Върховната касационна прокуратура поиска от Държавния департамент на САЩ повече информация за Делян Пеевски, Васил Божков и зам.-шефа на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, на които бяха наложени санкции по закона „Магнитски“ заради корупция. Прокуратурата е изпратила писма през Министерството на правосъдието и иска да разбере на какви данни се основават констатациите на САЩ, заради които на общо шестима българи бяха наложени санкциите. Преди две седмици прокуратурата обяви, че започва проверка на всички посочени от американските власти и тогава обясни, че ще иска информация от САЩ.

„Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване“, посочват днес от държавното обвинение.

На 2 юни финансовото министерство на щатите включи шестима българи в черен списък за корупция. Останалите трима са бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

Наложените им ограничения предвиждат запор на сметки в американски банки, забрана за пребиваване в САЩ и невъзможност на фирмите им да извършват бизнес там. Черният списък на американците включваше и 64 фирми, свързани с Божков, Пеевски и Желязков, който след това беше допълнен от българското финансово министерство.

В изнесената от САЩ информация се казваше, че Делян Пеевски е олигарх, който е бил депутат и медиен магнат и регулярно е участвал в корупция, като си е служил с търговия с влияние и подкупи. Според американските власти той се е договарял с политици да им осигури политическа подкрепа и положително медийно отразяване в замяна на защита от наказателно разследване. Участвал е и в корупционни действия чрез подставеното си лице Илко Желязков, като го използвал в схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чужденци, както и за подкупването на държавни служители в замяна на информация и лоялност от тяхна страна.

Според САЩ Желязков е предлагал подкупи на високопоставени членове на правителството, от които се очаквало да му предоставят информация, която да бъде предавана на Пеевски. В замяна Желязков е имал грижата лицата, приели предложението му, да бъдат назначени на влиятелни постове и е осигурявал месечен подкуп. Пеевски и Желязков също така са разполагали с длъжностно лице на ръководен пост, което през 2019 г. незаконно присвоявало пари в тяхна полза.

За Божков, който е разследван по 18 обвинения и в България, американците съобщиха, че е бизнесмен и олигарх, който многократно подкупвал държавни служители, между които и настоящ политически лидер. По-рано тази година пък планирал да осигури пари за бивше българско длъжностно лице и за български политик, с цел да му помогнат да създаде канал, през който руски политически лидери да оказват влияние върху български правителствени служители.

В момента Божков е в Дубай, където успешно избягва българското искане за екстрадиция по множеството обвинения срещу него, включително за ръководене на организирана престъпна група, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и данъчни престъпления.

Александър Манолев пък беше най-значимото име в скандала с къщи за гости преди две години, като се раздели с поста си и беше пратен на съд за неправомерно получаване на 390 000 лева от еврофондове. Бившите шефове на Държавната агенция за българите в чужбина също са подсъдими за организираната схема за подкупи при издаване на удостоверения за български произход.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 19:43
Гост

За Тиквата няма ли да поискат информация?

Гешев - позор, оставка и затвор!
Гешев - позор, оставка и затвор!
17 юни 2021 13:35
Гост

Малоумния каскет и кака Сийка много добре знаят, че санкциите се основават на разузнавателна информация, която САЩ никога няма да споделят публично! Но въпреки това тези гьонсурати искат такава информация, която много добре знаят, че никога няма да получат, за да кажат след това „С вързани ръце сме, няма какво да направим, американците не ни дават никаква информация“! А същата тази информация се съдържа в множество сигнали, които са подавани срещу Пеевски и ко. през годините, които сигнали ПРИКРИВАтурата всеки път старателно замиташе под килимчето!

Кирил
Кирил
17 юни 2021 13:23
Гост

Гешев, за това ли те сложиха там? За да питаш, а не да търсиш сам информация?

Марио Нетка
Марио Нетка
17 юни 2021 13:24
Гост

И той е една кукла на конци…

Asen
Asen
17 юни 2021 13:17
Гост

Добре, че са САЩ, та да светнат нашите, че Делян Пеевски е олигарх.

Sotir
Sotir
17 юни 2021 13:19
Гост

Прикриватурата си затваряше очите още по времето на Цацаров. А сега Гешев продължава успешно тази традиция.

Питанка
Питанка
17 юни 2021 12:40
Гост

A Влади Горанов кога?

който много иска
който много иска
17 юни 2021 12:09
Гост

Каква допълнителна информация, бе холан? Какво не знаете за Пеевски и Божков – само това, за което си затваряте очите от години. Този Илко Желязков е интересен образ, непознат за публиката досега, но не вярвам на каскетурата да не е известен. Както казвахме в детската градина – който много иска, той много др_ска

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 12:13
Гост

ми как да го извадят сега от сейфовете и чекмеджетата, много грозно ще се получи към господина, който го няма по делото КТБ

Fiki
Fiki
17 юни 2021 13:20
Гост

А тези са до шията в лай_а. Жалка картинка.

Джанго
Джанго
17 юни 2021 11:36
Гост

САЩ се явяват мултитемпературен охладител на Каскета.

Наблюдател
Наблюдател
17 юни 2021 11:35
Гост

А испанците нещо за къщата в Барселона направиха ли?

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 12:37
Гост

Пацо Терасо замаза положението 😊

123
123
17 юни 2021 11:35
Гост

И г-н Путин го няма, и г-н Обама, и г-н Пеевски. Сега Иванчо Гешев ще трябва малко да свие перките. Временно, де.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:34
Гост

Гешев продължава да се прави на разсеян. У нас има толкова много информация и за тримата, че ако прокуратурата искаше да свърши някаква работа, отдавна щеше да го е направила.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:34
Гост

Ама тя не иска, не се залуждавай. Това е поредното протакане на нещата, за да не се случи

Nikola
Nikola
17 юни 2021 13:22
Гост

Грозната истина е, че не искат да си мръднат пръста. Послушковци, изпълняващи поръчки, които не си вършат качествено работата.

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:32
Гост

И САЩ ще им отговорят така, както отговориха за Андон Миталов – никак

Анонимен
Анонимен
17 юни 2021 11:35
Гост

Апропо, какво стана с дисциплинарката срещу този съдия. Няма ли вече да я прекратяват. ВСС няма никакви данни за него