Професор е отведен от комисията в конкурса за младши следователи, защото е подготвял кандидати за изпитите. Това стана ясно на днешното заседание на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

Става дума за проф. д.ю.н. Йонко Кунчев, хабилитиран преподавател по наказателноправни науки във ВСУ „Черноризец Храбър“.

В началото на март т.г. Прокурорската колегия избра две конкурсни комисии, защото кандидатите за младши следователи са много – 756 за 24 места. Седем от тях са в следствения отдел на спецпрокуратурата, две в Пловдив и по едно в Софийската градска прокуратура, както и в Благоевград, Монтана, Пазарджик, Хасково, Кърджали, Смолян, Плевен, Ловеч, Варна, Шумен, Търговище, Бургас, Сливен и във Военно-окръжната прокуратура в София. Писменият изпит е на 30 април.

Проф. Кунчев беше избран за редовен член в първата конкурсна комисия. Останалите четирима членове са следователи от Националната следствена служба.

Месец по-късно обаче се оказва, че проф. Кунчев подготвя за изпитите кандидатите за младши магистрати. На сайта на варненския университет има обявление (виж тук), в което се казва, че от 11 до 14 април се провеждат консултации по наказателноправни науки за кандидатите в конкурсите за младши магистрати. Освен проф. Кунчев, още трима юристи участват в обучението.

Според публикуваната програма на 12 април проф. Кунчев е изнесъл лекция на тема „Наказателно процесуално право – теория и практика“. Днес и утре кандидатите решават казуси.

Тази информация е станала известна на членовете на Прокурорската колегия. И днес те отведоха от конкурсната комисия за младшите следователи проф. Кунчев с мотив, че участието му в подготовката на кандидатите е „недопустимо с качеството на проф. Кунчев като редовен член на първа комисия за младши следователи, който следва да участва в изготвянето на казусите и тестовете за писмения изпит, в проверката на писмените работи, както и провеждане на устния изпит“.

На негово място в комисията влиза доц. д-р Иван Видолов от Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, а за резервен беше избрана чрез жребий доц. д-р Екатерина Салкова от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

 

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
колега
колега
14 април 2022 23:35
Гост

Е може ли това да е предмет на цяла публикация?! Колко преподаватели от ЮФ на СУ години наред изнасяха подготвителни лекции за адвокатските изпити в официално оповестени платени курсове. А и се замисляма къде е конфликтът? Нима преподавателите от факултета ги отвеждат, когато са в държавна изпитна комисия за държавен изпит в същия факултет?

Дълбоко погрешно и нвеправилно е такова решение
Дълбоко погрешно и нвеправилно е такова решение
14 април 2022 11:19
Гост

Абсолютно неправилни и тенденциозно и гузно решение е това. как е възможно, че някой е водил лекции или курс за нещо да бъде обвинен ? Та нали се пишат и учебници и така наречените наръчници за определени дейности или конкурси. Та значи ли това, че професорите които са писали учебници по даден предмет не могат да изпитват например в Държавен изпит или такива конкурсни процедури. Та то така никой няма да може да пише и да изпитва . Та да не би да е дал предварително казуса или нещо такова. Ми , че то така ако си завършил даден ВУЗ… Покажи целия коментар »

Кот Бегемот
Кот Бегемот
14 април 2022 9:02
Гост

Искрено съжалявам онези оптимисти, които продължават да си дават парите, за да се „пробват“ в този и другите два конкурса.

Коментатор
Коментатор
14 април 2022 0:00
Гост

Правилно решение! Това не се случва за първи път, участници в изготвянето на 10те възможни казуса да дават консултации седмица две преди магистратските изпити. Целта на явилите се е да получат информация за възможните казуси. Проф Кунчев е криминалист. Според мен от процеса са му известни само способите за събиране на доказателства и то от гледна точка на криминалистиката, а не на процеса. Ако ти се падне такъв въпрос на устния изпит, една единица надолу от професора, без да обясни какво си сбъркал или не казваш каквото той очаква. Каквото и да кажеш, грешно е. Доц. Виделов е много сериозен,… Покажи целия коментар »

Еееее
Еееее
13 април 2022 21:00
Гост

То па живее ли се с 900 лв. заплата в днешно време, след като сметките ти са толкова само. Човекът е гледал как да изкара допълнително пари, не е лесно да работиш за жълти стотинки. Не трябва да го винят.

Наблюдател
Наблюдател
13 април 2022 20:33
Гост

Еми ще ги подготвя..вие какво очаквате с 5 лева заплата само да се издържа ли?! Вероятно този човек няма връзки и затова бързат да му правят циркове и да си играят на хващане на престъпници и неправомерно поведение. А за всички настанени с връзки няма ли кой да следи?!

Дачо
Дачо
13 април 2022 19:12
Гост

Препоръчвам доц. д-р Бойко Илиев Рашков, чете лекции в същия ВСУ „Черноризец Храбър“, УНСС и Хардард. Много е добър!!!

За да няма грешки, нали?!
За да няма грешки, нали?!
13 април 2022 17:07
Гост

Явно, професорът е отказал да пише каквото трябва на когото трябва от кандидатите посочени му от Каскета и хоп вече не е член на комисията. Така е, като не угаждаш на каскетското ОПГ-ПК на ВСС!

ужас, ужас
ужас, ужас
13 април 2022 17:02
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Марио
Марио
13 април 2022 16:36
Гост

Проф. Йонко Кунчев ме е изпитвал на следователския, направи ми впечатление, че материалното наказателно право не му е много силната страна, по процеса си е.

Челси
Челси
13 април 2022 16:33
Гост

Странно решение, спро да няма

Чинев
Чинев
13 април 2022 16:32
Гост

Малоумна работа.

Иванова
Иванова
13 април 2022 16:31
Гост

Що за глупаво решение е това, не разбирам?

Яна
Яна
13 април 2022 16:31
Гост

А какво да правят кандидатите? Да не учат ли? Човека е чудесен професионалист и не трябва да им предава знанията си ли?

Миленска
Миленска
13 април 2022 16:31
Гост

Никаква връзка с главния мозък нямат във ВСС

Devinsos
Devinsos
13 април 2022 16:30
Гост

Ма тия съвсем се побъркаха бе.

Николов
Николов
13 април 2022 16:30
Гост

Е? Какво като е давал лекции?

Анонимен
Анонимен
13 април 2022 16:24
Гост

Изпитвал ме е в комисия на един от конкурсите, не ми е направил впечатление, че е предубеден или нещо подобно, питаше някои от кандидатите къде са завършили, не знам дали ако са завършили неговите университети е имало бонификация от негова страна. Че е безспорен авторитет е така, ако не беше в комисия това щеше да е един добър момент от подоготовката за конкурсите.

Николов
Николов
13 април 2022 16:32
Гост

И мен ме пита и ми стана странно

Иван
Иван
13 април 2022 18:37
Гост

Мен също ме пита за университета. Стори ми се неприятен човек от отношението към предходните. Докато въпросите на другите интересни искащи мислене, неговите бяха директно да цитираш закона (при него се сяда без закон, да си пише каквото ще в наредбата за изпита). Може да съм пристрастен, но неприятен човек ми се стори.

Свидетел
Свидетел
13 април 2022 16:21
Гост

Извинявам се, но повечето кандидати за магистратските конкурси пак са кадри на Варненския университет, на Бургаския, ЮЗУ и т. н. Провинциалните сухи отличници! Бил съм 10 години хоноруван асистент в нашия факултет – ЮФ на СУ, и имаше една порочна практика преди, сега може би поотмина. На държавните изпити за „Право“, комисията иде да изпитва в провинцията, примерно във Варненския, ония там ги вземат, ги откарат в кръчмата, ги почерпят, наядат и айде всички 6 на Държавните изпити, докато нашите студенти – в ЮФ на СУ ги изпокъсват и все ниски резултати им поставят. Та веднъж им казах – чакайте… Покажи целия коментар »

Челси
Челси
13 април 2022 16:33
Гост

Нивото е ниско

:))))
:))))
13 април 2022 16:38
Гост

Прав сте! Нас така Дончо Хрусанов ни беше подкарал с тройките и четворките на един държавен по публичноправни, та добре, че беше проф. Близнашки, беше му казал да иде да пийне едно кафенце, Хрусанов излезе, Близнашки все протокола скъса го и вика, тия от ЮЗУ ще ми имат шестици, а вие тройки, няма как да стане, и ни писа шестици на нов протокол. ОБИЧАМЕ СИ ГО НАЙ-ВЕЛИКИЯТ И ХУМОРИСТИЧЕН ПРОФЕСОР, БЛИЗНАШКИ! <3

бивш студент
бивш студент
13 април 2022 16:53
Гост

Много ми е странно и смешно,като някой говори с респект към Близнашки. Тоя беше посмешището на Университета по „мое“ време. Сега,като го гледам по телевизията ме напушва смях също. Мислех,че си е повервал и се филмира нещо,ама гледам че има и фенове.

:))))
:))))
13 април 2022 16:58
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
бивш студент
бивш студент
13 април 2022 17:05
Гост

Пристрастен си доста! Ама те почти не останаха преподаватели от СУ да не са се омаскарили. Както се казва жалко за бившите авторитети! Но този не е бил… сега разбирам,че е . Поне в твойте очи!

бивш студент
бивш студент
13 април 2022 17:08
Гост

Дано е да е и в очите на жена му! Хаха. Надявам се…

Верно е
Верно е
13 април 2022 17:14
Гост

Сега не късат много на държавните, но много се оплакват от Емилия Панайотова, която е професор по адм. право в СУ, аз за първи път я чух и видях. Тая те върти по един час върху цялата част на АП в конспекта и накрая с една ехидна и надменна усмивка ти казва – ми, слаб, колега, до на пролет! Е*ахти…подигравката

бивш студент
бивш студент
13 април 2022 17:23
Гост

Да,така е ! Дъщеря ми сега учи в Университета и от това,което разказва,виждам че нищо не се е променило. Преподавателите са високомерни и се чувстват безнаказани даже да се гаврят с когото не харесват. Това си е трудно за другите университети…

Колегата Петрова
Колегата Петрова
13 април 2022 23:23
Гост

Дивотии! Пиперков беше най-ерудираният асистент по Римско частно право, харизматичен, човечен. Не е висял по студията на телевизиите, не е продавал насила книги на студентите си. Затова паметта му следва да се пази.

Бивш студент
Бивш студент
13 април 2022 23:35
Гост

Покойният Пиперков беше страхотен преподавател и човек, не сте прав колега!

Бравооо!
Бравооо!
13 април 2022 23:51
Гост

Най-ме изкефи,когато професорът каза веднъж на лекция по конституционно следното:
-Я, ги вижте, събрали подписка да ме изгонят от ЮФ, мен, Георги Близнашки, който от 50 години работи в ЮФ, заслужил конституционалист, написал дебелите си книги. И то кой да иска да ме изгони, някакви юристчета, с по 2 -5 години стаж, с обръснати глави като на село едно време говедарите така подстригваха! Вървят срещу Георги Близнашки! Къде сте тръгнали, бе, кретенчета жалки!”

Отличник от провинцията
Отличник от провинцията
13 април 2022 17:40
Гост

Ако имаш пълно 6 на държавните изпити не е гаранция, че на магистратските ще те огрее, защото там оценките от университета като цяло играят роля при равен бал. Колко отличници от провинцията, а и не само, познавам, които не успяват да спечелят място на конкурса за магистрати. Както го обсъждахме с един колега, който ще се явява за пореден път, има и известна доза късмет. За сметка на това трябва ли да укоряваме тези, които имат тройки от държавните и които са завършили „великата алма матер“, че не стават? Вашият коментар може само да служи за потвърждение, че оценките в… Покажи целия коментар »

Провинциален кадър
Провинциален кадър
13 април 2022 17:41
Гост

Преди двадесет и повече години може и така да е било. Аз се дипломирах във ВСУ 2017г. От 110 човека, минахме успешно седем. Ректорът тогава-Анна Недялкова, привикала Стамболиев и Русчев-какво било това нещо, какви били тия брадви. От моя курс две години не можеха да завършат и се преместиха в русенския университет, та изкласиха. В момента не знам каква е практиката, но 2017-та при Марков(Бог да го прости), Стамболиев, Русчев и Балабанова, и с къртовски труд те късаха. Няма да забравя Марков, освен двата въпроса, 25 мин. разхождане из телесни повреди, диверсия и вредителство, и накрая-абе, исках четири да ти… Покажи целия коментар »

Кииии
Кииии
13 април 2022 16:10
Гост

Проф. Кунчев е най-добрият български криминалист. Има богат практически и теоретичен опит. Изключително етичен човек е, обяснява добре, интересува се от това дали си разбрал материала. Не вярвам да го е направил с цел – „Плати си, пък ще влезнеш по-лесно и тарикатски“…