Прокуратурата е осъдена да плати над 20 000 лева на депутата от БСП Георги Свиленски, показа проверка на „Лекс“. Той е предявил в Софийския градски съд (СГС) иск за 100 000 лева срещу държавното обвинение, след като беше съден и оправдан по едно от делата от дългогодишната съдебна сага около „Софийски имоти“, където е бил член на Съвета на директорите.

Съдия Вергиния Мичева от СГС осъжда прокуратурата да му плати само 15 000 лева за морални вреди от незаконното обвинение, като приема, че наказателното дело не е причинило на Свиленски по-големи от нормалните за всеки подсъдим притеснения. Държавното обвинение обаче трябва да плати на депутата и близо 4500 лева за имуществени вреди, и над 1300 лева за разноски.

Делото, по което Свиленски беше подсъдим, започна през 2010 г. и продължи близо 7 години. Той беше обвинен в безстопанственост с още 12 души от ръководството на „Софийски имоти“, включително и бившия директор на дружеството Тошко Добрев. Ставаше дума за продажба на 4 общински имота на цени, които според обвинението са по-ниски от пазарните и от това са настъпили щети за близо 2 млн. лева.

Делото се запомни с това, че до оправдаването на всички подсъдими само на първа инстанция, се стигна след като беше гледано от трима съдии. Първоначално беше разпределено на бившата шефка на СГС Владимира Янева, която обаче през 2011 г. се отведе заради подозрения за конфликт на интереси, тъй като е купувала имоти от дружеството като пълномощник на баща си. След това делото пое съдия Мими Петрова, но тя пък беше уволнена преди да го приключи, а оправдателните присъди прочете съдия Ани Захариева в края на 2016 г. Малко след това те влязоха в сила, след като прокуратурата не ги протестира.

В иска си Свиленски е представил копия от публикации за отразяването на процеса срещу него, за да докаже, че е бил уронен авторитетът му. Показания е дал негов съпартиец, който казва, че Свиленски се е притеснявал да ходи на събития на БСП, защото хората „шушукали“. През 2015 г. бил номиниран за кмет на София, но се отказал заради делото. Не се изказвал и в парламента, за да не бъде атакуван с това, че е подсъдим. Притеснявал се за детето си, ограничил пътуванията в чужбина, за да няма проблеми на границата, оплаквал се и от това, че не можел да ловува, защото му отнели пушката. Свидетелят твърди, че депутатът се притеснявал и за кандидат-президентската кампания на Румен Радев, тъй като съпругата на настоящия държавен глава Десислава Радева преди е била омъжена за Свиленски.

В решението си съдът посочва, че депутатът не е осъждан, а срещу него през 2004 г. е имало само прокурорска преписка за документна измама в Шумен, която е била прекратена през 2008 г. Съдия Мичева отбелязва, че процесът срещу Свиленски е продължил близо 7 години и му е било повдигнато тежко обвинение, за което законът предвижда от 3 до 12 години затвор. Съдът се съгласява и с оплакването му, че делото е продължило неразумно дълго, като той е станал причина за забавянето му единствено когато е бил избран за депутат през 2013 г., но след това се е отказал от имунитета си.

Съдът пише, че по-голямо забавяне на процеса е било причинено от смените на съдиите, макар че и делото е било с много подсъдими и защитници, и логично е протичало по-мудно.

„Наказателните дела изискват по-голяма експедитивност, тъй като те засягат пряко подсъдимите, в конкретния случай репутацията на ищеца. Държавата е била длъжна, в ситуация на дисциплинарно наказание на съдия, да организира съдебната система по начин като предвиди механизъм, при който да не се налага наказателни дела да се разпределят за ново разглеждане, за да гарантира задължението на съда да разгледа делото в разумен срок“, се казва в решението.

Съдът обаче определя като голословно твърдението на Свиленски, че заради публикациите в медиите е била ощетена професионалната му кариера и не е станал кмет на София. Съдия Мичева пише, че от 2013 г. насам той винаги е избиран за депутат и посочва, че това е по-високо платена длъжност на по-висока и обществено значима професионална позиция.

В решението се казва още, че несъмнено процесът се е отразил на личния живот и семейството на депутата, но в същото време, заради обществените му позиции, той е имал възможност да дава интервюта и да опровергава изнесените за него твърдения. Колкото до оплакването му, че е ограничил и пътуванията си в чужбина, съдът посочва, че няма такива доказателства, защото не му е налагана забрана за пътуване.

„Отделно от това липсват доказателства ищецът да е страдал от това, че не може да ходи на лов и да обстрелва животни“, мотивира се още съдът, за да прецени, че справедливото обезщетение за неимуществените вреди от незаконното обвинение е 15 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

26
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Вън от съдебната власт!
Вън от съдебната власт!
19 май 2022 17:25
Гост

Нищо ново и учудващо от червенодрешковципе с Каскетен вожд! Кухи гъдулки с претенции за юристи!

Тихомир
Тихомир
18 май 2022 15:27
Гост

Поредната издънка на родната ни прикриватура.

ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
ГЕШЕВ ОСТАВКА !!
18 май 2022 12:00
Гост

Тая прокуратура трябва да бъде съдена от всекиго на когото вреди, за всичко! ГЕШЕВ Е ВРАГ НА НАРОДА !!

Роби
Роби
18 май 2022 15:29
Гост

И слуга на Боко. Много лоша комбинация.

Бай Ганьо
Бай Ганьо
18 май 2022 11:52
Гост

абе и този като му гледам физиономията не създава впечатление за връх на борбата с корупцията…що се отнася до жена му, се сещам за прякора на Димитър Общи 🙂

Мелина
Мелина
18 май 2022 9:51
Гост

Няма как, ще плати като е калпава

Заки
Заки
18 май 2022 15:34
Гост

Лошото е, че ние им плащаме издънките. Да не си ги извадят тези пари от джоба случайно.

Кирилова
Кирилова
18 май 2022 9:51
Гост

Има си хас

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 9:40
Гост

Софийски имоти разпродадоха на разни „тарикати на прехода“ за жълти стотинки общински имоти в центъра на София-това е действителността, пък виновни никои не очаква да има. Поне разследваща журналистика да имахме, че да се разровят в далаверите при разпродажбата на имотите и кои и за колко ги е придобил в крайна сметка.

Иванов
Иванов
18 май 2022 9:56
Гост

Еее, нали имаме уж. Бенатова, не знам си там коя още. Е такива мисирки, дето са платени журналистки ама иначе са страшно обективни и са великите разследващи журналистки. Аз я знам Бенатова, че е пълен парцал още от години, когато отразяваше протестите в Захарна Фабрика след убийството на професора там и изкара, че едва ли не той сам се е убил и е бил виновен, защото е скинар. Което е пълна глупост. Живеех там и един скинар нямаше в квартала, но беше важно да се покажат така нещата, че циганите да се оневинят. Ето това са ни разследващите журналистки –… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 10:10
Гост

Така е, сещам за един, който поне 15 имота напазарува и от беден провинциален галош се превърна за година в имотен милионер-гъзар по цял ден мотаещ се по Витошка. Ама мъдрият ни народ е казал, че не е виновен тоя дето яде баницата, а оня дето му я дава!

Дичо
Дичо
18 май 2022 15:37
Гост

Не смеят да ровят. Там е проблемът.

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 9:07
Гост

Поредната каскетна излагация. За която целият народ плаща.

хайде стига
хайде стига
18 май 2022 9:17
Гост

Не защитавам Гешев, ама хайде по-обективно – като гледаш кои години са, дали той има нещо общо или е по времето на Велчев и Цацаров?

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 9:24
Гост

То това е нарицателно за качествената работа на прокуратурата. Нито при Велчев, нито при Цацаров беше различно.

Парлов
Парлов
18 май 2022 9:52
Гост

И аз това щях да кажа.

Спиро
Спиро
18 май 2022 9:52
Гост

Нищо различно. Недей го защищава Гешев!

Боян Магдалинчев
Боян Магдалинчев
18 май 2022 12:04
Гост

Гешев е новият ни собственик, преди това беше Цацаров, който води нашето организирано престъпно дружество във сянка. Лъжат го че е масон, той им вярва, че е солта на земята, но се оказва, че е калта на земята 🙂

Фики
Фики
18 май 2022 15:40
Гост

Един дол дренки са. Нямаме късмет явно.

Лозан
Лозан
18 май 2022 15:38
Гост

А на онзи му дреме на… каскета. Срам!

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 8:45
Гост

Хаха, Мичева за ловната пушка! Много добро! Отделно от това липсват доказателства ищецът да е страдал от това, че не може да ходи на лов и да обстрелва животни

Nedelev
Nedelev
18 май 2022 9:52
Гост

Страхотно.

Щерев
Щерев
18 май 2022 15:41
Гост

А животните сигурно не страдат.

а сега де
а сега де
18 май 2022 8:43
Гост

А сега де Свиленски преди бил женен за Десислава Радева?! Сигурно го е пишело в жълтите медии, но аз сега научавам 🙂

Анонимен
Анонимен
18 май 2022 9:46
Гост

Не само в жълтите, а и в белите го пишеше

Младенов
Младенов
18 май 2022 9:53
Гост

Ами да си чел бе