Първият кадрови избор на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за 2018 г. ще е за шеф на Районната прокуратура в Пловдив. Постът се оваканти, след като Гергана Мутафова бе избрана за член на ВСС от парламентарната квота.

Кандидатите са двама – Чавдар Грошев, който е зам.-шеф на РП-Пловдив, а в момента е изпълняващ функциите административен ръководител, и Димитър Беличев, който е бил заместник в районната прокуратура до 1 септември, а от тогава е обвинител в ОП-Пловдив. Изборът е насрочен за 24 януари 2018 г.

От концепциите на двамата става ясно, че Районната прокуратура в Пловдив е добре организирана и функционираща.

Наред с намерението си да продължат добрите практика, двамата кандидати си поставят и няколко цели.

Чавдар Грошев отбелязва, че единственият по-съществен проблем е голямото текучество на кадри – не само на прокурори, но и на разследващи полицаи, като на мястото на напускащите идват хора с недостатъчен опит. „Всичко това оказва негативен ефект върху срочността и качеството на разследването, тъй като дейността на прокуратурата до голяма степен е функция на дейността от работата на полицията“, казва Грошев.

Целите, които си поставя, са качествено изготвяне на прокурорските актове с цел намаляване на броя на върнатите дела за съществени процесуални нарушения; засилване на контрола с цел намаляване на броя на спрените производства; засилване на взаимодействието с други специализирани органи; обучение на прокурори; активизиране на дейността по досъдебните производства, поставени под специален надзор; ефективен контрол, за да се увеличи броят на делата, които приключват за два месеца; по-добро медийно отразяване на резултатите от работата на прокуратурата, защото, по думите му, дейността ѝ не се популяризира в достатъчна степен и обществото си създава погрешно впечатление за работата на обвинителите.

В една огромна част от концепцията си Димитър Беличев обръща внимание на постигнатите до момента добри резултати в работата на РП-Пловдив, отличните взаимоотношения не само между самите обвинители, но и със служителите, полицаите, съдебната охрана и т.н.

Неговите цели са – равномерна натовареност, защото не може едни прокурори да гледат само бързи производства и да са неспособни да разследват икономически престъпления; прозрачност в управлението на районната прокуратура като това ще го осъществи като обсъжда въпросите и проблемите на общи събрания, подобряване на диалога с окръжната и апелативната прокуратури чрез периодични срещи, ефикасна комуникация с МВР; засилване активността по досъдебните производства за корупционни престъпления; всеобхватно използване на механизмите на международното правно сътрудничество; редуциране на броя на върнатите досъдебни производства.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
moonlightt
moonlightt
29 декември 2022 13:07
Гост

حالات الانسداد مختلفة ، فقد يكون انسدادًا بسيطًا يمكن تجنبه في المنزل ، أو انسداد أكبر ، فمن الأفضل طلب المساعدة من شركة معالجة مياه الصرف الصحي نصائح لفك انسداد المجاري ، للانسدادات البسيطة ، مثل انسداد أحواض المطبخ والحمام ، يمكن أن تقلل الأسلاك من احتمال انسداد المجاري. رمي الأشياء بالداخل سوف يسد الحوض. نصائح لتنظيف المصارف يقوم البعض بإلقاء المناديل والنسيج والورق في البالوعة يمكن أن يتسبب صب الزيت في حوض المطبخ في تكوين دهون في الأنابيب إن رمي المواد الصلبة في الملاط يمنع مرور الماء ويسبب انسداده يصعب إذابة بعض المنظفات والصابون المعقدة ويمكن أن يؤدي استخدامها… Покажи целия коментар »