Инсценираната от столични полицаи хулиганска проява – увреждане на патрулна кола от двама младежи и късане на полицейски пагон на униформен, ще струва на прокуратурата близо 20 000 лева.

Това става ясно от решение на Софийския градски съд (СГС), който осъжда държавното обвинение да плати 13 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на съдената и оправдана по това дело Александра Стоилова, както и още 6000 лева за адвокатски хонорар.

Стоилова и приятелят ѝ Иван Цонев бяха бити и задържани в столичното Първо районно управление на полицията през септември 2013 г., а след това и обвинени в хулиганство и за скъсана полицейска униформа. Случаят доби популярност след излъчен по-късно в „Господари на ефира“ запис от камера в районното.

Младежите бяха обвинени, че като са минавали покрай паркираните служебни коли на МВР, момчето е ритнало един автомобил и откъртило задната чистачка на друг. След това започнали да обиждат и да опитват да ударят старши полицай Кристиян Стоянов, а Александра Стоилова му скъсала пагона, докато се опитвала да попречи на ареста на приятеля си. Тя обаче се оплака още тогава, че полицай ѝ ударил два шамара и отричаше да е късала пагон.

Излъчените записи показаха, че след задържането на двамата, ръкавът на Стоянов е цял, а той се появява със скъсан пагон няколко часа по-късно, когато излиза от стая в управлението. Последва проверка на Инспектората на МВР и заключение, че Стоянов е излъгал. Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.

Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.

Това обаче не доведе до прекратяване на наказателното дело срещу нея и Иван Цонев. То продължи близо 6 години. В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия Петя Топалова се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Още преди началото на делото, двамата подсъдими разказаха своята версия, според която в нощта на 14 септември 2013 г. с приятели минавали след купон покрай районното управление и компанията им била шумна, но нищо повече. Цонев и Стоилова вървели прегърнати до паркираните коли на МВР и в един момент момчето било проснато на капака на един от автомобилите, а след това с ритници е свалено на земята. Стоилова започнала да вика „Какво правите? Оставете го“, а бившият вече полицай Георги Славков я хванал за ръката, ударил ѝ два шамара през лицето и всички били вкарани в районното, където последвала и инсценировката с униформата на другия полицай.

Съдът назначи техническа експертиза, която показа, че якето на полицая е от много здрав полиестер, а конците, с които е шито, били по-здрави понякога дори от плата. Експертът заяви убедено, че е много трудно да бъде скъсано, дори и умишлено. Според него това може да стане само с нож или ножица, защото мястото на срязването било гладко и нямало разнищване на конци. В заключението си вещото лице заяви, че се касае за умишлено разшиване, с което се улеснява разпорването на ръкава. Отделна експертиза на записите доказа, че след ареста на Стоилова, когато тя вече е с белезници, полицаят Стоянов е бил със здрава униформа, а часове по-късно се появява със скъсана.

Съдът отхвърли и показанията на полицаите Георги Славков, Кристиян Стоянов и Александър Георгиев, че са били в патрулен автомобил, когато са забелязали младежите и прие за нелогично в 5 ч. сутринта през есента да видят от 50 метра как Иван Цонев чупи чистачка на кола, а да не помнят кой от тримата е карал патрулната кола, от която са гледали. Опровергани бяха и показанията на свидетел, който твърдеше, че е видял как ритат колите, защото бил в съседно заведение, което обаче не съществувало 3 години преди инцидента.

Абсолютната давност по обвинението за скъсаното униформено облекло изтече още преди края на делото на първа инстанция, а то приключи окончателно, след като градският съд потвърди оправдателните присъди за хулиганство през 2019 г.

В жалбата си до СГС Стоилова пише, че заради инцидента от 2013 г. името ѝ е споменавано в два поредни годишни доклада на Държавния департамент на САЩ за състоянието на човешките права в България. Заради случая пък се простила с мечтата си да се завърне на работното си място в престижна компания в Германия, защото получила информация, че регионалното ръководство не би позволило името на фирмата да бъде замесено в скандал. Стоилова посочва, че не е могла да се дипломира с магистратура в Лондон, предвид наложената ѝ мярка за неотклонение – „подписка“, напуснала и работата си заради негативно отношение. Тя е поискала прокуратурата да бъде осъдена да ѝ плати 25 200 лева обезщетение за неимуществени вреди и 6800 лева за платени от нея хонорари на адвокати.

Показания по делото е дал неин съученик и приятел, който свидетелства, че след започналото разследване Стоилова станала по-затворена, нямала доверие в хората била видимо притеснена за бъдещето си. Делото се отразили и на отношенията ѝ с нейния приятел, като връзката им претърпяла криза, тъй като и двамата били притеснени. Съдът е изслушал и заключение на психиатрическа експертиза, според която психическото състояние на Стоилова се е влошило след образуването на наказателното дело срещу нея. В решението си съдия Десислава Янева припомня, че Александра Стоилова е била на 25 години, когато разследването е започнало, обвинението срещу нея първоначално е било изменено и в по-тежко – за хулиганство с изключителен цинизъм или дързост, за което наказанието е до 5 години затвор. Съдът отбелязва, че Стоилова не е осъждана и е преживяла тежко процеса и широкото медийно отразяване, но приема за недоказани твърденията, че делото е попречило на кариерата ѝ.

„Независимо от това съдът прие, че незаконното обвинение се е отразило негативно на плановете и мечтите ѝ за нейното бъдеще, тъй като за дълъг период от време е била принудена да насочи волята и усилията си към защита срещу незаконното обвинение“, пише съдът и определя, че 13 000 лева е справедливото обезщетение за моралните вреди от обвинението. Съдът присъжда и 6000 лева за доказани разходи за адвокатски хонорар, като приема останалите претендирани 800 лева за недоказани. Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

45
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МИКО КИКО
МИКО КИКО
20 април 2023 10:47
Гост

НА НЯКОЙ ДА МУ Е ЧУДНО? ТОВА Е ОТ 32 ГОДИНИ, А И ПРЕДИ ТОВА Е БИЛО СЪЩОТО ПО ВРЕМЕТО СЛЕД 1944 г. НАРОДА ПОСТОЯННО Е В БУДНА КОМА! ЗА МАТЕРИАЛНИТЕ ВРЕДИ СИ ПРЕДЯВЕТЕ ИСК ПРЕД АРБИТРАЖ И ВНИМАВАЙТЕ ПРЕД КОЙ АРБИТРАЖЕН СЪД ЩЕ ГО ПРЕДЯВИТЕ ЗАЩОТО НЕ СИ ЗНАЯТ ПРАВАТА И НАДНАЦИОНАЛНИЯ ХАРАКТЕР НА АРБИТРАЖА! ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ УКАЗАНИЯ МЕ ТЪРСЕТЕ ВЪВ ФЕЙСБУК!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
20 април 2023 8:57
Гост

На това му се вика процесуална бързина, още малко и щяха да празнуват десетгодишен юбилей от събитията.

Шопов
Шопов
19 април 2023 21:19
Гост

В София-билетите за Малкович бяха до по 400 лв.

Но през лятото Малкович ще играе във Варна-цени 45-75 лв, поне според днес бг https://www.dnes.bg/art/2023/04/19/djon-malkovich-i-na-varnensko-liato-biletite-do-75-leva.566968

Тоест легендата,че високия хонорар обяснява цената нещо не минава. Как във Варна пък билети по до 75 лв изплащат хонорара?

Милиционер не е = на юрист
Милиционер не е = на юрист
19 април 2023 18:29
Гост

3Просто е трябва забрана милиционер да става магистрат. Щото е пълно с съдии , прокурори за следователи да не говорим . И са се навързали като черва и като прибавим и лошотията им и милциинерския уклон ето Ви откъде са тъпизмите в наказат2лното правосъдие

мирови съдия
мирови съдия
19 април 2023 17:39
Гост

Аз ще кажа Браво на колегата от СРС, неподала се на влияние и натиск. Доколкото знам, друг колега го беше почнал това злополучно дело. Поклон пред тези съдии, които не ги мързи да работят.

МИКО КИКО
МИКО КИКО
20 април 2023 10:50
Гост

ДАЛИ?

RRR
RRR
19 април 2023 16:56
Гост

Г-н/г-жо „Въпроси“, Каквото е нивото и познанието ви за заплатите във ВКС, толкова са и познанията ви за всичко останало свързано със съдебната система. Аман от хора, които се информират през крив макарон, а за капак натрапват собствените си субективни интерпретации въз основата на счупеното огледало, през което медиите настройват обществено срещу магистратурата. Ето ви тук публичнодостъпна информация при това отпреди няколко седмици. И това не сте проучили дори! https://news.lex.bg/%D0%B2%D1%81%D1%81-%D1%80%D0%B5%D1%88%D0%B8-10-%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0/ Заплатата на върховно ниво е малко на 6000 лева. С добваките става до 7-7.5 хил. лева. Какви 13 000 ви се привиждат? Ако имате предвид ВСС и тримата големи, то… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 18:12
Гост

1.Като се има предвид 13-та и 14-тата заплата, 4000 лв пари за дрехи, добавките за стаж-до 40 процента заплатата става 13 000 лв, изчислено средно помесечно. Да добавим и неплащането на осигуровки и рогът на изобилието при пенсиониране. За сравнение-професор от БАН е с 1200 лв заплата, а ректорът на СУ е с 2400 лв заплата. 2. Милицията я видяхме за какво и как протестира по време на милиционерските безредици от 3 и 4 ноември 2015г. Бяха затворени магистрали, проходи, Орлов мост-където граждани бяха яко обиждани, към Правитеството се сипеха закани и ругатни, и в резултат то отстъпи и се… Покажи целия коментар »

МИКО КИКО
МИКО КИКО
20 април 2023 10:53
Гост

СИ Е ЧИСТА КРАЖБА! https://youtu.be/okQAMmHzIDI

МИКО КИКО
МИКО КИКО
20 април 2023 10:52
Гост

ЛЕГИТИМНОСТ? НА ВЛАСТТА? ВКС? https://youtu.be/okQAMmHzIDI

aла бала
aла бала
19 април 2023 16:34
Гост

Няма такива мошеници….сега Главния прокурор ще ги разследва ли?

МИКО КИКО
МИКО КИКО
20 април 2023 10:54
Гост
въпроси
въпроси
19 април 2023 15:55
Гост

Колко милиционера излязоха на протест против колегата си ,самоскъсал си пагона, и разбил живота на невинна жена-6 години из съдилищата-това си е открадната младост, която 13 000 лв обезщетение не компенсират-както бе казано -това е една заплата във ВКС. Или милицията протестира само за пари, тя против престъпната дейност в милицията не протестира? Колко милиционера излязоха на протест против колегите си,лъгали в съда, и пред разследващите органи-също причина за това млада жена да загуби шест години от от живота си. Колко прокурори излязоха на протест против прокурорите-пратили на съд невинна млада жена-невиновността изначално явна и видна от видеозаснемането на самоскъсването… Покажи целия коментар »

Бивш разследваш полицай и настоящ прокурор в ОП
Бивш разследваш полицай и настоящ прокурор в ОП
19 април 2023 15:28
Гост

Не са ви виновни колегите от МВР. Вашето поведение е под критика. С колегите работим в синхрон, това е важното.

аман от милиционерщина
аман от милиционерщина
19 април 2023 15:19
Гост

Ето ясно е казано, че виновно е МВР, а плаща прокуратурата. Ясно и водно че най- големите проблеми създава МВР. И така ще докато там се назначават за министри милиционери или лелки като Бъчварова имаше някакъв Радев(фъфлеше с чаене) и всякакви милиционери, после дойде друг милиционер като Рашков и сега този все калпазани с уклон. Трябва да се че за министър , зам. министри и главен секретар на трябва да се назначават милиционери. А външни хора за тяхната система. Някой трябва да ги възпира и да брани гражданите от полицейския произвол. Повтарям и главният секретар трябва да е външен и… Покажи целия коментар »

Дани
Дани
20 април 2023 11:19
Гост

Прокуратурата е виновна, естествено е да плаща. „В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.“

То това да беше единичен случай, с мед да го намажеш.

Сбъркано заглавие
Сбъркано заглавие
19 април 2023 13:53
Гост

За съжаление не прокуратурата, а народа плаща за произвола на тъпите милиционери, че някои станали и прокурори!

Адвокат
Адвокат
19 април 2023 12:55
Гост

Нисичко е – при всички положения, заради една прищявка на някого – да те вкарат в такава мелачка, та съвременното следствие и прокуратура и съд са равностойни на средновековни институции, нямаш права и си нула.

Усещането е – доста неприятно – осъзнаваш – че си никой – че си просто един глупак, попаднал зад бюрото на един недоучил следовател, който си гледа само фиша на заплатата, без образование, но – с власт.

Всъщност – доста е брутално – по принцип е трябвало да я освободят веднага, защото наистина – напълно е възможно хората да те отбягват заради измислени от държавата обвинения.

Бла, бла
Бла, бла
19 април 2023 12:17
Гост

„Смятаме, че при катастрофата с Милен Цветков има умисъл и искаме връщане на делото“

Другото е обичайния агитпроп.

Георги Ат.
Георги Ат.
19 април 2023 11:54
Гост

На мен ми е интересно защо прокуратурата не е погнала свидетелят, видял ги от заведението, което не е съществувало за лъжесвидетелстване? Е, чак интересно не ми е … всички знаем каква е причината.
За съжаление нивотото на полицията е точно толкова ниско, колкото е описано в тоя казус. Замесени са толкова директори, началници и прокурори, които да покриват, че жална ни майка.

Бай Ставри чака гости от прокуратурата
Бай Ставри чака гости от прокуратурата
19 април 2023 11:36
Гост

цитат „Младата жена подаде три жалби в прокуратурата с искане държавното обвинение да провери случилото се и поведението на полицая. В крайна сметка прокуратурата отказа да образува досъдебно производство срещу униформения, защото се довери на показанията на колегите му.“ А след като съдът също в мотивите си-в оправдателния акт срещу невинната обвиняема написа,че не дава вяра на показанията на милиционерите-защо пак не се случи нищо-и за самоскъсването, и за лъжесвидетестването. ЗАЩО НЕ СА ОБВИНЕНИ ПРОКУРОРИТЕ-ЗА ОТКАЗ ДА ПРАТЯТ НА СЪД ЛИЦА, ИЗВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ-и шивачът, и милиционерите-лъгали пред съда? Отказът на прокуратурата да прати на съд извършил перстъпление-е също престъпление. Отървахте… Покажи целия коментар »

из смазващите мотиви на съда
из смазващите мотиви на съда
19 април 2023 11:49
Гост

В края на 2018 г. Софийският районен съд ги оправда, като в мотивите на съдия П. Т. се казваше, че показанията на полицаите по делото „са дискредитирани до такава степен, че съдът не може да им се довери в която и да било тяхна част“.

Обезщетението е сума-подигравка
Обезщетението е сума-подигравка
19 април 2023 11:30
Гост

Обезщетението е много ниско. При незаконно обвинен магистрат и наказателно дело без задържане, без да търпиш побоища, при кратка продължителност-обезщетенията са стотици хиляди левове. А тук обезщетението е 20 пъти по-малка сума.

Очевиден до очевадност двоен аришн пред закона-темида не е с превръзка на очите , а присъжда според зависи кой е пред нея.

двоен аршин пред закона
двоен аршин пред закона
19 април 2023 11:54
Гост

13 000 обезщетение e една заплата във ВКС. Тоест наистина се подигравате с това „обезщетение“. Спомнете си стотиците хиляди левове за вашия колега обезщетение, и то при доказателства, които в Китайската народна република биха били преценени по друг начин, и с далеч друга съдба -все пак той е обявен за невинен, ама го хванаха с парите-ама е невинен де-съд го каза,значи е така!

Тежък двоен аришн при обезщетенията

Анонимен
Анонимен
20 април 2023 21:50
Гост

обезщетението е твърде голямо за такъв случай.
за леко престъпление хулиганство и с мярка „подписка това обезщетение даже е в повече.

RRR
RRR
19 април 2023 11:30
Гост

Медиите днес предпочитат удобно да забравят, как насъскваха обществото по този случай – раздухваха го и всячески внушаваха, че полицаите са пребили двама млади хора. Става дума за предаването Господари на ефира, но не само. Днес вече, след като прокуратурата е въплътила обществените очаквания, повдигнала и е повдигнала съответно обвинение, развоят на делото се използва за систематическото обругаване на институцията. В рамките на страницата на Лекс.Бг други материали – за успехи на обвинението не се публикуват. Виж, ако някой си е извадил някъде изпълнителен лист дори и за 5 лева, това се тиражира, раздухва и използва задължително. Ясно е поради… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:40
Гост

Абе ти нали се изживяваше в Правен свят, и тук ли цъфна?

Дани
Дани
20 април 2023 11:24
Гост

Хахаха, Ко каза, ко?
„Стоилова заведе дело в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), по което съдът поиска отговор дали тя е била подложена на унизително и нечовешко отношение и дали властите са извършили обективно разследване на оплакванията от полицейско насилие. В крайна сметка държавата призна, че разследване не е проведено и се споразумя да плати обезщетение от 5500 евро на Стоилова.“

Кой ще ни пази от репресивния апарат?
Кой ще ни пази от репресивния апарат?
19 април 2023 11:23
Гост

Случаят е брутално прокуроро-милиционерско беззаконие. Милиционер си самоскъсва пагона, това заснето на видео, конфликт на твърдения граждани-милиция-и въпреки това-на съд пратени невинни набедени граждани, след НЕобективно НЕвсестранно и НЕПЪЛНО разследване, първоначално разследването се води от разследващ милиционер от …съседния кабинет на шивача от милицията, докато след много молби на адвокатите(а ако нямаха пари за адвокщат-какво привем, а-на „служебника“ ли да се разчита да поиска извеждането на разследването от милицията?) прокуратурата не иззе разследването от милицията-ДОКОГА ЩЕ ПРОДЪЛЖАМА ТОЗИ АБСУРД-ПРИ КОНФЛИКТ МИЛИЦИЯ -ГРАЖДАНИН МИЛИЦИЯТА ДА РАЗСЛЕДВА И СЕ САМОРАЗСЛЕДВА?!. В съдебната зала свидетелите милиционери се скъсват да лъжат, как са очаквали,че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:34
Гост

„прокуроро-милиционерско беззаконие“

Бойко Рашков/Демерджиев и Гешев в една кошница… Еваларка…

Винаги когато главпрок тръгне да разследва престъпната приватизация му се случват случки. Така беше и при Филчев, без значение за личните му качества.

до 19 април 2023 11:34
до 19 април 2023 11:34
19 април 2023 11:38
Гост

тц-действието се развива по време на друго управление, и политическото ръководство на мевере -тогавашно или сегашно НЕ носи отговорност по случая, да не изместваме проблема.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:48
Гост

Скъсан пагон… Господи. 90-те години не са си тръгвали от България. Милиционерщината явно няма край.

скандал
скандал
19 април 2023 10:40
Гост

Този случай е пълен скандал и показва нетърпимо съглашателство между полиция и прокуратура, никакво независимо разследване на твърденията за полицейско насилие и злоупотреба. Да, те може да са на една страна при извършването на престъпление, но когато полицай застане на другата страна – не на страната на закона, прокуратурата трябва да реагира незабавно и адекватно с безпристрастно разследване

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:37
Гост

Това само един шапкар може да измисли. Много плоско, много

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:22
Гост

А този още ли е полицай?

123
123
19 април 2023 10:38
Гост

А останалите

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 11:42
Гост

Да.
Лъгалите в съда-също са милиционери.

Колко ли хорица са с разбити съдби от тази групичка, действаща под прикритието на прокуратурата.

Колко ли невинни хора, при подобна ситуация са осъдени, защото са нямали късмет да изтече видеозапис на случилото се.

222
222
19 април 2023 10:15
Гост

Сигурно ще има още толкова да се плаща и за обезщетение на другия натопен.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:09
Гост

6 години за такова елементарно дело???

Джанго
Джанго
19 април 2023 10:09
Гост

Сигурно НК-то от ’68-а е виновно.

Унуфри
Унуфри
19 април 2023 10:39
Гост

Прокуратурата от толкова натиск от разни Къро, Цецо и т.н. не може да си свърши работата. Нали е ясно 🙂

Наблюдател
Наблюдател
19 април 2023 10:07
Гост

Ами ще плаща като се връзва на елементарни ченгеджийски номера или ги покрива с измислени обвинения.

123
123
19 април 2023 10:08
Гост

Нямаше да се връзва и покрива, ако действително тя плащаше, но сметката е за всички ни.

Анонимен
Анонимен
19 април 2023 10:41
Гост

Трябва да има регрес и да плащат виновниците за това

Дани
Дани
20 април 2023 11:28
Гост

Най-точният коментар дотук. Трябва да има задължителен регрес и нещата ще се променят рязко!