Да се ограничат правомощията на административните ръководители при определянето на допълнителни трудови възнаграждения на магистрати, като същевременно се разпишат ясни, обективни и прозрачни критерии за отпускане на премии. За целта да се сформира работна група, която до 20 ноември да подготви промени в правилата за определяне на бонуси, предлага бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), а самият той ще обсъди въпроса на 22 октомври, показа проверка на „Лекс“.

В първия си доклад за върховенството на правото в страните от Европейския съюз в частта за България Европейската комисия отправи серия от препоръки. Една от тях беше свързана с критериите за допълнително заплащане на съдиите и прокурорите, за които ЕК установи, че са проблемни, защото създават риск от нежелано влияние върху магистратите. Препоръката беше за по-ясни и обективни критерии за определяне на премиите, като и да се ограничи ролята на административните ръководителите в този процес.

Миналата седмица докладът на ЕК официално е бил изпратен на ВСС от Министерството на външните работи с искане кадровиците да очертаят мерки за изпълнение на препоръките, защото предстои обсъждане в Брюксел на 10 ноември.

В тази връзка бюджетната комисия е решила да предложи промяна в правилата, като се разпишат ясни критерии и по-малко участие на шефовете на съдилища и прокуратури.

По информация на „Лекс“ ще бъде съобразена и практиката на административните съдилища във връзка с лишаването на магистрати от бонуси заради висящи дисциплинарни производства. Проблемът е в това, че срещу някои съдии дисциплинарките „висят“ от години и докато не приключат, те не получават допълнително пари. А административният съд многократно е посочвал, че не може магистрат да бъде лишаван от бонус по причини, които нямат нищо общо с работата му през текущата година.

Друга препоръка, отправена от ЕК, се отнася до регистъра за членствата на магистрати в професионални организации. До есента на миналата година те бяха законово задължени да обявяват и членството в съсловни организации. Но след множество критики, включително и от Венецианската комисия, Законът за съдебната власт беше променен и това задължение отпадна.

В доклада си от септември ЕК отбеляза законодателните промени, но добави: „Въпреки това, регистърът на магистратите, членуващи в професионални организации, все още е достъпен на интернет страницата на ВСС и както се твърди, е използван за натиск върху съдии от страна на публични фигури“.

В тази връзка етичните комисии към двете колегии вече изготвиха нов образец на декларацията за несъвместимост по чл. 195а, ал. 1 от ЗСВ, който се очаква да бъде обсъден на заседанието на съвета в четвъртък. По неофициална информация от нея отпада изискването за обявяване на членство в професионални организации. А какво ще стане с регистрите, които са все още на сайта на съвета и са публично достъпни, засега не е ясно.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:25
Гост

Законът за съдебната власт ОЧЕВИДНО ЩЕ БЪДЕ ПРОМЕНЕН ОТНОВО.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:24
Гост

Да не повярваш. Голяма активност от страна на етичните комисии.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:20
Гост

В момента правилата за определяне на бонуси предразполагат към субективно отношение. Така че е редно да се променят.

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:06
Гост

Дано минат промените. Само за наше добро са, но да видим

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:22
Гост

Подкрепям! Напълно разумно предложение.

Oblena
Oblena
19 октомври 2020 11:06
Гост

Трябва да се вземат предвид препоръкте от Европа, но дали тук имаме желание. Защото мозъци имат тия от които зависи и си правят сметката, че не е много удачно за тях и сметките им да се направят промените препоръчани от ЕС

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:23
Гост

Факт е, че на някои не им изнасят препоръките.

Ристевски
Ристевски
19 октомври 2020 11:05
Гост

Аз да питам Европа и САЩ, като са толкова за правовата държава, какви права ще имаме един ден ние белите? Защото сега права имат предимно негри, цигани, гейове

Живко
Живко
19 октомври 2020 11:04
Гост

Категорично съм на мнение, че трябва да се вземат препоръките от Европа присърце

Златимир
Златимир
19 октомври 2020 11:04
Гост

Защо Европа трябва да ни изпраща препоръки? Да бе, то не е лошо, но ние не виждаме ли как седят нещата в Европа и да вземем идеи от там? Защо трябва да ни препоръчват нещо

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:03
Гост

Ама при нас този израз: „върховенството на правото в страните“ е мираж

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:03
Гост

Ей, много обичат тия работни групи бе

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:02
Гост

Опредлеено добри решения

Bobi M
Bobi M
19 октомври 2020 11:02
Гост

Активирали са се

Анонимен
Анонимен
19 октомври 2020 11:23
Гост

Което никак не елошо.