Софийската градска прокуратура съобщи, че се е самосезирала по интервюто на бизнесмена Илия Златанов в разследване на „Антикорупционен фонд“, което беше публикувано в сряда. В него Златанов, който е мажоритарен собственик на групата фирми „Изамет“ – най-големият производител на асансьори в България с годишен оборот над 20 млн. лева, казва, че всичко му било взето от бившия следовател Петьо Петров, който преди 3 години напусна съдебната система и стана адвокат.

Златанов признава, че в последните години е имал проблеми със семейството си и водел спорове, писал и сигнали срещу сина си Явор, с който били съдружници. Точно преди година синът му влязъл във фабриката им в Дупница с полиция и ЧСИ, представил документи, че активите са прехвърлени на нов собственик – „К Корекшън“, като фабриката спряла дейност.

„Получи се пропадане и един мой съсед предложи да ми помогне. Каза: Ще те заведа при един човек, който е решителен, сериозен, малко е скъпчия, но ще ти реши проблемите“, разказва Златанов и добавя, че в края на юни м.г. съседът го завел в столичния ресторант „Осемте джуджета“ на ул. „Шандор Петьофи“, където го представили и запознали с Петьо Петров.

Бившият следовател му казал, че няма проблем и истината ще възтържествува, защото при него идвали много хора и помагал на всички.

На 3 юли Златанов подал сигнал за изнудване в прокуратурата и веднага бил разпитан. На 19 юли шестима души били задържани и обвинени за организирана престъпна група за изнудване, присвояване, неизгодни сделки и пране на пари. Сред обвинените са синът, дъщерята и бившата жена на Златанов, а от техни трезори били иззети 565 хиляди евро и 35 килограма злато на стойност над 4 милиона лева, разказаха от „Антикорупционен фонд“.

Бизнесменът твърди, че ден преди изземването в офиса на препоръчани от Петров адвокати, е подписал запис на заповед за близо 3 милиона лева. Парите се дължали на съпругата на Петров – Любена Петрова. На основание на записа на заповед били запорирани и останалите му активи –  фирмени дялове, недвижими имоти, автомобили и банкови сметки.

По документи иззетото злато за над 4 милиона лева било върнато на Златанов, но той твърди, че е изчезнало в багажника на колата на Любена Петрова на паркинга на Специализирана прокуратура.

Според споразумение между Петров и Златанов, трябвало да му върнат парите и златото в Швейцария и да делят 50 на 50. През декември обаче Петров му казал, че трябва да прехвърли всичко и ще получи някаква част от парите при оценка на активите. Той пак се съгласил, но в началото на тази година бил извикан в „Осемте джуджета“ и Петров му казал да прехвърля всичко, защото иначе ще отиде в затвора, а синът му, който е на хемодиализа, ще умре.

„Знаеш какво трябва да правиш. Иначе – ти в затвора, той ще умре. Ние с Черепа се справихме, вие ще изчезнете като песъчинки в пустинята“, били думите на Петров, цитирани от Златнов. Бизнесменът подписал всичко, което искали от него и спешно заминал за чужбина.

„По случая е образувана прокурорска преписка, по която ще извърши проверка на всички факти и обстоятелства, изнесени в интервюто от Илия Златанов. Резултатите от проверката ще бъдат анализирани относно наличието на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер за образуване на досъдебно производство“, съобщиха от прокуратурата.

22
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
обективен
обективен
29 юни 2020 10:57
Гост

Ало, редакторите на сайта: повече правна култура и употреба на думи, изрази и понятия според точното им предназначение ! Златанов не признава, а твърди че е имал проблеми със семейството си. Не е обвинен, за да признава.
А по повод предишна публикация на lex.bg, че ВСС осъдил позицията на един юрист: този орган не съди никого за изразено мнение, а евентуално може само да изрази несъгласие с него.

Бай Ганьо страда
Бай Ганьо страда
27 юни 2020 12:22
Гост

Имал този Бай Ганьо бол пари взели му ги….Хич и не е за ожалване. Защото той е отишъл по тънката лайсна да вземе бизнеса от семейството си, не е минал утвърдения в закона път, ами да прецака …и после той прецакания!
Така му се пада

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 17:55
Гост

Вместо да му бъде повдигнато обвинение, Пепи Еврото беше награден с почетна грамота от последния Главен мафиот преди Каскета – въпреки че ВКС в прав текст в решението си констатира, че е извършил престъпление. Сега най-голяма организираната каскетна група, изветна още като ПРИКРИВАтурата, познайте дали ще направи нещо различно на един от своите.

iv.hr.
iv.hr.
27 юни 2020 10:16
Гост

OT kolko pyti da poznaem.
3 ili 5 pyti da pletem prytitte Petre.?
А до колко пъти да им прощаваме на братята….490li?

„Не СЪМ КАЗАЛ до 7, а до 70 пъти по 7″JESUS

Анонимен
Анонимен
26 юни 2020 17:28
Гост

Спрягат Черепа отново. Дали е истина?

Христо
Христо
26 юни 2020 17:29
Гост

И к’во от това? Той си пуска комиксите и няма намерение да се връща тук.

Зарев
Зарев
26 юни 2020 17:26
Гост

Илия Златанов чак сега ли се сети да пропее?

Дима
Дима
26 юни 2020 17:27
Гост

Да не ти се налага да се пазариш с мафията. Могат да те изравнят със земята.

Чоки
Чоки
26 юни 2020 17:25
Гост

И как така златото ще се изпари от багажника? Пълни глупости.

Янева
Янева
26 юни 2020 17:16
Гост

Ужас. Може ли такива неща да се случват в 21ви век в България?

Nenov
Nenov
26 юни 2020 17:16
Гост

С тоя манталитет дето имаме може и в 31ви век да се случват още

Лозан
Лозан
26 юни 2020 17:19
Гост

В България всичко е възможно.

iv.hr.
iv.hr.
27 юни 2020 10:13
Гост

nadeGda vsQka tuka ostavete! DANTE

Цицеров
Цицеров
26 юни 2020 17:16
Гост

Ми като нищо. Колко му е? В мутростан

Равиоленска
Равиоленска
26 юни 2020 17:15
Гост

А този човек дали говори истината ?

Дан Боян
Дан Боян
26 юни 2020 17:15
Гост

Еми да. Определено не знам това как е нормално

Есмералда
Есмералда
26 юни 2020 17:14
Гост

Уви говори се упорито, че държавата по някакъв начин взима бизнесите на хората. Къде малки, къде големи

Чадъров
Чадъров
26 юни 2020 17:21
Гост

Добро утро. А охранителните фирми са под крилото на Боко.

Златимир
Златимир
26 юни 2020 17:14
Гост

Това ако е вярно е ужасно!

Димитрова
Димитрова
26 юни 2020 17:14
Гост

Бе тия идиотщини само тука ги има бе.

Живко
Живко
26 юни 2020 17:13
Гост

Според мен това вече е несериозно. Кой на кого какво зима не е ясно. Ма е мазало наистина

Nenov
Nenov
26 юни 2020 17:13
Гост

Егати мазалото