Прокурорът Петър Смолички беше уволнен от съдебната система. Прокурорската колегия реши днес той да бъде дисциплинарно освободен от длъжност като обвинител в Софийската районна прокуратура поради накърняване престижа на съдебната власт.

Дисциплинарното производство срещу Смолички беше образувано на 18 юли 2018 г. по предложение на главния инспектор Теодора Точкова.

То е в резултат на извършена спрямо Смолички проверка на основание чл. 175к, ал. 4 от Закона за съдебната власт, който гласи: „Предмет на проверката за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, е установяването дали поведението на лицето е в разрез с утвърдените в обществото разбирания за благоприличие и дали действията му компрометират честта на съдията, прокурора или следователя в професията и обществото“.

Резултатите от проверката не бяха огласени, но вследствие на тях Точкова внесе предложение за образуване на дисциплинарка срещу Смолички за „действие или бездействие, включително нарушаване на Кодекса за етично поведение на българските магистрати, което накърнява престижа на съдебната власт“.

А днес Прокурорската колегия разгледа „при закрити врати“ предложението на дисциплинарния състав и на финала взе решение за уволнението на Петър Смолички от СРП.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ужас
Ужас
13 май 2019 13:38
Гост

Да уволнят прокурор за нарушаване на етичните правила е толкова сериозно, че е абсурдно да крият мотивите за това нещо!

наблюдател
наблюдател
10 май 2019 12:15
Гост

Всичките им актове и заседания публични, само точно тези, с които, засягат права и законни интереси – тайни. Публичността не беше ли един вид гаранция срещу произвола? Как да установим какъв им е стандарта за проф. етика за да знаем какво точно поведение се очаква или е неприемливо , при положение, че нямаме достъп до практиката им?Дали не може за едно и също нещо един да го накажат, а друг по-наш човек да го покрият щом всичко става на тъмно, м? И може ли един независим и честен магистрат да оцелее в такава система? И „кодекса“, и процедурата са пълна… Покажи целия коментар »

Колю
Колю
08 май 2019 20:57
Гост

Смолички си е пиянде и неведнъж се е излагал, вкл. и в служебно време и качество. Не мисля, че аргументите за мракобесие и избирателно прилагане на Кодекса са релевантни в случая.

Несериозно
Несериозно
08 май 2019 18:38
Гост

Отстраняването на магистрат заради накърняване на абсурдно общите и свободни за интерпретация според случая критерии за престиж на съдебната власт е върховно доказателство за липса на независима съдебна власт. Достатъчно е да отворите практика на ВАС по Кодекса за етично поведение на българските магистрати, за да стане ясно какво мракобесие върлува в българската съдебна система. Защото например според ВАС не нарушава етичните правила да прехвърлиш всички сметки на съда, който управляваш, в банката, към която имаш преференциални кредити (Аракелян). Ама разбира се 😀

Анонимен
Анонимен
08 май 2019 17:14
Гост

За да има дисциплинарно уволнение на прокурор, явно нарушението е сериозно.

Някой
Някой
08 май 2019 16:55
Гост

И защо крият в какво се е провинил? Толкова ли е страшно?

Знайко
Знайко
08 май 2019 17:16
Гост

За да не накърняват престижа на гилдията. Когато имат успехи тръбят до Чикаго и назад. А като зацапат са по- ниски от тревата.