Вътрешният министър Бойко Рашков и главният прокурор Иван Гешев изразиха подозрения за теч на информация от институциите, които управляват.

Пред бТВ днес Рашков намекна, че сестрата на PR-а на ГЕРБ Севделина Арнаудова – Ирена, работи в МВР и може от нея да е изтекла информация и документи от разследването, по което беше задържан Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ, бившият финансов министър Владислав Горанов и Севделина Арнаудова бяха задържани за 24 часа по разследване за изнудване на Васил Божков. Стана ясно, че показания по разследването е дал и премиерът Кирил Петков, а протоколът с показанията му се появи и в медиите. От ГЕРБ още в началото на разследването казаха, че по него няма никакви доказателства, освен показанията на Петков.

„Изтекла е информация. Сестрата на Арнаудова работи в Главна дирекция „Национална полиция“. Това малко ли е?“, каза по този повод Рашков. Сестрата на Арнаудова работи в служба „Информация и анализ“ на главната дирекция в МВР. Вътрешният министър призна, че при претърсването на дома на Борисов в Банкя не са били открити доказателства с отношение към разследването.

„В дома на Севделина Арнаудова обаче са открити материали, от които може да се направи извод, че тя е следяла много внимателно какво се обсъжда в нашето общество публично във връзка с твърденията на Васил Божков. Тя е съхранявала тези материали. Те са иззети, запечатани и са пратени на прокуратурата. Какво ще направи тя с тях, не знам“, заяви Рашков, но след това заяви, че за прокуратурата няма значение, че бюджетът е бил ощетен с 556 млн. лева и разследването „ще потъне“.

„Можем да направим извода, че прокуратурата е чадърът над тези лица. Те са правили абсолютно всичко, което са пожелали. За тях възмездие и до момента няма“, допълни вътрешният министър.

Рашков каза още, че председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер трябва да бъде информиран, че Бойко Борисов навремето е напуснал МВР, защото не е искал да се деполитизира, а тогава е бил член на БКП.

„Може би Манфред Вебер не знае, че Борисов е гравитирал в България около така наречените силови групировки, за които се знае, че са занимаваха с престъпления, включително по улиците на София. Може би трябва да му изпратим тази информация“, каза Рашков, след като вчера Вебер поиска еврокомисията да се занимае с ареста на Борисов.

След това Севделина Арнаудова му отговори, че сестра ѝ работи от 22 години в МВР и има 15 награди, включително и след като Рашков е станал министър

„Как не го е срам да твърди такива глупости…Твърденията на Бойко Рашков са абсолютна лъжа. Сестра ми категорично не е имала никаква информация за полицейската акция срещу нас“, каза Арнаудова.

Рашков коментира отново и разследването, за което съобщи вчера, че прокуратурата е започнала срещу вицепремиера и финансов министър Асен Василев. Става дума за престъпление по служба, а разследването е по сигнал на бизнесмена Георги Самуилов. Той сезира прокуратурата миналата седмица, след като преди това Асен Василев обвини компанията му „Инс ойл“, заедно със „Сакса“ в незаконно поведение, довело до покачване на цената на горивата.

От държавното обвинение коментираха, че досъдебно производство се образува за извършено престъпление, а не срещу конкретен човек. Рашков пък попита днес, защо прокуратурата лъже.

„Самуилов твърди в сигнала си, че Асен Василев е длъжностното лице, което е извършило престъпление срещу него. Отделен е въпросът дали има данни за такова престъпление. Няма съмнение, че това досъдебно производство е образувано срещу Асен Василев“, каза вътрешният министър и показа постановление на прокурор Георги Николов от спецпрокуратурата, с което е образувал производство. Сигналът на Самуилов е бил разпределен на Клементина Паличева от Върховната касационна прокуратура.

„По този сигнал тя предварително заявява, че има данни за престъпление. Тоест, тя вече е предрешила въпроса. И какво остава на подчинения прокурор на Паличева?“, заяви Рашков, след което подчерта, че от разследването няма да излезе нищо.

„Това е злоупотреба с право от прокуратурата, тъй като вътре няма данни за каквото и да е престъпление“, добави Рашков.

Главният прокурор Иван Гешев отговори за пореден път, че ще коментира думи на Рашков, когато той каже нещо вярно. Гешев обаче заподозря пък изтичане на информация от прокуратурата към Рашков, след като се е сдоби с документи за образуваното досъдебно производство по сигнала на Георги Самуилов.

„Препоръчвам на всеки, който се изказва по тези теми, да се запознае с Конституцията. Не ми е известно досега Конституцията да е суспендирана. Напълно споделям идеите на министър-председателя за нулева търпимост към корупцията, както и виждането му, че няма никой над закона. Г-н Рашков ще го коментирам, когато каже нещо вярно. Разбрах, че пак е размахвал някакви листове в някакво предаване. Ако има въобще разследване, макар според НПК отдавна да не се образуват досъдебни производства срещу конкретно лице, а за конкретни престъпления, това означава, че г-н Рашков е придобил тези листове по незаконен начин“, заяви Гешев.

По-късно през деня Рашков отговори, че материалите му били донесени на входа на министерството от неизвестно лице.

„В България има много честни хора, които бдят за това да се разпространяват в публичното пространство достоверни факти, а не измислици“, каза вътрешният министър.

Спецпрокуратурата потвърди, че разследването е за извършено престъпление от министър

В крайна сметка днес от Специализираната прокуратура потвърдиха, че разследването по сигнала на Самуилов е за извършено престъпление от министър, но то ще бъде разпределено на друг наблюдаващ прокурор, след като Бойко Рашков е обявил публично името на Георги Николов, който приел това като политически натиск върху работата му.

„В Специализирана прокуратура бе извършена справка, която установи, че на 18.03.2022 г. е образувано досъдебно производство за това, че през 2022 г. в гр. София от длъжностно лице (министър) е извършено нарушение на служебните задължения с цел да се набави имотна облага, като от това са произлезли немаловажни вредни последици и деянието е извършено от лице, заемащо отговорно служебно положение – престъпление по чл. 282, ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК“, заявиха от държавното обвинение и подчертаха, че ако показаното от Рашков постановление за образуване на досъдебното производство е автентично, то това е нарушение на закона, тъй като е разгласено без разрешение.

От прокуратурата реагираха и на снощното заявление на премиера Кирил Петков, който коментира информацията за разследването срещу Василев.

„Не съм получил официална информация от прокуратурата. Ако това е вярно, това е пълно безобразие“, заяви премиерът.

От държавното обвинени посочват по този повод, че според речника на българския език на БАН думата „безобразие“ означава крайно неприлична, нередна или непочтена проява; постъпка, която предизвиква силно неодобрение, възмущение.

„Изказването грубо нарушава принципа за разделение на властите и на върховенството на закона спрямо български независим магистрат, който упражнява конституционните си правомощия. Действията на висши представители на изпълнителната власт оставят съмнение, че има личности, които са над закона“, подчертаха от прокуратурата и добавиха, че засега няма да оповестяват повече данни от разследването.

След това шефката на Специализираната прокуратура (СП) Валентина Маджарова изпрати писмо (виж тук) до премиера и до председателя на Народното събрание Никола Минчев, в което изброява правомощията на СП и заявява:

„Наясно съм и че до закриването на специализираните органи на съдебната власт магистратите в Специализирана прокуратура са превърнати в „политически мишени“. Предвид това, Ви моля, да бъде предоставен списък с лицата, заемащи висши публични длъжности, от който прокурорите да се информират, спрямо кои лица, заемащи висши публични длъжности имат право да работят. Моля да ни информирате за критериите, които според Вас характеризират едно досъдебно производство като безобразие“.

Кирил Петков: Това е най-глупавата стъпка, идва Видовден

Премиерът Кирил Петков коментира от Брюксел, че най-глупавата стъпка на прокуратурата е да атакува министри, в случая – Асен Василев, докато става ясно, че си е затваряла очите за подкупите, които Васил Божков твърди, че е плащал на правителството на Бойко Борисов.

„Глупаво тактическо решение е да правят някаква атака върху членове на кабинета. Това е най-глупавата стъпка, която някой може да направи“, каза Петков. По думите му държавното обвинение е показало абсурден двоен аршин, като за година и половина не е направило нищо по сигналите на Божков, а за дни е започнало разследване срещу Асен Василев.

Според него обаче прокуратурата няма да може да се скрие, тъй като Божков е дал показания и пред Европейската прокуратура.

„Идва Видовден. Има една и съща информация в България и в европрокуратурата, но движенията са съвсем различни. Светват прожектори колко неефективна и неработеща е българската прокуратура. Изумително е, че за година и половина прокуратурата не започна досъдебно производство, а само за няколко дни го направиха за министър Василев. Двойният аршин е толкова абсурден“, заяви още Петков.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Учуден
Учуден
24 март 2022 15:59
Гост

Тези кокони прокурорите, защо си мислят, че трябва да си крият имената. Нали с цел прозрачност редовно дела в съда се разпределят публично пред страните и журналисти. След като формално се водят магистрати, какво е основанието за тях да не се прилага тази публичност и да държат разпределянето да става скрито от обществото. Най-вероятно, защото в противен случай ще се окаже, че същото въобще не е случайно. Отделно от това, след като толкова го е страх, да не се разбере името му, как ще се скрие, когато пише постановленията и обвинителните си актове, нали там поне трябва да има име.… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 14:48
Гост

Ама и Рашков ги плямпа едни…“Арнаудова следяла какво се обсъжда публично в обществото след твърдения на Божков…“

Стоян
Стоян
24 март 2022 13:44
Гост

Голи приказки. А да направите нещо по въпроса.

Бисер
Бисер
24 март 2022 13:42
Гост

Като имат съмнения- да разследват. Обаче явно само ще слушаме голи приказки.

Спиро
Спиро
24 март 2022 13:43
Гост

А писле Гешев ще ми се хвали с досъдебните си производства. Пълен резил.

Позор! Позор! Позор!
Позор! Позор! Позор!
24 март 2022 13:15
Гост

Отвратителни престъпници с каскети! Лъжат най-нагло, а след това реват, че безочливите им лъжи били разкрити по недопустим от закона начин! За такива лъжи в развитите държави се подават оставки, но не и в държавата на каскетите и тиквите!

9999
9999
24 март 2022 19:33
Гост

Ти тиква или каскет си?
Или трол-тиква с каскет на тиквата??!!

plebs
plebs
24 март 2022 12:31
Гост

Хайде към горната софистика да прибавим и Черепа: „Аз съм обвиняем, но съм и потърпевш по друг случай. Може да съм убил пет човека, но после са ме ограбили на улицата”
Що ли си мисля, че са му ограбили оръжието с което е убил…
Може ли ограбването на част от кражбата да се отдели в отделно производство от самата кражба?
Очаквах такова развитие и писах за което. Много отчаян ход на Черепа и Рашков.

За протокола
За протокола
24 март 2022 12:38
Гост

Скапан трол!

Нагли лъжци с каскети!
Нагли лъжци с каскети!
24 март 2022 12:20
Гост

След два дни отричане прокуратурата призна, че разследва Асен Василев

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/sled-dva-dni-otrichane-prokuraturata-prizna-che-razsledva-asen-vasilev

plebs
plebs
24 март 2022 12:15
Гост

Харалан Александров: „Когато основните институции (МВР и прокуратурата – б. на ред.) са вкопчени в мъртва хватка, очевидно печели престъпността. На практика всеки може да си разиграва коня. Това е послание, което много ясно се чу. През последните дни забелязах, понеже много пътувам, в центъра на големите градове изпълзяха мутрите от 90-те години, които бях забравил. Те са страховити хора и усещат, че държавата я няма, че започваме да живеем в безвремие и разпад. От лятото на 2020 г. страната влезе в режим на конфликт, а не на развитие.“

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 12:02
Гост

Как не го е срам Рашков да им пипа на ГЕРБ организираната престъпност

адвокат от САК
адвокат от САК
24 март 2022 12:09
Гост

Ако сенилният рашков наистина искаше да “пипа“ организираната престъпност, нямаше да заличава с некадърността си исенилността си всички правни възможности за законосъобразно събиране на доказателства от разследващите органи…Може и да е нает пт герб точно с тази цел- не знам, а и не ме интересува. Мен ме интересува само факта, че публично огласява невярно съдържание на НК и НПК, и въз основа на него волеизявява неверни твърдения и неистини, които не кореспондират с актуалното съдържание на НК и НПК и ПУБЛИЧНО ЛЪЖЕ всички бг. граждани,а се води правоспособен юрист.

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 13:19
Гост

Нещо да кажеш за откровените лъжи на прокурватурата, които излязоха наяве???

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 13:25
Гост

Чакай ти платен политически трол да каже истината… каквото кажат Гешев и Борисов това е истината за тях

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
24 март 2022 11:55
Гост

Б.Б. бил от БКП. Б.Р. от кои е? Някой знае ли или да питаме Иван Костов, който поне успя да спре Б.Р. за гл.прокурор. Защо ли?

адвокат от САК
адвокат от САК
24 март 2022 11:52
Гост

“….„В дома на Севделина Арнаудова обаче са открити материали, от които може да се направи извод, че тя е следяла много внимателно какво се обсъжда в нашето общество публично във връзка с твърденията на Васил Божков….“ Това възведено ли е в престъпление съгласно НК и НПК И НА НРБ, И НА Р БЪЛГАРИЯ- АКТУАЛНАТА ИМ РЕДАКЦИЯ, ве, тъ999по гове999до… И аз си имам електронен архив и следя определени теми- това прави ли ме престъпник и по коя разпоредба от НК… ИДИ999ОТ- ако досега имаше и най- малката индиция за извършено престъпление от борисов и сие, с НЕКАДЪРНОСТТА СИ ТИ Я… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
24 март 2022 11:48
Гост

Искрено съжалявам студентите на рашков…И после се чудете, защо в България имало некадърни юристи…НЕ СА ВИНОВНИ самите студенти, а онези психично нестабилни техни преподаватели, които са им преподавали не актуалната редакция на НК и НПК, а редакцията на тези закони от 1974г., вариант- нрб.Нека жертвата на клеветата заведе НЧХД срещу рашков, да бъде осъден с влязла в законна сила присъда за клевета и да се приключи с въпроса. Рашков вече не го слуша главата- това е очеизваждащ факт. Що се отнася до начина на придобиването и произхода на средствата му за собствеността му върху над 22 жилищни недвижими имота, да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 12:05
Гост

Престъпната тиква е рецидивист с много присъди по НЧХД срещу него за клевета. Ама този факт на тикво-троловете им убягва.

Само не ни пипайте организираната престъпност!
Само не ни пипайте организираната престъпност!
24 март 2022 11:36
Гост
Анонимен
Анонимен
24 март 2022 11:40
Гост

Бай Ставри скоро ще ги пипне ОПГ „Каскет и тиква“… поне за няколко години

plebs
plebs
24 март 2022 12:38
Гост

Каназирева: „Но колеги пак казвам, ние внесохме законопроект за промяна също на ЗЗВ и на НПК, виждам че най-голям интерес е относно делата за корупция по високите етажи на властта. Сменете им подсъдността, преместете ги в Софийски градски съд и съответно Апелативен, но не пипайте организираната престъпност, ще настане хаос, който… Вие си играете, но хаоса, който ще предизвикате в съдебната система ще е още по-голям и от останалия, който предизвикахте във всяка една обществена сфера. Организираната престъпност пряко засяга обществото. Поне да си бяхте направили труда да прочетете какви дела се водят и срещу какви лица и какви престъпни… Покажи целия коментар »

Гаралански
Гаралански
24 март 2022 11:36
Гост

И двамата, свикнали сме да живеем в страна без правосъдие за големите на деня. Не се надпреварвайте да ни мятате информация, като в ситком или сапунка. Когато имате нещо проверено тогава ще казвате. Прокуратурата да си направи съответните разследвания за течове на инфо, МВР и те и тогава, а не на база на догатки да ми казвате какво става, защото издишате и двамата така и то много.

Хари
Хари
24 март 2022 13:39
Гост

Не им се правят разследвания пинеже голата истина ще излезе наяве.

Чворов
Чворов
24 март 2022 11:35
Гост

Хврълянето на безпочвени обвинения трябва да е присъщо на прокуратурата, не на МВР шефа.

Пенко
Пенко
24 март 2022 11:45
Гост

На никой не трябва да е присъщо в една нормална държава, но за съжаление е станало норма в държавата на каскетите и тиквите

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 11:34
Гост

Нито Рашков, нито Гешев мога да ги търпя. Хвани единия, удари дргуия.

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 11:34
Гост

Рашков трябваше да е различен от Цветан Цветанов, но до тук си ги бръщолеви същите глупости, като него навремето. Без потвърдени доказателства, на база на съвпадения се мятат обвинения.

Анонимен
Анонимен
24 март 2022 11:33
Гост

Пак на Рашков свободните съчинения. Без доказателства естествено. Дразните с това хората.

Теменужков
Теменужков
24 март 2022 11:33
Гост

Е какво да я правим Ирена, да я уволним, само защото е сестра на някого ли?

Елма
Елма
24 март 2022 11:33
Гост

Пак махленски приказки и от единяи и от дугия.

Темелков
Темелков
24 март 2022 11:32
Гост

Рашков, братче, там е проблема. Ти нямаш никакви доказателства, че тази Ирена е въпросният теч на информация, но го обявяваш пред медии и на всеослушание, сякаш имаш неопровержими доказателства как тя е пуснала информация. Това не се прави. Не се говори. Говориш само когато имаш доказателства, а не пускаш партенки – еми тя работи в МВР, това малко ли е. Ами не знам, може и да е малко ако жената примерно никга не е гласувала за ГЕРБ. Защо да го прави? Заради сестра си ли? С какво и помага това?

Пашков
Пашков
24 март 2022 11:31
Гост

Явно и двамата един единствен път ще са на едно мнение.

Zastafoni
Zastafoni
24 март 2022 11:30
Гост

Определено има нещо съмнително в това къде работи сестрата на ПР на ГЕРБ.

адвокат от САК
адвокат от САК
24 март 2022 11:26
Гост

Уфф- писна ми от политически подметки като рашков… Казус за рашков- едно лице притежава 22 жилищни недвижими имота, но има съмнения относно законността на прозихода на средствата, с които ги е придобило във времето. Същевременно съпругата му е нотариус, но не от най- известните в София. Следва ли КПКОНПИ да инициира проверка по казуса, тъй като към настоящия момент това лице е министър и член на МС…Давай, рашков- чакам ти- университетският преподавател по наказателно право и процес, да не се затрудниш особено с този дребен казус…

Малоумен трол
Малоумен трол
24 март 2022 11:38
Гост

Ти пък путинофилски троле, как веднъж нямаше съмнение за нещо, свързано с каскета или тиквата, а винаги имаш всевъзможни съмнения спрямо всички останали!

За протокола
За протокола
24 март 2022 12:45
Гост

A ти остроумно козяче ми отговори – всеки разбиращ руската позиция и класика е ли фен на Гешев и гешевтурата?!