Всеки над 65-годишна възраст, който си постави ваксина срещу COVID-19 от януари до юни или вече си е поставил, ще получи 75 лв. от държавата. Това обяви премиерът Кирил Петков.

„Ще започнем програма за 75 лева добавка към пенсиите за всеки, който реши да се ваксинира в следващите месеци и за всеки, който вече се е ваксинирал с 3 дози. С други думи, няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно, който да не получи тази добавка“, каза Петков и добави, че програмата ще бъде отворена през януари и ще продължи до 30 юни.

Ето какво разясниха от правителството: „Позитивният икономически стимул предвижда еднократна добавка в размер на 75 лева за всеки пенсионер, който вече има приключен цикъл на ваксинация от две, плюс бустерна доза. Парите ще бъдат изплатени със следващата му пенсия. Парична добавка ще има и за всички пенсионери, които започнат своя ваксинационен курс с първа доза през следващите месеци. За тези, които вече имат поставени две дози, стимул ще бъде изплатен след поставянето и на третата, бустерна доза“.

Надеждата на правителството е до края на януари или началото на февруари да има още 300 000 ваксинирани пенсионери. Според Петков това би облекчило значително последиците от следваща вълна от COVID-19. По думите на премиера, статистиката за ваксините показва, че са едни от най-малко рисковите.

По думите му, статистиката за ваксините показва, че са едни от най-малко рисковите.

„Когато имаме над 3,5 млрд. ваксинирани хора, данните са достатъчно убедителни, че това е най-добрият начин за защита срещу пандемията. Време е да запретнем ръкави и да направим България не дестинация с най-ниска ваксинация, а една нормална европейска държава с поне средни нива на ваксинация“, допълни премиерът. Според него с тази програма държавата показва, че застава не само на думи зад ангажимента да убеди за ваксиниране всички колебаещи се.

Малко преди да обяви паричния стимул за ваксиниране Кирил Петков влезе в ролята на журналист и разговаря с проф. Радка Аргирова (разговорът им виж по-долу). За нея той наскоро обяви, че иска да е българския Фаучи. Става дума за главния медицински съветник на Белия дом доктор Антъни Фаучи, който ръководи борбата срещу COVID-19 в САЩ.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
27 декември 2021 10:36
Гост

ПП май забравят кое най-много мразеха избирателите им в управлението на ГЕРБ- ковидарщината, мерките и дрънканиците за чували с трупове.

LUMPEN
LUMPEN
25 декември 2021 9:57
Гост

„75 лв. за всеки пенсионер, ваксиниран срещу COVID-19“?! Идиотско!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 18:25
Гост

Ще е хубаво да се следят промените е Закона за храните и съпътстващите нему наредби, че Кирчо има да продава ProViotic-а си с „лечебни свойства“. Не бъдете чак такива будали,моля.
П.С.Такова нещо като „нулева корупция“ няма никъде по света. Тази дъвка е просто приказка за лека нощ и чиста демагогия.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 16:07
Гост

Как сте всички. Готви се забрана за повишаване на цените на мобилните оператори, сиреч нов мораториум. Сега и социални стимули на калпак. Да живее трудът! Да живее справедливостта! Да живее равенството! Ееех, по Бай-Тошово време беше по-добре. Днешните леви умнокрасавци го знаят и със уверени крачки ни водят натам. Браво, браво, браво. Само така, експертите по пазарна икономика на БСП са си казали тежката дума. Добре, че новият бащица -КП се намеси решително и разкара датите агенти от ДС, които бяха налазили външно министерство. За ИТН се знаеше, че нямат хигиена на общуване, но тук се минават всякакви граници. Правим… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 16:08
Гост

*дъртите агенти

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 16:22
Гост

Вие юрист ли сте или прост трол, който не е чувал за неравноправни клаузи в общи условия на потребителски договори? Не Ви харесва, че цените в крайна сметка няма да бъдат повишени и като типичната калинка на ГЕРБ и ДПС започвате да плюете дори полезните за обикновените хора мерки на ПП?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 16:57
Гост

Има си съд бре. Не съм против справедливи условия по договори с потребители. Несъгласието ми е с начина, по който се решава проблема. Това е вторият мораториум за няма месец. Интересно как всички почват да се позовават на закона като не им изнася икономическата импотентност на решенията на протестърите. Ако някой заговори за на Кирчо тъпотиите и откровеното му невежество в юридически план, се почват дитирамбите за „хубавите му намерения и ентусиазма му“

Засрамете се малко!
Засрамете се малко!
23 декември 2021 17:00
Гост

В случая мярката е не на ПП, а на КЗП. Но е вярно, че герберските тролове само се чудят за какво да се заядат, дори ако всичко е наред, а това явно най-много ги аргресира. Изпуснаха кокала и сега е добре = никога повече власт и лапане за тях.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 17:16
Гост

Проскубания трол явно е „юрист“ от закрития преПравен свят, където каквито и лайна да забъркат, каскетаджиите и гербаджиите трябваше да бъдат хвалени. Ама още по-срамно е, че за жълти стотинки критикуват иначе хубави обществени мерки, ако не произхождат от спонсорите им.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 18:14
Гост

Говорите откровени глупости. Но да, имам неприязън към наивни псевдоюристи. Сега е време да се нагледаме как ще се угоят всички червенипартийни функционери които бяха изолирани от властта последните 10 год. Алчността и гладът има са големи.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
23 декември 2021 18:19
Гост

Да съм казал, че мярката на пряко дело на ПП? Критиката ми беше основно за икономическите аспекти на това решение. Държавните мораториуми са антипазарно поведение и признак за слабост. Да „сложат похлупака“, за да спечелят време. Колко още месеца управление им трябва на протестърите докато се ориентират, не знам. Скоро ще чукнем годинка безвластие и хаос. Омръзна ми да живея в „перманентен преход“ или както му викат сега промяна.

Въпрос за преболедувалите
Въпрос за преболедувалите
23 декември 2021 12:20
Гост

А ако пенсионерът е преболедувал,, тоест има имунитет, ще получи 75 лв?
Противното би значи ,че се дискриминират преболедувалите, а идеята на ваксинацията е да имаш антитела. Такива имаш и след преболедуване.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 декември 2021 4:10
Гост

Глупости. Преболедуването не води задължително до антитела, още по-малко клетъчен имунитет. Образовайте се бе хора. Ваксините са създадени специално да създават имунитет.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2021 16:58
Гост

Ти се образовай, тролче, по-силен имунитет от този след преболедуване няма. Американските „ваксини“ са създадени специално, за да генерират печалби от страха на хората.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
28 декември 2021 22:23
Гост

Като кажете „тролче“ все едно Ви се вдига самочувствието и ставате по-прав. Смях в залата с тези персонални нападки. Би било редно да се контролират „мангъровците“, изпълзели от дупката като Вас. Имунитетът при пенсионерите е по-слаб и трудно се адаптира към новия вирус. Ваксината прави това ударно. А като заговорихте за дискриминация- голяма част от преболедувалите пенсионери са лежали в болници и са ползвали здравната система. Те реално имат да връщат, а не да им се дава. Ако толкоз искат кинти и са преболедували да слагат бустера и да кротуват.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:17
Гост

Всеки пенсионер – куршум, всяка ваксина – бомба в лицето на капитализма! Харчете ги тия милиарди, не го мислете, ние, работещите ще ги изплатим. А до 1 година, като ни писне, ще излезем и най-накрая ще ви изядем на жълтите павета.

LSSAH
LSSAH
23 декември 2021 11:54
Гост

Дори да бях мизерстващ пенсионер пак не бих се ваксинирал. Да пробва друго Кирчо.

Чочо
Чочо
23 декември 2021 12:16
Гост

За тях тези пари са много.

waistermajn
waistermajn
23 декември 2021 11:32
Гост

На мен тази мярка не ми пречи. Имам роднина отишъл си след усложнения от Ковид. Не успя да се ваксинира и го преболедува. За мен решението е ваксината, а не тъпото упорство, че ваксината ще ни мори.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:18
Гост

Никой не знае какви ще са страничните ефекти.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
24 декември 2021 4:12
Гост

От кое бе, приятел? Ваксината или преболедуването?
П.С. Кога в този сайт се набутаха антиваксъри?!

Облена
Облена
23 декември 2021 11:31
Гост

Сега ще скочат простите гербери да ни обясняват как това не е морално.

Мъчно им е
Мъчно им е
23 декември 2021 11:33
Гост

Така де, тези пари можеха в чували да ги изнесат, вместо да ги дадат на пенсионерите, затова им е мъчно.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 11:30
Гост

Те някой пенсионери са с две. Третата е на една ръка разстояние, както и добавката към парите им.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 11:30
Гост

В крайна сметка това е стимул. Ако не искат, да не се ваксинират. Тяхна си е отговорността какво ще правят ако се разболеят. А всички твърдят, че ако не си ваксиниран няма как да не се срещнеш с Омикрон. Освен ако не живееш дълбоко в гората, не си отглеждаш сам храната и не ловуваш и нямаш слънчеви батерии.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 декември 2021 11:34
Гост

От началото на пандемията до сега семейството ми има нула срещи с ковид, НО- работим САМО хоум офис, спазваме стриктно всички противоепидемични мерки, носим САМО маски ФФП3, като си подновяваме запасите от тях всяко лято, защото раздаваме и на роднините си, спазваме стриктна социална изолация и всичките си контакти ги осъществяваме онлайн и пазаруваме всичко онлайн- дори и храната, като ни го доставят до вратата. Проблемът е, че не всяко семейство може да си позволи този начин на поведение по време на пандемията.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 11:44
Гост

Е не то и ние не сме срещали Ковид, а се тествахме няколко пъти през последните две години, защото имахме съмнения. Всяка проба бе отрицателна. Ваксинирани сме от това лято. Но да седим по цял ден у нас и така примерно 5 години…не, благодаря. Трябва да живеем все пак, да пътуваме, да се виждаме с хора. Защото иначе ковида ти става най-малкия проблем, а психическите разтройства идват на дневен ред.

адвокат от САК
адвокат от САК
23 декември 2021 11:50
Гост

“… Трябва да живеем все пак, да пътуваме, да се виждаме с хора….“ Спецификата на всяка вирусна инфекция е следната- механизма на предаването й е чрез носител- друг човек. Липса на преки физически срещи с други хора = опазване от заразяване с вируса. Да, много е кофти, но след пандемията ще излезем с непокътнати интелект, способност за концентрация и работоспособност, а това означава по-добре платено работно място за съпруга ми и запазване на способността ни за самоиздръжка чрез възмездно полагане на интелектуален труд.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 12:04
Гост

До адвокат от САК,
интересно ми е как сте само хоум офис,
ами явяване по дела в съда? справки?
Не всичко може да се върши само от вкъщи

адвокат от САК
адвокат от САК
23 декември 2021 12:09
Гост

“…ами явяване по дела в съда? справки?…“ Подала съм ОКД5 в НАП и засега съм на издръжка на съпруга ми. Когато заработи нормално електронната система и всичко може да се прави чрез ЕПЕП и сме още в пандемията, тогава и само тогава ще подновя професионалната си дейност.

Заки
Заки
23 декември 2021 12:26
Гост

Има да си почакаш…

Тити
Тити
23 декември 2021 12:22
Гост

А бе, той и Майкъл Джексън спеше в барокамера, ама…

Лазар
Лазар
23 декември 2021 12:20
Гост

При всички положения е по- добре да се ваксинираме.

Цицеров
Цицеров
23 декември 2021 11:29
Гост

Вдигнаха пенсиите. Пари явно имаше. Ако не се крадяха вероянто и още щеше да има. Сега могат да се позволят и бонуси за ваксинирани старци.

Христова
Христова
23 декември 2021 11:28
Гост

Не се научиха, че вакисната не е за да не караш вируса. Ваксината е за да го караш леко. И някакви антиваксърки някъде ми попаднаха как се обясняваха, че видиш ли едната била ваксинира обаче карала ковид. И го карала тежко, като имала кръвоизлив от окото, била отпандала и прочие. И долу другата я подкрепяше, ето – ето виждате ли, а уж сме щели да го караме леко, като се ваксинираме. Ама патко заспала… караш го леко, да. Защото ако не беше ваксинирана е много вероятно да беше на командно дишане в болница и да береш душа. А с ваксината… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
23 декември 2021 11:27
Гост

Дрън-дрън- издръжката, която сме определили за поддържане на живота на нашите родители- пенсионери, е поне 12 пъти по-голяма от предложената от премиера сума…Само лекарствата, които си купуват ежемесечно , надвишат предложената сума, да не говорим за това, че при електронната рецепта не може да има запасяване с лекарства за напр. 2-3-5 месеца, а това е важно за всички възрастни хора, защото при над 90 процента от тях е налична някой вид хипертония, а хапчетата, които те приемат всеки ден, не лекуват хипертонията, а я поставят в граници, приемливи за нормалното функциониране на човешкия живот..

AmiBue
AmiBue
23 декември 2021 11:25
Гост

Ами белким се вдигне млако ръста на ваксинирани. Но е нелепо да се карат хората по този начин да се вакиснират, като много хора по света просто го правят за да не се разболеят или за да го изкарат по-леко.

Gnqs
Gnqs
23 декември 2021 11:23
Гост

Любопитно решение. Да се чудиш как да накараш българина да иде да се ваксинира всячески…като малко дете да се чудиш как да го накараш.

Анонимен
Анонимен
23 декември 2021 11:22
Гост

Ще очакваме, ама е малко подличко така се обвързват нещата

Велизара
Велизара
23 декември 2021 11:25
Гост

Кое му е подличкото? Въпреки всички мутации на вируса, на цял свят е ясно, че все още предимно рискови са възрастните хора. Те седят в пенсия, нямат нужда да се движат и да пътуват и смятат, че могат и да не се ваксинират. Младия трябва да се ваксинира, защото може работата му да го налага, примерно да пътува зад граница или защото има дете. Пенсионерите обаче смятат, че няма нужда да правят нищо. И се заразяват. И умират. Явно с агитация колко са полезни ваксините няма да стане, защото не вярват на докторите, а на бай Ставри от кръчмата, дето… Покажи целия коментар »

Любител
Любител
23 декември 2021 11:31
Гост

Велизара, как да вярвам на доктор, дето от две години не мога да го видя, пък и телефона не си вдига. Може, евентуално ако чакам часове в препълнен коридор. Пък и как да вярвам на български политик ? В други държави процента на ваксинация е висок, защото държавата се грижи за гражданите си, съответно хората вярват на управляващите. А как е у нас според тебе ?

Фики
Фики
23 декември 2021 12:28
Гост

Парите са си сериозен стимул.