Призовкар към Софийския районен съд (СРС) е бил зверски пребит в столицата по време на работа и заради това председателят на съда Александър Ангелов поиска спешни законодателни промени за защита на служителите.

Той е изпратил писмо до Висшия съдебен съвет (ВСС), в което моли спешно да бъде инициирана процедура по изменения в Наказателния кодекс (НК), като предлага наказанията за убийство и телесна повреда на призовкар да бъдат приравнени с тези при посегателства над магистрати, полицаи, лекари и др.

Предложението на Александър Ангелов

Съдия Ангелов разказва в писмото си, че на 27 октомври пострадалият призовкар е посетил адрес, за да връчи съдебни книжа. Там обаче го посрещнал мъж, който не искал да ги получи и с поне още двама съучастници нанесли тежък побой на призовкаря с ритници и юмруци, основно в главата. Пострадалият е с наранявания по лицето, слепоочието и тила.

За случая са сезирани Софийската районна прокуратура и полицията, като в момента се води разследване. В писмото си Ангелов напомня, че в СРС работят близо 100 призовкари, които ежедневно посещават адреси за връчване на огромен брой призовки, съобщения и книжа.

„С оглед на това и предвид, че същите следва да посещават адреси на различни лица, част от които и агресивно настроени, считам, че е налице изключително завишена опасност тази категория съдебни служители да пострадат при изпълнение на служебните си задължения“, мотивира искането си за законови промени съдия Ангелов. Той допълва още, че призовкарите заслужават по-голяма защита от закона, защото попадат постоянно в абсолютно незащитена среда, а дейността им е важна част от правораздаването и без нея съдиите не могат да вършат своята работа.

„Категорично осъждам съдебни служители да стават обект на брутална физическа саморазправа поради това, че изпълняват служебните си задължения“, пише още Ангелов.

Ако предложенията му бъдат възприети, убийството на призовкар ще се наказва и с доживотен затвор без замяна, а наказанието за нанесена тежка телесна повреда ще е от 5 до 15 години затвор. Такива в момента са наказанията за посегателства над съдия, прокурор, следовател, полицай, държавен съдебен изпълнител, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител, митничар, служител на НАП, служител от Изпълнителната агенция по горите или на служител на Министерството на околната среда и водите, осъществяващ контролна дейност, лекар или учител.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 ноември 2019 3:58
Гост

Как е уреден въпросът в Австрия. Още е от едно време – всичко се праща по пощата. Нямаш постоянен адрес – заповядай – тоест ако си нелегален – не става работата. В Австрия всички книжа се връчват по пощата – няма такава длъжност призовкар. Неприсадимо е у нас – доколкото ние имаме – повече имоти от австрийците – тоест – по-бедни сме от тях – но щъкаме по различни адреси. Така – че – някаква компилация от двата варианта – тоест – връчване по пощата и оттам – последствия – ако не си на адреса – какво – що –… Покажи целия коментар »

Съчувствие
Съчувствие
08 ноември 2019 16:47
Гост

Призовкарите са най-изтерзаните съдебни служители – по цял ден на крак, обикалят в най-големите гета и съм изненадан, че само един такъв случай има.

Вероятно
Вероятно
08 ноември 2019 16:48
Гост

Вероятно не е само един, просто сега се е разшумяло и го ползват за промяна на закона.

Така е
Така е
08 ноември 2019 16:49
Гост

Фактът, че се иска промяна в НК, показва, чесъс сигурност става дума за множество случаи, а не за един инцидентен.

Гражданин
Гражданин
08 ноември 2019 16:50
Гост

Абсолютно съм съгласен, у нас никой не си мърда пръста за нищо, ако положението не е катастрофално. А за превенция и в перспектива никой не мисли.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 15:38
Гост

Браво на колегата, това е достойна позиция на един председател, който застава зад своите служители и предлага конкретни и лесно изпълними мерки. Да, агресивните хора едва ли четат НК, но сега биячите като минат по чл.78а /защото случаят излиза на лека телесна, едва ли ще го квалифицират като опит за нещо по-тежко/ с по една глобичка, която никога няма да платят, ще им стане чак смешно…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:50
Гост

А сега дано ВСС се размърдат. Става въпрос за човешки живот все пак. А не да си гласуват само кариерни бонуси.

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 12:47
Гост

Трябва да се направят законодателни промени. В противен случай тези случаи може да зачестят.

Михаил
Михаил
08 ноември 2019 12:45
Гост

Работата на призовкарите е изключително неблагодарна и опасна. За това трябваше да се вземат превантивни мерки.

Адвокат
Адвокат
08 ноември 2019 12:43
Гост

Супер. Сега, като променят закона, всеки призовкар ще ходи с по един НК в джоба и ако искат да го бият ще вади НК-то, ще го размахва пред очите на биячите и ще викака „Внимавайти, чи съм призовкар и вечи ши ви наказват по-строго от преди, аку мъ набийти“. Сигурен съм, че при тези думи и при вида на НК-то биячите ще се кротват тутакси и ще започват да скимтят като кученца в краката на призовкаря, готови да подпишат всичко, което им бъде връчено – от призовка с обвинителен акт, до заповед за изпълнение…

Анонимен
Анонимен
08 ноември 2019 13:08
Гост

Вие наистина ли сте адвокат, или просто се мислите за такъв? Кому е нужна тази ирония? Не се притеснявайте ще има повече работа за вас. Повече биячи-повече хонорари, повече лапачи.

Адвокат
Адвокат
08 ноември 2019 13:15
Гост

А вие знаете ли какво се е случило в действителност с призовкаря, по чия вина и по чие разпореждане е изпратен да връчва ПО НОЩИТЕ призовка в ромския квартал „Христо Ботев“? Щото аз знам. Интересува ли ви ?

Адвокат 2
Адвокат 2
08 ноември 2019 13:17
Гост

На мен ми стана интересно – по чие разпореждане?

Адвокат
Адвокат
08 ноември 2019 13:28
Гост

Ха сега де ? Кой може да разпореди на призовкар по кое време да ходи да връчва призовки на адрес на страна по делото ? И не, този път не е Шиши :))))

Един от тях
Един от тях
08 ноември 2019 21:13
Гост

На мен ми е интересно, кой според вас нарежда на призовкарите по всяка конкретна призовка кога да ходят на адреса.А това, че не сте запознат със случая, е ясно и за да не се чудите от къде си вадя изводите- квартала не е Христо Ботев.

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2019 5:27
Гост

Някой май е гузен…

Адвокат
Адвокат
09 ноември 2019 16:08
Гост

ОК. Ботунец е 🙂 Уцелих ли тоя път ?

Speaker
Speaker
08 ноември 2019 11:30
Гост

А за тези нещастни хорица допълнително възнаграждения няма, нали?

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:51
Гост

Няма, което е жалко, защото получават най-ниските заплати в съдебната система. А по цял ден са на крак.

Не точно
Не точно
08 ноември 2019 16:51
Гост

Тц, бонуси само за спецсъда, че са си наши!

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:30
Гост

Това ми напомня патилата на лекарите от Спешна помощ, които също често са обект на агресия. На призовкарите не им е леко. Получават най-ниските заплати, а имат пряк сблъсък с всякакви хора и са напълно незащитени.

Симеон Н.
Симеон Н.
08 ноември 2019 11:38
Гост

Taka е, но проблемът не се решава през НК. Един идиот, който пребива лекар, учител или призовкар, не подбира жертвата си според това дали ще получи от 3 до 15 г. или от 5 до 15.

анонимен
анонимен
08 ноември 2019 11:53
Гост

Не решава и това е така, защото масово хората не знаят какви са наказанията. А и не ги интересува. Важното им е да не им вземе някой парата. Но нещо трябва да се направи.

Симеон Н.
Симеон Н.
08 ноември 2019 11:56
Гост

Да, трябва МВР и прокуратурата да действат бързо и адекватно. Неизбежното наказание е превенцията, а не неговият размер.