрират нотариално заверени пълномощни и декларации и чрез която да е възможно информацията от тях да е видима и проверима“. „Поради липсата на съвременно средство за проверка в реално време на достоверността на предоставяните им упълномощаващи документи, държавните органи, гражданите и бизнесът рискуват да се изправят пред съществени проблеми, доверявайки се единствено на информацията от хартиения документ – лесно манипулируем при съвременните технологични средства“, пишат от Министерството на правосъдието.

В мотивите се заявява, че регистърът на пълномощните няма да е публичен, а достъп до информацията в него ще имат само „страните и правоимащите органи“.

„Свързаността на информационна система „Регистър на пълномощните“ с регистри и информационни системи (база данни: „Население“, „Лични Данни“, „Личен Номер на Чужденец“, поддържаната от Нотариалната камара информационна система „Единство“, и др.) ще гарантира сигурност и прозрачност на данните в нотариално удостоверения документ както за страните по пълномощното, така и за лицата по Закона за нотариусите и нотариалната дейност, за всички държавни органи и трети лица, пред които се изисква и представя на хартиен носител пълномощно/декларация за съгласие“, пише МП.

26
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Не знам
Не знам
12 декември 2019 14:54
Гост

Не знам, не знам. Ще го дигитализират ли? Като е национален няма как да не го. И какво излиза – още един източник на течове на лични данни. Супер.

Смешки
Смешки
12 декември 2019 14:55
Гост

Е, моля ви се. Държавата си взе поука. Такова нещо втори път у нас няма как да се случи. Най-добрите експерти работят по киберсигурността!

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 13:13
Гост

Слабо държавническо решение, което очевидно има други подмолни цели.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 14:03
Гост

Напротив, гова отдавна трябваше да стане, когато не сте в час по добре не коментирайте. ДЛР имат достъп, редно е всички държавни органи, пред които се представят пълномощни-да имат достъп.

Анонимен
Анонимен
11 декември 2019 14:31
Гост

ДЛР и сега имат достъп до нотариално заверените пълномощни, ако не знаете. А кметските и консулските са твърде незначителен брой и не създават проблеми, освен в редки случаи. Целта е друга и вие добре знаете това. Пък ако не знаете, толкова по-зле за вас.

върнете държавния нотариат
върнете държавния нотариат
11 декември 2019 8:04
Гост

Хайде сега върнете и държавния нотариат. Като сте казали А, кажете и Б! Еспериментът частен нотарит се провали, единстевия ефект е ,че годишно стотици милиони лв. вместо в бюджета отиват при частниците.

сбиротоков
сбиротоков
11 декември 2019 11:47
Гост

аза ръководната роля на некоя партиа нещо…да кажеш…за собственоста на поданиците….гледай си това което правиш и не мисли другите, батка

Красимир Камулджиев
Красимир Камулджиев
10 декември 2019 21:48
Гост

сложно е много…ние не сме виновни…
ага бей

Красимир Камулджиев
Красимир Камулджиев
10 декември 2019 21:46
Гост

не сме виновни
ние…кате, кате…сладко а хлад ко

Кибер
Кибер
10 декември 2019 17:55
Гост

Пълен абсурд. В МП нямат такива ресурси. Да не стане после, че от претрупване с работа пак са изтекли лични данни.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:56
Гост

Е, иди го обяснявай това на Дани.

Симо
Симо
10 декември 2019 17:52
Гост

То пък електронният дикумент хич не е лесно манипулируем при съвременните технологични средства.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:50
Гост

Наистина трябва да има съвременна електронна система. Обаче не виждам защо изземват тази функция на нотариусите.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:09
Гост

Чета коментарите и като човек, минал през МП, ще кажа, че това министерство е с най-малкия административен капацитет и винаги е било така. То е напълно пренебрегвано – има двама големи гълтачи на пари затворите и АВ, да речем и дирекцията за БГ гражданство, а иначе администрацията е в силно намален състав и просто не е ясно дали ще може да поддържа този регистър, чисто административно и като ИТ

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:10
Гост

добра ремарка!

за отговорността
за отговорността
10 декември 2019 17:04
Гост

Големият въпрос е как ще се справи МП с тази работа. Ми – никак. Ще си врътнат европроектчето и накрая пак нотариусите ще вършат всичко. Те ще вкарват в чуждия регистър. А отговорността се размива

пак не се мисли
пак не се мисли
10 декември 2019 17:07
Гост

Кой ще контролира кмета, ако не е вкарал пълномощното. Щото хубаво министерството контролира нотариусите, те си имат и камара и тн. Ама кметчето пред кого отговаря. И като цъкне някой в регистъра и там няма данни за едно напълно ОК пълномощно, ще вкарат човека в страшен филм

От село
От село
10 декември 2019 17:21
Гост

Точно така е, кметовете са най-големите безхаберници и често мошеници.

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:47
Гост

За това срещу доста от тях има заведени дела. И то най вече за корупция.

консулите?
консулите?
10 декември 2019 16:59
Гост

Ако идеята е да е наистина пълен и е предвидено кметовете да вкарват техните, къде са пълномощните от консулствата?

анонимен
анонимен
10 декември 2019 16:51
Гост

Заради проект, по който едни хора са усвоили едни пари, може да съсипят нещо работещо. Евалата, пичове

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:57
Гост

Класика в жанра.

анонимен
анонимен
10 декември 2019 16:48
Гост

Тази промяна е страшна тъпня. Регистърът е при нотариусите и си работи много добре. Защо им го взимат

Анонимен
Анонимен
10 декември 2019 17:19
Гост

Заради измамите.

Пешо
Пешо
10 декември 2019 17:20
Гост

И като го вземе държавата, измамите ще спрат магически. Глупости.

Трифонов
Трифонов
10 декември 2019 17:59
Гост

Нема такава държава. Прекрасна…