Бившият министър на здравеопазването в служебното правителство Стойчо Кацаров може да бъде обвинен в длъжностно престъпление, след като по сигнала срещу него вече е образувано досъдебно производство.

От Специализираната прокуратура съобщиха днес, че са получили материалите от проверката на антикорупционната комисия за четирите поръчки за купуване и доставка на ковид тестове за ученици. По тях вече е започнало разследване за длъжностно престъпление, което ще бъде водено от следовател, а на Агенцията за държавна финансова инспекция е възложена финансова инспекция.

Казусът с бързите тестове срещу коронавирус за учениците възникна в края на мандата на служебното правителство, когато освободеният през ноември зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров обвини служебния министър Стойчо Кацаров, че тестовете са купени на завишени цени –  в аптеките стрували по 5-6 лева, а поръчката на едро била за 8,20 лева на тест. По думите му Кацаров еднолично е движил покупката на тестовете заедно с шефката на кабинета си Лидия Чорбанова, а процедурите били „нескопосани“. Кацаров му отвърна, че били купени три пъти повече тестове за същите пари. Бившият министър подчерта, че за 10 – 12 млн. лв. е планирана покупката на 1.5 милиона теста за учениците, а в крайна сметка са осигурени 4.7 милиона теста.

Антикорупционната комисия извърши проверка, при която бяха разпитани замесените, включително и Кацаров, след което комисията обяви, че са събрани данни за промяна на условията по процедурите на етап подписване на договор, след извършена оценка и класиране на участниците. КПКОНПИ подчерта, че някои фирми са били толерирани и това е довело до ощетяване на бюджета на Министерството на здравеопазването.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 януари 2022 23:05
Гост

Това е отговора на прокуратурата за Цацаров и искането да закрият Спеца. Така ще бъде докато не изкарат прокуратурата от съдебната власт и докато има разделение на разследващите органи – следователи и разследващи полицаи. Еднакви фукции по разследване, но на различни места и използвани като оръжие от различни институции за разчистване на сметки. Разследващ орган в прокуратурата наречен „следовател“…. Разследващ орган МВР наречен „разследващ полицай“…. Я направете ЕДИН разследващ орган с повече фукции в съдебната власт/разследващите полицаи в съдебната власт при следователите/, прокуратура извън съдебната власт, едва тогава можем да говорим за баланс и нещата ще потръгнат, но „куче захапало… Покажи целия коментар »

Филип
Филип
18 януари 2022 15:45
Гост

Струва ми се че търсят под вола теле.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 януари 2022 11:36
Гост

Ето ви истинското лице на новите политици- и те ще градят българската държавност. вместо да я сринат поне до основите, за да може да реализират търговските си интереси… ‘“Кой тласка Кирил Петков срещу Гешев и Цацаров? Атаките срещу главния прокурор и председателя на КПКОНПИ – в услуга на президента, спонсорите и кризисен ПР на новата власт….Това, че за министър-председателя върховенството на правото е непозната сфера си пролича още докато бе служебен министър на икономиката. Тогава Петков арогантно нападна съдия от Софийския градски съд заради проблеми с вписването на новите надзорници на Българската банка за развитие.По-късно Петков сам призна, че е… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 януари 2022 11:12
Гост

Не ми е известно досега обвинение по чл.282 НК да е приключило с осъдителна присъда. Обикновено провалите на прокуратурата по този текст са неизбежни. Въпросът е „защо“?!

Анонимен
Анонимен
18 януари 2022 20:00
Гост

Защото никога няма доказателства за специалната цел, която е част от състава на престъплението.

проз юрист
проз юрист
18 януари 2022 11:09
Гост

Не разбирам къде тук е нарушението и защо ни занимавате с глупотевини. Че и прокуратурата се включи.
За тези доставки ЗОП не се прилага, има специален текст в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, няма ли един поне от пишещите „журналисти“ по темата да провери и прочете.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2022 11:30
Гост

Демек имаме дупка в закона и моем прайм кот си искаме….. с най-добри намерения естествено.
П.С.То не, че законът би ги спрял особено, ама нали.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2022 12:19
Гост

И един въпрос. Доколкото разбирам няма законоустановен срок, в рамките на който т.нар. „извънредна едпидемична обстановка“, която се приема с решение на МС, може да с удължава. Искате да кажете, че действието на ЗОП в неговата цялост се определя по същество само от МС, било то и при поръчки със специфичен предмет? В в чл.13, ал.1., т.21 на ЗОП е записано: „21. (нова – ДВ, бр. 23 от 2020 г., в сила от 14.03.2020 г.) при закупуване от възложителите на медицински изделия и лични предпазни средства, необходими за осигуряване на противоепидемичните мерки, въведени с акт на министъра на здравеопазването или… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 януари 2022 14:00
Гост

Журналисти отдавна няма!!! Има дръжки на микрофони и водещи затапени със слушалки в ушите.

Пееф Ски
Пееф Ски
18 януари 2022 15:41
Гост

Не може да поставяте всички под един знаменател.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 януари 2022 10:56
Гост

Сега е моментът да се зададе въпроса- приемаме, че прокуратурата е с “орязани“ правомощия и няма право да прави проверки по отделни сигнали- така, както иска настоящото правителство. Хайде сега- да видим- как точно ще се образува настоящото досъдебно производство от тази прокуратура, а…Ето- това искат новите управляващи- да отнемат основни функции на прокуратурата, без които се обезсмисля съществуването й. Давайте, антибългарски политици от 47 НС- РАЗРУШЕТЕ прокуратурата- “Ceterum censeo Carthaginem esse delendam“, защото тя “работа не върши и всички в нея са коруrYgмпирани“…

Бухалката на мафията
Бухалката на мафията
18 януари 2022 10:39
Гост

За магистралните милиони в чували си затварят очите, а за тестове по 8, вместо по 6 лева вече има престъпление и то при положение, че са се явили 30 (тридесет) кандидати, които са подали оферти и са избрани най-ниските цени!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2022 10:53
Гост

Ако има нарушение, трябва да бъде наложена и санкция. Не ми е ясно къде точно е проблемът. Като гледам все още е на етап разследване, така че не знам защо толкова се палят хората. Като в детската градина- “ Ама госпожо, Иванчо е по-лош от мене“. Боже, докъде я докарахме.

Анонимен
Анонимен
18 януари 2022 10:55
Гост

Затварят си очите за нещата, за които не могат да ги държат отворени. Това не означава, че не могат да разследват нищо. Кацаров е удобен, защото беше слабото зверно в кабинета на Радев.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
18 януари 2022 11:18
Гост

Кацаров е скритата лимонка на Костов. Ако го бяха оставили още малко, щеше да приватизира всичко що работи лекар в него. Така става като има безвластие. Убеден съм, че далаверите ще си вървят. Просто ги правят зад гърба на Кирчо. Той Царя с неговите юпита беше така. Станишката ги виждате, ама ди мълчеше. По-лошо от гладни и високо образовани емигранти, видели хубаво на запад и върнали се у нас, няма. Мащабите им на мислене западни и като видят, че у нас с тарикатлък минава, се започва. Малко да се ориентират в ситуацията и край. За съжаление на запад не може… Покажи целия коментар »

Михаил
Михаил
18 януари 2022 15:42
Гост

Отново двоен аршин.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 януари 2022 10:37
Гост

Хайде, нека мръсната негативна антипрокурорска кампания да започне сега- започвайте да плюете гадната българска прокуратура, как в нея има само корумпирани служители; как те за нищо не стават; как всичко ще падне в съда, докато накрая стигнете до блестпщата “поанта“, че всеки прокурор трябва да е подчинен на поне един депутат. Така ще изпълните политическата поръчка на новите властимащи за разрушаване на българската държавност.

123
123
18 януари 2022 10:52
Гост

И кой е казвал, че всеки прокурор е корумпиран? Доколкото следя, основната теза на управляващите е, че Гешев е корумпе и хората, с които се е обградил, но в прокуратурата има и много читави хора.

адвокат от САК
адвокат от САК
18 януари 2022 11:00
Гост

“…но в прокуратурата има и много читави хора….“ Аз пък никъде не срещнах такова изрично волеизявление от нито един български политик. Напротив- навсякъде се внушава корумпираност на прокурорите и то – само от политиците и техните подгласници.

Дичо
Дичо
18 януари 2022 15:44
Гост

Гешев е подлога. И е политически обвързан.