Депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш вътрешен министър Бойко Рашков е отказал да приеме призовка за разпит във връзка с разследването за пране на пари от финансирането на строежа на магистрала „Хемус“.

Това съобщиха днес от прокуратурата и обясниха, че на 2 декември призовкар е опитал да връчи призовка на Рашков, но той категорично е отказал да я получи. Държавното обвинение иска да го разпита заради твърденията му, че милиони от парите за „Хемус“ са отивали в бившите управляващи от ГЕРБ.

От градската прокуратурата заявяват сега, че призоваването на Рашков е “за да даде сведение относно това каква информация му е известна за движението, местонахождението и ползването на паричните средства, кога и по какъв начин същата му е станала известна с оглед нейната проверка, както и относно всички други обстоятелства, които евентуално са му известни и които могат да имат значение по отделени материали от делото „Хемус“ относно договарянето и изграждането на лотове 7, 8 и 9″.

Още преди година Рашков беше разпитан в прокуратурата за по делото за пране на 53 млн. лева от парите за строежа на Лот 5 на „Хемус“, по което единствен обвиняем е Борислав Колев. Той е обвинен, че е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал хора да станат фиктивни техни управители. След това по сметките на тези дружества били превеждани милионите за „Хемус“. Накрая Колев лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парите и му ги предавали. От 18 юни 2020 г. до 8 септември 2021 г. били направени 52 тегления, като Колев е получил 53 060 861,00 лева.

После пък Рашков каза, че около 30-40% от авансово платените между 50 и 80 млн. лева за строителството на лотовете на магистралата са се връщали в ГЕРБ, а след разпита му тогава от прокуратурата казаха, че той не посочил никаква конкретика, нито хора или места, на които да са предавани парите.

Днес от държавното обвинение припомнят, че разпорежданията на прокурора са задължителни и всеки гражданин е длъжен да се яви за разпит, когато е призован и да съдейства за разкриване на обективната истина, като подчертават, че според Закона за съдебната власт, който не изпълни разпореждане на съдия, прокурор, следовател, държавен съдебен изпълнител или съдия по вписванията, дадено по съответния ред въз основа на този закон, се наказва с глоба от 50 до 2000 лв., ако не подлежи на по-тежко наказание, включително и може да бъде разпоредено принудителното му довеждане.

„СГП призовава политиците да спазват установения законов ред в Република България. СГП ще предприеме всички законови мерки, за да призове г-н Рашков и при неизпълнение на прокурорските разпореждания, ще бъдат наложени санкциите, предвидени в закона“, посочват от градската прокуратура.

Рашков: Не съм видял, първо Борисов да каже за кюлчетата и Мата Хари

Бойко Рашков коментира пред журналисти, че не е разбрал за призовката и каза, че ще се яви за разпит, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни за сниманите в чекмеджето му кюлчета и пачки в евро, както и за жената, направила снимките, която бившият премиер определи като Мата Хари. Според него Борисов дължи отговори и за разследването за къщата в Барселона, която беше ползвана от манекенката Борислава Йовчева, но имаше съмнения, че е купена от Борисов.

„Не съм забелязал, просто не съм видял. Ще се явя в прокуратурата, когато Бойко Борисов каже коя е Мата Хари, откъде са кюлчетата и пачките с евро и свързано ли е строителството на къщата в Барселона с него самия и с международна схема за пране на пари, както написа испанската полиция“, отговори Рашков по повод на съобщението на прокуратурата, че е отказал да получи призовка.

Според него, когато се изяснят тези въпроси, тогава трябвало да го питат и какво знае за „Хемус“. По думите му, за прането на пари от магистралата повече информация имали бившите министри на регионалното развитие Николай Нанков и Петя Аврамова, както и строителните фирми, които получили 1,2 млрд. лева аванасово.

„Тези въпроси са наред да се изяснят. След като се изяснят всички тези въпроси от ръководството на ГЕРБ, тогава прокуратурата в България има моралното право да търси един народен представител, който очевидно им е доста неудобен“, добави Рашков.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
19 декември 2022 9:10
Гост

Прокуратурата я свързвам с една неприятна роля, на поръчкова и някак – като че ли сама се изолира от правниците.

Навремето Васил Мръчков като главен прокурор даваше съвсем задълбочен анализ на каквито и да е сфери на правото, така, както е редно, за да работи едно общество.

Не само – едно и също – обвинение, престъпление, това е важно да си спец, но – има и икономика, ако убием всички – няма кой да снася. Ако всички влезат в затвора – какво следва и т.н.

Анонимен
Анонимен
17 декември 2022 13:02
Гост

Рашков пред кого е дал показания в качеството на свидетел по НПК. Ако пък се смята за вещо лице, кой го е назначил, с какви въпроси и при какво възнаграждение! Жалка картинка и после, защо хората са отвратени от политиците, ами защото искат да говорят само по телевизора, да хвърлят някакви думи за прах в очите на непросветените и необразовани. Страшна профанизация!

Емил
Емил
15 декември 2022 14:56
Гост

А защо прокуратурата не призовава за разпит Бойко Борисов, който където седне, обяснавя как били манипулирани изборите с машинното гласуване, дори каза, че знаел кой го прави. А и за другите му изявления за пресъпления, вършени от опредебени лица от ПП.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2022 16:30
Гост

Защото ПРБ е разпънала чадър над родната мафия.

Адвокат
Адвокат
15 декември 2022 13:44
Гост

Уау, колко емоции, направо човек да го е страх да се включи в обществена дейност, то са призовки, съобщения, довеждане, разпити, очни ставки.

Когато Васил Мърчков беше главен прокурор, бяха много по-любезни хората, имаше юридическа учтивост, нямаше такива вулканични изяви.

Лазар
Лазар
15 декември 2022 12:22
Гост

Доброто име на главния прокурор зависи от действията на Гешев. Иначе всеки може да си гпвори каквото си иска.

georgi
georgi
15 декември 2022 12:16
Гост

Електротехник София 0878606720

Електротехник София 0878606720

Ако търсите добър електротехник в София, доверете се на инженер Ангелов. Денонощно по домовете. Без такса за посещение. Електротехниката е живото опасен занаят и се налага да се доверите на опитни професионалисти. Когато избирате електротехник трябва добре да се запознаете с неговата експертиза, спрямо отзивите за него. Много важно е да изберете лицензиран електротехник, и да изисквате документа одостоверяващ това. https://vashiaremont.com

Анонимен
Анонимен
16 декември 2022 10:36
Гост

Георги, не си играй с тока в този сайт!

Заки
Заки
15 декември 2022 12:11
Гост

Бойко Рашков се излага.

Григор
Григор
15 декември 2022 12:11
Гост

Нещо даде на заден очевидно.

Адвокат
Адвокат
15 декември 2022 13:45
Гост

Какво се излага, те го обвиняват в честност, казал е какво е станало, всички сме наясно.

Ставрев
Ставрев
15 декември 2022 11:19
Гост

Голяма демокрация сме няма що

Дани
Дани
15 декември 2022 11:19
Гост

Излагация. Не вярвам на тази прокуратура

Нинова
Нинова
15 декември 2022 11:19
Гост

Да те ГЕРБ не са виновни за нищо нали

Николаев
Николаев
15 декември 2022 12:14
Гост

Както и Тиквуций

Чинчилата
Чинчилата
15 декември 2022 11:18
Гост

Нека да станат нещата. Нека има реформа

Ренета
Ренета
15 декември 2022 11:18
Гост

Тази държава е олямо мазало, голямо мазало

Лозан
Лозан
15 декември 2022 12:16
Гост

Благодарение на милите ни управници. Ама то след герберастите какво ли може да се очаква.

Димитър
Димитър
15 декември 2022 14:11
Гост

Като се има предвид Кирчо преди беше в ПЪТИ ПО-ДОБРЕ…..

Анонимен
Анонимен
15 декември 2022 16:36
Гост

Преди, когато нямаше война, инфлация и космически цени на енергоносителите, а Тиквата, Ментата и Пеевски пълнеха чекмеджетата с 30% от милиардите евросубсидии. Само на малоумните тролове на ГЕРБ и ДПС може да им харесва времето на Цацата, Каскета и Барни Ръбъл.

Иванов
Иванов
15 декември 2022 11:18
Гост

Е да де, тя няма да напомни на Бойко нещо, ще напомни на Рашков

Арнауд
Арнауд
15 декември 2022 11:17
Гост

Да видим какво ще стане

Любомир
Любомир
15 декември 2022 11:17
Гост

Класически комунист е Рашков

Мишев
Мишев
15 декември 2022 11:16
Гост

Интересно стана

Анонимен
Анонимен
15 декември 2022 11:14
Гост

Борците за правова държава, не спазват Конституцията, законите и всичко, но иначе ще борят мафията, ще реформират прокуратурата и т.н. Толкова са фалшиви, че как да не ти е смешно.

Дамаджан Тарашков
Дамаджан Тарашков
15 декември 2022 11:13
Гост

Това ли е новият морал на „почтените“ от ПП? Едно е да лъжеш на кило по телевизиите, за да ти обръщат внимание и да се правиш на велик, друго – като мъж да заявиш пред надлежен орган и да застанеш зад думите си.

Адвокат
Адвокат
15 декември 2022 13:47
Гост

Прокуратурата изкривява и изопачава обстоятелствата, то не беше Тодор Живков, Луканов, Маргините, каквото се сетиш.

Решават си нещо и – айде на море.

Анонимен
Анонимен
15 декември 2022 11:00
Гост

Позор за ПП и за някой, наричащ себе си доцент по наказателен процес. Тотална щета е милиционерския комунистически несъстоятелник Рашков.

Калимера
Калимера
15 декември 2022 10:58
Гост

ХАха дойде му и на неговата глава