Президентът Румен Радев призова за нов закон за борба с корупцията, защото сегашният е показал, че е неефективен. Това обяви държавният глава след свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), след който обаче участниците не излязоха с обща декларация.

Радев каза, че преди съвета е получил доклад от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който обаче само разкривал неефективността ѝ по отношение на висшите публични длъжности. В него се казвало, че към момента има механизъм за противодействие на корупцията.

„А ние в същото време виждаме резултатите. Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ, а това е и заради начина, по който беше избрано ръководството на тази комисия“, посочи Радев и поясни, че на КСНС не е имало представител на комисията заради това, че и председателят Пламен Георгиев, и заместникът му Антон Славчев бяха замесени в „Апартаментгейт“. Според него парламентът също не осъществява ефективен контрол върху антикорупционната комисия.

Радев обясни, че разминаване в неговото виждане за корупцията по висшите етажи на властта и за работата на КПКОНПИ, с това на останалите участници, е причината да не излязат с обща декларация.

По думите му, мерките за борба с корупцията са пасивни и се фокусират само върху декларации и проверка на сигнали. Според него трябва да бъде извършена пълна проверка на КПКОНПИ, както и на всички замесени в имотния скандал, а протоколите от проверките да бъдат публични. Радев припомни, че преди приемането на сегашния „беззъб“, по думите му, закон, той е предложил реални мерки, но и до момента срещал съпротива. Според държавния глава партиите трябва сами да се чистят от корумпирани и некомпетентни кадри.

„Това не се случи, институциите продължаваха да неглижират проблемите с корупцията и когато избухна „Апартаментгейт“, вместо да се задействат, продължиха да мълчат. Това поведение разкрива криза на държавността. Имаме сериозен проблем и той касае националната сигурност“, каза Радев. По думите му безочието и чувството на безнаказаност у определени политици се превръща в стандарт и за администрацията на по-ниски нива.

„Апартаментгейт“ не може да се лекува с оставки, те могат да бъдат достатъчни за партиите, но не и за държавата. Българите трябва да възпитат своите политици да живеят само от заплата. „Апартаментгейт“ е само айсберг на истинската корупция“, добави президентът.

За пример той посочи, че има политици с крупни фирми и офшорни сметки.

„Висши политици и магистрати, които са били цял живот на държавна заплата, не се срамуват да демонстрират необясним за гражданите лукс. Казвам неслучайно магистрати, защото битката с корупцията не може да се води с проядена съдебна система“, каза в заключение Радев.

Реакциите: Бранене на статуквото и пиар на Корнелия Нинова

„На Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти“. „Президентската институция бе употребена като личен пиар на Корнелия Нинова“. Това бяха първите коментари на политическите лидери Корнелия Нинова и Веселин Марешки след проведеното днес заседание на КСНС при президента Румен Радев.

Обща декларация обаче няма да има. Такава е била предложена от държавния глава, но е била подкрепена само от Нинова.

Миналата седмица президентът свика заседание на КСНС на тема: „Резултати от противодействието на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки“. Повод за това са случаите за придобити на изгодни цени апартаменти от хора, заемащи висши държавни длъжности.

В президентството днес присъстваха премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, министрите на вътрешните и външните работи Младен Маринов и Екатерина Захариева, лидерите на БСП, „Атака“ и „Воля“ – Корнелия Нинова, Волен Сидеров и Веселин Марешки, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и др.

На заседанието нямаше представители на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), след като миналата седмица Радев обяви, че снема доверието си от председателя ѝ Пламен Георгиев заради случая с неговия тризонет с огромна тераса.

За това, че КСНС не се е обединил около обща декларация съобщи Корнелия Нинова.

В декларацията пишеше, че корупцията е огромен проблем, че държавата бездейства. Президентът предложи промени в закона или нов закон, анкетна комисия, която да разследва засегнатите от „Апартаментгейт“. Но не бе подкрепена. На КСНС бях свидетел на бранене на статуквото със зъби и нокти. Чух мнение, че няма проблем, че институциите работят, че отговорността е понесена с оставките. Беше казано, че медиите и тези, които изнасят информация са виновни, но не и наистина политици, които евентуално са се облагодетелствали от властта. Имаше изказвания, че медийни атаки стоят зад всичко това. Имаше за мен много странни изказвания: „Отстрелват ни един по един дайте да се пазим“. Това е абсурд. Това пак означава политическото статукво срещу промяната. Какво пазим? Нашата позиция е промяна на цялото това статукво. Казах в какви посоки – нов закон, нови лица, които да се борят с корупцията“, заяви Нинова.

Самата тя влезе в сградата на „Дондуков 2“ с три предложения – изцяло нов закон за противодействие на корупцията, за правила за избор на двамата делегирани прокурори, които ще подпомагат дейността на европейските обвинители и за промяна на правомощията на държавното обвинение. Нито едно не е било одобрено.

Не се прие да има поправки или нов антикорупционен закон. Управляващите смятат, че законът е добър и работи и тепърва трябва да се прави оценка на въздействието“, коментира Нинова.

По отношение на второто ѝ предложение сподели следното: „Г-н премиерът арогантно ме препрати към Румъния да попитам какви са резултатите от борбата с корупцията там“.

А що се отнася до искането на ѝ за промяна на правомощията на прокуратурата у нас в насока да има съдебен контрол на всеки един акт на обвинител, на Нинова било обяснено, че така съдиите, които и без това били затрупани с работа, ще бъдат затормозени.

По повод започналата прокурорска проверка на сделката за жилището на съпартиеца ѝ Валери Жаблянов, Нинова заяви, че аршинът за всички трябва да бъде еднакъв, независимо дали става дума за политик, депутат, магистрат или някоя друг.

Във връзка с енигматичното съобщение от днес на антикорупционната комисия, лидерът на БСП заяви, че го приема като защитна реакция. „Те по-скоро да обясняват за апартаментите и терасите си. Дали някой ги заплашва – да се оплачат, където трябва и да кажат откъде идват атаката“, каза още Нинова.

Веселин Марешки беше лаконичен в коментара си – на КСНС президентската институция била употребена като личен пиар на Корнелия Нинова. Изводът му беше, че заседанието е било безсмислено.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова на свой ред каза, че управляващите са показали морал и политическа воля за борба с корупцията, а декларацията на президента съдържала внушения, които не кореспондирали с реалностите.

Предложеният проект за решение получихме в момента на заседанието. Нещо, като решение, което трябва да се обсъди в момента и да се приеме задължително. Тази практика на работа на КСНС беше изключително изненадваща за мен като участник за първи път в КСНС. Оказа се, че повечето от абзаците се повтарят с предходно решение на КСНС, посветен на проблемите на корупцията. Имахме и общи решения, че трябва да се направи оценка на въздействието на антикорупционното законодателство“, заяви д-р Дариткова. По думите ѝ общо е било намерението да се анализира дейността на КПКОНПИ.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Благодаря, но не, благодаря.
Благодаря, но не, благодаря.
09 април 2019 16:46
Гост

И сто нови закона да се приемат, докато не заработи реалното правосъдие, в което гражданите да вярват, и всичките държавни комисии да започнат да си вършат работата на база на закон и морал, нищо у нас няма да се промени. Всичко останало са празни думи, независимо дали този, който ги е казал, е демагог или наистина вярва в тях.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 22:50
Гост

Поздравления! Това е начинът. Стига с тези кръпки по законите.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 18:55
Гост

И защо да не подлежи на съдебен контрол привличането на лице в качеството на обвиняем?

Съвпадение
Съвпадение
08 април 2019 18:04
Гост

Това дали има нещо общо с проверката на политическия лидер и изтичането на информация от комисията.

Анонимен
Анонимен
08 април 2019 17:57
Гост

Проблемът не е в закона, а в хората. Като отличавам специално частта му за отнемане на незаконното имущество, в която е пълно мазало, от класическите разпоредби за конфликта на интереси и публичност на имуществото