Претърсвания и изземвания в две нотариални кантори в София е разпоредила Софийската градска прокуратура заради разследване за църковни имоти.

От държавното обвинение не съобщават кои са канторите. По-късно стана ясно, че едната е на нотариус Борислава Налбантова, а другата на Лозан Лозанов.

Но посочват, че процесуално-следствените действия са в рамките на образувано досъдебно производство за данъчни (чл. 255 от НК) и длъжностни престъпления (чл. 282 от НК), документна измама (чл. 212 от НК) и пране на пари (чл. 253 от НК).

Разследването е започнато на 18 юни 2019 г. по жалба на представляващия Българската епархия в Западна и Средна Европа към Българската  източноправославна църква митрополит Антоний.

Предметът му обхваща разпоредителни сделки с имоти, собственост на Българската православна църква, посочват единствено от държавното обвинение.

Нотариуси коментираха пред „Лекс“, че по всяка вероятност се търсят пълномощни или завещания, тъй като всички останали документи за собственост може да бъдат намерени и в Агенцията по вписванията.

В последствие стана явно, че уж наследници на имоти са представили фалшиви завещания и така са осъществили сделка с тях.

„Интересното е, че тези сделки са между тях, имотите се озовават в трети лица. Тоест тези, които са ги получили чрез неистинските завещания, след това ги препродават на трети лица”, обясни градският прокурор на София Емилия Русинова.

Пред „Нова телевизия“ нотариус Лозан Лозанов заяви, че се проверяват сделки, извършени не от него, а от друг нотариус, чийто архив той е наследил.

 

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Матей 6:19-21
Матей 6:19-21
09 юли 2019 15:39
Гост

БПЦ трябва да скъса всякакви връзки с държавата и да се реформира като независимо ЮЛ, като се осланя единствено на собствена администрация, която да се грижи за финансите и имотите ѝ. Нека да стопанисва обработваемите земи и сградния фонд, който притежава както намери за добре. Така ще има стимул да следи за всякакви незаконни сделки изкъсо. Единственото ограничение трябва да бъде за онези храмове (а и други сгради), които попадат в категорията паметник на културата. Защото е срамота да се лепят тапети или да се зографисва наново върху средновековни стенописи, да се слага пвц дограма на храмове от начолото на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 14:06
Гост

Борисов може би приема случая присърце, понеже него три папи са го галили по главата.

Антихрист
Антихрист
09 юли 2019 14:01
Гост

Стига сте се вайкали за църковните имоти. Църквата е може би най-богатата институция, а врънка пари от т.нар. миряни за храмове и какво ли още не, при положение, че притежава стотици милиони левове под формата на имоти.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 13:52
Гост

А, държавното обвинение иначе много говори, но сега не може да каже кои са канторите. Странно!

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 13:53
Гост

Защото кой знае каква помия ще се излее след проверката. Фалшиви пълномощни и други такива документи.

Анонимен
Анонимен
09 юли 2019 13:51
Гост

Поздравления за смелостта на митрополит Антоний, че се изправя срещу поредната мафия у нас.

Петров
Петров
09 юли 2019 13:50
Гост

Държава, в която се спекулира с църковни имоти и се посяга на най-святото, вярата е загубена.