От 28 юли 2022 г. специализираните съдилища и прокуратури престават да съществуват – това следва от обнародваните днес в Държавен вестник промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) (пълния текст на измененията виж тук).

Според преходните и заключителни разпоредби на закона спецструктурите се закриват три месеца след обнародването на измененията, т.е. от 28 юли (чл. 41 от Закона за нормативните актове предвижда, че „когато нормативният акт влиза в сила в определен срок след деня на неговото обнародване, денят на обнародването не се брои в този срок“, а „срокът изтича в 24.00 часа на последния ден“).

От обнародването на измененията обаче започва да тече 14-дневният срок, в който магистратите трябва да подават заявление за преназначаване до съответната колегия.

След изтичането на този срок, Съдийската и Прокурорската колегия имат 30 дни, за да разкрият съответните длъжности в съдилища, прокуратури и следствени отдели, на които да бъдат преместени спецмагистратите.

Това означава, че фактическото преназначаване може да започне от 9 юни.

В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от магистратите от апелативния спецсъд. Аналогични са и разпоредбите за прокурорите – до една трета от обвинителите могат да бъдат преместени в една окръжна прокуратура, както и до една трета – в една апелативна прокуратура.

Както е известно, висящите дела ще поемат от Софийския градски съд и от Софийския апелативен съд.

От 28 юли 2022 г. започва да тече и 7-дневен срок, в който досъдебните производства и делата, по които не е проведено разпоредително заседание, трябва да бъдат прехвърлени на компетентните прокуратури и съдилища.

Също от тази дата се прекратява мандатът на съдебните заседатели, които са разпределени за участие по дела, по които обаче не е проведено разпоредително заседание.

От днес обаче са в сила разпоредбите, с които се премахват кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Също от 26 април 2022 г. отпадат и т.нар. хоризонтални бонуси за административните ръководители, които до момента можеха да избират на коя равна по степен длъжност искат да работят, след края на мандата им. Тази опция вече не съществува и за зам.-шефове на съдилища и прокуратури, както и за магистратите, които се връщат в съдебната система, след като са били министри, конституционни съди и т.н.

В сила от днес са и текстовете, с които се прекратяват конкурсите за спецструктурите, както и атестациите на магистратите, участващи в тях, както и разпоредбата, която задължава главния прокурор да публикува инструкциите и указанията за дейността на държавното обвинение, които издава.

Иван Гешев вече обяви, че ще атакува промените в ЗСВ пред Конституционния съд (виж тук). Ако искането му бъде допуснато за разглеждане, Висшият съдебен съвет ще трябва да спре всички процедури по преназначаването на магистрати (съобразно чл. 54, ал. 1, т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс) до произнасянето на КС.

59
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Шарлопов
Шарлопов
27 април 2022 16:47
Гост

Кръчмарските ви коментари….няма да саботират и спекулират независимостта на СВ.

Пресъхна още един тикво-каскетен извор!
Пресъхна още един тикво-каскетен извор!
27 април 2022 16:31
Гост

100 000 евро рекет за освобождаване от ареста по дело в Спецсъда

https://boulevardbulgaria.bg/articles/novoto-razsledvane-na-akf-100-000-evro-reket-za-osvobozhdavane-ot-aresta-po-delo-v-spetssada

Прокурор
Прокурор
27 април 2022 17:30
Гост

200 000 евро рекет за освобождаване от Градския

http://etrud.blogspot.com/2010/11/200-000.html?m=1

Варнески съдебен корифий
Варнески съдебен корифий
27 април 2022 13:52
Гост

Тези промени в ЗСВ можем да наречем събирателно под името- Дишевизми ! на Името на един от основните им автори и защитници не ясно както каква като човек преминал през конкурс за назначаване ли или като преминал през конкурс за повишение до върховен. И най- вече – като административен съдия, който разбира от наказателно право, демек “ правен Пенкилер“ или дишевист.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 15:32
Гост

Тези промени бяха повече от наложителни и очаквани от цялата правна общественост без каскети у нас. Друг е въпросът колко презицна е новата уредба.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 13:20
Гост

Съдиите в СГС – НО да отварят сметки в офшорни зони на името на офшорни компании. Парата иде от 28 юли :))))

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 15:34
Гост

Това го правеха Борисов и Пеевски, които бяха основните „бенефициери“ на съществуването на поръчковите спецковци.

анонимен
анонимен
27 април 2022 16:12
Гост

ааа, КОЛЕГА, КОЛЕГА, НИЕ НЕ ЯДЕМ ДОМАТИТЕ С КОЛЦИТЕ. Адвокати сме отдавна, знаем кое колко струва в софийските съдилища и къде излиза най-скъпо!

Клиентите са ни скъпи!
Клиентите са ни скъпи!
27 април 2022 16:30
Гост

100 000 евро рекет за освобождаване от ареста по дело в Спецсъда

https://boulevardbulgaria.bg/articles/novoto-razsledvane-na-akf-100-000-evro-reket-za-osvobozhdavane-ot-aresta-po-delo-v-spetssada

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 20:56
Гост

Защо мислите, че съдиите от СГС нямат сметки, като се има предвид ръководството на НО!? Всичко е точно, просто ще трябва да се размърдат и да си заработят.

Добра новина
Добра новина
27 април 2022 9:36
Гост

Отлична новина за преобразуването на една структура, която беше известна не с осъдителни присъди срещу едрата корупция, а с репресия под формата на задържане под стража за месеци/години на неудобните на доскоро управляващата мащабна и неразследвана корупция, за което всички ние плащахме обезщетенията, присъдени от ЕСПЧ.

Намерил кой да се присмива
Намерил кой да се присмива
27 април 2022 11:46
Гост

Добрата новина единствено е, че си прост…о преписвач без мнение. Явно не си чел осъдителните решения на ЕСПЧ, а прост..о си пишеш ей така. Има безброй осъдителни още от 2008г. по най-прости дела, за кражби, за данъци, за лишаване от права, граждански и търговски спорове. Водени от най-различни съдилища и прокуратури в страната, вкл. и военните. Чети, чети….поне малко преди да пишеш, влезна сайта. Публикувани са на английски, на френски, чети. Които решения също плащаш. Чул, че няколко дела имало срещу обвиняеми на специализираните съд и прокуратура и блее със стадото. Като бройка те са нищо, ама виж им обвиняемите.… Покажи целия коментар »

анонимен
анонимен
27 април 2022 11:48
Гост

Бобоков, спокойно, бе. Сега ще видиш справедливост . Нали това искаш.

анонимен
анонимен
27 април 2022 11:50
Гост

Не че съм защитник на спеца, но по дела срещу него са платени само 30 000 евро. Какво правим с две други съдилища, няма да им казвам имената, защото те са известни. По дела срещу единия сумата е над 400 000 евро, а по дела срещу другия сумата е дори по-голяма. Какво правим и за сумите по дела срещу прокуратурата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2022 8:05
Гост

Новите могат секунда разрушават, мо не знаят как да създават действащи алтернативи. Ставаме свидетели на демонтирание на държавни институции и назначаване на свои хора на ключови места-демек нищо полезно за народа.

намаляване субсидията на съдебната система!
намаляване субсидията на съдебната система!
27 април 2022 7:42
Гост

В медиите е главна новина, че Русия спира газа за България. https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2022/04/26/4340347_gazprom_spira_dostavkite_na_gaz_do_bulgariia/ Ако това е истинска новина, а не фейк, България ще се принуди да купува демократичен втечнен газ от САЩ на тройна цена(ами такава е цената за момента , а и добавете разходите за доставки от отвъд океана, а и времето за чакане докато дойде демократичния танкер с демократична газ). В долари, а не с омразни рубли рубли. С цел осигуряване на финансов ресурс за демократична газ-която разбира се е много скъпа, нищо общо с цената на омразната руска газ, предлагам парите да бъдат осигурени-за начало, чрез пренасочване на… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2022 8:08
Гост

Искам ми с ще да видя договора за доставка на газа и какви са юридическите аргументи да не се плаща в рубли.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 11:03
Гост

За какви юридически аргументи питаш по време на война?! Руснаците отдавна са го казали, а дори и заснели във филм: „На война като на война“

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 април 2022 12:04
Гост

По-сериозно моля. Никой не реже клона, на който седи просто ей така. Знам, че и в този сайт има много про-Украйна ултраси, но подходете малко по-разумно.
P.S. Само не почвайте с „договорите с руснаците не струват и хартията, на която са написани“, щото е извадено от контекста и съответно погрешно.

Анонимен
Анонимен
27 април 2022 13:37
Гост

Ама за какви ултраси говориш ..? Като излязат танкове, ракети и изтребители договорите нямат значение. Имат значение оръжията и войницете. Така беше и при нападението на САЩ над Ирак,Либия , Виетнам, така е сега , така най-вероятно и ще бъде винаги.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 20:10
Гост

В този форум е започнало да няма никакво значение дали коментарите отговарят на практиката на ВС,ВКС , никакво значение дали отговарят на обективната действителност ( не на изрезките от пик и стандарт) . Ако напишеш нещо против прокурорите и следователите , даже ако е примерно , че измъчват извънземни е мазетата си , то тогава коментара ти получава 20 лайка. Ако напишеш нещо обективно,но случайно не е в полза на действащото управление … 20 палчета надолу . И този форум почва да се превръща в sportal.bg.

Не!
Не!
27 април 2022 9:40
Гост

За огромно щастие това средище на българските юристи няма нищо общо със закрития наскоро сайт „Правен свят“, чиято основна функция беше ежедневно да величае правни недоразумения като Иван Гешев и Данаил Кирилов и същевременно не да критикува, а направо да залива с помия всичко и всички, които поставяха под съмнение качествата и действията на подобни индивиди с меко казано съмнителни правен капацитет и нравствени качества, подобаващи за подобни длъжности.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 20:06
Гост

Много тъжно. Тук пишат хора които бъркат съдебно заседание със съвещание преди произнасяне на присъда.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 20:11
Гост

Прочетете решението на ВКС и после драскайте.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 19:29
Гост

Сега Каскета като го оспори в КС и ВСС спре процедурите по преназначаване до произнасянето му, съдиите от спеца съдии ли ще са след 28 юли като не са преназначени в друг съд? Да видим ще има ли в тази ситуация поне едно дело, което да не тръгне отначало? Новите управляващи си заслужава напълно парите, които им платиха подсъдимите.

Едва ли
Едва ли
27 април 2022 9:42
Гост

КС вече на няколко пъти тази година индиректно каза на Каскета, че е тъп и упорит като милиционер. Не очаквам резултатът този път да е различен.

Намерил кой да се присмива
Намерил кой да се присмива
26 април 2022 18:45
Гост

По-скоро плачете, че сте там, където сте, и не сте мръднали последните 15 години в развитието си. И че ОПГ ви идват. Дето идея нямате как се работят. И със стаж по 20 години никога не сте имали дело за ОПГ и няма с какво да се похвалите. Такива дето само заплати взимат без работа са за закриване, ама няма начин.

Админът
Админът
26 април 2022 22:47
Гост

Вилиславо, ти ли си ?

Съдиите от града под тепетата
Съдиите от града под тепетата
26 април 2022 18:03
Гост

Галя идва ли си? Да почваме ли да плачем вече?

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 18:05
Гост

А за Костова защо не плачете?!

пешеходец
пешеходец
27 април 2022 22:55
Гост

Галя Г. дори и да се върне в Пловдив, ресурсът й е изтекъл. Има няма година и айде в заслужена пенсия. Късите поли и дълбоките деколтета не могат да скрият напредналата й възраст. Магистратите работят да навършване на 65-годишна възраст. Такова е правилото., а на Галя Г. й остават има няма една-две години и хвърля кърпата. Така, че където и да отиде, на нея ще гледат като потенциална пенсионерка. Se la vie.

Анонимен
Анонимен
28 април 2022 8:21
Гост

Пише се c’est la vie

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 17:32
Гост

А командировките кога?

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 17:25
Гост

Само каскета остана да се махне, за да може да има правосъдие и справедливост за всички.

Съдия
Съдия
26 април 2022 17:04
Гост

Да попитам ще си идва ли вече Божков. За колегата Щерева питам

анонимен
анонимен
26 април 2022 17:22
Гост

Отговорете на колегата Щерева ,че ако е съгласна да ме приеме в дома си за търпене на домашен арест се връщам с първия полет от Дубай….но след влизане на законопроекта в сила. Васил

Съдия
Съдия
26 април 2022 22:35
Гост

А кой Васил си- хазартния череп или куку-руку вафла чудна, предизвикай кривото и мекото!

анонимен
анонимен
26 април 2022 16:35
Гост

Що ли нещо съм сериозно осъмнен, че така ще се случи

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 16:34
Гост

Какво правим с принципа за непрекъснатост на съдебното заседание?

Съдия
Съдия
26 април 2022 17:01
Гост

Прекъсваме го и започваме отначало. Само както в българското правораздаване може да се случи

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 18:06
Гост

Я разясни за тоя принцип,че съм го пропуснал на лекциите едно време?

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 19:20
Гост

Да не гледа други дела след приключване на съдебните прения и последната дума на подсъдимия.

Анонимен
Анонимен
26 април 2022 19:22
Гост
Анонимен
Анонимен
27 април 2022 10:52
Гост

То не се иска много. Само да се прочете чл. 259 НПК. Но явно нямате време от писане по форуми.

Чавдар
Чавдар
26 април 2022 15:00
Гост

Много добра новина.

Калешко
Калешко
26 април 2022 14:57
Гост

Доживяхме , а ?

Мавродиев
Мавродиев
26 април 2022 14:57
Гост

Време беше

Иванова
Иванова
26 април 2022 14:50
Гост

Щом е обнародвано – вече е официално! Честито

Симо
Симо
26 април 2022 15:29
Гост

От кога го чакам този момент.

Заки
Заки
26 април 2022 14:41
Гост

Крайно време беше да се премахнат кариерните и финансовите бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и инспекторите от Инспектората към ВСС.

Тихомир
Тихомир
26 април 2022 14:44
Гост

Както и хоризонталните бонуси за административните ръководители.

Nikiforov
Nikiforov
26 април 2022 14:55
Гост

Какво да ти кажа. Определено трябват промени.

Лилиева
Лилиева
26 април 2022 14:54
Гост

Определено трябва

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
26 април 2022 14:38
Гост

Има ли новини от Киев? Там закриването е планувано за 09.05.

Иванова
Иванова
26 април 2022 14:55
Гост

Как така Киев бе?

Герасим
Герасим
26 април 2022 14:35
Гост

Разгеле!

Тити
Тити
26 април 2022 14:36
Гост

От кога си чешат езиците с тази промяна на съдебната карта.

Фюлшер
Фюлшер
26 април 2022 14:57
Гост

Е има си хас. То само чесане си остана.

Тодорин
Тодорин
26 април 2022 14:56
Гост

Ашколсум