Прокурор от Плевен казал на полицайка да си измисли протокол по разследване, което наблюдава, като ѝ предал делото без да отбележи това в деловодната система и в изходящия дневник. Прокурорската колегия му наложи „забележка“, а тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди наказанието.

Историята е от началото на годината. На 21 януари обвинителят от окръжната прокуратура в Плевен Красимир Ячев устно разпоредил на разследваща полицайка, с която работели по определено разследване, „да вземе делото и със стара дата да изготви протокол за оглед на веществени доказателства като използва знанията на съдебен медик“. Документът е трябвало да бъде с произволна дата на съставяне, но предхождаща 15 януари 2021 г. Ячев уточнил, че „старата дата е нужна, защото вече има заключителен акт на разследващ орган и това действие не е трудоемко, не изисква особени усилия и срокове, не се нарушават нечии права, не се съставя документ с невярно съдържание”, става ясно от решението на ВАС.

Освен това Красимир Ячев предал на полицайката материалите по делото, без обаче да отбележи този факт в изходящата книга и в деловодната система на прокуратурата, каквито били изискванията според Правилника за администрацията на прокуратурата и Инструкцията за деловодна дейност и документооборот в държавното обвинение.

Разследващата полицайка подала сигнал срещу устното разпореждане на прокурора, той на свой ред също я докладвал на шефа на областната дирекция на МВР в Плевен като твърдял, че между двамата възникнал конфликт.

И.ф. окръжният прокурор на Плевен разпоредил проверка на случая и през април наложил наказание „забележка“ на Красимир Ячев за нарушение на етичния кодекс и за неизпълнение на други служебни задължения (чл. 307, ал. 3, т. 3 и т. 4 от ЗСВ).

Заповедта за налагане на наказанието била внесена в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС), която на 19 май т.г. го потвърждава.

Красимир Ячев подал жалба пред Върховния административен съд, но тричленен състав с председател Николай Гунчев и членове Сибила Симеонова (докладчик) и Добромир Андреев я отхвърли.

ВАС изтъква, че Ячев не отрича действията, заради които е наказан. Напротив – в писмените си обяснения той потвърдил за дадените устни указания за изготвяне на документ със стара дата, като посочил, че „делото е от такова естество, че няма нечий интерес, няма нужда от документ с невярно съдържание, не е изопачаване на фактическата обстановка“.

В съдебната фаза на производството оспорващият не оборва съществуването на описаните в обстоятелствената част на акта, релевантни за дисциплинарната му отговорност юридически факти. Въз основа на данните по преписката възприетият извод за наличие на дисциплинарно нарушение е обоснован и не е опроверган чрез допустимите от закона процесуални способи и средства.
Налице са основанията за ангажиране на дисциплинарната отговорност на магистрата, като вид юридическа отговорност, която се реализира при доказано дисциплинарно нарушение, обусловено от установено деяние – действие или бездействие, обективно несъответстващо между правно дължимото и фактически осъщественото поведение; вредоносен резултат; причинна връзка между деянието и резултата; противоправност на деянието от обективна страна и вина на дееца от субективна страна“, изтъква ВАС.

Съдът намира и че е нарушен етичният кодекс. „Действията на прокурора са станали достояние до личния състав на ОД на МВР-Плевен, създали са напрежение и недоверие в институциите и в частност между прокурорите от ОП-Плевен и разследващите полицаи в ежедневната им работа“, посочва ВАС. И заключава, че Ячев е нарушил правилата на поведение, произтичащи от принципите за почтеност и благоприличие, както и за компетентност и квалифицираност.

Върховните съдии намират за неоснователни възраженията на прокурора за липсата на вредоносен резултат. „Престижът на една институция е доброто име, което притежава тази институция, както и авторитетът, който тя има в обществото, т. е. действието или бездействие, с което е нарушен Кодексът за етично поведение на българския магистрат, следва да е довело до уронване на доброто име и на авторитета на съдебната власт. В случая са налице данни, че установените нарушения са станали достояние на определен кръг от лица извън съдебната система. Престижът на определена власт е субективната оценка, която обществото дава на тази власт. Гореизложеното води до извод, че с поведението си привлеченият към дисциплинарна отговорност магистрат е уронил престижа на съдебната власт“, изтъква ВАС.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред петчленен състав на съда.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
военнии милиционери ни управляват
военнии милиционери ни управляват
30 декември 2021 17:50
Гост

Абе това чудовише Франкенщайн “полицайка- дознател / разследващ/ роди сегашните печални резулатати в накааелнотнправо !!! Някакви пуцаджийки или Магнаури уредени от родата милициинерска и после хоп в прокуаратурата . Е за това в така вече женско – полицейски интриги . Не че конкретния прокурор е за хвала. И той е бивш военен !

Скромник
Скромник
30 декември 2021 16:24
Гост

Човекът й подсказал как да си оправи батаците, пък тя действала като милиционерка.

853
853
30 декември 2021 22:09
Гост

Тя толкова й акъла… милиционерски…

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 13:21
Гост

Следващият път никакви приказки и никакви услуги на разследващи полицаи в дамаджано-милиционерска държава. Указваш им да правят ексхумация и ги оставяш да си подсмърчат. Никакви телефони, никакви приказки. Доклади само в писмена форма, надлежно официализирани.

М даааа
М даааа
01 януари 2022 18:42
Гост

Ми то така е най-добре за всички, които си нямат доверие. Аз лично се радвам, че все още сред хората, с които работя, има и такива, с които доверието не се е нарушило. Но в крайна сметка, то е процес … С останалите и с нарушилите го – писмено. Но пък и ексхумация не съм указвала :)) Не съм и разрешавала погребение при съмнение… Всеки си знае за себе си – аз хората не съдя по ръководителите им (ако ги имат), нито по общественото доверие към институцията, към която се числят. В крайна сметка все си мисля, че не противопоставянето… Покажи целия коментар »

Студент, 4-ти курс-“Право”
Студент, 4-ти курс-“Право”
29 декември 2021 15:12
Гост

Браво! Възхищавам се на такъв прокурор, който не се подчинява на статуквото!

Студент, 4-ти курс-“Право”
Студент, 4-ти курс-“Право”
29 декември 2021 16:40
Гост

А още повече се възхищавам на Каскета и кака Сийка, които правят подобни злоупотреби в много по-големи мащаби и никой нищо не може да им каже!

Григор
Григор
29 декември 2021 14:36
Гост

Навремето шефа на столичната прокурорска мафия -Апостол Хаджиев от СГП скалъпваше обвинения на невинни хора, пазеше мутрите на 90-те, особено братята Васил и Георги Илиев, та дори уредиха и дъщеря му като криминалист в Италия, ама всъщност работи за мафиите. Хаджи Апостола две къщи в Бояна си взе и сега си живее пенсионерския живот! Явно наследниците му се справят мноооого добре!

Петров
Петров
29 декември 2021 13:31
Гост

Отново измами и мръсотии в Плевен. Най-пропадналия град с най-долните, нагли,продажни злобни и подли хора. За жените е общо известно какви са и е вярно. А от всички боклуци в града най-големите са в съдебната система и в полицията.

гражданин
гражданин
31 декември 2021 4:39
Гост

Абсолютно, най-многочислената ПРБ в страната! Руменпетковите лайна знаят и траят, взаимна лапачка!!!

позор
позор
29 декември 2021 13:18
Гост

Изготвянето на официален документ с невярно съдържание относно датата на извършеното действие, която има удостоверителен характер, не е ли престъпление по чл.311 НК (нали за това осъдиха тази от съда в Раднево). Подбуждането към такова престъпление не е ли също престъпление?
Бати забележката.

Geleto
Geleto
29 декември 2021 14:04
Гост

Ако не се лъжа, състав за подбуждане (т. е. неуспяло подбудителство) към такова документно престъпление няма в НК.

Аспарух
Аспарух
29 декември 2021 12:25
Гост

В така наречената провинция дали има или няма прокурори няма значение. Всички са в комбина с местните феодали и босове. Всичко е гнило и толкова е нефункционално, че тези хорица повече пречат отколкото да помагат за безпроблемното съществуване на обикновения гражданин. За да има работеща прокуратура е необходима реформа из дъно!

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:14
Гост

Това е на районно ниво в провинцията. А на високо ниво в София – 8 джуджета, златни кюлчета и други чудовищни не нарушения, а престъпления… и наказани няма. Рибата се вмирисва откъм каскета.

Giule
Giule
29 декември 2021 9:40
Гост

Как оглед на ВД в присъствие на съдебен медик…, най вероятно се има предвид оглед на труп…

недоразбрал
недоразбрал
29 декември 2021 9:25
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:01
Гост

Свободата е робство, невежеството е сила.

недоразбрал
недоразбрал
29 декември 2021 9:03
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
недоразбрал
недоразбрал
29 декември 2021 9:17
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 8:42
Гост

Само си представете какво си позволяват любомците на ръководството. Този е наказан, ако забележката въобще се брои само защото е последна дупка на кавала, но ако беше някой ит наш’те, щяха да го погалят по главата

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 8:38
Гост

Хаха, тя го топи, той нея също, а финалът е ясен

Кристина Михайлова
Кристина Михайлова
29 декември 2021 8:36
Гост

Изумена съм, че прокурорът така неглижира постъпката си. Поне малко чувство на разкаяние да беше проявил

Z.Z
Z.Z
29 декември 2021 8:33
Гост

Подозирам, че такива нарушения се случват ежедневно, но не всеки полицай докладва прокурора.

4444
4444
29 декември 2021 8:32
Гост

Явно е имало търкания между двамата и полицайката е решила да го опраска.

pop-up
pop-up
29 декември 2021 8:45
Гост

Разправията, която върви през последните седмици между МВР и ПРБ ще завърши по друг начин – с опраскването на някои от МВР

575437
575437
29 декември 2021 8:45
Гост

Това е ежедневие в провинцията, всички се познават и си позволяват такива неща, които в голям град ще им изядат главата. Добре, че полицайката го е докладвала, че да им е за урок

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 8:30
Гост

Дааам, периодичното опресняване на знанията за някои е от ключово значение

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 8:28
Гост

В случая забележката ми се струва слабо наказание. Та той дори не иска да разбере какво е направил

123
123
29 декември 2021 8:40
Гост

E, достатъчно му е все пак. По-големият проблем е като че ли непризнаването на нарушението.

2345
2345
29 декември 2021 8:42
Гост

Малко нагличко от негова страна, така мисля