Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков ще бъде призован като свидетел по т.нар. дело „Хемус“. Това обявиха от Софийската градска прокуратура (СГП) на специална пресконференция днес.

Повод за призоваването на Рашков да даде показания са негови думи от 23 декември пред БНР, когато казва следното: „За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват  по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“.

И тъй като до момента от МВР не са предоставили информация на прокуратурата за трансфера и местонахождението на изтеглените в чували над 53 млн. лева от парите за строежа на магистрала „Хемус“, затова държавното обвинение ще призове Рашков като свидетел, стана ясно още днес.

Както е известно по делото за пране на 53 млн. лв., което се води в СГП, единствен обвиняем до момента е Борислав Колев, който преди седмица даде обяснения както пред наблюдаващите прокурори, така и пред съдия, говори и с вътрешния министър Бойко Рашков.

Според известните до момента доказателства мъжът е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат фиктивни техни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“. Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева (виж повече за схемата тук).

Борислав Колев е с най-тежката мярка „задържане под стража“, определена от съда. По време на разпита си не се е признал за виновен като е поискал делото срещу него да бъде прекратено (виж още тук).

Днес говорителят на СГП Десислава Петрова обясни, че се разследва дейността на много юридически и физически лица, за които има данни, че са замесени в трансфера на парите – от първоначалното търговско дружество през посредници – фирмите бушони, до възможните крайни получатели.

Петрова съобщи, че в СГП има образувано и друго досъдебно производство – за данъчни престъпления, което би било предикатно на изпирането на пари по делото „Хемус“.

Тя няколко пъти отбеляза, че лично наблюдаващите прокурори са извършили множество действия по събирането на доказателства за изясняването на важни обстоятелства, свързани с движението на парите. „Тези обстоятелства не бяха установени от службите на МВР, независимо че от месеци им е възложено разследването. СГП е длъжна да разясни, че и до този момент органите на МВР не са предоставили никаква информация пред наблюдаващите прокурори за движението и местонахождението на паричните средства, включително и за това къде биха могли да са трансферирани сумите след преминаването им през т. нар. „фирми-бушони“. От органите на МВР не са предоставяни данни и относно възможното лице или лица, както и юридически такива, които може да се разглеждат като евентуален краен получател на инкриминираните парични средства“, изтъкна Десислава Петрова.

Говорителят на СГП обясни, че макар МВР да не е предоставило информация за трансфера на милионите, вътрешният министър Бойко Рашков е заявил в петък, че за него не е тайна къде са отишли те.

От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините за трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а така също и за крайните им получатели, макар същата поне до момента да не е била докладвана от ГДБОП на СГП. Тези обстоятелства имат не само обществено значение, но и са важни за разследването. Ето защо доц. Бойко Рашков в тази ситуация се явява основен свидетел, който би могъл да спомогне за обективната истина по делото, което е в интерес на българските граждани. С оглед на това, г-н Рашков ще бъде призован по установения в закона ред, за да даде в качеството си на свидетел пред наблюдаващите прокурори показания за това каква информация му е известна за местоположението на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и за всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по делото. Това е единственият начин, според българските закони, известните на г-н Рашков факти да бъдат закрепени като доказателства в наказателния процес, за да се постигне осъдителна присъда за евентуално извършените престъпления от съответните лица“, заяви Десислава Петрова.

Тя добави, че ако Рашков посочи конкретни физически лица и търговски дружества, СГП ще извърши всички възможни действия по разследването – разпити, претърсвания и изземвания на сумите, за които има данни, че са придобити по престъпен начин. Говорителят на градската прокуратура посочи, че ако бъдат събрани достатъчно доказателства за виновността и на други хора, то те също ще бъдат обвинени.

Явяването на Бойко Рашков пред наблюдаващите прокурори и даването на показания е негово законово задължение, каквото има и всеки друг български гражданин, съгласно Конституцията и законите на страната“, заключи Петрова.

Зам.-градският прокурор Чавдар Пастованов на свой ред изрази увереност, че като преподавател по право Бойко Рашков е добре запознат с конституционните и законови разпоредби и призтичащите от тях задължения. Той напомни, че всеки български гражданин е длъжен да съдейства, да се яви и да разкаже всичко, което му е известно с цел постигане и доказване на престъпна дейност.

Както Пастованов, така и колегата му – зам.-градският прокурор Иво Илиев изключиха възможността Бойко Рашков да не се яви и да откаже да съдейства, защото по думите им ако вътрешният министър има информация, тя би могла да тласне разследването и в друга посока и да се стигне до повдигането и на още обвинения.

Казусът с „Хемус“ предизвика сериозен конфликт между МВР и прокуратурата, който започна със скандал в сградата на ГДБОП прези няколко седмици във връзка с обясненията, които е трябвало да даде Борислав Колев.

Според държавното обвинение шефът на ГДБОП Калин Стоянов е искал от наблюдаващите прокурори да променят в по-леко обвинението на Колев, за да се съгласи той да издаде хората, които са над него в схемата за източване на милионите от „Хемус“. Наблюдаващата прокурорка е отишла в ГДБОП, защото била уведомена, че Колев ще дава обяснения. Той обаче казал, че не знае защо е там, а адвокатът му Христо Ботев обяснил, че има уверение от прокуратурата за облекчаване на положението на клиента му срещу обяснения. Прокурорката отговорила, че това няма как да стане и в резултат на реакцията ѝ шефът на ГДБОП ѝ казал, че така слага край на разследването (още по темата тук и тук).

Затова прокуратурата започна разследване за оказан натиск над прокурори, докато в МВР беше образувана преписка за отказ от изпълняване на служебни задължения. В отговор шефът на икономическите разследвания в ГДБОП Александър Анастасов каза, че с колегите му ставали лични шофьори на прокурорите, а някои от тях дори не знаели къде е ГДБОП. А на 23 декември прокуратурата обвини шефа на ГДБОП Калин Стоянов за натиск над прокурорка (виж повече тук).

91
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 13:47
Гост

Бойко Рашков на разпита:
– Бях много пиян, нищо не помня.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 13:50
Гост

Този виц съм сигурен, че щяха да го поместят на първа страница на Кафяво-правен свят, който за съжаление на гербавата паплач го закриха много скоро след като спонсора на разпространяващите такива вицове влезе в списъка Магнитски.

Кауза пердута
Кауза пердута
29 декември 2021 21:39
Гост

Дева Мария лично да се яви в качеството на свидетел пред Гешев и да каже, че с очите си е видяла как парите са отишли в едни чекмеджета в Банкя, малоумния каскет ще каже я че гарантираното му от закона вътрешно убеждение е друго, я че този свидетел е ненадежден и показанията му се разколебават от тези на други свидетели, воглаве с Делян Пеевски, Митко Каратиста и прочие честни и непокварени люде.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 11:44
Гост

Малко в повече ми идва Рашков в ролята на Дева Мария.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 11:56
Гост

Явно не сте разбрал образното сравнение. Никой не казва, че Рашков е светец, а че на Гешев и светец на живо да му се яви на разпит, и неговите свидетелски показания няма да кредитира с доверие, за да защити нечии нечистоплътни интереси.

Ненавист
Ненавист
29 декември 2021 21:33
Гост

Все пак трябва да се стигне до обектвината истина, защо да не се разпита министъра. Глупостите, които се бълват от хора, които не са юристи наистина идват в повече. Рашков много добре знае какво, как и защо се случва в наказателния процес и щом има предположения да си ги изложи и да бъдат проверени. Какви ли не глупости се пишат, от хора, които нямат понятие от наказателно право и процес само за ПР. С тези директни конфорнтациии между институциите резултата ще е много слаб от към най-важното.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 8:36
Гост

Демек е пълно с крайно политизирани тролчета,застъпници на Рашковизма.

Адвокат
Адвокат
30 декември 2021 8:40
Гост

Ако търсенето на обективната истина и опитът за разкриване на прикривани от ПРБ престъпления е Рашковизъм, то аз определено съм Рашковист. Както и повечето ми колеги.

Ненавист
Ненавист
30 декември 2021 9:25
Гост

Колега знаете, че само съда може да каже дали има престъпление и дали е извършено виновно. Станете прокурор и докажате т.нар престъпления, адвокатурата е страна с протипоставими функции на прокуратурата, не знам един адвокат, ако му дадат ДП как ще се оправи с разследването и повдигането на обвинение, това противопоставяне между адвокати, съдии и прокурори няма да доведе до нищо добро. Представям си някои прокурор да каже нещо за съда или адвокатурата веднага ще почне трета световна, промяната трябва да дойде от НС, а не с някакви безпочвени атаки на ниво личност с цел ПР и оплюване. Разпитът на Рашков… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 9:46
Гост

Съгласен съм с Вас. Единствено ме смущава твърдението че промяната може да дойде от НС. С последния мораториум се видя, че просто акълът не им стига или са такива популисти, че чак копаят дъното. Принципно съм против лобизма, но се вижда, че партиите са прекалено далеч от реалността. Комисиите в парламента да събират и да филтрират предложенията от бизнеса и гражданските организации. Общественото обсъждане на проектозаконите е такава перверзия, че се е превърнало в някакъв процесуален рудимент.

гражданин
гражданин
31 декември 2021 4:44
Гост

Може ли да бъде разпитван, като свидетел, разследващ орган, алло? Това е ялов, кьорфишек.

Юрист
Юрист
04 януари 2022 10:23
Гост

Очевадно не сте юрист. Какъв разследващ орган е Министърът на вътрешните работи? Ограмотете се!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 9:32
Гост

Да, така е. Но патологичната фиксация, стигаща до мания, в една личност, придружена с политически субективизъм, е голям проблем. С две думи, да стъпят на земята и да почват да си вършат работата. Крайно време е да се научат, че им се плаща, за да защитават безпристрастно интереса на обществото със средствата на закона. Кой кого харесва трябва да остане на втори, ако не и на трети план, щото с времето следата „изстива“.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 10:36
Гост

Новите ако допускат грешки са от неопитност, а не, за да пълнят чували и чекмеджета като бившите. Само да припомня, че именно ГЕРБ предложи въпросният мораториум и единствената цел на това глупаво от законова гледна точка предложение беше разбира се PR.

Петров
Петров
30 декември 2021 10:39
Гост

Така е, но троловете на герб са крайно пристрастни и субективни и никога няма да обвинят любимците си, че са предложили такова безумно решение за мораториум.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 11:06
Гост

За мораториума. Кой е по-виновен, който дава баницата или който я яде при положение, че не е длъжен? Щом кълват на такива лесни въдици, смятай какво ще ги направят навън. Никой не е длъжен да ги дундурка.
Пеканов един план не може изготви кат хората. Ставаме за смях.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 10:56
Гост

Крайният резултат е същият ако не и по-зле. В „белите,“ държави има приемственост. Съжалявам, но властта и управлението на страната не са неща за „неопитни“ умнокрасавци с дипломи. 20 години бяхме в преход,щот политиците нямаха практическите умения с демокрацията и пазарните принципи. Сега хоп-кълвем на едни „хартиени чудовища“ -добро CV но стаж в държавната администрация-никакъв. И накрая ни се казва -дайте им време да се научат. Реално хората отзад си дърпат конците и се възползват от наиността на КП и АВ. С разполагането на войските на НАТО се видя кой дърпа конците и колко кохерентно е правителството.

Троловете на ГЕРБ...
Троловете на ГЕРБ...
30 декември 2021 11:52
Гост

…въртят, сучат и накрая пак новите управляващи за всичко са виновни, вкл. за 12-годишното престъпно управление на бившите управляващи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 12:06
Гост

То пък с тези опорни точки все едно също:
1.тролчета
2.герберасти
3. 12-годишно престъпно управление
4. чекмеджета със злато
5. Тиквата
6. Калинките на ГЕРБ

Малко разнобразете бре. Никакви правни аргументи, само хипотези и оправдания. Така са Ви подковали, че дрънкането се чува на другия край на града. Гьобелс би завидял на такова овчо стадо.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 12:11
Гост

Рашков е първо политик, после юрист в конкретния случай. Действивтс му може и да са основателни, но той е яко пристрастен. По-червен е само носът му като се напие кат каруцар.

Проскубания каскет
Проскубания каскет
30 декември 2021 12:20
Гост

Рашков нито е добър политик, нито добър юрист. За разлика от Гешев, който с действията си не подкрепя директно или индиректно нито една политическа партия у нас, и е брилянтен юридически ум. Само тролове може да подкрепят Рашков, докато истинските безпристрастни юристи се познават по това, че задължително коментират в юридически форум не само кой как се напива, но и цвета на носа му в резултат на това.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 12:29
Гост

Де, да не беше вярно това за алкохолизма. Интересно някои други не притесняват да коментират с кого спи ББ. Нищи, че обективно погледнато пиенето се отразява негативно на интелектуалния капацитет на всеки човек. Двойни стандарти до последно. Па камунистический тертип -за едни може, за други не.

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 12:48
Гост

НЕуважаеми троле, явно заслепен от любовта ти към герб и омразата към тези, заради които загубиха изборите, явно забравяш, че:
1. Навсякъде по света се консумира алкохол и това не е повод за оставка, освен при брутални пиянски изцепки.
2. Навсякъде по света политиците си подават оставките, особено ако заемат отговорен пост, когато са хванати натясно с проститутки, кюлчета злато в чекмеджето и оръжие на него или друга подобна ситуация, несъвместима с обществения морал дори в бананови републики.
Само някой пълен олигофрен или платен клакьор може да поиска оставката на човек по т.1 и да си затвори очите за този по т.2.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 13:04
Гост

Моля?! Пияндурник не може да взема адекватни решения, а този с проститутките може. Мишо Михов е нагледен пример какво става с мозъка на един алкохолик. Айде по-сериозно. И друг път съм казвал, че се*ът не е от естество, което пряко да влияе върху концентрацията на човека, поради което масово се прилага в Япония за по-добра производителност. Нз дали сте юрист, но в момента се аргументирате с морални постановки, а не обективни такива . Деградацията на личността, която настъпва при системна употреба на спиртни напитки е доказан факт. Все едно и също трябва да се обяснява -вижте конкретното основание, заради което… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 13:31
Гост

Като им кажеш на герберските тролове, че са много тъпи, те продължават неуморно и дават всичко от себе си да го докажат. Та така и в случая. Ако беше юрист с поне малко мозък, бих попитал горния индивид откъде черпи информация, че Рашков бил алкохолик, освен от лайняно-кафявите сайтове на Делян Пеевски. Поради горните причини няма да му задам този въпрос, но отново поради горните причини съм сигурен, че той сам ще отговори:)

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 13:53
Гост

Просто не се е намерил някой да го снима в „действие“. Все пак не всички разполагат с опита и похватите на червената агентура. Един въпрос. Толкова голямо удоволствие ли Ви доставя да Ви манипулират агенти от ДС, научени да управляват тълпи с пропагандни методи? И не говорим за тъпа журналистическа жълтиния. Хубаво си помислете защо Вие наред с 95% от българите се възмущавате от това, че ББ има любовница/и, а като говорим за алкохол, приемате нещата нормално. Отговорът е мн прост – пиенето в домашни условия е стандарт и е достъпно и хората го чувстват като нещо близко и уместно.… Покажи целия коментар »

Хо-хо-хо
Хо-хо-хо
30 декември 2021 15:28
Гост

Прав беше Анонимния горе – кажи на тъпите тролове на ГЕРБ, че са такива – и после само ги гледай как го доказват нагледно

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 16:11
Гост

Мога само да съжалявам овчата Ви наивност.

„По-добре е утехата на лъжа, отколкото абсурдността на истината.“

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 20:17
Гост

дай му на простия герберастки трол поле за изява и му гледай сеира… в действие

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 20:48
Гост

За пореден път питам “застъпниците“ на рашков- Къде точно в НПК е вписано “задължението“ на свидетеля да има единствено качеството на пряк-свидетел- очевидец, за да встъпи като участник в наказателния процес. Или отговорете, или си затворете манипулативните усти, защото на мен тези номера не ми минават. Можете да посочите и учебник по наказателен процес, страница, и ред отгоре надолу, ако в него се намира доказателство, подкрепящо тезите ви. ВСЕКИ може да стане свидетел в наказателното производство, дори ДА НЕ Е пряк свидетел- очевидец- ТОВА казва наказателноправната доктрина, смотани кирилпетковски тролове.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 21:01
Гост

Пийте си хапчетата редовно и ако достигнете препоръчителната за състоянието Ви доза, моля не пишете разхвърляно като някой психар, на който са му дали боя и четка и той е решил да изрази себе си.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 21:13
Гост

До “Анонимен 29 декември 2021 21:01“ Не- вие- троловете- си пийте хапчетата, защото представяте нещата по съвсем преиначен начин и когато ви разкрия, хоп- ме изкарвате луда…. Нещатсни тъпаци… Кажи, “умнико“- има ли разлика между чл.117 от НПК и чл. 120 ал.1 от НПК, и какъв точно е проблема рашков да е възприел точно определени факти от действителността, различни от “преразказа“ на обвиняемото лице напр. в качеството си на министър или служебен министър…Или пиши, или замълчи завинаги- средно положение няма- нека се види кой не си пие хапчетата и че това сте вие, а не аз….

Адвокат без психически отклонения
Адвокат без психически отклонения
29 декември 2021 21:30
Гост

Не, не, в никакъв случай не сте луда и изобщо не ви личи!

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 21:42
Гост

До “Адвокат без психически отклонения 29 декември 2021 21:30“ Не само, че не съм луда, но и сте и бесни от факта, че съобщавам законосъобразните положения, които не подкрепят твърденията ви. Или се спрете с това поведение, или ще си защитя правата по законен начин. Както написах преди, съпругът ми е спец по киберсигурност и е обучавал и служители от данс, и служители на гдбоп- мислите ли, че няма законосъобразен начин да се разкрие истинската самоличност на троловете с цел да възбудя НЧХД срещу тях за клевета…

Христина
Христина
29 декември 2021 22:23
Гост

Колежке от САК! Държите се неадекватно, за да не използвам по-точен термин!

Гери
Гери
29 декември 2021 23:49
Гост

Съдете и мен ако искате. Аз също споделям мнението на Христина.

гражданин
гражданин
31 декември 2021 4:48
Гост

Разследващ орган не може да се вика, в качество на свидетел! Рашков такъв ли е? И това не е ли пореден кьорфишек на ПРБ?

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 20:40
Гост

Няма никакъв вариант лицето Бойко Рашков да е лицето на промяната. Противоестествено е и той да промени МВР и съдебната система. Тоталитарен партиен бюрократ номенклатурчик цял живот. Започнал от Държавна сигурност, депутат, службар. Озлобен, че беше за две минути и главен прокурор. Не очаквам нищо от него – нито да реформира, нито да даде нормални показания. Нищо, което е казал досега не е излезнало. Не се хабете, че после ще се хапете от яд.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 21:02
Гост

В пъти по-интелигентен от Гешев, но е вярно, че има и много по-компетентни от него.

Пеналист
Пеналист
29 декември 2021 20:24
Гост

Поредната процесуална издънка на Гешев. И това е учреждение което се занимава изключително с наказателно право. Срам.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 20:16
Гост

Нали рашков- в незнайно какво точно качество- е “говорил“ с обвинямия по досъдебното, въпреки, че това е незаконосъобразно- ерго, има доста голяма степен вероятност обвиняемият да му е “пропял“ нещичко и ако рашков не го е съобщил на наблюдаващите прокурори по досъдебното, е редно сега законосъобразно да го каже. Който претендира за върховенство на закона, не може да откаже спазването на същия този закон, за който има претенции КЪМ ВСИЧКИ ДРУГИ ГРАЖДАНИ да го спазват.

Пеналист
Пеналист
29 декември 2021 20:23
Гост

Вие адвокат ли сте или си правите вятър на устата?! В правната доктрина и съдебната практика е застъпено становището, че свидетелят трябва да е възприел лично и непосредствено факти от обективната действителност, а не някой друг да му ги е разказал и той да ги преразказва. Това само за празноглавците от Каскетурата може да е годно доказателство.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 20:45
Гост

До “Пеналист 29 декември 2021 20:23“ Да, адвокат съм, и не сде пробвайте да продавате краставици на краставичар- падате до нивото на троловете. Къде точно в НПК е вписано “задължението“ на свидетеля да има единствено качеството на пряк-свидетел- очевидец, а- в НПК пише ДРУГО. При мен шиканирания не вървят= отлично схващате какво точно съм написала- НПК Задължения на свидетеля Чл. 120. (1) Свидетелят е длъжен: да се яви пред съответния орган, когато бъде призован; да изложи всичко, което знае по делото, и да отговаря на поставените му въпроси, както и да остане на разположение на органа, който го е призовал,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 21:03
Гост

Краставичар прави прочит на НПК. По-точно не може да бъде казано.

Милен
Милен
29 декември 2021 17:52
Гост

Да викнат после и чистачката на министерството за свидетел. А след това стринка й от Вършец. То бива да няма нищо под каскета, бива, ама… Очевидно е, че прокуратурата не иска да стигне до облагодетелствалите се от тази схема, но поне да не правят такива публични изявления всички да им се смеят колко са прости.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 декември 2021 13:23
Гост

Еми то в този сайт имаше коментари в посока да се разпитат всички българи ама айде. Да живее новата власт.

Анониме123н
Анониме123н
29 декември 2021 17:24
Гост

Ще говори за негови предположения.
На Рашков, целта му според мен е да търси скандали от които да предизвиква още повече сриване престижа на прокуратурата.
Говори за Гешев, но същото важи за него, Президент Стоянов, направи спрямо Рашков това, което направи Президент Радев по отношение на Гешев. Стоянов обаче имаше нов ВСС, докато Радев, не.
Гешев и Рашков са еднакви като манталитет, което показва, еднаквия критерий на задкулисието през годините.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 17:34
Гост

Нищо общо. Единият, макар и ръководител на МВР, е доцент по Наказателноправни науки, докато другия има юридическа диплома от милиционерския университет и може да е доцент единствено по Селски туризъм.

Димитър
Димитър
29 декември 2021 18:36
Гост

Ами kато е доцент ,да беше издал заповеди за арест,като хората,а не директора на ГДБОП да му мие г*** в национален ефир,че беше жалко за мъжа,личеше че му беше неприятно

Анонимен
Анонимен
30 декември 2021 23:00
Гост

Този доцент по наказателноправни науки не е наясно с действащия НПК от 2006 г. насам. За сведение – терминът „процесуално-следствени действия“ се е използвал по отменени НПК, а Рашков продължава да го използва, което е най-простия показател за непознаване на действащата нормативна уредба.

Димитър
Димитър
29 декември 2021 17:07
Гост

Абслютно правилно,сега като не е тайна за него,да каже къде са отишли парите,а така също и как се е сдобил със сведенията и като не може да го докаже…..Да си пие хапчетата.Знаем че му е проблем че не може да уличи ГЕРБ,а го чака връщане и на лиценза на Длета Гард-особено като се докаже че Спасов е бил сменен,преди започването на процедурата по отнемане. Рашков го чакат интересни времена. Всеки които има оперативна информация,трябва да излезе напред…Както са казали хората,Рашков-език мой,враг мой

Трол с каскет
Трол с каскет
29 декември 2021 17:39
Гост

Всички тролове с каскети да защитим дружно Митко Каратиста, който няма нищо общо със скандала 8-те джуджета и много други случаи на мутренско отнемане на бизнес, а съдружникът му изобщо не беше осъден съвсем наскоро за рекет. Направо да закриват МВР на Дамаджаната и да приемат със закон, че Делта гард изземва функциите на полицията, за да възтържествува пълната симбиоза между каскет и каратист, с която всяка правова държава от ЕС би се гордяла!

Димитър
Димитър
29 декември 2021 18:17
Гост

Пич дрънкай колкото искаш ,закона си е закон, нали искаш върховенство на правото,е за твое съжаление,ако е бил премахнат от УС на фирмата МВР НЯМА ПРИЧИНА ДА ОТНЕМЕ ЛИЦЕНЗА МУ И СЪОТВЕТНО СЪДА ЩЕ ГО ВЪРНЕ! Тъжно протестъри,поредната загубена битка. А иначе да защитим (да ,прав си) Дамаджаната който пък има общо с всички неразкрити убийства през 90-те години ,защото беше директор на НСлС…..Освен това има има и други фирми,които доста добре биха иззели функциите на МВР ,но не могат,защото особено сега като ги гледам г-дата от ГДНП след 8 месеца Рашково управление(занимавам се с тях)-регреса е видим и то… Покажи целия коментар »

Горките тролчета!
Горките тролчета!
29 декември 2021 19:36
Гост

Хахахаха, хохохохо, хахаха! ГРОБ за пореден път загуби изборите и вече започна разпад при тях, ДуПиСе за първи път от много години са тотално извън властта, а на троловете им се привиждат протестърски загуби. Откакто секна потока на милиони в чували и респ. жълтите стотинки, които им даваха за всеки коментар, горките тролове явно са минали на евтино лепило, защото сериозно са започнали да халюцинират…

Димитър
Димитър
29 декември 2021 22:09
Гост

И как разбра че са извън властта,до първата ви т.н. съдебна реформа защото за всичките ще ви трябва поне 2/3 мнозинство. Без него дори не можете да значните ВСС бе протестърче,независимо дали редовно или предсрочно. Вие нямата реална власт ,а нямате и мозъка да я управните

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 14:23
Гост

От мен едно голяма БРАВО на СГП- карайте го точно по закона/ НПК/, кучетата си лаят, но кервана трябва да върви. Рашков НЕ Е недосегаем за нашите закони, той е ДЛЪЖЕН да им се подчинява и поради тази причина, не виждам нищо незаконосъобразно в мотивите на прокуратурата за извикване на рашков да даване на свидетелски показания по досъдебното производство. Като е намекнал в пресата за А, да каже на прокуратурата и Б, В, Г и т.н.- образно казано, а не да хвърля някакви мъглявости в пресата и да се прави на загадъчният единствен носител на знанието и истината по казуса…

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 14:47
Гост

Едно е законосъобразност, друго е целесъобразност. Законосъобразно би било да бъдат разпитани 7 милиона българи за това какво знаят за милионите в чувалите, но изобщо няма да е целесъобразно, защото няма да са били всички те преки свидетели и така единствено биха се изразходвали напразно много време и обществени средства на данъкоплатците, а докато виновните бъдат намерени, давността за престъпленията им ще изтече.

Друг анонимен
Друг анонимен
29 декември 2021 15:15
Гост

Във втори курс ,,Право“ се учи какво означава ,,законосъобразност“ и ,,целесъобразност“ по административно право. Нищо от вас написаното не отговаря на критериите за законосъобразност и целесъобразност. Хубаво е поне като използвате такива понятия да знаете какво им е съдържанието.

адвокат от САК
адвокат от САК
29 декември 2021 15:56
Гост

До “Законосъобразно би било да бъдат разпитани 7 милиона българи за това какво знаят за милионите в чувалите,“ Това е смешно- далеч не всеки бг. гражданин разполага с инфопо казуса, което не съобщило на прокуратурата. Явно броят на първосигналните хора в България расте- достатъчно е някой да ви покаже една манипулирана снимка и вече сте се залови като червейче на въдичката на нея…Толкова ли сте лишени от критично мислене, или казвате- то не е силната ви страна…В наказателното право и процес НЯМА целесъобразност, а САМО законосъобразност- и това ли не знаете…

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 16:30
Гост

В наказателното право няма термин целесъобразност, но колегата е напълно прав, че няма абсолютно никакъв смисъл да се хабят ресурси, вкл. да се разпитват свидетели, които не са били очевидци, вместо тези, които са лично добре запознати с детайлите. За съжаление прокуратурата не разпитва първите, а вместо това тупа топката и дава пресконференции.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 декември 2021 13:46
Гост

Забавно взе да става. Досущ като старогръцка драма, която може да премине в трагедия за някои от участниците в „постановката“.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 13:55
Гост

Толкова забавно, че чак трагично.

Христо
Христо
29 декември 2021 14:36
Гост

Нека разплетат всичко около този случай. Да видим в крайна сметка кой е получавал тези крупни суми.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 14:48
Гост

Теглели са ги бушони, а кой ги е получавал е публична тайна. Въпросът е има ли воля да бъде разнищено докрай това престъпление.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 16:33
Гост

Питате дали Каскета има воля да разследва престъпленията на Тиквата? Това реторичен въпрос ли е или целите да разсмеете аудиторията?

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 13:08
Гост

Добре е този полет над кукувиче гнездо да спре.И всякакви декларации за независимост, брифинги,пресконференции,литературни четения и прочее неприсъщи лайф стайл занимания за ангажирани с разследване лица.Докато се проверяват МВР и прокуратурата едни други, разпитват се едни други, декларират се едни срещу други, делата ще отекат в канала.Призоваването на някого като свидетел не е ивент, за който се уведомяват медии.

Боже, боже...
Боже, боже...
29 декември 2021 12:38
Гост

Боже, боже, какво време доживяхме… Прокурорите сами да си водят разследванията и сами да разкриват обективната истина (като че ли истината е само в Прокуратурата)… И правилно, прокурорите трябва да дават акъл и оценка на преподавателите по наказателно право, какво си мислят тия преподаватели (пък макар и само доценти)… Така де, какво като са преподаватели…, те са и български граждани (но по така граждани), които са задължени да разкрият на Прокуратрата всичко, което знаят (дори и майчиното си мляко), защото тя Прокуратурата е ЕДИНСТВЕНИЯТ блюстител на закона и на истината…. Боже, боже, в какви интересни времена живеем…..

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 13:01
Гост

Боже, боже! Я да върнем и Държавна сигурност. И там професори, доценти и преподаватели колкото искаш. Пък за обективната истина те я знаят най-добре. Най- обективната и най- правилната.

Ave, Kaskete!
Ave, Kaskete!
29 декември 2021 13:04
Гост

Една е истината в наказателния процес и Каскета е нейния пророк. Вътрешното му убеждение е въплъщение на абсолютната справедливост в правото и който го отрича е дамаджана, алкохолик, трол на олигархията, сътрудники на държавна сигурност или друг нечистоплътен субект на правото.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 13:21
Гост

Истината е, че вече се вижда един Бял Автобус и Бойко Рашков му е водача, пеейки партизански песни под камъните, които хвърчат по него. А най- лошото е, че това вече сме го виждали и акълът ни все не идва и не идва. И винаги някой друг ни е виновен. А хората вече имат по 20 имота, защото са от най- заслужилите.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 14:00
Гост

Камъни досега са хвърчали единствено по вашия спонсор Пеевски, когато задкулисно го избраха за шеф на ДАНС. А протести имаше не срещу Рашков едно време като го избираха за гл. прокурор, а срещу Гешев. 20-те имота на Рашков всъщност са купени в режим на СИО със средства на жена му, която е дългогодишен нотариус (най-високоплатената юридическа професия). Но най-важното е, че Рашков няма нито 8 джуджета, нито златни кюлчета в чекмеджета, нито къща в Барселона.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 14:19
Гост

къса памет. много къса.

Рори
Рори
29 декември 2021 14:42
Гост

За сетен път се убеждавам, че Гешев е позор.

Друг анонимен
Друг анонимен
29 декември 2021 15:25
Гост

До ,,Боже, боже… 29 декември 2021 12:38“ Именно защото Б. Рашков е доцент би трябвало да знае действащата правна уредба и в частност НПК, а не да нарушава основни правови принципи (напр. разделение на властите, като се намесва и изземва функциите на разследващите полицаи по конкретни досъдебни производства). Многократно уважаваният от вас доцент е допускал елементарни грешки, използвайки понятия по наказателен процес, които са били актуални по отменения НПК. Уважаваният от вас доцент би следвало да знае, че МВР е разделено на политическо и професионално – политическата част е административното ръководство на министерството от вътрешния министър (независимо кой е той),… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
29 декември 2021 11:54
Гост

на 31 вечерта го извикайте, лично Гешев да води разпита и да ги излъчват по трите големи телевизии. Стига стари смешници сме гледали за Нова година, време е промяната да идва и в новогодишните програми.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 12:01
Гост

В Каскетно-процесуалния кодекс пише, че щом Гешев даде пресконференция и обяви някой за виновен, това се приема за годно доказателство от Съда за специализирани поръчки на мафията. Може сега да готвят промени и изрично да бъде записано, че при подобно мероприятие, излъчвано по Kasket TV, казаното от Гешев следва задължително да се въпроизведе в мотивите на съда, а крайният съдебен акт може да бъде издаден и от прокурор (който разбира се е напълно независим от Гешев).

Друг анонимен
Друг анонимен
29 декември 2021 12:25
Гост

До ,,Анонимен
29 декември 2021 12:01″

Троловете на олигархията, ще е полезно за вас, когато коментирате постове, да прочетете съдържанието на статията, за да не се изказвате неподготвени (не че някога се изказвате подготвени, де). Делото е от компетентността на СГП и ще се гледа от СГС, а не от СНС, за да го намесвате. Вие, тролове на олигархията, излизате по-компетентни от прокурорите и съдиите с по 15-20 години стаж, бе. Все едно сте завършили ,,олигархичният университет Св. св. Божков и компания“. Много ме радват такива постове по форумите. Забавни са.

Друг анонимен трол на олигархията
Друг анонимен трол на олигархията
29 декември 2021 12:56
Гост

Самата истина е това, Пеевски не е никакъв олигарх, просто „Репортери без граници“ са мафиотска организация, спонсорирана от соросоиди, а Иво Прокопиев си пие ракията с Джо Байдън и го е принудил да включи в „Магнитски“ най-честният български депутат. Но най-вече Гешев няма нищо общо с него и мафията и е стожер на законността и еталон за справедливост в целия свят.

LUMPEN
LUMPEN
29 декември 2021 20:33
Гост

„обяви някоГО за виновен“, юристеееееее!

Тити
Тити
29 декември 2021 14:45
Гост

Поне ще е забавно. И без това през последните години програмите са изключително скучни.

OMG
OMG
29 декември 2021 11:49
Гост

Прокуратурата е много чувствителна на тема куфари и суха пара. Предполагам искат да ги пазят лично, докато свърши всичко.

Бисер
Бисер
29 декември 2021 14:59
Гост

Надали ще ги опазят.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:47
Гост

Това са пълни глупости!

Смях в залата
Смях в залата
29 декември 2021 11:47
Гост

По-скоро Обама и Путин ще викне прикриватурата на разпит, но не и Тиквата – краен бенефециер на чувалите с магистралните милиони.

123
123
29 декември 2021 11:47
Гост

Ох, защо си мислят, че ни е много интересна драмата Гешев-Рашков, та само чакат работен ден, та да ни залеят с поредните си умотворения.

Дани Кирилов
Дани Кирилов
29 декември 2021 11:32
Гост

Интересно ми е многоуважаемата прокуратура кога ще реши да призове господин Б.Б., да го питат коя е г-жа Мата Хари, след като самият той заяви, че знае за кого става въпрос? Отново очеваден двоен стандарт от страна на многоуважаемата прокуратура, но май това вече е нормалното.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:39
Гост

стил – „а вие защо биете негрите?“

Anonimen
Anonimen
29 декември 2021 15:07
Гост

И на Боко му дойде краят. Разгеле.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:27
Гост

Ха! Рашков не е свикнал да го викат. От тоталитарни времена той привиква. Определено няма да му е комфортно.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:25
Гост

Ами правилно, като му е толкова голяма устата.

Анонимен
Анонимен
29 декември 2021 11:50
Гост

По-скоро на някой му е малък мозъка и дори каскета не може да прикрие този факт.