Прокуратурата и Васил Божков изнесоха днес нови данни, свързани с разследването, заради което бизнесменът се укри в Обединените арабски емирства, след като стана обвиняем в началото на годината.

Наред с обвинението за невнесени около 700 млн. лева такси от хазарт, Божков е обвинен и за държане на културни ценности заради богатата му колекция от антики. В тази връзка днес от прокуратурата съобщиха, че отново са претърсвани офисите на Божков на ул. „Московска“ 43 в столицата, където от приземни помещения са иззети множество нови предмети, които били съхранявани в пълно несъответствие с международните стандарти за опазването им.

Според държавното обвинение, откритите находки носят признаците на културно-исторически ценности, но са с неизяснен произход и в нереставриран вид. Става дума за фрагменти, апликации, халки, фибули, върхове на копия и др.

От своя страна, Божков продължи традицията си точно в 8 ч. сутринта да публикува на профила си във „Фейсбук“ своята версия за случвалото се в хазартния му бизнес в последните години.

Вчера той пусна комикс, в който разказва, че е бил принуден да плаща на управляващите 20% от печалбите на неговата лотария, извън таксите за 500 млн. лева, които е платил. Спорът в тази част на разследването е как е трябвало да бъде облагана лотарията след 2015 г. – с 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра или с 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони. Божков е плащал такса върху комисионните, а разследващите изчисляват, че е трябвало да плати такса върху залозите и така са калкулирани загубите за бюджета.

„Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм теглил огромни суми в брой от личната си сметка. Всичките ми останали разходи са плащани по банков път. Тези пари не са налични в брой. Къде са?“, пита днес Божков и публикува извлечения от банковата си сметка. От тях е видно, че в последните две години той е теглил на каса в определени дни стотици хиляди лева, а едно от тегленията е и за близо 1,9 млн. лева. От публикацията му обаче не става ясно къде са отивали тези пари.

Февруари тази година Влади Горанов ми назначи данъчна ревизия. Тя ще установи, че след плащане на всички данъци съм…

Публикувахте от Васил Божков в Понеделник, 1 юни 2020 г.

Отделно Божков публикува и графично разяснение на вчерашната „приказка“, в която описва какво се е случило след гласуваните поправки в Закона за хазарта с въведената 20% такса върху стойността на получените такси и комисиони, която той е плащал. Той пише, че тогава получил инструктаж от премира Бойко Борисов: „Иди при Влади Горанов. Той ще ти каже какво да правиш“.

След това разбрал, че трябва да плаща и такса „Помагане“, като финансовият министър Владислав Горанов му казал: „20% от печалбата е за нас. Иначе отменяме закона“.

Така Божков изчислява, че освен 500-те милиона, които е платил на държавата под формата на такси, допълнително е плащал 20% от печалбата си в брой и на конкретни лица, без да посочва обаче имената им.

По-късно през деня той отговори и на съобщението на прокуратурата за новите антики, намерени в офиса му. Според Божков кадрите са от февруари, а служители на Фондация „Тракия“ били принуждавани да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята.

23
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Ххх
Ххх
02 юни 2020 18:53
Гост

Абе ала бала приказки без покритие. Ако няма доказателства и свидетели подкрепящи твърденията, изобразени на картинките все едно нищо не си казал. А това абе изтеглих едни пари ама ги няма къде са е малко приказки за наивни и. Ми ти ще кажеш къде са.

Адвокат
Адвокат
02 юни 2020 18:29
Гост

Хайде някой дигитално грамотен човек, да си направи труда да провери метаданните на снимките, качени от сайта. Ще се убеди, че снимките въобще не са нови, а са си от първото претърсване на 5.02.2020 г. Ама вие тука си хващайте като риби на евтините им номера.

Oblena
Oblena
02 юни 2020 11:09
Гост

Подкрепям прокуратурата

любознателен
любознателен
02 юни 2020 14:19
Гост

Каскета или прокуратурата подкрепяш ? С изключение на каскета и други като него, там работят почтени хора.

Булгар, булгар
Булгар, булгар
03 юни 2020 0:55
Гост

Брей какви разбирачи станахме – в днешно време няма нищо по-лесно от това да се изкажеш кой е почтен и кой не

Manoleva
Manoleva
02 юни 2020 11:09
Гост

За мен не е ок това което се случва

Димитриев
Димитриев
02 юни 2020 11:08
Гост

Не може да се отсвирват съобщенията от Божков защото бил обвиняем

запознат
запознат
02 юни 2020 14:21
Гост

Разбира се, че може. И го правят: главно ГЕШЕФТАров, който обслужва Шиши.

Маври
Маври
02 юни 2020 11:07
Гост

А гешев дали ще се сети да си причини четенето на комикс

Zeta
Zeta
02 юни 2020 11:07
Гост

Това с Божков е цирка на годината

Кики
Кики
02 юни 2020 11:46
Гост

Все по-интересно става.

Юлия
Юлия
02 юни 2020 11:07
Гост

Поне едно стана ясно. Манолова е протеже на Божков. Не протестира против сградата му в центъра на София

обективен
обективен
02 юни 2020 14:24
Гост

Юлия, престани да спиш на мокри вестници, защото ще продължиш да бълнуваш !

Шумковски
Шумковски
02 юни 2020 11:06
Гост

Защо не спрат да се гаврят с ценните културни материали и артефакти

Геро
Геро
02 юни 2020 11:06
Гост

Има си пари, ще си пазарува каквото си иска. Какво му ровят постоянно по вещите?

Лили
Лили
02 юни 2020 11:07
Гост

А как ги е изкарал тези пари? С честен труд сигурно.

наблюдател
наблюдател
02 юни 2020 14:28
Гост

Той може да е крал, но понеже е давал процент на облечени във власт лица, те са негови съучастници. Ако приемем, че финансовия министър не е съучастник, поне е отговорен за онези 700 млн. Въпросът е къде бяха медиите-„будната съвест“ на обществото ?

Spiridon
Spiridon
02 юни 2020 11:05
Гост

Но няма да проверят съобщенията от него нали

Харалампи
Харалампи
02 юни 2020 11:05
Гост

Чудят се какво да намерят

Симо
Симо
02 юни 2020 11:02
Гост

Този вече много здрво се заяде с Боко.

Киро
Киро
02 юни 2020 11:04
Гост

Няма да издържи в съда като доказателство. Иначе и мен ме кефи начинът му на представяне.

Пейо
Пейо
02 юни 2020 11:38
Гост

Кефите се на човек с 20 обвинения ? Или на човек, за който беше обществена тайна, че е забогатял с престъпления ?
Не подкрепям никого в този спор, защото фактите не са ми известни, но бих предположил, че честен и почтен бизнесмен, който има доказателства за „данните“, които изнася, не би избягал от страната и правосъдието…
Каква е тази склонност на българите да се „кефят“ на всички, които нарушват закона? Колкото по-грубо и явно го нарушава, толкова повече му се „кефим“.

чичопей
чичопей
02 юни 2020 14:33
Гост

Eй, аланкоолу….тези явно изсмукани от пръсти обвинения няма да издържат в съда. И това е известно. Целта е да се накаже лицето, като му се унищожи бизнеса, загдето не е споделило печалбите си с когото трябва. Започни да мислиш с главата си, а не с други масти.