Казусът с българина Желяз Андреев, който САЩ искат да бъде задържан, екстрадиран и съден там, се разрасна, след като днес американските власти поискаха арест и на четирима негови колеги.

29-годишният Андреев беше арестуван на 7 април в Добрич, след като се прибрал в родния си град за великденските празници. Задържането му е във връзка с искане за екстрадиция в САЩ, където бившите му работодатели са били осъдени на 2 години затвор. Според американските власти 11 души, между които Желяз Андреев и още четирима българи са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това е ставало чрез дейността на българския офис на американската фирма AW Tronics, която продавала авиационни части онлайн. По делото в САЩ до момента се знае, че обвиняеми са петима българи, като имената на останалите са Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев.

Макар да не назова имената им, днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че искане за временно задържане и екстрадиция е пристигнало и за останалите четирима българи. От думите на Цацаров стана ясно обаче, че определението на съдия Атанас Каменски от Окръжния съд в Добрич, с което той отказа задържане на Желяз Андреев, ще бъде използвано като мотив изобщо да не се пристъпва към временно задържане на останалите четирима българи. Засега те са открити на адресите си в София, но срещу тях няма да бъдат предприети никакви мерки.

Главният прокурор обясни, че съгласно Договора за екстрадиция между България и САЩ, прокуратурата няма право на преценка дали да задържи лице, за което е поискан арест във връзка с екстрадиция. Това ограничение важи в случаите, които в договора са описани като „нетърпящи отлагане“ и именно така е била представена молбата за Желяз Андреев. В Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест се казва, че в такива случаи Върховната касационна прокуратура задържа лицето за 72 часа и изпраща молбата на съответния окръжен прокурор, който внася искане в съда за временно задържане.

„Както разпоредбите на закона, така и разпоредбите за Договора за екстрадиция не дават право на избор на прокуратурата дали да постанови временно задържане, или да внесе искане за задържане под стража“, посочи днес Цацаров. Това решение е на съда и в случая определението на съдия Каменски се оказва с ключово значение и за останалите обвиняеми българи. Главният прокурор подчерта мотивите на съда в Добрич, в които се казва, че няма основание случаят на Андреев да се определи като „нетърпящ отлагане“, а оттам и той да бъде задържан. Според Цацаров съдебният акт е изключително подробен и изключително професионално изготвен, като прокуратурата няма да го протестира. Това означава, че поне до решението за екстрадиция, Желяз Андреев ще остане на свобода.

Съдът е анализирал материалите за Андреев и е акцентирал преди всичко на това, че заповедта за арест е издадена от съда във Флорида на 21 октомври 2016 г. В определението се казва, че очевидно дейността на Андреев не е била приоритет на властите в САЩ.

„За период от близо 2 години не е била използвана нито една от международно приетите нерепресивни форми на издирване и уведомяване за започналото наказателно преследване. Тези обстоятелства съставляват достатъчно основание да се приеме, че в случая липсва неотложност, годна да мотивира продължаване на задържането“, цитира Цацаров определението на съда.

В определението на съда се казва още, че от доказателствата по делото не може да се обоснове съставомерност на аналогично по българското законодателство деяние, като нарушаването на вносно-износния режим на стоки с евентуално двойна употреба, както и митнически престъпления. Този извод би имал решаващо значение при окончателното решение дали Желяз Андреев ще бъде екстрадиран. Още повече, че в чл. 3 от Договора за екстрадиция между България и САЩ са изброени конкретно 30 престъпления, за които се предвижда екстрадиция и нарушаването на ембарго за търговия не е сред тях. По този повод и Цацаров каза днес, че е „под огромен въпрос дали престъпленията попадат в разпоредбата на чл. 3 от договора“.

„При представените ни документи и особено при наличието на изводите, които са направени в определението на Окръжен съд – Добрич, след преценка, която направихме днес, а и след като направихме обсъждане с прокурорите от международния отдел във ВКП, стигнахме до извода, че на този етап прокуратурата не следва да пристъпва към задържане на лицата“, каза още главният прокурор.

Исканията за останалите четирима са идентични и затова Цацаров е изпратил днес писмо до правосъдния министър Цецка Цачева, в което предлага тя да инициира консултации с Департамента по правосъдие на САЩ. Той е изразил готовност да участва в такива консултации, като предлага в тях да се обсъди и дали случаите са „нетърпящи отлагане“. Главният прокурор добави, че в казуса с петимата трябва да се намери баланс между изпълняването на договорите със САЩ, но в същото време и да не се засягат необосновано правата на български граждани.

„До провеждането на тези консултации, моето решение, като главен прокурор, е лицата да не бъдат задържани“, допълни Цацаров.

От правосъдното министерство съобщиха по-късно, че министър Цачева е изпратила покана до Департамента за правосъдие на САЩ с молба за спешни консултации.

„Надявам се възможността за консултации да допринесе за своевременното и успешно разрешаване на конкретните случаи, посочени по-горе и да гарантират взаимното безпроблемно прилагане на Договора, както и защитата на правата на българските граждани“, се казва в писмото.

Днес от Министерството на външните работи (МВнР) съобщиха, че са започнали спешни консултации със САЩ по случая, които включат среща с американския посланик Ерик Рубин, а българският посланик във Вашингтон Тихомир Стойчев е поискал да бъде приет от заместник-помощник държавния секретар за Европа Матю Палмър за изясняване на исканията на американската страна. Омбудсманът Мая Манолова пък се срещна днес с Андреев и каза, че ще изпрати препоръка до правосъдния министър Цецка Цачева, в която ще настоява за сформиране на експертна група, която да преразгледа и анализира договора за екстрадиция със САЩ, за да бъдат защитени правата на българските граждани.

Манолова се ангажира да участва в обществен съвет, който да следи как се харчат парите в откритата набирателна сметка за осигуряване на адвокатска защита на Желяз Андреев в САЩ. Предварителната информация сочи, че за защитата ще е необходим депозит от 20 000 долара.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Браво на прокуратурата
Браво на прокуратурата
12 април 2018 17:35
Гост

Цацаров ми харесва така.

mango мангич
mango мангич
12 април 2018 18:00
Гост

И на мен ми харесва.

Браво
Браво
12 април 2018 22:23
Гост

Най накрая някой да помисли за правата на българина, а не да сме постоянно като пушечно месо.

Sypri4asten
Sypri4asten
12 април 2018 17:32
Гост

Estestveno, 4e rabotodatelqt 6te go otnese.Kato ne si e instruktital hotata…..

Възмутен
Възмутен
12 април 2018 17:28
Гост

Какъв заговор. Хората въобще не са били уведомени за ембаргото.