От утре парковете и градинките в цялата страна стават забранена територия за посещения. Това е най-новата ограничителна мярка срещу разпространението на коронавируса, която е въведена със заповед на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. Изключение ще се прави единствено за хората, които трябва да изведат домашните си любимци, обясни министърът.

Друга нова мярка е свързана с работното време на хранителните магазини. От 8.30 до 10,30 ч. ще бъде забранено посещението от хора на възраст под 60 години. Идеята е да бъде ограничено срещането между млади и възрастни, които са най-застрашени от болестта, обясни шефът на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Решението е взето след консултация с хранителните вериги, които са обяснили, че този часови пояс е най-подходящ.

Третата нова мярка от утре е изграждането на КПП-та по границите на всички областни центрове. На тях полицаи ще проверяват влизащи и излизащи, като допускани ще бъдат само хора, които отиват на работа, до аптека, или се прибират вкъщи.

За целта работещите извън областта трябва да се сдобият с документ от работодателя си, като Ананиев обясни, че в първите дни няма да се санкционират хората, които още не са получили такъв.

„Ако е негативен резултатът, ще трябва да вдигнем още нивото на сигурност“, каза обаче Ананиев и подсказа, че следващата мярка ще е вече повсеместна домашна карантина, при която същите изключения ще са изискуеми за напускане на дома.

Първи излекуван, но и 17 нови заразени – вече има и в Добрич

От щаба оповестиха и последните данни за заболели, според които положителни проби са дали още 17 души, с което броят на заразените става 127. Четирима от заразените са от Добрич, където до момента нямаше положителни случаи, обясни ген. Мутафчийски.

Положителната новина е, че вече има и първи излекуван пациент в България, като става дума за жена, която след лечението е дала вече две отрицателни проби за коронавирус.

Относно информациите за получени добри резултати при лечение с хининови препарати, след които министър Ананиев забрани износа им, от щаба увериха, че в България има резерви, но не и от лекарството „Хлороквин“. За доставки от него се водят разговори, посочи Мутафчийски.

Бизнесменът Кирил Домусчиев, който се лекува от коронавирус, пръв обяви, че лечението му е с този препарат, а днес е казал, че ще дари на Министерството на здравеопазването всички лекарства, които сам е успял да осигури. Домусчиев е превел и пари за 5000 теста, за което ген. Мутафчийски му благодари.

„Причисляват му се добри ефекти в оздравителния процес, но в никакъв случай не е чудодейно“, предупреди обаче шефът на щаба за ефекта от лекарството.

33
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Макаренко
Макаренко
21 март 2020 0:08
Гост

Ниското ниво на образованието си носи последствията. Необразовани роми, пишлемета, които са свикнали да бягат от час, пиейки и пушейки навън.

Магарешки
Магарешки
21 март 2020 0:05
Гост

А какво става с липсващите консумативи по аптеките и спекулативните цени?

Кики
Кики
20 март 2020 22:15
Гост

Да, напълно разумни мерки. Дано са достатъчни за превенция срещу разрастването на заразата.

Костов
Костов
20 март 2020 22:12
Гост

Господ да ни е на помощ в борбата с циганите. Нечистоплътни и безотговорни.

Чочо
Чочо
20 март 2020 21:50
Гост

Да не съм лош пророк. Обаче като зная, че Ганьо си е муфтаджия по рождение, сега срещу някой и друг лев ще си зтвори очите за нарушителите.

Биж Ков
Биж Ков
20 март 2020 21:05
Гост

Ей, един бизнесмен да се погрижи за простосмъртните, а не да ги ограбва. Апропо и държавата ни.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
20 март 2020 20:01
Гост

ми не е добре – който има бациларник (куче) може да излиза, който е нормален и няма – сега не може.Ако е забрана – да е обща. Не мога да видя причина защо някой анаболен квартален мутрафон с питбул ,който се е забутал в панелен апартамент, и се изживява като бизнесмен да може да излиза, останалите – не. И въбще, този политически номад Нааниев, ми е безкрайно антипатичен старчок – той ще пазарува ли от 10.30 само?

Бриджит
Бриджит
20 март 2020 21:25
Гост

Оказа се, че хората могат да са по- големи заразоносители от животните. Аз също имам куче. Какво предлагате, да ходи до тоалетна в къщи ли? А и в нашия парк има специална алея за домашни любимци. Така че ние нямаме контакт с тумбите, които са решили, че им е кеф да се наливат с бира по пейките.

Безименен
Безименен
20 март 2020 18:48
Гост

Това добре, ала трябваше още от преди месец да бъдат тествани на границите всички екскурзианти и работещи в чужбина, които се завръщаха у нас. Това беше първоизточника на заразата. А не само на някои от тях да бъде премервана температурата. От тук насетне решението е само да бъде следван примера от Ухан – спиране дейност на всичко, дори автомобили по улиците, разположени военни по тях и това е.

Коко
Коко
20 март 2020 21:28
Гост

Ненужна истерия. Като ти затворят хранителните стоки, ще ядеш мушмули. А циганите кой ще озапти.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
20 март 2020 17:36
Гост

Подозирам, че сега ще настанат и конфликти на опашките, ако след 10,30 бъде мернат там някой пенсионер. Защото те нямат забрана да отидат на обяд или надвечер до магазин, а само на младите не им позволено сутрин.

Шони
Шони
20 март 2020 21:32
Гост

То трябва и малко да се мисли. А не да се набутват между шамарите. Ама няма да се учудя извън този диапазон някоя бабка да отиде до магазина за пакет сол, ей така да си има.

Николов
Николов
20 март 2020 23:15
Гост

Г-н Костов вие сте пълен олигофрен и колко по бързо държавата се справи с такива като вас толкова по бързо България ще процъфти.Има доста начини как да се справят с такива хора като теб г-н Костов.
По време на такава падемия и вие пак да си говорите за циганите.
Явно още от дете сте си изгубили пола и според мен още го търсите.

ЕС Мералда
ЕС Мералда
21 март 2020 0:03
Гост

Г- н Николов, или може би г- жа, защото не съм сигурен, че вие сте намерили пола си! Може би сте се настанили удобно в баровския си апартамент. А мислите ли за тези хора, чиито комшии са цигани, повечето от които нямат ток, живеят в кочина и надали хигиената им е приоритет.

Лилова
Лилова
20 март 2020 17:31
Гост

Това 14 дни без нов случай, за да се вдигне извънредното положение, ми се струва, че в България и южните страни ще се проточи до Коледа

Папов
Папов
20 март 2020 17:30
Гост

Спокойно, то като се развали времето, те сами ще спрат да излизат

Лилова
Лилова
20 март 2020 17:31
Гост

Да, но лошото е, че то сега е хубаво шантавото време, а през априлм май и юни ще е лошо. Ние до тогава ли да чакаме да се разпространява безконтролно

Донатело
Донатело
20 март 2020 17:30
Гост

За да избегнем сценария „Италия“ е време да се вземат адекватни мерки. Това е добро решение, но на мен все пак ми мирише на военни по улиците и социален патронаж

Кико
Кико
20 март 2020 17:29
Гост

Само да запомня да не ходя преди 10:30 на опашка, че лошо

Любен
Любен
20 март 2020 22:05
Гост

Добре де, аз работя и съм свикнал сутрин да си взимам кафе на път за работа от кварталното магазинче. А сега заради тези старци това няма да е възможно.

Рори
Рори
20 март 2020 22:10
Гост

Не зная на каква възраст сте. Обаче моите родители също са възрастни. Именно за това е редно в името на здравето им да намеря алтернатива относно закупуването на сутрешното си кафе. А и не е толкова сложно да си го приготви човек в къщи.

Кики
Кики
20 март 2020 22:22
Гост

В аптеките има „Гинко билоба“ и не е скъпо. 🙂

Dimitrova
Dimitrova
20 март 2020 17:29
Гост

„Ако е негативен резултатът, ще трябва да вдигнем още нивото на сигурност“

Това изречение го запомнете. Ще стане и с документи да излизаме.

НАР
НАР
20 март 2020 17:28
Гост

Ах, добра инициатива. Трябвае по-рано според мен, но по-добре късно, отколкото никога, нали така ?

Федеронка
Федеронка
20 март 2020 17:28
Гост

Старите и да трябва да са под карантина…моял ви, няма да идат 5 години в затвора. Това е техен цивилизационен избор да подценяват проблема

Киро
Киро
20 март 2020 21:37
Гост

Няма нищо цивилизовано в това да си съсипваш здравето заради сладките приказки на пейките пред блока. После ще ти излезне солено това удоволствие.

ГеоргиевО
ГеоргиевО
20 март 2020 17:27
Гост

Вижте, това са добри мерки. Но нали се сщеате, че старците, като искат да излизат ще го правят в междублоковите пространства. Там кой ще ходи да ги дебне. Пред блока се събрали бабичките от 5 блока.

Киро
Киро
20 март 2020 21:47
Гост

Въобще не зная как ще намерят толкова хора, за да следят за спазването на забраната. Трябва да разчитаме, че хората ще имат самосъзнание и чувство за самосъхранение.

Харалампи О
Харалампи О
20 март 2020 17:26
Гост

Трябваше да се спре това разпространение на…. стари хора по градинките. От там ще се спре и вируса.

Мутафов
Мутафов
20 март 2020 17:26
Гост

Мен ме съмнява, че няма да се засичат стари и млади, но все пак е крачка към разрешаването на проблема.

Спиридон
Спиридон
20 март 2020 17:25
Гост

Ами вижте какво, няма да е удобно и приятно за всички, но това е добре да се направи сега, за да не го закъсаме лятото

Кирилов
Кирилов
20 март 2020 17:24
Гост

Това ми се струва, като елегантно решение

Хаха
Хаха
21 март 2020 12:30
Гост

Кое е елегантно решение? Тези глави са ви данени за да мислите чрез тях, а не просто да ги разнасяте по улиците