Софийската градска прокуратура (СГП) е възобновила разследването за подписите на бившия правосъден министър Христо Иванов, което започна преди 5 години.

То е за извършено документно престъпление от неизвестен извършител, свързано с подписани две заповеди за прекратяване на договорите на двама служители в министерството. През 2015 г. сдружението „План Б“ подаде сигнал, че подписите под заповедите не са положени от Иванов, макар той да твърди, че са негови.

Според заключение на графологична експертиза, възложена от прокуратурата, обаче подписите под двете заповед не са от Иванов. Тогава бяха разпитани двете служителки, с които министерството е прекратило правоотношенията си, но те не са подавали жалби. Две години по-късно разследването е било спряно, защото не е разкрит извършителят.

Днес от прокуратурата обявиха, че то е възобновено поради възникнали нови факти и обстоятелства и нуждата от допълнителни действия по разследването. От държавното обвинение уточняват, че сред тях са „установяване и подробни разпити на нови свидетели, в това число длъжностни лица през инкриминирания период – заместник-министри, началник-кабинет и други“.

От разпитаните трябва да бъдат снети и образци от подписите им за сравнително изследване.

В профила си във „Фейсбук“ Христо Иванов попита защо тези хора не са разпитани досега и подчерта, че до момента не е викан от разследващите, нито е давал материал за сравнение.

„Пак да декларирам – готов съм да окажа всякакво съдействие ако бъда извикан (нещо, което не се е случвало за тези над 5 години). И друго: подписите са си мои! Аз не съм луд, все пак, бях напълно наясно от ден едно, че ще ми търсят и най-малкия повод да ме тричат и не бих допуснал никой друг да се подписва от мое име. Впрочем, никой не твърди, че от тези заповеди са настъпили каквито и да било вреди за когото и да било, не ги обжалва, не ги оспорва“, казва бившият правосъден министър.

Алилуя!Прокуратурата обявила "По повод множество запитвания от медии и високия обществен интерес, Софийска градска…

Публикувахте от Hristo Ivanov в Вторник, 2 юни 2020 г.

Миналата седмица обяснения по делото е била извикана да даде Надежда Йорданова, която беше началник на кабинета на Иванов.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
woW
woW
02 юни 2020 17:58
Гост

памфлет във фб, нов мемоарно-публицистичен жанр

Анонимен
Анонимен
02 юни 2020 17:19
Гост

Всичко е окей, но искам да попитам кой малоумник се подписва по четири различни начина /имаме признание от самия субект във фейсбук-профила му/, още повече в битието му на министър, поради какви причини прави това различно подписване и какво говори за умствения му багаж. Макар и да няма никакъв спор, че подписване по 4 различни начина не е престъпление по никой текст от НК. Само питам…

Бойчо Огнянов
Бойчо Огнянов
02 юни 2020 15:02
Гост

Дали има изобщо престъпление и по кой състав, ако Христо Иванов признава, че положените подписи са негови, т.е. той е авторът. Някой казал, че друг се подписал, експертизата казала, че не са негови, но той казва, че сам ги е положил … разбирам да отричаше, ама сега? Авторът признава, че той е автор, прокуратурата обаче – не, не си ги подписал ти.
Ехооо, утре ще вземат някой документ, където съм се подписал и ще кажат – тука не си удрял ти пармака, аз ще почна – не бе, аз съм … и накрая на съд 😀 Това в пълна пародия …

Фипо
Фипо
02 юни 2020 14:34
Гост

Какви нови факти и обстоятелства, какви 5 лева? Излагат се. След толкова време…

Любомир
Любомир
02 юни 2020 14:35
Гост

След дъжд-качулка, след сватба-булка.

Фасулев
Фасулев
02 юни 2020 14:33
Гост

Навярно сам си се е разписал бе. Какво толкова

Униние
Униние
02 юни 2020 14:32
Гост

Съдебната ни система е пълен крах

Любомир
Любомир
02 юни 2020 14:36
Гост

И най вече досъдебното в случая.

Спиридон
Спиридон
02 юни 2020 14:32
Гост

Успех в разследването

Джинджер
Джинджер
02 юни 2020 14:32
Гост

Що ще им вземате подписите на тия хора, като по-скоро трябва да ги накарате да се опитат да имитират подписа на Христо Иванов

Замолевскинорски
Замолевскинорски
02 юни 2020 14:31
Гост

Както и да го гледам явно той казва, че подпистите са негови пък те не били. Е какво става сега?

Макеров
Макеров
02 юни 2020 14:30
Гост

Подкрепям Иванов. Той е свеж пич

ВИК
ВИК
02 юни 2020 14:37
Гост

Ама като министър беше гола-вода.

Анонимен
Анонимен
02 юни 2020 19:59
Гост

Какво му е свежото? Компилация от глупави криворазбрани либерални възгледи със социалистически уклон идеи и съдебни несъстояли се фантасмагорични концепции? Архи глупости на един несъстоял се адвокат/министър/политик? Нула и на нулата- нула! С писане на профили не съм чул да станеш човек!

Есмералда
Есмералда
02 юни 2020 14:30
Гост

Е как не са негови, като казва, че са негови

Миро
Миро
02 юни 2020 14:29
Гост

И какво сега-грешна графологична експертиза, или Иванов лъже?

Нели
Нели
02 юни 2020 14:33
Гост

По-скоро второто. Само не виждам защо му е да си вкарва автогол.

Кренвиршев
Кренвиршев
02 юни 2020 14:28
Гост

Този май го взеха на мушка. Ама дали ще се докаже нещо е друга тема

Balq
Balq
02 юни 2020 14:28
Гост

Фейсбук стана основно средство за изказване на мнение по дела и обвинения