Разследването за четирите обществени поръчки за купуване и доставка на ковид тестове за ученици по сигнал срещу бившия служебен министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е прекратено, тъй като не е извършено престъпление.

Това става ясно от отговор на Софийската градска прокуратура (СГП) до Кацаров, който той изпрати до „Лекс“. От него е видно, че държавното обвинение е прекратило досъдебното производство заради липса на престъпление.

Разследването започна в началото на миналата година по сигнал срещу бившия министър и след проверка на антикорупционната комисия. Казусът с бързите тестове за коронавирус за учениците възникна в края на мандата на първото служебно правителство от 2021 г., когато освободеният зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест. Тогава Петров каза, че Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари. Бившият министър подчерта тогава, че за 10-12 млн. лв. е планирана покупката на 1.5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4.7 милиона теста.

Антикорупционната комисия заяви, че има данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор и посочи, че някои фирми са били толерирани и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

Последвалото разследване обаче е показало, че не е извършено престъпление.

„Установено е, че процедурите за закупуване на бързи ковид тестове за ученици, проведени по реда на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено от НС на 13.03.2020 година, са проведени законосъобразно без установени нарушения от възложителя – Министерството на здравеопазването. Промяната в неустойката от 0.5% на 5% за всеки ден забава, извършена по нареждане на министър Кацаров, е направена законосъобразно. Министърът на здравеопазването е в правото си да договори условия, които в най-голяма степен защитават интересите на възложителя. Увеличаването на размера на неустойката за неизпълнените в срок доставки е имало дисциплиниращ ефект спрямо изпълнителите, а също така е реализиран положителен финансов резултат“, се казва в постановлението на прокуратурата за прекратяване на разследването. Разследващите са изчислили също, че в бюджета на министерството са постъпили приходи от платени неустойки, с които са намалени общите разходи за бързите тестове за изследване на учениците.

„Оклеветяването ми не е по грешка. То е добре пресметната акция за дискредитирането ми, инициирана от засегнати от действията ми политици, за това, че като министър разкрих мащабна корупция в здравното министерство и в няколко големи държавни болници, както и показах наяве цялата несъстоятелност на водената от през последното десетилетие здравна политика, една от трагичните последици, на която беше извънредната смъртност от Ковид – 19“, заяви в писмото си до „Лекс“ Стойчо Кацаров.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
20 март 2023 14:39
Гост

Само болни ли пишат тук……поне няколко пеналисти да имаше за мая.

Симо
Симо
20 март 2023 13:05
Гост

Вместо 5 лева, 8 и то на едро. Обаче няма престъпление.

Димо
Димо
20 март 2023 13:06
Гост

Пълен парадокс!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
21 март 2023 11:34
Гост

Законът не определя цена, така че и по 1000 лева пак ще е законосъобразно. Количествата също не се определят от закона, а от възложитея. Министърът се фука, че бил осигурил 4,7 милиона теста, ама осигуряването на 4,7 милиона деца не е част от тази общствена поръчка. В АПК е посочено, че съдът проверява актовете на администрацията за законосъобразност, но не и за целесъобразност. Несъвършенствата на закона дали са случайни?

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 13:02
Гост

Стига, бе! Чист като сълза.

Петров
Петров
20 март 2023 13:02
Гост

Друго решение не съм и очаквал.

Лозан
Лозан
20 март 2023 13:00
Гост

И все пак е имало ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

Прокурора
Прокурора
20 март 2023 12:41
Гост

Отмъкването на 500 милиона лв, както е установил и прокурор Божидар Елкин от Пловдив в постановлението си, също според Каскетурата не е „престъпление“. Не е „престъпление“ и е укрито от всички правителства, постановеното от СГП през 2007ма година, че ОПГ „Топлофикация София“ ЕАД е откраднала над ДВА МИЛИАРДА ЛЕВА за периода от 2002 до 2006-та година. Сега поради инфлацията и незаконните решения на незаконния КЕВР, с вдигнатите незаконни цени, грабежът е поне ЕДИН МИЛИАРД ВСЯКА ГОДИНА. Очевидно е, че думата „престъпление“ използвана в речника на съвременната Кастетура, няма същото значение. Новоговорът трябва да се чете, като „клиентът ни е изпран… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 март 2023 11:30
Гост

Няма престъпление, само усвоени милиони през лечебни заведения и пациентски организации, в които той пряко или косвено (и неофициално) има участие.

Надя
Надя
20 март 2023 11:19
Гост

И той и Ангелов да се съберат под мишничка и да отиват някъде да добиват диаманти в Африка!

Иванов
Иванов
20 март 2023 11:19
Гост

Което говори много за Костадин Ангелов впрочем!

Чуков
Чуков
20 март 2023 11:18
Гост

Ха ха. Някой изненадан?

Стаматов
Стаматов
20 март 2023 11:18
Гост

Случаят е много показателен за политическата култура в България. Политиците не се борят едни други с идеи и начини за реализацията им, а с компромати. По онова време помня, че Костадин Ангелов и Кацаров се замеряха по медиите с компромати кой какви престъпления бил извършил.

Угунев
Угунев
20 март 2023 11:17
Гост

Аз и не съм очаквал, че има престъпление.

Абаджиев
Абаджиев
20 март 2023 11:17
Гост

И каква стана тя? каквато винаги в България, когато се говори за такива уж престъпления

Темелков
Темелков
20 март 2023 11:17
Гост

Той тоя екземпляр разказа играта на здравеопазването още по времето на Костов. Направи болниците търговски дружества. Но сега седнал да ми се прави на „много добър и хрисим доктор“.

Любен
Любен
20 март 2023 11:16
Гост

Е то е ясно, че тия сигнали се пускаха с цел политически ПР. Ботокса тогава се гласеше пак да е здравен министър и пускаше какви ли не глупости по медиите.

Мавродиев
Мавродиев
20 март 2023 11:15
Гост

А какво изобщо стана с Ковид? Спря да се говори за него, а преди 2 години ни обясняваха, че трябва да се подготвим да живеем с него в следващите едва ли не десетилетия. То поради тая причина здравните министри се презапасиха с ваксини. Но за тези неща е виновно СЗО.

Рашков
Рашков
20 март 2023 11:14
Гост

И той и Ботокса не направиха нищо с тия ваксини. Сега ги изхвърляме. Но тогава наши хора се облажиха с доставките на огромно количество.