Делото за подкуп срещу бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров приключи и на втора инстанция.

Председателят на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев, който председателства и състава по делото, го обяви днес за приключено, след като беше изслушана една свидетелка и приета последна експертиза. Вещите лица изследваха два записа със специални разузнавателни средства, но заключиха, че не може категорично да се каже, че в тях се чуват гласовете на тримата подсъдими.

Съдия Ушев уважи и изненадващото искане на прокурора Тихомир Стоев да бъде изискана справка от първоинстанционния съд за случайното разпределение на делото и избора на състав с председател Иво Хинов. Прокурор Стоев направи искането заради изказвания на Иванчева и Петрова, в които изразили съмнение в системата за случайно разпределение на делата. Справката беше изпратена, но в нея нямаше данни за нередности при разпределянето на делото, а и самите подсъдими подчертаха, че са говорили принципно за проблема със системата, а не за конкретното разпределение.

През април м. г. спецсъдът призна Иванчева, Петрова и Дюлгеров за виновни за това, че са поискали подкуп от 187 500 евро от бизнесмена Александър Ваклин. Иванчева беше осъдена на 20 години затвор, Петрова на 15 години, а Петко Дюлгеров – на 12 години.

Според мотивите на съдия Хинов обаче, Иванчева не само е поискала 187 500 евро, но и е получила 70 000 евро, а оправдателната присъда за получаването е резултат от тълкуването му, че няма как да бъде осъдена за приемане на подкуп, след като сама го е поискала, а не ѝ е бил предложен. Според мотивите на първата инстанция Иванчева дори е утвърдила модел на управление на „Младост“, при който е съсредоточила в себе си и законодателните, и изпълнителните правомощия.

Съдия Хинов записа дори, че единствената причина да не наложи най-тежкото наказание от 30 години затвор на бившата кметица е неговото убеждение, че предвидените в Наказателния кодекс санкции са прекомерно тежки.

„И при все това се касае само за корупционно деяние“, се казваше в мотивите му.

Днес прокурор Стоев обаче поиска по-тежки наказания, като акцентира в пледоарията си, че тримата не само са поискали, но и са получили подкупа. Според него съдът неправилно не е приел за доказан и пълния размер на поискан подкуп от 250 000 евро. Нещо повече, обвинителят подчерта, че в посредничеството за парите, Дюлгеров е предложил на Ваклин „нещо като пакетна услуга“ за 500 000 евро, за да бъдат придвижени всичките му проекти в общината.

Прокурор Стоев обаче, че няма да иска от съда тримата отново да бъдат задържани при осъдителни присъди и на втора инстанция, а могат да останат под домашен арест до края на делото.

Защитата логично настоя те да бъдат оправдани, като опонира на прокуратурата, че в случая става дума за провокация към подкуп.

„Една присъда не може да се базира на разказа: Един мъж разказа на друг мъж на пазара. Не съм вземала пари, не съм искала пари. Аз мога да кажа така и на вас така, че сте искали пари, защото един човек казал така“, обясни в своя защита Иванчева и за финал реши да включи в изказването си и Георги Ушев.

„Имаме общ познат, който каза, че на младини сте бил доста по-различен“, каза Иванчева, без да поясни какво има предвид, но успя да предизвика смях в залата. Председателят на състава я попита само дали говори за него, след което я предупреди, че не е препоръчително да коментира членовете на състава.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Бай Ганьо
Бай Ганьо
04 юли 2020 0:13
Гост

Да погледнем фактите,които знаем,понеже никой от нас не е чел делото: 1.) Хванаха я с пари в колата 2.) Ръцете й светеха дали горните две са случайност? – едва ли; Има ли нарушения на права по Конвенцията по делото обаче ? – категорично има, и ще осъди държавата в Страсбург, и спецсъда рано или късно ще почне да бере осъждания от ЕСПЧ като гъби след дъжд Има ли корумпирани във властта и съда,които Прокуратурата не пипа – има: ало Банов, Стенли строителя по ЗОП, и др. В крайна сметка, още не се е изказал адв. Екимджиев,а за българските дела, той… Покажи целия коментар »

До предходния коментиращ
До предходния коментиращ
03 юли 2020 20:01
Гост

Ти за супер безпристрастните Хинов и Ушев ли се изказваш положително, индиректно? Къде са тоновете конкретика, под каскета ли? Проблема е, не че са искали подкуп, а че не са платили процента на ГЕРБ. Хайде със здраве

Счетоводител
Счетоводител
04 юли 2020 0:26
Гост

Да, за да успееш, трябва да си цакаш на Тиквуций. Иначе си в пета глуха.

До всички коментиращи
До всички коментиращи
03 юли 2020 16:11
Гост

Свободата на мнение си е човешко право… НО ХОРА, прочетете решението на първата инстанция, описващо обстоятелствата и доказателствата. Почти никой журналист, „следящ“ случващото се с Иванчева и ко не си направи труда да прочете как стоят нещата. Изключително нагло и корумпирано поведение, десетки записи, разговори, съобщения, кореспонденция, срещи, недомлъвки, но и тонове конкретика – четете…първоинстанционното решение. Наглост, глупост и поредните хора, домогнали се до власт и злоупотребяващи с нея.
Друг е въпросът доколко подобна присъда не е малко прекомерна, в сравнение с далеч по-големи дела, които остават в килера… Но корупцията е престъпление с огромна обществена опасност!

Анонимен
Анонимен
03 юли 2020 16:47
Гост

Пълна постановка г-н Пеевски трол! Моля посочете поне едно некомпроментирано доказателство в подкрепа на обвинителната теза!

биби
биби
03 юли 2020 15:55
Гост

А Пеевски кога?

На Кукуво лято
На Кукуво лято
03 юли 2020 16:02
Гост

А, мамин Делиянчо, ибрикчията на Боко ли? Познай от три пъти.

Щефан
Щефан
03 юли 2020 15:25
Гост

Абе я я пуснете на вън и на свобода бе. Какво е напраивла толкова? Подметнати са и пари

Кирил
Кирил
03 юли 2020 15:48
Гост

Много надълбоко нагази в строителните далавери тя. Заплаха е за тези, които имат незаконни строежи и естествено изгърмя като бушон.

Nikolov
Nikolov
03 юли 2020 15:25
Гост

Za men няма истина в това, кеото обвиняват жената

Фани
Фани
03 юли 2020 15:49
Гост

Вече си мисля, че парите са й подхвърлени просто.

Каменов
Каменов
03 юли 2020 15:25
Гост

Напълно спретнато обвинение. Нищо вярно

Емил
Емил
03 юли 2020 15:24
Гост

А за убиеца на Милен Цветков какво поиска тая прокуратура? Или там парата играе, а Иванчева е пушещо месо. Щото за разлика от всикчи кметове в София, които не знам как но всеки има бизнес, то тя няма. И не може да си плаща. София има кметове, а и България като цяло, които са бизнесмени. За да станеш кмет трябва да си бизнесмен. Егати държавата

лазо
лазо
03 юли 2020 15:51
Гост

Убиецът сега пък искал да го освободят, защото ще вдига голяма сватба. Егати иронията!

Руменов
Руменов
03 юли 2020 15:24
Гост

Според мен я натопиха щото не обслужва интересите на фирмите в обкръжението на ГЕРБ

Каскет- бей
Каскет- бей
03 юли 2020 15:53
Гост

Точно така. А и Гешев бухалката с този показен арест …

Кирилова
Кирилова
03 юли 2020 15:23
Гост

Определено смятам, че тя е незаслужено обвинена

Емилиева
Емилиева
03 юли 2020 15:23
Гост

Тя не е искала да разписва разрешителни за строеж на някой фирми. И Ваклин Груп явно е една от тях. Нищо, че всички смятат Артекс за фирма на ГЕРБ, то си личи, че не са разписвани разрешителни за строеж на съвсем други фирми в Младост. Нито Артекс е фирма на управляващите, нито Иванчева е подкупна! Нито имат право да се държат с нея сякаш е терорист. Да я влачат в сериги!

Емилиева
Емилиева
03 юли 2020 15:22
Гост

Е как няма да иска прокуратурата, като е по нареждане на ГЕРБ. А тая женичка и разкаазаха играта. И всичко това е постановка. Хвърлени са и пари.

Фани
Фани
03 юли 2020 15:55
Гост

Съсипаха я просто.

KNUT
KNUT
03 юли 2020 15:21
Гост

да ма това е скалъпено. Тя не е виновна

Симо
Симо
03 юли 2020 15:54
Гост

Е, не е баш така.