Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма чрез Министерство на правосъдието до Департамента по правосъдие на САЩ с искане да ѝ бъде предоставена информацията, на която са основани констатациите на американските власти по отношение на петимата нови санкционирани по Глобалния закон „Магнитски“.

Те са бившият министър на финансите при ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров при тройната коалиция, бившият зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, бившият депутат от БСП и бивш шеф на АЕЦ Иван Генов и шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов (повече виж тук).

От съобщението на прокуратурата става ясно, че след като на 10 февруари 2023 г. на сайта на посолството на САЩ у нас бяха публикувани новите санкции, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС), държавното обвинение се е самосезирало и е започнало проверки.

„Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на прокуратурата, съгласно нейните правомощия“, обясниха от ВКП

И посочиха, че по преписките се извършва проверка с оглед събиране на данни за извършени престъпления от български граждани по българския Наказателен кодекс.

„Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията. Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване“, се казва още в съобщението на държавното обвинение.

Първите българи, санкционирани по „Магнитски“, бяха избягалият в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов. С обявяването на новия списък от САЩ, беше огласено и че санкции на Пеевски, Божков и Желязков са наложени и от Обединеното кралство.

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
За ПРИКРИВАтурата обаче доказателства никога няма
За ПРИКРИВАтурата обаче доказателства никога няма
27 февруари 2023 19:04
Гост

Румъния съди корумпирани като на конвейер

През декември и януари списъкът на влезлите в затвора се обогати с близо сто души

https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/rumuniya-sudi-korumpirani-kato-na-konveyer

123
123
27 февруари 2023 18:54
Гост

Какво да им дадат, като евентуално имат статии като Гуглена.
Ако имаха нещо, щяха там да им заведат дела за пране на пари.
Вероятно новите по Магнитски нямат сметки в Щатите точно заради закона Магнитски.
А Тиквата се тресе, щото дъщеря му май в САЩ живеешее с майка си докато тате не завладя държавата.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 18:24
Гост

Не знам защо се излагат американците. Всъщност заради едните интереси в енергетиката. Нищо на никого няма да дадат по този списък. Това вече е играно. Ако имаха доказателства дали нямаше да ги дадат? Още повече, че полицаите се занимават с разследване и от две години Боко и Гешев нямат контрол над тях и ако имаше годни доказателства, мислите ли, че онзи пияница Рашков нямаше да ги покаже? И каква е връзката с Малинов? Няма как да е корумпиран, защото няма достъп до обществени средства. Няма как да е корумпирал, защото по случая със съдията Миталов американците пак не дадоха нищо,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 18:55
Гост

Како Сийке, знаем, че шефа е радост.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 16:05
Гост

comment image

Прокуратурата е пробита
Прокуратурата е пробита
27 февруари 2023 14:29
Гост

ГДБОП и ДАНС под надзора на Европейската прокуратура разследват ТЕЦ „Бобов дол“, ТЕЦ „Брикел“, ТЕЦ „Марица – 3“, както и топлофикациите в Перник, Габрово, Сливен, Велико Търново, Русе и Бургас. /БНТ/
За Ковачки пък се носят слухове, че вече е я в Дубай, я в ЮАР…
Още един добър олигарх, консултирал се в джип с шеф на ПГ в НС…

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 15:19
Гост

Ех, тази енергетика!

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 14:00
Гост

Колкото дадоха за съдията Миталов, че е корумпиран, толкова ще дадат и сега за тия юнаци.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 13:02
Гост

Ако финансовият министър на една държава е корумпиран, това говори лошо за България. Ако тази корупция не е била преследвана от българските правоприлагащи органи, това повдига много сериозни въпроси за интегритета на българската финансова и правна система.

Атанасов
Атанасов
27 февруари 2023 13:05
Гост

Право в десетката!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 февруари 2023 12:56
Гост

Много хубаво са направили! САЩ са една от най-престъпните държави в света и бият негрите, а тръгнали на нас да ни обясняват как да си прилагаме закона. Гешев винаги е бил стожер на правото и справедливостта, но на протестърчетата не им харесва факта, че нито Борисов, нито някой от приближените му, имат нещо общо с престъпността в България. За пореден път американците няма да покажат никакви доказателства и ще стане ясно, че това е предизборно мероприятие в полза на кирчовците и останалите жълтопаветници, които за половин година съсипаха държавата, в която благодарение на ГЕРБ години наред цареше ред и спокойствие.

Разлика няма
Разлика няма
27 февруари 2023 12:54
Гост

В съседна статия някой беше копирал коментари от Медиапул и Дир по повод на Гешев. Едното издание е на Стояна Георгиева, бивш ПР в правителството на Иван Костов, а другото се свързва с Моника Станишева, член на управата на „ДИР.БГ“ АД.

Да, разлика няма. Същото беше ОФ-то на Радев от БСП, ДБ и ПП.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 12:58
Гост

БСП вече са част от „Хартиената коалиция“

Да де
Да де
27 февруари 2023 13:12
Гост

А ПП и ДБ вече не са от коалицията „Това е моят Президент“…

На всяка свиня й идва Коледата!
На всяка свиня й идва Коледата!
27 февруари 2023 12:39
Гост

Нагъл, по-нагъл, каскет! Няма такива гьонсурати! Още при първия списък „Магнитски“ беше категорично заявено, че доказателствата НЕ са явни, както при съдебен процес, а са събирани от разузнаването и оттам всички източници и материали са секретни. Родната ПРИКРИВАтура обаче отново си търси оправдание да не разследва видните членове на ОПГ „Каскет и Тиква“. Американците за щастие показаха, че няма да се оставят да ги правят на идиоти и очакваме най-сетне в третия списък да влязат и най-видните родни мафиоти, воглаве с този, който е разпънал чадър над тях, за да не бъдат съдени за престъпленията си.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 12:44
Гост

САЩ не са толкова меки, колкото ЕС.. 12 години нон-стоп да дават препоръки за върховенството на закона, а ГЕРБ 12 години само да обещават и хвърлят прах в очите на хората и да продължават да крадат еврофондове… Мисля, че си намериха майстора в лицето на американците

Магнитски
Магнитски
27 февруари 2023 19:00
Гост

За теб също се отнася, влизай доброволно в затвора, защото имаме тайни доказателства за теб, но няма да ги показваме, защото са тайни. Ако не се покаеш и невлезеш в затвора значи си корумпиран и обвързан с Гешев.

REGARDS
REGARDS
27 февруари 2023 19:53
Гост

Понеже всичко ви е ясно, най-добре ще е вие да докажете пред съда тези твърдения, съмнения и т.н. То отстрани и баба знае! Многознайковци разни се навъдиха, а хора за работа няма! Американците се домогват да се намесват с второто допълнение към Магнитски в полза на ПП и ДБ. Човек трябва да е изключително сляп и тъп, за да не го вижда. Мигар не знаеха преди кой е Владимир Горанов и Румен Овчаров? Знаеха! Ама е по-изгодно сега да ги изтипосват. Да ме говорим, че директорите на АЕЦ – Козлодуй са в списъка, защото забавиха сключването на договор за ядреното… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 12:14
Гост

Не знам в САЩ, колко разбират от българска съдебна система, но има разлики между тяхната правна система – англосаксонската и нашата, не знам колко са наясно как се реализира наказателната отговорност в нашата страна. Преди години бяха обвинили един съдия от Русе в подкуп, като се твърдеше, че той е получил парите, дори му правиха акция и след това го оправдаха. В случая от САЩ твърдят, че има подкуп на български съдия, това не виждам как може да се докаже, правния ефект тук е по-малкото благо, отколкото политическия, дал подкуп означава да е доказан пред три инстации в България несъмнено,… Покажи целия коментар »

Да де
Да де
27 февруари 2023 12:35
Гост

СК на ВСС вече мина по същата процедура. САЩ НЕ представиха никакви доказателства. ВАС оправда Андон Миталов, а СК на ВСС не му наложи наказание. Така че ВКП просто повтаря процедурата. А червенотиквеничетата нека си говорят.

"Магнитски" е лустрационен закон"
"Магнитски" е лустрационен закон"
27 февруари 2023 12:11
Гост

„Такъв тип закон трябва да имаме и ние“
„Отговорността на Гешев /и другите големи/ е политическа“
„Дебатът тук и сега е между лявото и по-лявото“

Това са част от тезите на Петър Москов и КОД, представени в https://bnt.bg/news/petar-moskov-prizivat-za-sayuz-na-desnite-e-priziv-za-nadezhda-v338918-315432news.html

За съжаление видеото трябва да се гледа, защото брифа на БНТ откровено крие съдържанието. По същата логика КОД го няма в социологическите проучвания.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2023 12:07
Гост

Специално за Горанов се съмнявам…да му се повдигне обвинение. Кога сте видели кадър на ГЕРБ да отговаря пред закона.

Ненов
Ненов
27 февруари 2023 11:55
Гост

Това, че бивш финансов министър, който на документи получава определена заплата, а в същото време кара кола и живее в апартамент много над стандартите му и заплатата му, които обаче няма сведения да е взел на база на кредит от банката, не е ли доказателство? Това е Магнитски. Виждат в САЩ, че тия хора действат съмнително на пазара. А вече доказателства за тази дейност защо няма събрани от прокуратурата си е съвсем отделен въпрос. Също така защо НАП не се занимава с тях също си е отделен въпрос.

Кадемов
Кадемов
27 февруари 2023 11:54
Гост

Това е такава колосална глупост, че нямам думи. Тоест на база на техните доказателства евентуално, но не е сигурно, ще повдигнете обвинения. Демек – ааа доказателствата идват от САЩ, ние нямаме отговорност и не носим вина за евентуални оправдателни присъди.

Огнянов
Огнянов
27 февруари 2023 11:53
Гост

„Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на прокуратурата, съгласно нейните правомощия“

Тоест те да ви свършат работата? Защото вие такива доказателства няма как да съберете? Глупости

Любенов
Любенов
27 февруари 2023 11:52
Гост

Създателя на Магнитски каза, че друга държава в ЕС няма с толкова много обвинени по Магнитски. Даже изобщо няма държава с обвинени граждани

Кирчев
Кирчев
27 февруари 2023 11:52
Гост

Само каскета и подчинените му нямат доказателства. Така си хортуваме тук от години.

Ангелина
Ангелина
27 февруари 2023 11:51
Гост

Неказаната истина е, че хората, санкционирани по закона Магнитски, всъщност ви дават пари за да не се занимавате с тях.

Хършев
Хършев
27 февруари 2023 11:51
Гост

Какво ще правите с доказателствата? Ще повдигнете обвинения ли? Дълбоко се съмнявам.

Шилев
Шилев
27 февруари 2023 11:50
Гост

Това сега е тупане на топката. Нищо повече.

Арнаудов
Арнаудов
27 февруари 2023 11:50
Гост

Да бе, в САЩ, през океана, могат да съберат доказателства, но родната прокуратура не е способна.

Милена
Милена
27 февруари 2023 11:49
Гост

Защо? Вие не можете да съберете такава ли?