Заради ръста на заразени с COVID-19 Висшият съдебен съвет (ВСС) ще промени мястото на изслушването на кандидата за председател на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, научи „Лекс“.

Първоначално беше предвидено изборът, насрочен за 14 януари от 10 ч., да се проведе в сградата на съвета. Залата, в която се провеждат заседанията, обаче не дава възможност за спазване на мерките срещу разпространението на COVID-19 – например кадровиците да се разположат на поне 1.5 м дистанция един от друг.

Този въпрос беше поставен на заседанието на съвета на 2 декември м.г. Тогава членовете му решиха да си дадат срок до началото на януари, в който всеки да каже как ще участва в изслушването на 14 януари – чрез видеоконференция или лично. По информация на „Лекс“ повечето кадровици са обявили, че ще присъстват лично.

Затова главният секретар на ВСС Тихомир Димитров предлага заседанието да се проведе в най-голямата зала в Националния институт на правосъдието, където има възможност за спазване на противоепидемичните мерки. Предложението ще бъде разгледано на извънредно заседание на Пленума на ВСС във вторник.

Зам.-шефът на ВКС и ръководител на Наказателната колегия Галина Захарова беше номинирана единодушно от Пленума на съда за поста председател (виж повече тук и тук). Преди малко повече от две години Прокурорската колегия също напълно единодушно номинира Иван Гешев за главен прокурор.

В предложението за издигане на кандидатурата на съдия Захарова, Пленумът на ВКС посочва: „Предлагайки собствена кандидатура в процедурата по избор на председател на ВКС, пленумът на Върховния касационен съд желае да акцентира на конституционно установените роля и място на ВКС в системата на правораздаването и в обществото“.

Върховните съдии отбелязват още: „Последователният ѝ кариерен път в органите на съдебната власт и в самия Върховен касационен съд, натрупаният съдийски и управленски опит ни дават увереност, че съдия Захарова като една от нас с качества, проявени не само при упражняване на професията на съдия, но и чрез организационните й качества на ръководител, абсолютно необходими за бъдещия председател на ВКС, ще бъде достойна за ролята на „пръв сред равни” и ще прояви характер, смелост и готовност да бъде опора и защита на съдиите във ВКС и съдийската общност като цяло“.

Членовете на ВСС са 25. За да бъде избран председател на ВКС, са необходими поне 17 гласа. В момента три места в съвета са вакантни – едно в Прокурорската колегия и две в Съдийската колегия. През януари 2020 г. Пламена Цветанова, която беше избрана за кадровик от Народното събрание, беше назначена за заместник-главен прокурор. Две години Народното събрание не избра човек на нейно място, а както изглежда няма и да го стори. Мандатът на сегашния състав изтича на 3 октомври 2022 г.

През лятото на 2021 г. пък Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова подадоха оставки. Общото събрание на съдиите не избра на тяхно място кандидатите Марина Михайлова и Деян Денев (виж тук и тук). Това стана, след като седмици наред сред съдиите имаше призиви за бойкот на изборите за членове на съвета. Двамата обжалваха обявяването на избора за нередовен поради неизпълнение на законовото изискване за участие във вота на поне 33% от имащите право на глас съдии (виж тук и тук). Наскоро петчленен смесен състав на ВКС и ВАС отхвърли жалбите и така две места в Съдийската колегия остават непопълнени (виж тук).

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гол-гол
Гол-гол
10 януари 2022 9:34
Гост

Как ще стане избора-няма легитимен състав, един кандидат-Гешев номер 2 , тя не става за шеф на наказателна, какво да кажем за шеф на ВКС, нерешителна, страхлива, като върнат палатата на ВКС, няма да има една поръчка освен Тонева да подписва, но тя пак носи отговорността, алкохола как ще го преодолее, тя идва пияна и е неадекватна. Дано не я изберат, ако стане край с ВКС, бабите да ходят в старчески дом, там поне миже да се справи, но едвали

Дедо Симо
Дедо Симо
07 януари 2022 23:51
Гост

Състезание с едно … магаре. При това от ВКС. Женският аналог на Красьо от Плевен. С ланците в КС. Баш от системата. Дето 90% от българите не могат да я дишат. Но тя си е самодоволна и самодостатъчна. На наша сметка. Само да плащаме. За да оправдаят Цв.Цв. Да защитават правата на джендърите. Репресирани корумпирани съдии (съдията никога не греши и по презумпция е честен и неподкупен). И източниците на правото са ЕСПЧ, ЕК и америчката амбасада. А всички лелки от ВКС са се изучили на право като членове на БКП и никога не са учили търговско право. Всичко е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
07 януари 2022 12:45
Гост

Зала Армеец за какво я направиха? Да се разхвърлят през 500 м там и ще си викат по мегафони.

Симеон
Симеон
06 януари 2022 15:38
Гост

Дано да я изберат. Тя е изключително стойностен човек и голям професионалист.

Ченалов
Ченалов
06 януари 2022 20:25
Гост

Дано не я изберат.

АМИН

Михаил
Михаил
06 януари 2022 15:36
Гост

Разумно решение. При тази ситуация ..

Защо ?1
Защо ?1
06 януари 2022 14:19
Гост

Струва ми се, че е предизвестен резултатът от избора. Така че да минава някак изслушването и да откриват нова процедура, за която да са поне 2-3 кандидати. Иначе се връщаме в „демокрацията“ преди 1989г.

Панайот
Панайот
06 януари 2022 12:23
Гост

Считам за нужно, с оглед на разпространението на тежко протичащия с хрема, лека температура и болки в мускулите за 2-3 дни Омикрон, да спрем въобще да живеем! За да не се заразим, разбира се

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 12:20
Гост

Желая им успех в провеждане на избора.

Хриси
Хриси
06 януари 2022 15:39
Гост

Да го бяха направили on line.

Drob4ev
Drob4ev
06 януари 2022 12:20
Гост

Ами да се надяваме, че ще успеят да проведат заседание, защото се води, че може за месец и малко да се наложи нов локдаун.

Десислава
Десислава
06 януари 2022 12:18
Гост

Дано успеят да направят избора. Важно е.

Анонимен
Анонимен
06 януари 2022 12:18
Гост

Ох, колко много обичат в системата да пишат и да изричат дълги изречения. Започва изречението и в края не помниш какво е било началото. Абе научете се на прости изречения, бе хора. Стига с тия сложни съставени от 3 прости изречения.

Авигел
Авигел
06 януари 2022 12:20
Гост

И мен ме дразни това.

Последователният ѝ кариерен път в органите на съдебната власт и в самия Върховен касационен съд, натрупаният съдийски и управленски опит ни дават увереност, че съдия Захарова като една от нас с качества, проявени не само при упражняване на професията на съдия, но и чрез организационните й качества на ръководител, абсолютно необходими за бъдещия председател на ВКС, ще бъде достойна за ролята на „пръв сред равни” и ще прояви характер, смелост и готовност да бъде опора и защита на съдиите във ВКС и съдийската общност като цяло“.

Какво е това нещо?

Г-ца Вера
Г-ца Вера
06 януари 2022 15:48
Гост

Това е графоманията- израз на типична логорея, която е тренд във ВКС от последните 10 години. Виж само тълкувателните им решения и ги сравни с тези от отпреди 15-20 години. Последните са кратки, ясни, няма нито една излишна дума, а същевременно високият стил не страда. Докато сегашните тълкувателни решения преяждат от думи за сметка на смисъла и накрая оставаш с неприятен вкус. Сякаш авторите са толкова неубедени сами в собствената си теза, че се опитват да се самоубеждават колко дълбокомислени и умни са. Най-неприятното е, че така дават тон на колегите от долните инстанции да пишат десетки страници, празни от… Покажи целия коментар »

Re:
Re:
06 януари 2022 20:28
Гост

АБСОЛЮТНО

Абагард
Абагард
06 януари 2022 12:17
Гост

Да видим дали и там ще могат да го проведат. С туткането и бавната организация по избора няма как да са в крак с нещата. Вируса си се разпространява за часове и се налагат мерки от днес за утре.

Емилиева
Емилиева
06 януари 2022 12:16
Гост

Преди на симптомите и на цялостното преболедуване на вируса си му казваха сезонен грип или настинка. Сега е Омикрон…

Руменов
Руменов
06 януари 2022 12:18
Гост

Има нещо такова.

AnimalMan
AnimalMan
06 януари 2022 12:16
Гост

Не е като да не се очакваше още преди Коледа, че Омикрон ще влезе в страната и ще има ръст на заразените.

Христов
Христов
06 януари 2022 15:41
Гост

Няма край тази напаст.

Ченалов
Ченалов
06 януари 2022 20:29
Гост

Дето издига Захарова, нали?

Няма.

Ченалова
Ченалова
07 януари 2022 23:55
Гост

Няма, няма.

Spiro
Spiro
06 януари 2022 12:15
Гост

Като цяло предивд големия брой заразени мисля, че е по-добре да се отложи за след 2 месеца това изслушване.

Загрижен
Загрижен
06 януари 2022 15:42
Гост

А кой ще е шеф нс ВКС? Проданова ще се пенсионира.

Ad nauseam
Ad nauseam
06 януари 2022 20:33
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

глупости
глупости
06 януари 2022 23:17
Гост

Стига тъпотии.
Президентска република:
Селянчето от Веселиново, дето не можеше да си избърше дирника без жена си?
Поразяващата уста от Пловдив с „мисия Лондон“ жена?
Архарът от Перник с хотелите на Зорка?
Чехлю от Неврокоп (Г-н Банов имам предвид)?
Резидентът на Генерал Деси?

Таво са ни президентите досега след 1990г.
Каква президентска република, какви 5 лв.

Умник
Умник
07 януари 2022 23:58
Гост

По-добре генерал Деси, отколкото Кирчо и Кокорчо в изтребител на стойност 2 млрд. платени от Баце.

Естествено за наша сметка.