Прокуратурата няма да разследва адвоката и депутат от ГЕРБ Бранимир Балачев за нарушена карантина, въпреки настоятелния апел на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков, който той отправи миналата седмица до главния прокурор Иван Гешев.

Става дума за случай от началото на годината, когато Балачев отишъл в болница във Варна, където му бил направен бърз тест за коронавирус, но бил отрицателен. След два дни се обадил в поликлиниката, откъдето изпратили лекар в дома му, който го тествал отново. Този път тестът не дал категоричен резултат, но депутатът поискал да го запишат като положителен, за да не застрашава здравето на околните. На следващия ден (26 януари) бил информиран, че е поставен в домашна изолация за 10 дни.

Още на 27 януари обаче се явил като адвокат на заседание в Административния съд във Варна, показа справка на МВР. Според прокуратурата пък от 28 януари до 1 февруари Балачев си е направил още три теста и всички били отрицателни. През тези дни той се е явил на още няколко заседания, като в едно от тях е заявил „аз бях болен от Ковид до вчера“, а междувременно е участвал и в пресконференция, твърдят от вътрешното министерство. На 3 февруари пък не се явил на дело в районния съд, а в молбата до съда посочил като уважителна причина „влошено здравословно състояние” и приложил изследване с положителен тест.

В края на февруари МВР сезира прокуратурата за нарушената карантина по време на пандемия, за което чл. 355, ал. 2 от НК предвижда до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

На 28 март градската прокуратура отказа да започне досъдебно производство, след като прие, че деянието е малозначително. Според прокурор Йордан Петров, адвокатът и депутат от ГЕРБ се е чувствал добре и изобщо не било сигурно, че е бил с коронавирус, а с нарушената изолация Балчев преследвал общественополезната цел – да не се отлагат и бавят съдебните дела.

Според цитираното от МВР постановление за отказ за образуване на досъдебно производство, „отрицателното засягане на обществените отношения с това деяние е явно незначително“, не оправдава наказателна репресия, а действията на Балачев били „в полза на правосъдието“.

Постановлението е било обжалвано и на 14 юни Апелативната прокуратура в София също е отказала да разследва депутата. Според заключението „прокурорът от първоинстанционната прокуратура е извършил задълбочен и обстоен анализ на всички установени в хода на проверката факти и обстоятелства, в резултат на което е направил правилен и обоснован извод за липсата на данни за извършено престъпление от общ характер“.

По този повод Бойко Рашков написа в отвореното писмо до главния прокурор, че аргументът, че при пандемия „общественополезната цел” не е свързана със запазване на здравето и живота на гражданите от зараза със смъртоносна болест, а с неотлагане и бързо разглеждане на делата от съдилищата, е очевидно тенденциозен, противоречи на здравия разум, логиката и закона.

„Личността и характеристичните данни на г-н Балачев са бонифицирани за сметка на много по-висши човешки блага –живота и здравето на хората, които са основни права и обект на засилена защита (чл. 28 и чл.52, ал.3 КРБ)“, написа Рашков и посочи, че към Балачев е имало специално отношение, тъй като по същия текст са били осъдени много хора преди това.

Днес от апелативната прокуратура казват, че писмото на Рашков с апел за разследване е лично мнение, в нарушение на законния ред за взаимодействие между правоохранителните и правоприлагащите институции. От прокуратурата посочват, че очакванията им са МВР и вътрешният министър да изпълняват задълженията си за разкриване и превенция на престъпността, като посочват три тежки убийства и три побоя на възрастни хора в последния един месец.

От прокуратурата напомнят на Рашков, че главният прокурор не може да се намесва в работата на отделни прокурори и водените от тях преписки.

„В конкретния случай е упражнен инстанционен контрол от по-горестоящ прокурор при спазване на всички изисквания, съгласно законоустановения ред за осъществяване на инстанционен контрол по чл. 213, ал. 1 от НПК. В този смисъл, личното мнение на министъра на вътрешните работи в оставка не се основава на законовите разпоредби и още по-малко отговаря на принципите за разделение на властите, върховенството на закона и правовата държава“, посочват от прокуратурата.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Много компетентен магистрат
Много компетентен магистрат
02 август 2022 10:44
Гост

Ихааа, специалист до специалист са се наредили тука, да се упражняват по наказателно право. И всички с една обща черта- не са магистрати и никога не са решавали дела. Но знаят и критикуват. Типично в стила на Простокиропарапетов. Продължаваме промЕната.

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 11:09
Гост

Как се става магистрат-видяхме на прокурорския изпит през 2006г. Както и рецидивиращо през 2015г. Как става повишаването показаха 300 при телефонното право с Краси. Как става влизането в системата-дори при администрацията го разказа в статия бивш съдия, бивш шеф на съд-с телефонно право-той разказва как му е ходатайствано кой да бъде деловодител , той отказва, и съответно вече не е в системвата. И точно наказателния процес е с ниско ниво на сложност. А НК дори и магистрат да не го познава няма никакви последици-заплата си тече. Пример-по делото Чората състав на Военно апелативния съд написа,че е възможно непредпазливо деяние при… Покажи целия коментар »

Уникалността на чл 9 ал 2 при нарушена карантина
Уникалността на чл 9 ал 2 при нарушена карантина
02 август 2022 8:46
Гост

1500 осъдени за нарушена карантина.
Без промоцията по чл 9 ал 2.
Нито един случай съд да е приложил промоцията по чл. 9 ал .2 при другите обвинени.

Дайте ми пример с едно съдебно решение-съд да е приложил чл 9 ал 2 , при нарушена карантина. Дайте ми и пример прокуратурата да е приложила чл 9 ал 2 по отношение на нарушили карантина.

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 9:19
Гост

Няма. Чадърът на Каскета е разпънат само за избрани членове и калинки на ОПГ „Каскет и Тиква“.

Андреев
Андреев
02 август 2022 19:14
Гост

Тази промоция е възможна ако обвиняемия приложи документ за платена членска вноска към ГЕРБ в доказателствата йхахахаха

Наказателното правораздаване е шарлатания.
Наказателното правораздаване е шарлатания.
02 август 2022 8:40
Гост

И как апелативна прокуратура стига до извода,че нарушаването на карантина е законопослушно поведение, при осъдени 1500 други лица за същото? Има хора, осъдени за нарушаване на карантина, „хванати“ в последния ден, като отиват до МВР да си сменят личната карта. Нима, да спазиш закона и сроковете, и да си смениш личната карта също не трябва да бъде „бонифицирано с промоция-без обвинение? И ДРУГО-съдебната практика е категорична-НЯМА НИТО ЕДИН СЛУЧАЙ съд да е оправдал обвинен, заради чл 9 ал 2. Повдигнато обвинение ,дефинитивно значи осъждане-при нарушена карантина. Защо не е повдигнато обвинение, и съдът да реши да ли да приложи промоцията… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
02 август 2022 8:24
Гост

Прокуратурата не е отказала на Рашков. А просто е отказала да спази закона. Мирише, силно мирише на беззаконие срещу правосъдието. Огромен брой осъдени хора за нарушаване на карантина, и никой от другите не е „минат “ по чл. 9 ал .2. Другите хора втора категория ли са? Нима нямат и те извинителни причини да излязат? Съветвам всеки осъден за нарушена карантина да поиска възобновяване. Ще му бъде отказано, но това ще ви даде нов срок за жалба до Страсбург. Определено е налице двоен аршин на прокуратурата, все пак е странно-промоцията по чл 9 ал 2 при неспазена карантина е еднократно… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 21:19
Гост

След края на лятото всички ще ни приберат по домовете и ще имате възможност да хейтвате- двойни аршини и други глупости. Ще стоите на студено и няма да се къпете. И пак Гешев ще ви е виновен. Да живей промяната! Няма такива тикви в БГ.

двоен аршин пред закона
двоен аршин пред закона
01 август 2022 20:35
Гост

НАСТОЯВАМ-ВСИЧКИТЕ ОКОЛО 1500 ОСЪДЕНИ ЗА НАРУШЕНА КАРАНТИНА -делата да бъдат възобновени, и оправдани, и обезщетени. ОТВРАТИТЕЛНО Е двойния аршин пред закона. Аз изкарах 14 дни карантина,без да мръдна извън дома ми, въпреки,че бях добре, и с отрицателен тест на втората седмица-и искам и изсисквам компенсация за откраднатите две седмици от живота ми. Значи можело да не спазваш карантината! Значи-за 1500 осъдени не е малозначително, а за юнакът е малозначително да наруши по самопреценка карантината. А да-имаме еднакво образование и квалификация с юнакът. Грозно е. Гнусно е-че законът се прилага избирателно. ПОДЛО Е! Имам право на недовоство-14 дни изкарах домашния арест-в… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 21:20
Гост

Този пък настоява!

Анониwмен
Анониwмен
02 август 2022 9:42
Гост

Поне да беше използвал карантината, за да се научиш да пишеш правилно. Имаш грешки, които и третокласници не допускат.

двоен аршин пред закона
двоен аршин пред закона
01 август 2022 20:28
Гост

Над 1000 човека са осъдени за нарушена карантина-включително и със сериозни извинителни причини. Включително и хора, отишли от ГЛАД да пазаруват в кварталния магазин, или да си купят лекарства-точно за ковид или други болести. Държавата не е осигурила изхранване и доставка на лекарства по време на карантина. Плебсът е МАСОВО ОСЪЖДАН-над 1000 са осъдените за нарушена карантина. Обидно е. И за бях в карантина 14 дни. Изкарах си я честно и почтено без никъде да излизам-14 дни не съм мръднал и на сантиметър извън дома ми-както е по закон. Въпреки,че от втората седмица бях добре, и с отрицателен ковид тест,… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
01 август 2022 17:55
Гост

По принцип главният прокурор не може да се намесва в работата на отделните прокурори.

Юлиянов
Юлиянов
01 август 2022 17:56
Гост

Той пък Гешев нали е много принципен.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 18:53
Гост

А на практика се намесва, когато му кажат.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 19:01
Гост

Да, бе, ама изобщо не се намесва покровителя на мафията с каскета! И до последно трепереше дали наблюдаващия прокурор ще му разреши да даде шумна пресконференция, на която да прочете СРС-та, на които е записан президента Радев!

Тити
Тити
01 август 2022 17:50
Гост

Нямам думи. Отново двойният аршин.

Заки
Заки
01 август 2022 17:49
Гост

И защо родната ни прикриватура отказва? Защото сигурно е гербераст.

Адвокат
Адвокат
01 август 2022 18:10
Гост

,че защо не си го е разследвал Рашков!? Просто това е поредния циркажилък във епичната двугодишна война между МВР и прокуратура.

Смешки!
Смешки!
01 август 2022 17:48
Гост

Нищо ново или изненадващо от Каскет прикриватурата!

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 17:33
Гост

хайде да се приключва тази любов гешев-рашков, че на всички ни писнА

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 17:26
Гост

Заглавието е подвеждащо, Лекс, внушавате, че все едно е прокуратурата не съдейства за разкриването на измамата на века.

под вола - бухал
под вола - бухал
01 август 2022 17:31
Гост

Бухале, съвсем префуня – отказано е разследване, т.е. образуване на досъдебно производство, както натиска Рашков. Къде видя измама на века? Има ли отказ за образуване – има. Има ли сега отказ на прокуратурата да бъде преразгледан отказът за образуване – има. Има ли съвет да си разкриват тежката престъпност – има. Не търси под вола … бухал

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 17:45
Гост

Много добре знаете какво се цели с подобни заглавия. Да не говорим, че като гледам е спорно дали има престъпление въобще, тъй като човекът реално не е бил заразен. Рашков очевидно се опитва да спечели точки като атакува депутати на опозицията и после твърди как тя бездейства. Вече сме в предизборна кампания и някои медии се подхлъзват.
Ако не знаете това е бяла дезинформация- верни факти, които са манипулативно извадени от контекста с цел сензация и намек, че има нещо „гнило“.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 18:55
Гост

То и аз миналото лято реално не бях заразен, никакви симптоми, но стоях вкъщи заради положителния тест на жената, значи ли това, че не е трябвало да си стоя вкъщи, защото реално не съм бил заразен? Ако си бях излязъл до магазина и ме бяха хванали, щяха ли да откажат образуването на ДП?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
01 август 2022 19:26
Гост

Е аз не споря дали е трябвало да спазва карантината или не, а че сезирането на прокуратура за тая работа е прекалено. Убеден съм, че поведенуето ма този депутат е капка в морето от подобен тип нарушения. Не го оправдавам, а само казвам, че ситуацията се използва за политически цели и отново Рашков се опитва да въвлече част от съдебната власт в предизборната надпревара.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 18:56
Гост

Герберасткия депутат от чума да е бил болен, герберасткия трол все ще се хване за нещо да го оневини.

just saying
just saying
01 август 2022 17:18
Гост

Този колега още се води шеф на СЮБ във Варна

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 17:13
Гост

Ти на мене, аз на тебе…Та така с Балачев и ПРБ.

ха сега, де
ха сега, де
01 август 2022 17:12
Гост

Този човек последно бил ли е болен или не? Отначало отрицателни тестове, ходи си по дела, а после заявява, че се е влошил, има положителен тест и отлага дело… ?!

Наблюдател
Наблюдател
01 август 2022 17:14
Гост

Ами аз не знам за човек в цветущо здраве, който насред пандемия ходи в болница за тест, а после вика изирично и доктор вкъщи, щото видиш ли, много добре се чувствал.

Анонимен
Анонимен
01 август 2022 17:17
Гост

Дам, точно това е съмнителното. Явно е бил болен и е сял зарази, които после се доказва, че са ковид.

Хари
Хари
01 август 2022 17:53
Гост

Гешев обаче явно не мисли така.

Гешев е позор!
Гешев е позор!
01 август 2022 17:11
Гост

ОПГ „Каскет и Тиква“ в действие! Колко обикновени хора осъдиха за това, а герберастите се крият под чадъра на каскета!

Лозан
Лозан
01 август 2022 17:54
Гост

Жалка картинка.