Кой сте Вие, г-н Машев?

Роден съм и съм израснал в София в дома на моя дядо – проф. Александър Кожухаров, който е един от най-разпознаваемите български правници на 20-ти век, също софиянец. Родителите ми също бяха юристи – баща ми беше професор по международно право. На 52 години съм, женен с две деца.

Аз съм четвърто поколение юрист, което някой хора възприемат като диагноза. Съпругата ми се занимава от 28 години с наказателно право и още тогава реших, че не следва да се изявявам в тази област, като работя в сферата на гражданското и търговско право. Завършил съм право с отличен успех, като не се срамувам от това.

Работил само и единствено като адвокат без прекъсване от май 1992 г. – близо 28 години. Не съм защитавал едрия корпоративен бизнес, не представлявам банки, застрахователни и фармацевтични дружества, медийни групи или други такива структури.

Не съм обвързан политически, като фактът, че владея на добро ниво чужди езици, ми е помогнал да осъществявам и международна дейност.

Защо се кандидатирахте за председател?

Член съм на настоящия съвет на Софийската адвокатска колегия, както и колегата Марчев. При предходния избор бяха обжалвани резултатите, което забави встъпването на този съвет. В този период колегията реално не работеше. Опитахме се за две години да постигнем резултати и успяхме в определени области, но има още много какво да се направи. Трябва да се продължи започнатото и да се надгражда.

Както нашият екип, така и този на колегата Марчев, се състоят основно от членове на настоящия съвет, които имат организационен опит и са наясно отвътре с належащите проблеми. Аз съм балансиран човек и мога да работя в диалог с всички, които искат да помогнат на колегите за достойното упражняване на професията – както по отношение на висшите органи на адвокатурата, така и по отношение на съд, прокуратура, държавни органи, където работим ежедневно, а и в обществото като цяло.

Кои са трите най-сериозни проблемa на софийските адвокати?

Защитата на правата на адвокатите. Проблемът има няколко измерения. От една страна това е средата, в която работим. Колегията, като орган, следва да поеме задължението да осъществява директен и ефективен контакт с административните ръководители на съдилищата и прокуратурите, включително да сезира Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, Инспектората при Върховната касационна прокуратура и други контролни органи за констатирани нарушения. За съжаление много колеги са притеснени директно да критикуват съда, тъй като може да бъде засегнат  интересът на клиента и да бъдат атакувани в личен план, включително и да загубят дело. Трябва реално да застанем като организация зад тях и те да усетят нашата подкрепа.

Друг важен аспект е дефинирането на пределите на адвокатската практика и предложение за нормативното им закрепване. Следва да се предприемат ефективни мерки срещу „кражбата“ на адвокатски труд, включително и с постигане на ясни правила с останалите юридически и сходни професии.

Следва да се извършат и промени в етичния кодекс, с които да се определят пределите на конкурентната дейност между адвокати и адвокатските дружества. Не можем да създаваме адвокатски „монополи“ и трябва да има баланс между дейността на големите дружества и огромната част от адвокатите в колегията, които се самоосигуряват и бедстват. Не са ясно определени и правилата за реклама на нашата дейност.

Има и много други проблеми от практически характер – електронна комуникация с членовете на колегията, прозрачност в работата на съвет, електронни избори, дисциплинарна политика, медийна политика и подобряване на имиджа на адвокатурата и адвокатската професия.

Как ще ги разрешите, ако бъдете избран?

Предложил съм създаване на механизъм за подаване на сигнали от колеги до колегията при констатирани нарушения на техните или на клиента им права от страна на съда, прокуратурата, МВР и други органи на власт. Ще обезпечим техническа възможност това да се извършва и по електронен път. Следва също да се създаде възможност за колегите да общуват с колегията по електронен път, като подават и получават документи и информация за работата на съвета.

Следва да има адекватна медийна политика, насочена както към адвокатите, така и към обществото, с която целенасочено да се подобри лицето на професията.

Нужен е и диалог с всички неправителствени и професионални организации, не само в правосъдната сфера, но и с правозащитните организации.

Ще настояваме за незабавно решаване и на проблема с вноските към колегията и с минималните адвокатски възнаграждения. В конкретен план считам, че следва при регулацията на встъпителните вноски, членския внос и минималните адвокатски възнаграждения да се постави обективен критерий – например минималната работна заплата, като сумите се посочват като процент от нея. Това ще осигури предвидимост, както за колегите, така и за обществото, респективно за нашите клиенти, а и ще улесни съда при присъждане на разноските.

Защо адвокатите в София да гласуват за Вас и екипа Ви?

На първо място е екипът. Идеите не могат да се осъществят от един и или двама души, а от група единомишленици.

Това са доказани професионалисти с дългогодишен стаж. Средният стаж на колегите е около 15 години, като адвокати в София. В екипа има баланс между адвокати, работещи в дружества и самоосигуряващи се адвокати с по-малка практика, има баланс между мъже и жени, както и между пеналисти и цивилисти. Част от тях имат организационен опит, като членове на настоящия адвокатски съвет, а част от тях са нови лица, с идеи и желание за работа.

За себе си мога да кажа, че съм честен човек, здраво стъпил на земята. Може да звучи претенциозно, но имам страх от Бога и респект към правилата.

Предпочитам конкретните действия пред общите лозунги. Вслушвам се във всяка добра идея и съм готов да я подкрепя. Ако няма морал и чест, няма и професионализъм. Категорично съм срещу черния пиар и разпространяването на слухове. Състезанието трябва да бъде честно.

Считам, че е нечестно и непрофесионално да се влияе върху изборния процес, да се намесва семейството ми и да се коментират мои качества от хора които никога не са ме познавали. Това е нещото, което ме огорчава. Не се срамувам от приятелите си, от образованието си и от моя род.

Мога да кажа само, че ще работя честно и сериозно за развитието на Софийската адвокатска колегия и за защитата на правата на всички колеги. Ако преценя, че не се справям, незабавно ще си подам оставката.

 

 

 

28
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Lucy Frewer
Lucy Frewer
01 юли 2023 1:36
Гост

A relaxation is done for the funded element for the citizens. The point of the chiropractor Rome for the positives. The colourful means are struck for the use of the turns for the arrive item for the turns for all issues for the suggestions.

Lucy Frewer
Lucy Frewer
31 март 2023 10:34
Гост

News of the suggestion and recommendation are filed for the accommodation of the things. The target to buy cryptocurrency is inflicted for the turns. The path way is done for the turns. Its branch is done for the openness for the struggle by all patterns.

Клетниците
Клетниците
30 януари 2020 15:16
Гост

Прочетох интервютата и на двамата кандидати и за мен това са по-добрите отговори на зададените въпроси! Адвокатурата трябва да се ръководи от човек с повече опит, а адв. Машев притежава необходимите качества! Успех!

Анонимен
Анонимен
30 януари 2020 15:13
Гост

Изключително стойностен човек и добър адвокат. Успех ти желая, Саше. Опитът ти ни е необходим.

Силвия Попова
Силвия Попова
30 януари 2020 11:41
Гост

Намесването в семейството и черният пиар са признаци на слабост и на липса на елементарно възпитание. Миналата седмица нямах възможност да гласувам, но сега ще го направя.
Отговорите са добри.
Очаквам да изпълни намерението на казаното: „Ако преценя, че не се справям, незабавно ще си подам оставката.“

Адвокат
Адвокат
30 януари 2020 10:08
Гост

Единственото конкретно нещо, с което свързвам Машев е международните контакти. Сиреч пътувания. Очевидно имаме кандидатура за международен председател. А, и друго предупреди адвокатурата да не се меси на избора на главен прокурор, защото ако прокуратурата се намеси в адвокатурата ще стане страшно. Това независимост, обществена роля на адвокатурата не са му ясни.

anonimus
anonimus
30 януари 2020 10:12
Гост

Може с ягуара и по чужбината, ако е по-наблизо…

Anonimus
Anonimus
30 януари 2020 8:05
Гост

Да попитам аз за един Ягуар, с който негово величество международният председател се появи на ОС. Машев, ще се возиш ли на ягуара?

екипът indeed
екипът indeed
29 януари 2020 16:10
Гост

Правилни отговори, но да види с какви хора се е обградил. Не познавам самия Машев, но за него говори екипът му. Точка.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 16:31
Гост

Бъди по-конкретен

Пейо Делянов
Пейо Делянов
29 януари 2020 14:05
Гост

Да, трябва да има адекватна медийна политика. Но това е много трудно, защото знаем кой сложи ръка на повечето медии.

парите
парите
29 януари 2020 14:01
Гост

Празни приказки на пазара. Да каже защо не приеха отчета на ръководството в което са и двамата. Къде са парите?

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 13:34
Гост

Хайде, чакаме утре Стефан, че да сравняваме. За мен място за сравнение няма, но

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 13:32
Гост

Поне безпристрастно оценява периода, когато колегията реално не е работила.

сак
сак
29 януари 2020 13:27
Гост

това са въпросите. и отговорите са добри. но действията са важни.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 13:10
Гост

Много е противно това с жените, ама селско изпълнение пар ексаланс. На единия му е Даниела Машева, на другия Валя Гигова. Голям праз! Това не са ли мъже, не стоят ли сами за себе си? Гледайте какви хора са събрали и от това си вадете изводите. Аз съм ги направил. Но ще си запазя тайната на вота 😉

селянин
селянин
29 януари 2020 13:16
Гост

Аз пък кажа на Машев, че и от село са дошли много велики юристи. Да не се големее

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 13:35
Гост

Успехът в ЮФ и произхода на човек не са критерий за качествата му като юрист.

поздрав от провинцията
поздрав от провинцията
29 януари 2020 13:04
Гост

Гласувайте мъдро в неделя, колеги. Не съм част от вашата колегия, но при нас сърбахме попарата на един нескопосан председател доста годинки. Опичайте си акъла, не вярвайте на празни приказки и си дайте гласа, че ние си скубахме косите.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:56
Гост

Много пари има в софийската колегия, много интереси. Но и много работа да се върши. На двамата кандидати трябва да им е ясно, че успяха да стигнат до балотаж , само защото хората на ОСА и ФОБА не се кандидатираха. Вижте резултатите им за делегати – единствените избрани и мислете мъдро защо е така. Машев изглежда си е направил някои изводи. Поне изглежда, че говори честно и открито.

уравнението
уравнението
29 януари 2020 13:00
Гост

Битката ще е епична. Големият въпрос е дали Машев = Данов. Дано колегата покаже, че е по-добър. Марчев вече ясно се дистанцира.

Стоян
Стоян
29 януари 2020 14:02
Гост

Е, то не може и душата в рая и … в крайна сметка да не му се вижда края.

страх от Бога
страх от Бога
29 януари 2020 12:50
Гост

Държавата се тресе, а адвокатите избори правят. Дано скандалите в държавата да не демотивират колегите. На Машев ще кажа: Дано всичко казано от вас да е реално намерение, колега, защото всичко се вижда и няма да остане скрито

анонимен
анонимен
29 януари 2020 14:07
Гост

Много е важно да си подредиш нещата по приоритет. Обаче за някои това е невъзможно.

добре
добре
29 януари 2020 12:46
Гост

Много приятен и умерен тон! Не като на селската сбирка, наречана ОС. Истината е, новият съвет може да е шарен и трябва да работят, а не само седенки да си правят.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:40
Гост

Много от сой този Машев, бе! И ние не искаме лозунги, а действие, ама да видим.

Симеон
Симеон
29 януари 2020 13:28
Гост

Дано да не е като останалите. Дават обещания преди да ги изберат. А после…нищо!

адвокат
адвокат
30 януари 2020 5:51
Гост

И аз това щях да кажа. Идват като аслани, а после посрани. Успива ги редовно получавана сума и славата все пак. А един и алкохола в работно време.
Няма председател пред когото да не съм излагал общи проблеми със СРС и СГС. Единствено Ценова след среща със съответния председател, официално ме информираше за резултата.