Прокуратурата е осъдена да плати обезщетение от 30 000 лева на адвокат Снежина Спасова, която беше подсъдима и оправдана за участие в престъпна група за търговия с бебета.

Това става ясно от решение (виж тук) на Софийския апелативен съд (САС), с което магистратите увеличават с 10 000 лева обезщетението, което първата инстанция беше присъдила на Спасова.

Адвокатката беше задържана преди 8 години и обвинена, че заедно с Цветелина Стоянова и Тотка Георгиева е участвала в престъпна група, която намирала самотни бременни жени, които нямали възможност да отглеждат децата си и ги уговаряли да ги продадат срещу възнаграждения от 6000 до 10 000 лева. Според обвинението Стоянова и Георгиева настанявали жените в София, където осигурявали престой и медицински грижи до раждането, а адвокат Спасова, която имала опит в делата за осиновяване, намирала семейства, които били готови да платят, за да се сдобият с дете, без да минават през процедурата по осиновяване. Тя отговаряла и за изготвянето на необходимите документи. Три години по-късно спецсъдът оправда адвокат Спасова и подсъдимата Тотка Георгиева, а Цветелина Стоянова беше осъдена на три години и половина затвор. Присъдата беше потвърдена и на втора инстанция, като съдът категорично отхвърли обвинението, че адвокатката е намирала семействата, които са плащали за деца. В края на 2019 г. Върховният касационен съд окончателно оправда Спасова и Георгиева, а Стоянова беше осъдена условно на 3 години затвор.

Въпреки че е била задържана само за три дни и е била оправдана и от трите инстанции, апелативните съдии решиха, че присъдено от градския съд обезщетение от 20 000 лева е недостатъчно за моралните вреди, които е претърпяла Спасова. В иска си тя описа стреса и униженията, в които е живяла близо 5 години и половина, докато приключи делото.

Адвокатката твърди, че процесът се отразил изключително зле на кариерата ѝ, като се е наложило да напусне доброволно осиновителната фондация „Слънце за децата ни“, на която била съучредител, за да не попречи на работата ѝ. Била принудена да смени адреса и на адвокатската си практика, тъй като колежката, с която споделяли общ офис, не искала да работят повече заедно. Свидетелка е дала показания, че колежката на Спасова се пазела от нея „все едно е заразена“. Загубила клиенти, бил накърнен и авторитетът ѝ, притеснявала се, че няма да може да издържа децата си, които отглеждала сама, искала и пари назаем. Друга свидетелка пък разказва пред съда, че е имало случаи на участници в дела, по които Спасова се явявала, които коментирали публично, че е „крадла на бебета“.

За да приеме, че страданията на Спасова са били по-големи от обичайните, апелативният съд отбелязва медийното отразяване на случая, задържането ѝ и последвалия домашен арест и това, че обвинението е било пряко свързано с професионалната ѝ реализация.

„В тази насока следва да се съобрази, че за професията, която е упражнявала ищцата – адвокат,  очакванията към нейната личност са засилени. Реализацията като адвокат предполага доверие в съответния човек, вяра в неговия авторитет, знания, умения, като повдигнатите обвинения за извършени престъпления от общ характер особено силно накърняват тези качества, търсени от обществото към адвоката, от довереник към доверител. На следващо място в тази насока следва да се съобрази, че ищцата се реализира като адвокат именно в сферата на семейното право и обвинението за извършване на престъпление свързано трафик на деца възпрепятства или поне силно затруднява по-нататъшното професионално развитие на ищцата в тази сфера“, се казва в решението на съда.

В него апелативните съдии подчертават, че животът на Спасова е бил особено силно засегнат от това, че заради воденото срещу нея дело е била силно затруднена да работи като адвокат.

„Без да обезщетява имуществените вреди от сринатия професионален авторитет на ищцата съдът счита, че така описаните претърпени болки и страдания от ищцата мотивират присъждане на обезщетение в размер, значително по-висок от обичайния“, мотивира се съдът.

Решението му обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат
Адвокат
16 ноември 2022 15:52
Гост

При това е сериозно обвинение и е позорно – с бебета, никой не би се съгласил да общува с такъв човек.

Но прокуратурата не им пука – те са такива, наедро. И колкото и да ги съдят ще са все така.

Каскетни екстри-Имунитет и безотговорност,
Каскетни екстри-Имунитет и безотговорност,
15 ноември 2022 19:31
Гост

Обезщетението е направо обидно неадекватно на фона на причиненото, като последици за жената от злобните, неграмотни каскети! Трябва да носят персонална отговорност-дисциплинарна и регресно имуществена, след като са наказателно не отговорни и за глупостите им плащаме всички ние! Иначе оправя няма да има никога!

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2022 19:02
Гост

Родната каскетура се осира за първи път. Епизод пореден.

Лозан
Лозан
15 ноември 2022 12:44
Гост

Е, защо са осъдили само Цветелина Стоянова?

Хари
Хари
15 ноември 2022 12:45
Гост

До толкова са издържали обвиненията на родната ни прикриватура.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2022 12:41
Гост

Сигурно решението ще бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

Красен
Красен
15 ноември 2022 12:42
Гост

Голяма сага с това дело.

кики
кики
15 ноември 2022 12:38
Гост

Нищо ново под слънцето.

нов
нов
15 ноември 2022 12:20
Гост

Схемата е абсолютно реална и най-вероятно се е случило точно така. Още повече, че едната в схемата е осъдена окончателно. Въпросът е как се доказва ,след като „родителите“ нямат интерес да свидетелстват ,че са купували бебе.

А сега де...
А сега де...
15 ноември 2022 10:36
Гост

„Борците и обслужващите ги пропагандисти се опровергават сами. До вчера твърдяха, че прокуратурата е некадърна и внася в съда некадърни обвинителни актове, които падат като круши. В случая „Иванчева“ е точно обратното. На три инстанции прокуратурата е успяла да докаже в съда корупция от висш служител, кмет, в резултат на осъдителни присъди на три инстанции. То и да правиш пропаганда не е лесно. Иска се акъл.“

Николов
Николов
15 ноември 2022 9:25
Гост

Стига сте лаяли, като кучета по прокуратурата ни, явно нямате и час в съда.

криво седи, право съди
криво седи, право съди
15 ноември 2022 18:25
Гост

Прасчо, някои имаме повече часове и от теб.

Берова
Берова
15 ноември 2022 9:25
Гост

Пълна тъпотия е това решение

Ани
Ани
15 ноември 2022 9:24
Гост

Мазало

Лили
Лили
15 ноември 2022 9:24
Гост

Нищо ново под слънцето

Чико
Чико
15 ноември 2022 9:24
Гост

ВКС сега ще трябва да взема решение. Вероятно ще се обжалва.

Ананиев
Ананиев
15 ноември 2022 9:23
Гост

Поредната доза мизерия. Мизерия. Излагация. Нямам им доверие

Мише
Мише
15 ноември 2022 9:23
Гост

Да ги даде Гешев!

Гери
Гери
15 ноември 2022 12:39
Гост

Надали! Пак ще са от нашия джоб.

Игнациа
Игнациа
15 ноември 2022 9:22
Гост

Това доказва невероятния професионализъм на прокуратурата ни.

Milena
Milena
15 ноември 2022 9:22
Гост

Ама явно се мятат някакви обвинения на корем и не се взема в предвид кое ще мине и кое не в съда.

Лидия
Лидия
15 ноември 2022 9:22
Гост

Ах тази прокуратура