Народното събрание отказа да разгледа днес промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ), тъй като все още президентът Румен Радев не е издал указ за обнародването на приетите миналия петък изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въведе механизъм за разследване на главния прокурор.

Проблемът беше формулиран от председателя на правната комисия Стою Стоев. Той произтича от това, че преди седмица заедно с НПК беше изменен и ЗСВ и в чл. 30, ал. 2, беше предвидено създаването на две нови точки – 21 и 22, свързани с прокурора по разследването на главния прокурор. Заради това в проекта за промени в ЗСВ, който днес трябваше да бъде обсъден на второ четене, е предвидено, че се създава т. 23 в същата разпоредба.

„Президентът все още се чуди дали да наложи вето на закон, внесен от назначения от него Министерски съвет и изготвен от неговия министър на правосъдието и можем да изпаднем в реалната ситуация да нямаме т. 21 и т. 22 в закона, а днес да гласуваме т. 23. По тази техническа причина не можем да гледаме днес промените в ЗСВ“, каза Стоев. И по негово предложение депутатите отложиха гласуването на проекта за утре, за да видят дали промените за главния прокурор ще бъдат публикувани в петъчния брой на Държавен вестник.

По Конституция президентът има срок от 15 дни, за да реши дали да издаде указ за обнародването на даден закон, или да му наложи вето и му остава още седмица от този срок.

Няколко часа след поставянето на проблема в пленарната зала, министърът на правосъдието Крум Зарков съобщи, че е подпечатал с държавния печат измененията в НПК. Ако бъдат публикувани в утрешния брой на Държавен вестник, те ще влязат в сила от 6 юни 2023 г. След обнародването главният прокурор Иван Гешев ще може и да ги оспори пред Конституционния съд.

Миналата седмица парламентът прие експресно и единодушно механизма за разследване на главния прокурор, но направи и изменения, които могат да имат пряко отражение върху висящата във Висшия съдебен съвет процедура за предсрочно освобождаване на Иван Гешев – намалиха мнозинството за това от 17 на 13 гласа. Днес ВСС обсъжда първото предложение за отстраняването на Гешев, внесено от шестима членове на Прокурорската колегия, заради присъствието на израелски експерт на мястото на взрива до колата на главния прокурор. Дали кадровиците ще вземат някакво решение днес не е известно, но ако го направят, необходимото мнозинство ще е старото от 17 гласа.

Промените в ЗСВ, чрез чието отлагане депутатите решиха да изразят неодобрението си за липса на бързина в действията на президента, са част от Плана за възстановяване и устойчивост.

Те предвиждат да има два отделни етични кодекса – един на съдиите и един на прокурорите и следователите, които да се приемат съответно от Съдийската и Прокурорската колегия, а не от Пленума на Висшия съдебен съвет (повече виж тук).

Срещу отлагането на разглеждането им днес бяха само от БСП.  „Да си гледаме сега ЗСВ, пък президентът когато иска да го подписва. Да не става Народното събрание отново заложник на президента. Нека да си гледаме законопроекта, пък президентът си носи своята отговорност защо е подписал или не“, каза Георги Свиленски.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 юни 2023 11:40
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 12:19
Гост

Моля?! Не могат да гласуват закон заради номера на точката, що за глупости са това?! Каква е тази „техническа пречка“ пред законодателната дейност и къде е уредена? Ако гласуваха промени в необнародван закон, щях да го разбера, но да не могат да гласуват допълнение към съществуващ закон, защото не знаят дали новият текст ще бъде т. 23 или т. 21 е пълен абсурд. Гласувате създаване на т. 23 и ако Президентът наложи вето на предходния закон, което не можете да преодолеете, ще коригирате номера на новата точка, какво толкова? Преди една година, когато отмениха невлязла в сила норма от ЗПК,… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юни 2023 16:38
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ППДБ слугите на Бацето
ППДБ слугите на Бацето
01 юни 2023 12:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 12:35
Гост

Стою на малкия пръст не може да стъпи на титани на юридическата мисъл като Каскета и Барни Ръбъл и троловете им в този форум

ППДБ слугите на Бацето
ППДБ слугите на Бацето
01 юни 2023 12:13
Гост

Добре, че 20 г Президента събра смелост да излезе , за да дойдат тези на власт. кой ги знаеше Киро, Сенситу, ячката Калина, Лорер, Лена, Рогатия, Николайчо, онзи който не можа да си каже името на микрофона, тази дето изръси „просто Киро“, кой , кой , кой ги доведе на власт тези Сабрути, Гвоздея,

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юни 2023 11:39
Гост

Президентът все още се чуди дали да наложи вето на закон, внесен от назначения от него Министерски съвет и изготвен от неговия министър на правосъдието и можем да изпаднем в реалната ситуация да нямаме т. 21 и т. 22 в закона, а днес да гласуваме т. 23. По тази техническа причина не можем да гледаме днес промените в ЗСВ“, каза Стоев.
Този е голям и неособено умен наивник да не кажа нещо по-лошо за него….

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 12:37
Гост

Знаем, че ППДБ винаги за всичко са виновни, но колкото и да ти е гадно, трябва да осъзнаеш, че каскетно-тиквеното царство приключи и може евентуално да ни осведомиш коя страна зае или още имаш раздвоение на личността?

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 12:55
Гост

Грешка – според ПП-ДБ, всички са виновни и основно Путин! Това е тяхното ниско ниво на пропаганда. Едно е сигурно тролове на ДБ, колкото искаш, никой не обсъжда законопроектите по същество и колко нелепици има в тях, а само общи клишета тоз бил каскет, онзи слуга на Москва, изпразнени изрази, без нищо юридическо по същество, тези които коментират в юридически аспект са много малко.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 14:43
Гост

Сериозни аргументи от Бузанчо Стою – няма да работим, че президента се чудел?!? И откъде знае какво се чуди президента? Нямам думи……

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
01 юни 2023 11:04
Гост

Президентът Радев единствено спазва конституцията и в никакъв случай не може да бъде наречен неформален ръководител на рашистите в България

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
01 юни 2023 11:18
Гост

Моля, не използвайте никът ми,.за да публикувате вашите коментари. Сложете си директно ник “ платен политически трол на еди коя си политическа партия“, за да стане ясно какво е занятието ви. Аполитичен човек съм и ми писна всякакви тролове да използват ника ми с цел остракизация на моята позиция по една или друга статия. Апропо- защо не публикувахте коментар с моя ник в темата за ТР на ВКС за ООД- или казвате- ааа, пазите се да не коментирате под такива теми, защото веднага ще лъсне факта, че не сте юрист, а политически трол…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 юни 2023 11:40
Гост

Не му стига акъла да разбере какво пише в ТР, затова.

16-ти април
16-ти април
01 юни 2023 14:18
Гост

Какъв „оригинален ник /чудна българска дума!/“ сте Вие, уважаеми?! В гр.София вписаните адвокати са повече от 4000 човека. Вие с какво сте специален? Поне сложете едно „лорд, проф. …“ пред него…хахахахаха

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
01 юни 2023 11:00
Гост

НС е законодателната власт в държавата- според КРБ. Не разбирам какво трябва да ме интересува как, дали, защо, поради каква причина, тя не/ си/ върши работата. Каквито закони ни създадат, такива закони ще се атакуват като противоконституционни, а ако не са, по такива закони ще се движи битиието ни. Омръзна ми да коментирам чуждата не/ свършена работа и безотговорността на политческата шайка. Да се оправят, НО- ВСЕКИ БГ ГРАЖДАНИН трябва да знае, че за всеки един правен проблем, който засяга КАЧЕСТВОТО на закона, вина имат САМО И ЕДИНСТВЕНО 240тте в НС- ТЕ са законодателната власт, а не другите юристи извън… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:57
Гост

„Президентът все още се чуди дали да наложи вето на закон…“

Изобщо не се чуди Радев, а произвежда цирк след цирк в НС за да изпъкне той като бащица на фона на тези циркове.

„СЕНЗАЦИЯ: Сталинисти и неокомунисти се сбиха в НС !“ – Поредна трагикомедия за лов на шарани.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:43
Гост

Ха – ха. Къде е сега експертът с 13 – те гласа от чата.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:11
Гост

До тук мненията на юристи се само две, три, като гледам, другите са кръчмарски експерти.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:32
Гост

Аз отдавна имам съмнения, че има тролове основно на ДБ те с това се занимават тролене и минусчета, юридическото при тях отсъства и гледат всяка една гледна точка да се изкривява и да се оплюва, ако си мислят, че с минусчета това се случва са в голяма заблуда!

Юрист
Юрист
01 юни 2023 10:53
Гост

И аз смятах да напиша един юридически коментар за закона „Зарков“, който е абсолютно противоконституционен, но след това се досетих за десетките тролове, които коментират без да са наясно с юридическата материя и си казах, че просто няма смисъл. Има си Конституционен съд. Жалко обаче за нормотврческия ни орган – да приема противоконституционни закони и то с ясното съзнание за това.

Всеки следващ парламент и всяка следваща правна комисия са все по-зле. Жалко за гражданите, които си нямат на представа какво се случва.

Срам
Срам
01 юни 2023 10:54
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:04
Гост

Все повече прозира желанието на Радев да продължава да управлява чрез служебни правителства, а междувременно да ни тласка към орбитата на международния терорист Русия.

Ганев
Ганев
01 юни 2023 10:26
Гост

Това е по-лошо и от най-лошото правителство

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:03
Гост

Нямам думи за тая простотия

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:03
Гост

Излагация

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:02
Гост

Радев е срам, трябва да бъде разкаран

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:02
Гост

А междувременно държавата е на автопилот и пари скоро няма да има.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:02
Гост

Радев още се чуди дали да наложи вето. Демек само протака.

Ганев
Ганев
01 юни 2023 10:27
Гост

И слуша радио „Москва“ докато чака

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:02
Гост

Хайде най-накрая да видим малко въргал, че да е ясно кой е по-, по-, най-

Нона
Нона
01 юни 2023 10:02
Гост

Има хора, които много искат да останем в руска орбита.

Ганев
Ганев
01 юни 2023 10:28
Гост

За щастие са малцинство

Вулев
Вулев
01 юни 2023 10:01
Гост

Ходете на следващи избори пак да гласувате за Радев или новия му политически проект, като спре да е президент.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:01
Гост

Ако се даде на президента пълна папка пак ще има циркове. Радев иска да управлява, бе. Това е.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:01
Гост

На Радев сега Гешев му е по-полезен от всеки друг от кохортата му, нормално да не бърза да го качва на шейната.

444
444
01 юни 2023 10:02
Гост

E, със сигурност няма да си бламира служебното правителство и министър.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:01
Гост

Ако зелените, бембените, ПП, ДБ и дргите не са разбрали – такъв автогол си вкарахме с Радев ,че не ни се вярва. Подкрепиха го на изборите и два месеца по-късно той се показа, като класически про руски шпионин! И това трябваше да се забележи от ПП и ДБ. Но явно неопитността там е голяма.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:38
Гост

Ще докажете ли пред съд, че е руски шпионин, айде докажете съставомерност и ви признавам пред три инстанции и пред КС му искайте импийчмънт. Нали ревете за правова държава, ама хвърляте обвинения, че този и онзи е шпионин. Da mihi factum dabo tibi ius! Айде дайествайте. Като му свърши мандата му повдигайте обвинение, да видим колко ще издържи. Това е юридически форум, а не партийна сбирка на ПП-ДБ, имате си площади там ревете тук не е Мацква, че само това си можете!

Срам
Срам
01 юни 2023 10:52
Гост

Националните предатели от „Израждане“ лепят грозни епитети под път и над път и призовават за бунтове против властта, но същевременно говорят за законност. Продажните копейки са срам за цивилизована България!

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:59
Гост

Това е юридически форум, а не партийна сбирка на ПП-ДБ, запазете честта на форума, протестирайте си това е демокрацията, а не тука да лепите етикети и да тролите, просто това не е мястото имате си групи в социалните мрежи там се превъзнасяйте, линчувайте възраждане, президента, но тук вече е отвратително.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 11:08
Гост

Това е юридически форум, а не партийна сбирка на вГъзРаждане, чиито представители залагат на юмручното право и като класически терористи заплашват с бунтове и безредици, ако не бъдат изпълнени исканията им.

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:00
Гост

Обърнал ли е палачинката или пази приличие, все пак да не изглежда като юркане.

нов
нов
01 юни 2023 10:00
Гост

От некадърни нормотворци- толкова!

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:00
Гост

Това значи само едно – Радев не желае да има механизъм за разследване на главния прокурор

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 10:03
Гост

Има ли закононарушение – НЕ, има 15-дневен срок, аз ако съм даже ще им го върна, че като отиде в КС, а то ще отиде ще има само смях. Със 100 глупости вътре, да не говорим това за касацията на избора от професионалните квоти през преходни разпоредби в НПК, променят ЗСВ – това си е чист лобизъм. Те не зачитат решенията на съда, а Радев нищо не е нарушил, другата седмица пак може да има заседание с искания, така че.

ППДБ слугите на Бацето
ППДБ слугите на Бацето
01 юни 2023 12:09
Гост

А какъв е механизма в Европа- Германия, Франция, Италия, Полша, Унгария….. Има ли такъв въобще. и някой чел ли е каква е препоръката на Венецианската комисия, ч е там се казва точно обратното на написаното от Кручо , пърдон- Следовател, съдия, зам. министър Емил Дечев?

Анонимен
Анонимен
01 юни 2023 16:09
Гост

Указа е подписан и утре ще бъде обнародва, спокойно 13 гласа ще има при гласуването, поредната ви измишльотина беше опровергана!