Пламен Бобоков и секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов са обсъждали и външна политика, като бизнесменът му е пращал свои предложения за посланици. Това става ясно от поредната порция публикувани от прокуратурата снимки от чатове между двамата.

През август 2018 г. Бобоков и Узунов си уговорили среща в столичен хотел, след като ден по-рано бизнесменът изпратил съобщение: „Румен Петров-Алжир“. От прокуратурата поясняват, че Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик в Алжир в началото на тази година с указ на президента Румен Радев.

На 19 юни миналата година пък Бобоков изпратил на Узунов файл с автобиография на Жоро Илиев Кираджиев, изготвена същия ден, като пише: „Привет адаш! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“

В началото на годината стана ясно пък, че именно Кираджиев е трябвало да замести Веселин Делчев като посланик в Нигерия, но това до момента не е станало, като консул и временно управляващ мисията е Георги Йовчевски. От Специализираната прокуратура съобщиха, че ще изискат информация от Министерството на външните работи (МВнР) и от президента, като от МВнР вече обявиха, че ще окажат пълно съдействие.

От комуникацията Бобоков-Узунов е станало ясно още, че двамата са обсъждали и сключване на консултантски договор между компанията на Бобокови „Приста ойл“ и „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз“, която пък е управлявана от Ангел Узунов – брат на секретаря на президента.

Според изпратеното от Пламен Узунов до Бобоков „Pismo za mandat“, става дума за консултантска дейност по Проект „Изследване и анализ на външните и вътрешните рискове и заплахи, застрашаващи корпоративната сигурност на “Приста ойл холдинг ЕАД“. Договорът е трябвало да бъде едногодишен и според него консултантът е трябвало да получава от Бобокови по 5000 лева на месец.

В тази връзка днес прокуратурата претърси четири фирмени адреса в София, Пловдив и Русе, свързани с Бобоков и Ангел Узунов.

От прокуратурата оповестяват за трети ден поред информация от разговорите между Бобоков и Узунов, като днес подчертаха, че тя е част от заключение на компютърно-техническата експертиза с обем от над 200 GB, а анализът продължава.

В отговор на огласеното от държавното обвинение, от прессекретариата на държавния глава напомниха, че президентът издава указ за назначаване на дипломатически представители в чужбина по предложение на изпълнителната власт в съответствие с Конституцията и Закона за дипломатическата служба.

Президентът: Главният прокурор призна, че брани правителството, а не закона

Прокуратурата се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. Чух, че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона“. Това заяви часове преди прокуратурата да разпространи новите разговори президентът Румен Радев.

Скандалът около Бобокови засегна и президента миналата седмица, когато прокуратурата обяви, че бизнесменът предварително е получил от Узунов решението на Върховния административен съд по казуса с либийския танкер BADR, както и че е ходатайствал на прокурора Николай Николов, който в крайна сметка не успя да стане окръжен прокурор на Русе, а вчера подаде и оставка. По този повод започнаха проверки във ВАС и в прокуратурата, която изиска и делото за танкера. Преди два дни пък от Специализираната прокуратура обявиха, че Бобоков е търсил Узунов и във връзка с даване на гражданство, проверка на автомобили и заличаване на полицейска регистрация.

В отговор на въпрос по повод разгласената комуникация държавният глава отбеляза днес, че не може да съди по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация и очаква всички данни да излязат от прокуратурата и съдът да  се произнесе.

Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, а това е пагубно. Тя дава тон за погазване на закона – тя не спазва следствената тайна, произволно решава кое е от висок обществен интерес и кое не е и навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет. Напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът“, каза още Румен Радев.

Според президента „на всички е ясно кой има интерес от отвличане на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера“. Държавният глава отново призова за независима експертиза на записа с гласа на премиера, „в който главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя“.

По думите на Радев, българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а „България спешно от изчистване на това омерзително петно, което може да се случи само чрез разкриване на истината“. „Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти, шумно преследване на неудобните и прикриване на правителството“, посочи президентът.

Радев подчерта, че очаква справедливостта да бъде установена с подхващане на истинските случаи там, където „търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства, където свинските черва водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, хазарт, ниско качество на строителството“.

В този си коментар Румен Радев използва думите на главния прокурор Иван Гешев, който вчера от Сандански отправи предупреждение към политиците, че трябва добре да подбират кадрите си, за да няма неблагоприятни последствия. И заяви, че прокуратурата е амбицирана да разплете олигархичната мрежа на зависимости между едрия бизнес и политиката. „Това е като свински черва – дърпаш от единия край, появява се от другия край. Кой може да предвиди Бобоков какво си пази в телефона и с кой говори“, каза Гешев.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мими
Мими
24 юни 2020 13:30
Гост

Добро утро. Та нали сега трябва да се отплати на тези, които го сложиха там.

капитана
капитана
24 юни 2020 13:29
Гост

Добро утро, г-н Президент ! Помислете за военно положение срещу мафията, която си има правителство, а не за военно положение срещу корона-вируса. Спасение за този овчи народ иначе няма !

Кики
Кики
24 юни 2020 13:28
Гост

Абсолютно съм съгласна, че прокуратурата действа с прийомите на жълтите медии.

Хари
Хари
24 юни 2020 13:29
Гост

По-страшното е, че наистина е политически зависима.

Сиси
Сиси
24 юни 2020 13:26
Гост

Вече ми стават смешни и двамата с това тяхно боричкане.

ШМИТ!
ШМИТ!
24 юни 2020 12:37
Гост

Аз ще стана немец. Ще се отрека от тия келеши

Горанов
Горанов
24 юни 2020 12:37
Гост

Пълна пародия сме като държава.

Манов
Манов
24 юни 2020 12:36
Гост

Д0бре, че е президента да ни отвори очите. И добре, че вие сте тук да го отразите. Иначе нямаше да знам, че ГЕшев е бухалка на Борисов…

Липов
Липов
24 юни 2020 13:23
Гост

Като сте толкова информиран, просто не четете. Сърфирайте си в нета по жълтите сайтове.

Lalov
Lalov
24 юни 2020 12:36
Гост

Е Гешев е маша. Ясно е.

Лимоновски
Лимоновски
24 юни 2020 12:35
Гост

Определено не мисля, че Гешев е за позицията на която е сложен. Смисъл, че не защитатва гражданите. Определнео изпълнява това, за което е сложен де. Там спор няма.

Диди
Диди
24 юни 2020 13:24
Гост

Цацаров беше сто пъти по-добър от него.

Деница Р
Деница Р
24 юни 2020 12:35
Гост

Както и да се върти Гешев все хората ще смятат, че е съврзан с политиците и обслужва техните интереси. Толкова по темата. Няма какво да обяснява, че който не го харесва е подкупен едва ли не от олигарсите

Gerova
Gerova
24 юни 2020 12:34
Гост

Emi nqkoj съмнява ли се, че Гешев с каскета брани тези, които са го назначили? Това 90% от хората го знаят. То не е тайна.

Цветков
Цветков
24 юни 2020 12:34
Гост

Тоя не ми е интересен>

антилумпен
антилумпен
24 юни 2020 13:33
Гост

Сигурен съм, че ракията и салатата или пък чалгата са ти по-интересни. Въпросът е дали съдбата на твоите най-близки не ти е интересна при онова, което ги очаква в тази територия ?

Димитрова
Димитрова
24 юни 2020 12:33
Гост

Страшна новина да. НЕ е казал нищо кой знае какво, ма да има така. Да го отразим. Сакън да не пропуснем какво ще каже Борисов и Радев. Еее…. аман от…. айде да не казвам какво….

Лимоновски
Лимоновски
24 юни 2020 12:33
Гост

Е това е ясно бе. Оф…