Евгени Иванов е новият член на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Той беше избран с гласовете на 841 негови колеги, като имащите право на глас бяха 1531. За да бъде избран, той трябваше да получи повече от половината от действителните гласове.

В края на изборния ден и след преброяване на бюлетините, избирателната комисия отчете общо 958 гласували, като общата избирателна активност остана 62,57%. 872-ма прокурори гласуваха електронно, а 86 с хартиени бюлетини на място в Съдебната палата.

Имаше 841 действителни и 117 недействителни бюлетини.

„Искам да благодаря най-вече на колегите за доверието и подкрепата. Днес прокурорите показаха, че са институция. И доказаха, че не се поддават на външни внушения. Ще се постарая да съм представител на прокурорите във Висшия съдебен съвет“, заяви лаконично след избора Иванов.

Мястото в Прокурорската колегия се освободи, след като Даниела Машева стана заместник-главен прокурор. Освен нея обвинител №1 Иван Гешев „взе“ още един кадровик за свой заместник – Пламена Цветанова, но тя е от квотата на парламента, който все още не е открил процедура за избор на неин наследник.

Гласуването за единствения кандидат започна в 8 ч. в Съдебната палата в София и приключи в 18 ч.

Според Закона за съдебната власт изборите за членове на ВСС се състоят в две последователни съботи – в първата се обявява броя на присъстващите прокурори, избират се председател на събранието, мандатна и избирателна комисии, определят се секционните комисии, изслушват се кандидатите и им се задават въпроси. Във втората събота е гласуването.

Пред колегите си миналата седмица Евгени Иванов каза, че ще защитава независимостта на прокуратурата и ще бъде непримирим към всички опити за въздействие върху институцията. „Горко и тежко на държава, която няма независима прокуратура“, каза тогава Иванов.

Прокурорите са общо 1531, като 1312 обявиха, че ще гласуват електронно дистанционно за нов член на съвета. С хартиена бюлетина в палатата гласува днес и Иванов, докато главният прокурор Иван Гешев и екипът му заявиха дистанционно гласуване. Още в първите минути след началото на изборния ден, част от прокурорите вече упражниха правото си на глас в Съдебната палата.

Евгени Иванов е председател на Асоциацията на българските прокурори и е обвинител във Военно-апелативната прокуратура. Кандидатурата му беше внесена основно от ръководители на различни звена на държавното обвинение – апелативните прокурори на София Радослав Димов и на Варна Владимир Чавдаров, и.ф. шефът на апелативната спецпрокуратура Даниела Ангелова, окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев, шефът на ОП-Бургас Георги Чинев, Елин Алексов от ВКП, както и обвинителя от РП-Пловдив Владимир Николов, който пък е зам.-шеф на асоциацията на прокурорите, оглавявана от Евгени Иванов.

31
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Коко-Роко
Коко-Роко
28 септември 2020 8:40
Гост

Каква изненада само? Ако някой си направи труда от януари тази година и през следващите 7 да преброи в изборите на прок. колегия колко избора са и ще бъдат с един кандидат ще стане интересно …

ПС: Сега се сетих, че областният на Русе е онзи, който би на Бобоков човека, дет се вика трябва се отблагодари и как няма да номинира Евгени Перчема!

Krasi
Krasi
27 септември 2020 22:58
Гост

117 достойни прокурори!!!!

Ad nauseam
Ad nauseam
27 септември 2020 15:57
Гост

КОНСТИТУЦИЯ
на Република България

от 18.05.1971 г.

Член 128
Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.

PS. Конституцията е приета с конституционен референдум на 16 май 1971 година, утвърден от Народното събрание на 18 май 1971 година. Над 6 млн. гласоподаватели подкрепят текста за изборност и мандатност на съдиите.

Ким Чен Ун
Ким Чен Ун
27 септември 2020 12:06
Гост

Браво, другари! Истинската демокрация е тогава, когато има само един кандидат и няма нито един против! Въпреки че ако искате да достигнете демократичните стандарти на Северна Корея, незабавно трябва да разстреляте (или поне да накажете дисциплинарно или командировате на 300-400 км) всички негласували!

Мирела
Мирела
26 септември 2020 21:34
Гост

841 – „за“, 690 – „против“ (негласували прокурори и недействителни бюлетини). Има надежда за прокуратурата!

Прокурор
Прокурор
27 септември 2020 10:02
Гост

Какво друго можем да направим?

Анонимен
Анонимен
27 септември 2020 17:12
Гост

Един прокурор да се изправи срещу Гешев и цялата правна общност в България ще го подкрепи. Този прокурор обаче трябва да е много смел, защото почти сигурно ще има „бой по устав“. Но ако всичко това бъде отразено на ниво ЕС, този прокурор може да остане в историята като героят, сложил началото на края на прокуратурата по съветски образец в България.

Анонимен
Анонимен
28 септември 2020 11:28
Гост

Няма такъв.Да си прокурор е диагноза.

Анониме123н
Анониме123н
26 септември 2020 20:46
Гост

Е, как да има глас против, като в процедурата няма опция против, а само за.
Единствен шанс невалидна бюлетина.
Който е бил против, не е гласувал.

Endlösung
Endlösung
26 септември 2020 20:21
Гост

Всички вкупом съгрешиха и станаха непотребни. Самоубийците правят точно така пазейки топлото местенце, високата заплата, нищоправенето и тайната на назначаването. С една нова Конституция приета на референдум стават изборни и мандатни. И всички са на кота 0 и трудовата борса ще ги оценява колко струват с любимия им Гешев.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 септември 2020 20:18
Гост

Ковачница на кадри за управлението на „независимата“ прокуратура.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
Подкрепата и доверието, които НБУ намира чрез тези дарения през годините на своето изграждане, са знак на благородство и привързаност към каузата на университетското образование. Публикуваме имената на дарителите с дълбока благодарност.


Джордж Сорос – основател на фондация „Отворено общество“, дарил средства за изграждане на университетската библиотека, както и академични и социални стипендии за студентите.

ps. От сайта на „университета“, бивша АОНСУ. Не миришат другари и другарки, нали?

Ad nauseam
Ad nauseam
26 септември 2020 20:16
Гост

КОНСТИТУЦИЯ
на Република България

от 18.05.1971 г.

Член 128
Съдиите и съдебните заседатели са изборни. Те могат да бъдат отзовани и преди срока, за който са избрани.

PS. Конституцията е приета с конституционен референдум на 16 май 1971 година, утвърден от Народното събрание на 18 май 1971 година. Над 6 млн. гласоподаватели подкрепят текста за изборност и мандатност на съдиите.

Любопитко
Любопитко
26 септември 2020 20:07
Гост

Кога една електронно подадена бюлетина се смята за недействителна? Не би ли трябвало софтуерът да не допуска това?

Мирела
Мирела
27 септември 2020 8:31
Гост

Недействителна е, ако няма „тикче“ за кандидата. Пускаш я без отбелязване. И както можеш да направиш това с хартиена бюлетина, така трябва да имаш възможност да направиш това и с електронна бюлетина. На практика не искаш кандидата и затова не слагаш „чавка“ срещу името му. Софтуерът не трябва да те ограничава.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2020 10:35
Гост

Прокурорите са заставяни да гласуват. Ако не гласували, не им давали отпуски

Горките
Горките
26 септември 2020 18:42
Гост

Ах дано не ги заставят и свирки да правят

Wannseekonferenz
Wannseekonferenz
26 септември 2020 20:25
Гост

Ходи се пери бе! Били заставяни да гласуват, ти чуваш ли се какви ги пердашиш? Цялото стадо отива на заколение. Това е положението. И то не е от вчера, но днес имаме вече и ЯВНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО – ЛЮБОВТА В ГЕШЕВ!!!!!! Днес ОКОНЧАТЕЛНО се бетонира капсулираната, тоталитарна и съветническа система на „колегиалност“, която самовъзпроизвежда уродливи форми на корупция, милиционерщина и слагачество пред Началството и въобще пред силните на деня. Сега и протестиращите и същевременно легитимиращи я тази порочна система ще са в катарзис. И ще си траят като комунисти на разпит за азбучната истина, че проблемът не е Гешев, а прокуратурата… Покажи целия коментар »

Мирела
Мирела
27 септември 2020 8:33
Гост

Надали е вярно! Доста прокурори отидоха за риба!😜😜😜

Naked lie
Naked lie
26 септември 2020 9:32
Гост

При подобни избори, кому е нужна тайната на вота?

Джанго
Джанго
26 септември 2020 9:43
Гост

А, трябва си, трябва…Само ме е яд, че няма телевизии, които да питат: За какво гласувахте?

Адвокат
Адвокат
26 септември 2020 9:00
Гост

Днес ще е едно показно, че самото свикване на избори на територията не решава проблемите. Решава ги мъдростта на хората, а тя тук е отчайващо дефицитна.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2020 9:01
Гост

A, Хаджигенов, да не те наваля на Орлов мост, та се събуди толкова рано?

Адвокат
Адвокат
26 септември 2020 9:26
Гост

Нито съм, нито се асоциирам с него.

Ad nauseam
Ad nauseam
26 септември 2020 20:31
Гост

Kа 16 май 1971 година с референдум е приета една „тоталитарна конституция“, утвърден от Народното събрание на 18 май 1971 година. Над 6 млн. гласоподаватели подкрепят текста за изборност и мандатност на съдиите в който няма нищо комунистическо, капиталистическо, идеологическо и прочие. Така е в половин Европа и САЩ. За сметка на това прокурорите подкрепят Гешев и лидера на казионната им профорганизация, завършил Нов български университет. За новите стари муцуни – нова Конституция на референдум! Друг Изход за всички ни, в библейския смисъл, от така създалото се положение благодарение на измененията, допълненията, поправките и „философията“ на „съдебната реформа“ на Бойкикев,… Покажи целия коментар »

подстрекател-демократ
подстрекател-демократ
26 септември 2020 8:47
Гост

Хайде сега дружно “против”, ама стиска ли ви?

САП
САП
26 септември 2020 8:52
Гост

Истината е, че ги е страх, защото мислят, че ръководството може да разбере кой, къде и как е гласувал против.

Радио Ереван
Радио Ереван
26 септември 2020 20:32
Гост

Това става за виц.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2020 8:42
Гост

Трябваше само електронно да го направите. В това време много колеги ще се откажат да ходят до палатата.

СРП
СРП
26 септември 2020 8:43
Гост

Никой не им е попречил да заявят електронно гласуване.

123
123
26 септември 2020 8:36
Гост

Независимостта, колеги, ще проличи от гласуването!

Великият инквизитор на демокрацията А.Йорданов
Великият инквизитор на демокрацията А.Йорданов
26 септември 2020 20:34
Гост

Днес е Велик ден за българската демокрация! В съдебната палата /и по интернет/ бе тържествено погребана от прокурорската каста първата демократична Конституция в историята на България – Лукановата!