Разследващите да посочват каква е неотложността на действията, когато искат служебен адвокат да бъде определен за резервен защитник по време на извънредното положение. Това предлага председателят на Софийската адвокатска колегия Ивайло Данов в писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС) и до Националното бюро за правна помощ.

Той предлага съветът и бюрото да дадат указания на органите на разследването при искане за определяне на резервен защитник по реда на Закона за правната помощ, да посочват неотложността на планираните процесуално-следствени действия, за да могат съветите на адвокатските колегии да преценяват следва ли да се определя такъв. Те да могат да откажат, ако обвиняемият е представляван от договорен или вече назначен служебен адвокат и планираните с него процесуално-следствени действия не са неотложни. Съветите да могат да откажат и ако не са спазени препоръките на Националния оперативен щаб за социална дистанция, които гарантират здравето и живота на българските граждани, в това число и на адвокатите, предлага Данов.

В писмото си до ВСС и бюрото за правна помощ той обяснява, че в софийската колегия са постъпили запитвания от адвокати по въпроса. И дава пример с досъдебно производство на Специализираната прокуратура (ДП № 3286 ЗМ 95/2019 г. по описа на ГДНП-МВР, пр.пр. 958/2019 г. на СП).

Без да дава подробности за какво е делото, Данов посочва, че то се води срещу осем души, за седем от които е определена мярка за неотклонение задържане под стража. А максимално определеният от закона срок на задържане изтича на 30 април 2020 г., т.е. след края на извънредното положение, което засега е предвидено да приключи на 13 април 2020 г.

15
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 март 2020 11:28
Гост

Много разумно и навременно предложение. Мисля, че ще се приеме.

Кирилова
Кирилова
27 март 2020 10:38
Гост

Добри решения. Адекватни са в България, като цяло и неадекватни в Англия, Франция, Италия, Испания. Кой да предположи.

ГигенВиген
ГигенВиген
27 март 2020 10:37
Гост

Добре е да преценяват. Важно е да не се събират хората безумно и безцелно.

Филип
Филип
27 март 2020 10:36
Гост

Хайде да мине малко време и като видим, че става юни и все още няма на хоризонта разсейване на облаците, ще се нагодят хората да почнат работа и с коронавирус дори. Но засега не ми се струва редно да има разглеждане на дела.

Анонимен
Анонимен
27 март 2020 10:57
Гост

Трябва да сме особено дисциплинирани, а не да си търсим поводи за излизане.

Кирилов
Кирилов
27 март 2020 10:35
Гост

Няма неотложни дела. Моля ви. Ако трябва под домашен арест и това е. Ако не е осъден или нещо такова. Не може да се събират хора сега в тази суматоха.

Анонимен
Анонимен
27 март 2020 11:01
Гост

Да, само мерките за неотклонение не търпят отлагане. Но ето, че и във ВКС намериха алтернатива със Скайпа.

Павлов
Павлов
27 март 2020 10:35
Гост

Да, разбирам, че трябва да се каже до кога е предвидено да има Извънредно положение, но нали се сещате, че това не е гаранция. Тези дати са условни. Интересно ми е и футболните клубове как смятат, че в конкретна дата ще могат да играят пак. Няма такова нещо.
Сега дела ще се гледат, само ако са хипер неотложни.

Анонимен
Анонимен
27 март 2020 11:24
Гост

Айде клубовете да изчакат малко. Ще го преживеем и без мачове.

Цветанов
Цветанов
27 март 2020 10:34
Гост

Няма „предвиждане“ кога да приключи. Избийте си го от главите. Поне до Май-Юни ще сме така.

Григорски
Григорски
27 март 2020 10:32
Гост

Трябва да се гарантина спокойствието на хората. Да им се гарантира здравето. Не е задължително да се правят сега някакви безмислени срещи.

наблюдател
наблюдател
27 март 2020 11:42
Гост

А къде са гаранциите за адвокатите и въобще свободните професии ? Айде бюджетните служители получават заплати, работещите в бизнеса са гарантирани от работодатели и държава, ами ние ? Не само не можем да работим, поради сме без доходи, но и трябва да си плащаме ДОО и ЗЗО, което означава, че плащаме на пенсионери, че и на други.

Ристевски
Ристевски
27 март 2020 10:31
Гост

Еми не е задължително сега всички дела да се гледат. За няколко месеца може да се кротнат

извънредно беззаконие
извънредно беззаконие
27 март 2020 10:29
Гост

Сега се вихри беззаконие, гледат се дела без външни лица – медии, викат се хора за шуро и лудо по ДП. Трябва много да се внимава, колеги!

Попов
Попов
27 март 2020 10:30
Гост

Е как да се гледат? Нали виждате, че сме в изънредно положение. Аз мисля, че даже не трябва да се гледа нищо