Секретарят по правни въпроси и антикорупция на президента Пламен Узунов и съветника Илия Милушев вече са с обвинения.

Узунов е привлечен като обвиняем по чл. 321, ал. 6 от Наказателния кодекс – за престъпен сговор с Пламен Бобоков за извършване на престъпление по служба – предоставил на бизнесмена информация с източник БТА като така е уронил доверието на гражданите в президентската институция. След първоначалното задържане, прокуратурата му е наложила гаранция от 20 000 лева, съобщиха от държавното обвинение.

Узунов беше задържан вчера при безпрецедентна акция на прокуратурата и полицията в президентството.

Специализираната прокуратура, Военно-окръжната прокуратура и СДВР влязоха в президентството, придружени от въоръжени служители на Бюрото по защита към главния прокурор. Претърсени бяха кабинетите на двама съветници на държавния глава Румен Радев – на Пламен Узунов и на Илия Милушев.

Първият се разследва по досъдебно производство за търговия с влияние заедно с бизнесмена Пламен Бобоков. Акцията беше предшествана от серия съобщения на прокуратурата, с които се разкрива част от кореспонденцията между двамата по най-различни въпроси – за либийския кораб BADR, за назначаване на посланици, за въпроси, свързани с българското гражданство и др.

Заради това днес беше обвинен и Пламен Бобоков, който отпреди това има обвинение по делото отпадъците, по което в ареста е брат му Атанас. Бобоков и Узунов остават в ареста за 72 часа.

Пиарката на бизнесмена изпрати до медиите пълния текст на постановлението за привличане на Бобоков.

Бобоков също ще бъде освободен от ареста, ако плати гаранция от 1 млн. лева, наложена му днес от прокуратурата. Наскоро той беше освободен срещу още 1 млн. лева гаранция и по делото за управление на отпадъци.

Съветникът на президента Илия Милушев пък беше задържан заради разследване за разгласяване на държавна тайна. Днес Милушев е във военната прокуратура, където също се очаква да бъде обвинен за изнесени от него материали от Държавната агенция „Разузнаване“ (ДАР).

След няколко часа във Военно-окръжната прокуратура, той излезе оттам с обвинение, че е подбудител за извършване на длъжностни престъпления, чиято цел е била да се навреди на ДАР. Милушев беше освободен срещу гаранция от 20 000 лева.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Asparuhov
Asparuhov
10 юли 2020 15:12
Гост

Гешев е толкова поставено лице, че направо е смешно как си вярва

Есмералда
Есмералда
10 юли 2020 15:11
Гост

Каскета се е набрал и е пуснал обвинения. После как да не протестираш срещу него. Не защото има обвинения тоя сладурин, а защото никой от ГЕРБ няма

Димитрова
Димитрова
10 юли 2020 15:11
Гост

Какво очаквате? Гешефатурата работи на пълни обороти за тия, срещу които е насъскана

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 15:10
Гост

иМа си хас. Нали е близък до президента

Костова
Костова
10 юли 2020 12:41
Гост

Правилно ли разбирам, че Узунов е обвинен за това ,че „…е предоставил на бизнесмена информация с източник БТА? БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ? и с това е “ уронил доверието на гражданите в президентската институция.“? Абе, този Бобоков не може ли да чете , че Узунов да му изпраща информационен бюлетин на БТА?

анонимен
анонимен
10 юли 2020 12:35
Гост

Обвинен е защото е предоставил публикация в БТА!?!?! Това е безумие. Всеки може да има достъп до телеграфна агенция. Как може това да е престъпно!?!?!

анонимен
анонимен
10 юли 2020 12:40
Гост

Начи, всички медии да внимават какво правят, че всяка тяхна публикация може да послужи не само за тъпи декларации на ПК, но и за повдигане на обвинения на неудобни хора

всички мутри - вън
всички мутри - вън
10 юли 2020 12:22
Гост

Това е предизвестено след целия този цирк. Аз не мога да повярвам колко е нагъл ББ и как прехвърли всичко на НСО и президента. Хора, събудете се, следващият може да е всеки. Не си мислете, че защитавате Радев, защитавате демокрацията и държавността. Всички мутри – вън!

Цецо
Цецо
10 юли 2020 12:19
Гост

Почнете първо с корупцията по високите етажи на властта. Стига с тези подробности от пейзажа.

Киро
Киро
10 юли 2020 12:19
Гост

В Парламента, прокуратурата… Мафия!

Николай
Николай
10 юли 2020 12:17
Гост

Бил уронил доверието на гражданите в президентската институция. А Гешев не прави ли същото с прокуратурата?

анонимен
анонимен
10 юли 2020 12:41
Гост

Прави. Ама няма сам да си повдигне обвинение, нали 🙂

Митко
Митко
10 юли 2020 12:16
Гост

А Пеевски кога? Или той е чист като сълза?

Филипов
Филипов
10 юли 2020 12:14
Гост

Всичко това е акция срещу Радев.

Мишо
Мишо
10 юли 2020 12:15
Гост

И аз мисля така. Сега ли се сетиха? А и само ни отвличат вниманието от сериозните проблеми и истинската престъпност.