Прокуратурата се самосезира за масовите анонимни заплахи за поставени бомби в над 100 училища и започна разследване за тероризъм.

От държавното обвинение съобщиха, че то ще се води от следовател в градската прокуратура и ще се събират доказателства дали евентуално неверните сигнали са подадени с цел тероризъм.

Според МВР обаче водеща версия е хибридна атака от Русия, като заплашителните мейли целят само медиен ефект и привличане на внимание, тъй като в тях се споменават България, Гърция, Северна Македония и Русия.

Българските власти са потърсили съдействие от партньорските служби в Европа и САЩ, които работят по установяването на източника на заплахите. Анонимните мейли вчера бяха насочени към училища в София, Бургас и Варна, а втората вълна днес включи още учебни заведения в Плевен и Русе.

В полето за подател на имейла стои името Егор Синянский, който се самообявява за представител на организацията „Free Misanthropic Unabombers Legion“, чиято цел е да „унищожи човечеството“ и да взривява училища и колежи.