През няколко електронни платформи, включително фейсбук и Linkedin, както и на специален сайт президентът Румен Радев ще събира от гражданите мнения, предложения и идеи за положението в България и как то да се подобри.

„Ключът към успеха е в активната гражданска позиция. Отваряме няколко канала за комуникация и призовавам всички българи, независимо къде се намират, за активност – за идеи, за предложения, защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние“, каза Радев.

Най-общо гражданите ще трябва да кажат дали в момента икономиката на България e конкурентоспособна, дали е постижимо повишаване на жизнения стандарт до 2030 г. и какви са причините за настоящото социално-икономическо положение на страната.

Тази инициатива е част от представянето от страна на съветниците на президента на Национален стратегически документ. От думите им стана ясно, че той ще бъде огласяван на три етапа. Първият е анализ на състоянието на страната, вторият – идентифициране на причините за него и третият – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхното осъществяване.

Идеята за документа беше обяснена от един от авторите му проф. Александър Маринов така: „Трябва да постигнем съгласие по оценката на реалното положение, после да идентифицираме причините за неуспехите и грешките и да формулираме предложение за решаването им“.

Днес от името на Стратегическия съвет на президента Маринов представи първата част, която определи като диагноза. В нея бяха цитирани официални данни за високата смъртност, ниската раждаемост, социалните неравенства, недоверието в институциите, недофинансирането на здравеопазването и тн.

Беше посочено, че според Европейското табло на правосъдието България е на последно място по контрол над корупцията и върховенството на правото. Както и че честите промени в законодателството и формалните оценки за въздействие влошават инвестиционния климат.

„Неизбежният сумарен ефект е тежка демографска криза. Населението продължава да намалява, като през 2019 за първи път след войната падна под 7 млн. души“, каза Маринов. И подчерта, че влизащите в трудоспособна възраст са по-малко от излизащите.

Преди това президентът коментира, че българите са излезли от „апатията и хипнозата на пропагандата“. „Демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват желанието си да живеят в нормална демократична европейска държава. Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт. Но българите все по-често си задават въпроса какво трябва да се направи от тук нататък, за да избегнем повтарянето на тази управленска катастрофа и да излезем от демографската криза“, каза Радев.

Представяне на първата част от проекта за Национален стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

Публикувахте от Румен Радев в Сряда, 5 август 2020 г.

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
moiraine
moiraine
06 август 2020 16:18
Гост

Най-големият проблем на България са българите. С калпав мат`рял читава държава няма как да стане.

Мунчо Рубладжийски
Мунчо Рубладжийски
06 август 2020 15:17
Гост

Александър Маринов с псевдоним „Майстора“ с Решение № 64/21.05.2009 г. е сред сътрудниците на бившата Държавна сигурност и е последния човек с който е имал среща създателят на ВИС мутрата и гангстер Васил Илиев.

Вал
Вал
06 август 2020 14:25
Гост

Радев е картонен шаблон да държавен глава. Около него надничат явни и нагли руски агенти с ДС минало, които ще ни гарантират ´благоденствие´…Петилетките до 1990 и управлението им на три пъти след 1990 са причина за всички злини. В никоя от държавите в бифшия СИВ (без СССР, която е евроАзийско понятие) не е имало токова много ´комунисти´ на глава от населението…

Обикновен гражданин
Обикновен гражданин
06 август 2020 12:05
Гост

Много ме е интересно защо когато президентите в миналото си мълчаха всички мрънкаха как не се развиваме и изнемогваме, а сега когато един Прецидент застана мъжки и подкрепя народа и исканията им, които от 30 години се поставят пред управляващите, е неудобен!?

West
West
06 август 2020 14:05
Гост

Чувате ли се какво говорите? Подкрепил бил гражданите като ще ги пита във фейсбук??? Селска седянка.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:51
Гост

Проф. Александър Маринов, ние сме наясно с тази статистика. А Вие имате ли идеи за оправяне на положението?

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:50
Гост

Е, как няма да е ниска раждаемостта. С какви доходи е средностатистическия българин.

Anoni
Anoni
06 август 2020 11:33
Гост

Пълна трагедия е това. Няколко чичковци във възрастова група 55+ са открили наличието на социални мрежи и са си казали: „Ей, колко сме модерни. Дайте да питаме народа за мнения през тези системи“ Смях!

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:33
Гост

Радев, ти не знаеш ли дали икономиката на България e конкурентоспособна?

Бегай
Бегай
06 август 2020 11:32
Гост

Не разбирате ли, че вашите избиратели не използват социалните мрежи и професионалните такива, към кого всъщност се обръщате?

Luih
Luih
06 август 2020 11:31
Гост

Айде, започна предизборната кампания, явно на Радев му се ще да е премиер нещо.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:31
Гост

Много добра инициатива.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:32
Гост

Пълни глупости. Сега ще завалят едни предложения от кол и въже.

Социолог
Социолог
06 август 2020 11:30
Гост

Данните и въпросите са написани така, че да водят към определени изводи и отговори.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:30
Гост

Жалък опит да се оправят нещата тук.

Човек
Човек
06 август 2020 11:29
Гост

И какво като си напиша идеите, някой ще ги вземе насериозно ли или в тези платформи ще си пишат избирателите на БСП и други леви остатъци?

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:28
Гост

Същото като референдумите на Слави Трифонов.

Anoni
Anoni
06 август 2020 11:27
Гост

Хахахах, пълно нищоправене и безделие. Президентът за пореден път демонстрира, че само се носи на гребена на популизма и няма воля да свърши нeщо реално.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:27
Гост

Е точно този дърт комунист Маринов ли са намери? Компрометирана инициатива от самото начало.

Анонимен
Анонимен
06 август 2020 11:26
Гост

Тъпа популистска социология.