След магистратите и служителите от специализираните прокуратури и Камарата на следователите, днес със становище в подкрепа на кандидатурата на Иван Гешев за обвинител №1 излязоха и колегите им от Софийската районна прокуратура.

„Г-н Гешев е доказал професионалните си качества като магистрат в дългогодишния си опит в Прокуратурата на Република България – преминал е през почти всички нива, бил е наблюдаващ прокурор по множество дела с фактическа и правна сложност, приключили с осъдителни присъди“, заявяват обвинителите и служителите от най-голямата прокуратура в страната.

Като пишат, че като административен ръководител с действията си той „способства за утвърждаване ролята на съдебната власт като гарант за правовия ред и за защита на правата и законните интереси на гражданите“. „Същевременно г-н Гешев не стои изолиран, а е в постоянен контакт с колегите и съдейства за преодоляването на възникнали в процеса на работата проблеми“, се посочва в становището.

Като основание за подкрепата и доверието си към Гешев обвинителите от СРП определят като особено значим фактът, че той е работил именно в тази най-голяма и натоварена прокуратура. И заявяват: „Считаме че кандидатурата на г-н Гешев за главен прокурор на Република България е най-подходяща и в пълна степен отговаря на законовите, професионалните и нравствените изисквания за ръководител на държавното обвинение“.

Вчера граждани и представители на „Демократична България“ протестираха пред Висшия съдебен съвет срещу кандидатурата на Гешев за главен прокурор и настояваха за оттегляне на номинацията му. По този повод, пред „Нова телевизия“ днес Гешев каза, че не следи политическите събития и не се притеснява, ако се появи нова номинация.

„С риск да звучи по интересен начин, ще кажа едно нещо – аз правя неща, които другите могат само да обещаят“, каза Гешев.

След колегите си от София, районните прокурори и служители в Пловдив също изпратиха становище в подкрепа на Гешев, в което изразяват и възмущението си от политическия протест срещу номинацията му. Според тях, протестните действия срещу Гешев „представляват опит за грубо вмешателство в работата на ВСС, нарушение на конституционните и законови разпоредби, касаещи процедурата за избор на Главен прокурор и в крайна сметка посегателство върху независимостта на съдебната власт“. Подкрепа за Гешев беше заявена още от Окръжната и от районната прокуратура във Видин, както и от районните прокуратури в Стара Загора и Силистра.

Становище срещу „уличния натиск“ върху ВСС при избора на главен прокурор изпратиха пък от варненската районна прокуратура.

13
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Падение
Падение
29 юли 2019 15:16
Гост

„Аз каквото съм построил, вие не може да го боядисате“ – Б. Борисов „Аз правя неща, които другите само обещават“ – И. Гешев Според тях, протестните действия срещу Гешев „представляват опит за грубо вмешателство в работата на ВСС, нарушение на конституционните и законови разпоредби, касаещи процедурата за избор на Главен прокурор и в крайна сметка посегателство върху независимостта на съдебната власт“. – Никоя намеса на суверена на властта в една държава спрямо порочните практики и съмнителните назначения в институциите ѝ не може да се окачествява като грубо вмешателство. А всички тия прокуратури, които сега вкупом скачат в подкрепа на Гешев,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 13:27
Гост

Колеги, има ли някой от Вас (т.е. юрист), който да не смята, че Гешев е пълен идиот (имайки предвид едиствено професионалните му изяви)? Моля и за Вашите аргументи в тази насока, ако има такива. Защото съм говорил с много колеги – от разследващи полицаи до съдии – и всички споделят горното мнение, но някои от тях по обясними причини ги е страх да го обявят публично.

Анонимен
Анонимен
29 юли 2019 10:32
Гост

Хо-хо-хо! Някой прокурор да се обяви срещу Гешев, все едно някой севернокореец да се обяви срещу Ким Чен Ун – последствията ще са сходни. Много прокурори смятат Гешев за пълен идиот, но няма как да го кажат, а под строй подписват подписка в негова подкрепа.

съдия
съдия
26 юли 2019 18:19
Гост

Дааа, оказва се ,че в прокуратурата има доста ГЕШЕФТАРИ, които забравят ,че задачата на прокурора е не да ерестува (както твърди Гешев), а да защитава законността. Мафията отдавна разбра,че за да царува не е нужно да овладява съда- достатъчно е да овладее прокуратурата, защото от прокуратурата зависи срещу кого ще се повдигне обвинение в съда. А чрез тази кандидатура овладяването на прокуратурата ще завърши тотално и окночателно. Оказва се ,че това овладяване е започнало отдавна и затова толкова много ГЕШЕФТАРИ вече явно демонстрират радостта си, предвкусвайки крайната победа. Ако все още в прокуратурата има ИСТИНСКИ ПРОКУРОРИ, разбиращи от право и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 15:25
Гост

Преди време имах надежда, че поне децата ни ще живеят нормално. Явно няма да стане. Прост народ сме си и такива ще си останем-овце!

Виктор
Виктор
26 юли 2019 15:13
Гост

Скоро се очакват становища в подкрепа на прокурор Гешев от още 101 районно прокуратури, 27 – окръжни и 5 апелативни!

Николай
Николай
26 юли 2019 14:15
Гост

Ще си поразсъждавам малко „на глас“. 1. Когато има „опит за грубо вмешателство в работата на ВСС, нарушение на конституционните и законови разпоредби, касаещи процедурата за избор на Главен прокурор и в крайна сметка посегателство върху независимостта на съдебната власт“ не следва ли имено прокурорите да предприемат действия? Е, няма да са нашите, разбира се (поне не тези, подписали писмата)! 2. Защо местната власт е разрешила горепосочочените незаконни опити? Защо не забранят медиите, подстрекаващи към бунт?! Спокойно, когато Гешев встъпи в длъжност, ще вземат мерки срещу всичко и всички. И за финал – прокурор да се жалва на арменския поп,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 11:58
Гост

Гешев бил перфектен, разбираш ли. О.к., дори да е така не мисля, че ще се справи като Главен.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 11:56
Гост

Не мога да повярвам, че след цялото това суетене и срещите на Радев с „големите“ се стигна до там точно Гешев да ни го натресат.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 11:55
Гост

СРП = Севернокорейска районна прокуратура

Николай
Николай
26 юли 2019 10:40
Гост

Аз знам, че там ще се върна отново
и ще бъда със всички неизгрели звезди.
Това парче ти го пращат отгоре,
за да възкръснат неродените дни.
1968-ма! 1968-ма! 1968-ма! 1968-ма!

Дано да открият редовна вестникарска рубрика „за възхвала на ръководителя“. Може и Работническо дело да възстановят…

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 10:29
Гост

Нйкой вече май почва да се подмазва на бъдещия си шеф.

Анонимен
Анонимен
26 юли 2019 10:32
Гост

След становището на Цацаров нещата станаха съвсем ясни. За мен обаче на Гешев въобще не му е мястото там.