Президентът Румен Радев върна за повторно обсъждане в парламента новата по-висока неустойка по бърз кредит, за която на практика беше изключен и съдебният контрол и беше въведена с промени в Закона за потребителския кредит (ЗПК).

Както „Лекс“ писа, те бяха направени с преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. А предложението за промените в ЗПК е на независимия депутат Спас Панчев, който го е внесъл между първото и второто четене без всякакви мотиви (повече за измененията виж тук).

Изменението предизвика скандал – омбудсманът Диана Ковачева заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако бъде обнародвано, а над 130 адвокати писаха на президента да наложи вето.

След острия обществен отзвук председателката на бюджетната комисия Менда Стоянова обяви, че промяната за неустойката ще бъде оттеглена.

Всички промени в ЗДДС обаче вече бяха изпратени на президента, за да реши той дали да издаде указ за обнародването им, или не. Така единственият механизъм в момента промените в ЗПК да не се случат е ветото на държавния глава да бъде уважено. Както „Лекс“ писа обаче, вместо това Менда Стоянова внесе промени в ЗПК чрез преходните и заключителни разпоредби на държавния бюджет за 2021 г.

Те още не са гласувани от депутатите, но се очаква това да се случи днес късно вечерта, тъй като предложението ѝ е на самия финал на законопроекта за държавния бюджет, който се обсъжда в пленарната зала. И ако бъде прието, въпреки наложеното вето, това може да доведе до законодателен хаос (повече за това виж тук).

С ветото си президентът връща за ново обсъждане и двете промени, направени в ЗПК чрез ЗДДС. Т.е. тази в чл. 19, в който се създава нова ал. 7, според която разходите по договор за кредит с небанкова финансова институция не могат да надвишават двукратния размер на главницата „и при изпълнение на това условие не се считат за прекомерни по смисъла на чл.143, ал.2, т.5 от Закона за защита на потребителите и накърняващи добрите нрави съгласно чл.26 от Закона за задълженията и договорите. Както и промените в т.14 от чл.4, ал.1 на ЗПК, с които от приложното поле на закона се изключват „договорите за кредит, сключени с финансови институции по чл.3 от Закона за кредитните институции, които отговарят на изискванията за овърдрафт с едномесечен срок на погасяване и са усвоени с платежен инструмент по смисъла на §1, т.30 от допълнителните разпоредби на Закона за платежните услуги и платежните системи.“

Президентът сочи, че и двете изменения противоречат на основни конституционни положения. „Изключването на определени договори от приложното поле на ЗПК необосновано ограничава правата на потребителите по визираните договори, включително и тяхното конституционно право на достъп до съд, за защита на нарушени права и законни интереси. Въведената по т.2 забрана съдът да преценява дали разходите са „прекомерни“ по смисъла на Закона за защита на потребителя и дали накърняват добрите нрави, по смисъла на Закона за задълженията и договорите също нарушава конституционното право на защита (чл.56 от КРБ)“, пише той в мотивите си за ветото.

И обяснява, че се нарушава и принципът за разделение на властите, защото необосновано се ограничават съдилищата при преценката дали даден договор съответства на закона и морала, или не. „Недопустимо е законодателната власт да поставя преценката на съда за съответствието на един договор със закона и с морала в зависимост от наличието на предзададен икономически критерий: определен таван на разходите по договори за кредит. Правото на защита на гражданите се обезсмисля, ако при определени хипотези съдът е ограничен в преценката дали договорът нарушава определен закон или морала. Положението, предвидено в текста на т.2 от § 93 (чл. 19, ал. 7 ЗПК – бел. ред,), означава, че такива клаузи от договор няма да бъдат приемани за нищожни и ще пораждат правни последици, ако са в рамките на определен допустим размер разходи по договор за кредит. Такова положение е правно нетърпимо“, заявява Радев.

Той посочва, че правата на потребителите не са абсолютни, но могат да бъдат ограничавани „при наличието на определени аргументи за нарушаване на правата на други лица или ако защитата им би противоречила на морала или на обществения ред“. „Изключването на определен тип договори от защитата по ЗПК, както и ограничаването на съда при преценката за нищожност на договорите, не са обосновани с такива аргументи и не могат да се приемат за съответни на Конституцията“, заключава държавният глава.

Той за пореден път критикува и практиката закони да се изменят чрез преходни и заключителни разпоредби на други, с които нямат нищо общо (пълните мотивите за ветото виж тук).

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
ПиХ
ПиХ
25 ноември 2020 17:14
Гост

Уместно вето, но с частично тъпи мотиви. Не е вярно, че законодателната власт не можела да ограничава преценката на съдебната. Напротив, съдебната власт прилага законите.

Димо
Димо
25 ноември 2020 16:05
Гост

Добре че беше Диана Ковачева.

Петров
Петров
25 ноември 2020 15:28
Гост

Много новини днес, бе, какво им става? Радев реши да се включи силно точно днес, за да се говори и за него.

Ники
Ники
25 ноември 2020 16:00
Гост

Този човек все повече ми допада. Мисли за обикновения човек. А не като тези от Герб.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 15:25
Гост

Това е добра новина за българския народ

Мишо
Мишо
25 ноември 2020 16:01
Гост

И още как. Аман от тези кожодери.

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 15:25
Гост

Супер. Радвам се. Беше безумие

Vergi
Vergi
25 ноември 2020 15:24
Гост

Браво на Радев

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 15:24
Гост

Редно беше Иначе линч и на него

Кирил
Кирил
25 ноември 2020 16:02
Гост

А за Боко линч кога? Само безумия върши откакто е на власт.

Занев
Занев
25 ноември 2020 15:24
Гост

Радвам се, че се случват нещата толкова добре и няма да има такъв закон!

ИвСи
ИвСи
25 ноември 2020 15:23
Гост

То закона и промените бяха толкова безумни и съшити с конци в полза на банкерите, че няма на къде

Милен
Милен
25 ноември 2020 16:05
Гост

Лобистки прокарвания. Сефте!

123
123
25 ноември 2020 16:12
Гост

Тия, за които се отнася не са банкери обаче, освен ако не наричаш бързите кредити банка.

Аха
Аха
27 ноември 2020 13:25
Гост

TBI е банка… вече. Това е следващата стъпка за по-умните мутри

Емилиева
Емилиева
25 ноември 2020 15:23
Гост

Несъмнено е реклама и за него самия. но това е като ограниченията. Правели ги за да ни пречат да протестираме. Да и това ще се случи, но не мисля, че някой ограничава събираняита за да няма протести. Така и сега. Трябва да има вето и е реклама за Радев, но надали го прави само заради рекламата

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 15:22
Гост

Не ме кефи, но ми харесва, че сега малко е ядосал тия баровците, дето чакахаха да ни изядат с парцалите

Анонимен
Анонимен
25 ноември 2020 15:21
Гост

Ами повече от нужно бее да го направи

Иванов
Иванов
25 ноември 2020 15:21
Гост

Правилно