Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене механизма за разследване на главния прокурор, предложен от Министерството на правосъдието. Нямаше нито един против, само от „Възраждане“ се въздържаха.

Преди това законопроектът беше одобрен единодушно и от Комисията по конституционни въпроси.

Заедно с измененията в НПК и ЗСВ, внесени от служебното правителство, бяха разгледани още четири проекта за промени в тези два закона и не беше приет само този с идеите на „Възражане“ за разследване на главния прокурор от шефа на следствието (виж по-долу).

Главният прокурор Иван Гешев дойде на заседанието, но за разлика от предишните обсъждания, запази мълчание, а коментари по законопроектите направиха двете му заместнички Красимира Филипова и Десислава Пиронева (виж по-долу).

Какво предвиждат пете законопроекта

Законопроектите, които обсъди правната комисия, са пет. Първият е на служебното правителство и съдържа изменения и в НПК, и в ЗСВ. В него се предлага наказателен съдия с ранг на върховен, който може да е от всички нива без районно, да ръководи разследванията срещу главния прокурор и заместниците му. За целта временно ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор.

Ако се стигне до привличането на главния прокурор като обвиняем, прокурорът по разследването ще уведомява НК на ВКС, която трябва да започне процедура по назначаване на обвинител, осъществяващ контрол на действията на разследващия главния прокурор. Този обвинител по контрола също ще е съдия, като той ще бъде временно назначен за зам.-главен прокурор от ПК на ВСС. Пред него ще могат да бъдат обжалвани всички постановления на разследващия обвинител №1 , които не подлежат на съдебен контрол.

Измененията предвиждат и процедура по временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, нови правила за разгласяване на данни от разследването, съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления. МС предлага Народното събрание да не може да вкарва във ВСС съдии, прокурори и следователи, а само хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи с високи професионални и нравствени качества.

Освен това се предлага тримата големи в съдебната власт да се избират и освобождават от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не с квалифицирано изискващо подкрепа от 17 от 25-имата му членове. За председателите на върховните съдилища се предвижда и второ изискване – решението за избора или за освобождаването им да е подкрепено от мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите (пълния текст на законопроекта виж тук).

Министерският съвет има още един проект за промени в НПК, които са свързани основно с правата на непълнолетните заподозрени или обвиняеми (пълния текст на законопроекта виж тук).

„Възраждане“ също внесоха свои предложения за промени в НПК и ЗСВ – те са в два отделни законопроекта. По отношение на разследването от партията също предлагат съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство, но не само за тежки престъпления, а за всички. „Възраждане“ предлага в НПК да се предвиди възможност за незабавно разглеждане на жалба срещу 72-часовото задържане, постановено от прокурора. Както и да се даде на разследващите органи пряко, а не чрез прокурора, да искат разрешение за използване на специални разузнавателни средства (всички техни предложения за промени в НПК виж тук).

Що се отнася до начина на формиране на ВСС, партията на Костадин Костадинов, въвежда специфични изисквания за членовете на парламентарната квота (пълния текст на проекта за изменения в ЗСВ виж тук). Според тях в Съдийската колегия на ВСС парламентът трябва да избира един хабилитиран преподавател по публичноправни науки и двама, минали през поне три нива в системата и практикували поне 5 години в областта на публичното право. Същите изисквания важат и за трима от общо петимата членове на Прокурорската колегия, избирани от НС. Освен това „Възраждане“ предлага следствието да бъде извадено от „шапката“ на прокуратурата и отново да стане самостоятелно. Неговият директор пък да извършва разследването по сигнали за престъпления, извършени от главния прокурор.

Министерският съвет също предлага изменения в ЗСВ, с които да се предвидят отделни етични кодекси за съдиите от една страна и за прокурорите и следователите от друга (пълния текст на законопроекта виж тук).

Позициите на заинтересованите 

„Този законопроект беше приет на първо четене в предишното Народно събрание. Той е и част ангажиментите, включени в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). Той е и ключът за освобождаването от няколко мониторингови механизма, той е и път за преодоляване на една пречка за дълбинния разговор за съдебната реформа, който досега катастрофира“, каза министърът на правосъдието Крум Зарков за измененията в НПК и ЗСВ, въвеждащи механизъм за разследване на главния прокурор.

Зам.-главният прокурор Красимира Филипова заяви, че голяма част от разпоредбите за наказателната отговорност на главния прокурор и заместниците му в проекта на МС са оценени от прокуратурата като дискриминационни, а част от тях и като противоречащи на Конституцията.

„За да има образувано наказателно производство, трябва да има законен повод и достатъчно данни, само за главния прокурор и заместниците му е предвидено да има само законен повод. Моментът с установяването на тези достатъчно данни остава неизяснен. Преценката е възложена на председателя на Наказателната колегия на ВКС. Не разбираме как лице, което не изпълнява функциите на прокурор, прави тази преценка“, каза тя.

Тя посочи, че е налице и проблем с разделението на властите. „Може да се окаже, че няма никаква процесуална власт над органите на МВР. Защо е така – досъдебното производство се образува не само с акт на прокурора, но и по неотложност с първото действие по разследването. Кое ще бъде това лице от МВР, което ще образува досъдебно производство срещу главния прокурор – то ще е посочено без случен принцип, по мотивирана заповед или разпореждане на министъра на вътрешните работи. Няма случай лице от МВР да може да образува и да разследва магистрат и е логично да е така. Но за главния прокурор и заместниците му ще е така“, обясни Филипова.

Тя критикува и много други разпоредби, включително и тези, свързани с обжалването пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство, които определи като противоконституционни и вредни за наказателния процес.

Филипова отхвърли и предложението на „Възраждане“ за връщане на самостоятелността на следствието и възлагането на разследването на главния прокурор от директора на Националната следствена служба, като посочи, че то ще означава връщане назад към 2009 г. Тя напомни, че следовател няма как да се явява пред съд да защитава обвинение.

Друг заместник главен прокурор – Десислава Пиронева, специално напомни за становището на ВКС, внесено в предишния парламент (можете да си го припомните тук), с което каза, че прокуратурата е напълно съгласна.

Велислав Величков от „Правосъдие за всеки“ коментира, че гледа този сериал за пореден път, като напомни, че промените в НПК вече бяха обсъдени широко в предишното НС и посочи, че е крайно време да бъдат приети.

Зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Ина Лулчева изрази принципното одобрение на адвокатурата за промените, предложени от правителството. „Да бъде ефективно разследван главният прокурор е въпрос не само на нормативна уредба, а и на фактическо състояние на прокуратурата. Не може да се говори за някакво дискриминационно и извънредно решение. Конституцията забранява извънредните съдилища, защото съдът решава спора и защитава правата и законните интереси на гражданите. В досъдебното производство може да има и специализация, и особен ред, и различни подходи. Основното производство ще се развие пред съда, който разглежда делата срещу всички магистрати“, каза тя.

Лулчева посочи, че адвокатурата подкрепя и новото разбиране за обжалване на отказите за образуване на досъдебно производство, но ще изложи съображения за обема на случаите, при които следва да бъде допуснато обжалване.

Тя призова депутатите да приемат и предложеното от „Възраждане“ обжалване на до 72-часовото задържане.

Ясен Тодоров от името на Камарата на следователите коментира предложенията за съдебен контрол върху отказите за образуване на досъдебни производства. Той напомни, че сега съдът се произнася в случай, че вече е образувано такова производство и се засягат права. „Няма как да има съдебен контрол върху нещо, което не съществува в правния мир“, каза той и допълни, че ако съдът преценява дали да се образува разследване, ще бъде погазен чл. 127 от Конституцията. Тодоров наблегна на факта, че магистратите и бившите министри неслучайно се разследват само от следователи, а не от МВР, като напомни за ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди година.

Зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев посочи, че в Португалия например съдия бива назначен за прокурор, за да разследва главния прокурор и никой не е критикувал това разрешение. Той напомни, че наблюдаващият прокурор, ако прецени, че някой от разследващите прокурори не се справя, или работи бавно, може да го смени. „Да, има особени правила, но това не значи противоконституционност и в момента НПК има цели глави с особени правила и никой не твърди, че това е извънредно законодателство. Това не е и дискриминация. За да има дискриминация, първото условие е да има неравно третиране, но не само това, а и то да се отнася до хора в сходна ситуация, да не преследва легитимна цел и да не спазва принципа за пропорционалност. Едва ако са налице всички тези условия, ще е налице дискриминация“, каза Дечев.

Той цитира решение от 25 май 2021 г. на съда в Страсбург по дело срещу Кипър. То е заведено от зам.-главен прокурор, който е бил отстранен от длъжност по процедура, различна от тази за редовите прокурори. И ЕСПЧ постановява, че не е бил дискриминиран, защото не е в сходна позиция с останалите си колеги.

Подкрепа за промените в НПК и ЗСВ, предложени от правителството, от името на Съюза на съдиите заяви Красимир Мазгалов. Той изрази недоумение как прокуратурата твърди, че не може съдия от апелативен съд да разследва главния прокурор, а същевременно твърди, че може всеки прокурор да го разследва.

Депутатите

Очаквано Надежда Йорданова от ПП-ДБ, по чието време като министър на правосъдието бяха разработени промените, внесени впоследствие от Крум Зарков, изрази подкрепа за въвеждането на механизъм за разследване на главния прокурор. Тя подчерта, че той не е дискриминационен, защото въвежда специфични правила за човек със специфичен статут и правомощия. Йорданова за пореден път припомни решението на ЕСПЧ по делото „Колеви“, в чието изпълнение  (а и на още над 70 други решения) се приемат измененията в НПК и ЗСВ. Тя отговори на част от критиките на прокуратурата за това как ще се образува досъдебно производство срещу обвинител №1. И посочи, че при законен повод – например сигнал, само ще се избира съдия, който да стане прокурор ad hoc и след назначаването му за прокурор, той ще реши дали да бъде образувано досъдебно производство. Йорданова подкрепи и съдебния контрол над отказите за образуване на досъдебно производство.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ пък защити законопроекта на партията си с думите: „Защо да не върнем старото добро, което работеше?“. А Йорданова ѝ отвърна, че всъщност старото, което предлагат да се върне, е доказано неефективно.

Петър Кьосев от ПП-ДБ подкрепи измененията в НПК в защита на правата на непълнолетните в наказателния процес и напомни, че България е заплашена от дело в съда в Люксембург. Той се спря на обжалването пред съд на отказите за образуване на досъдебно производство и посочи, че има десетки примери за на практика немотивирани откази и незаконосъобразно бездействие на прокуратурата.

ГЕРБ-СДС многократно заяви, че ще подкрепи законопроекта“, внесен от Министерския съвет, каза Десислава Атанасова. Тя подчерта, че днес не е чула нови аргументи „за“ и „против“ проекта и няма да говори по същността му. „Парламентарната група на ГЕРБ последователно е гласувала „за“, сега отново ще гласува „за“ и настояваме още днес да бъде изготвен доклад, за да го разгледаме утре в пленарната зала“, заяви тя и подчерта, че промените няма как да станат факт без подкрепата на ГЕРБ-СДС, без тях няма как да бъде променена и Конституцията. Атанасова направи кратка ретроспекция на почти безплодната дейност на последните три Народни събрания и посочи, че само с диалог е възможно действащото да извърши важните законодателни реформи.

„До момента, в който този законопроект не бъде приет на две четения, аз няма как да повярвам на вашите заявки. В предишния парламент защитавахте целенасочено вашия доскорошен приятел“, репликира я Мирослав Иванов от ПП-ДБ.

„Личните отношения между хората, предполагам, че не са обект на дискусия в комисията. Ако аз сляза на това ниво, мога да говоря за ваши лични отношения във вашата парламентарна група и други колеги“, отвърна Атанасова.

Съпартиецът ѝ Радомир Чолаков взе думата и каза, че той ще подкрепи и проектите на „Възраждане“ (определи като грешка преминаването на следствието към прокуратурата), и тези на МС. И добави: „Не съм забравил обаче становищата на Наказателната колегия на ВКС и на ВСС. Сега Зарков получава огромен кредит на доверие от комисията и дали неговата победа ще истинска, или пирова, ще се разбере по-нататък“.

Чолаков каза обаче, че на второ четене няма да подкрепи „законодателно мародерство“ и покрай механизма за разследване на главния прокурор да минат и други текстове, които нямат общо с него. Той призова да не се променя и една запетайка в проекта и ако Конституционният съд го отмени, да се знае кой е отговорен. Чолаков заяви, че групата на ГЕРБ-СДС няма да атакува закона в КС след приемането му и съдебната власт, ако иска да го направи, след като е изразили сериозни критики.

Мая Димитрова обяви, че от БСП ще подкрепят всички законопроекти – и на МС, и на „Възраждане“.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
И пак, и пак, и пак, и пак ....
И пак, и пак, и пак, и пак ....
20 май 2023 16:26
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Крум Острилка и Страшилище за котки
Крум Острилка и Страшилище за котки
19 май 2023 15:33
Гост

За Крумчо на мама и дядо всичко вече е казано и видно . Чудя му се на Крум защо не си завърши докторантурата във Франция и я изстави сега е незавършил докторант, някак си ми е нещо неправилно да си министър като си незавършил докторант, но се остриш и напъваш политически вместо юридически.

Селски стойки и номера
Селски стойки и номера
19 май 2023 15:30
Гост

А пък плевенския следовател Емил Дечев, колко е жалък ….. помним т ебе човече помним, какво ти стана след тия курсове в Холандия…….. получи прозрение. Интересно как ли от следовател стана съдия??????????

Миро Ленин, демек подчехъла на Ленка
Миро Ленин, демек подчехъла на Ленка
19 май 2023 15:28
Гост

Абе откъде, накъде ще си изказва гаджето на Лена- Миро Ленин :)))). та той сам си беше написал биографията, че си е взел изпита за младши адвокат от 8 или9 път. та това е срам един такъв човек да се обажда. Трябва да е по- нисък от тревата. Нещо гледам взел да се мъкажрее и да се отваря. бреййййй

Гешев е ПОЗОР!
Гешев е ПОЗОР!
19 май 2023 9:17
Гост

Страданията на Иван Магнитски тепърва започват, а той даже няма представа какво му се готви 🙂 ентъра е натиснат бро, на куп ще се изсипе 🙂

пак на парче
пак на парче
18 май 2023 23:10
Гост

И без друго ще има избори, да ги правят направо за ВНС и да променят КРБ – отпадане на ВНС, промяна на всички разпоредби от КРБ с квалифицирано мнозинство от 2/3 от обикновено НС, извеждане на ПРБ от съдебната власт и ситуирането й като независим орган с прокурорски съвет, без главен прокурор, а административните функции да се изпълняват от министъра на правосъдието, който няма да има никакви процесуални правомощия, пълен съдебен контрол на актовете на прокурорите. Не е толкова трудно, но няма воля да се направи.

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 22:22
Гост

Законопроектът на Възраждане не минал, а Ченалова и Костадинов така се гордееха с него. Язък!!!

адвокат от САК- оригиналът
адвокат от САК- оригиналът
18 май 2023 21:22
Гост

“…Тя призова депутатите да приемат и предложеното от „Възраждане“ обжалване на до 72-часовото задържане…“ Категорично НЕ от мен. Да пускаме рецидивисти да се разхождат свободно в обществото, вместо да бъдат задържани, не е редно. Нали се сещате, колеги- юристи, кои са правните предпоставки за постановяване на задържане до 72 часа…Не е редно и нормално такива хора да се разхождат свободно по улиците- по просто не знам как да го напиша…

Стойка
Стойка
18 май 2023 21:21
Гост

Татюв Стою ли? Завършил 2017г.право в НБУ? Страшен законотворец

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 22:52
Гост

На тате детето е депутат, на тате щерката – председател на ВКС, а татета с общ бизнес или поне така се говори. Какво, че този самозванец завчера е станал на 30 и татето му е платил дипломата. След ЮЗУ и НБУ стана ковачница на юристи.

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 20:35
Гост

Дечка, кога ще третирате по същия начин като Главния прокурор, председателите на ВКС и ВАС! Те не трябва да са недосегаеми, нали така. Ето ти неравно третиране на висши длъжности в съд.система.

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 20:12
Гост

Профилът на Гешев:
– Майка България…
-вратовръзка на републиканската партия в САЩ
– позоваване на Александър Урумов, който е:
https://www.facebook.com/urumovi/posts/774773060305210
https://www.facebook.com/urumovi/posts/940513020397879
С една дума – Гешев е консерватор. Като юрист е контрапункт на властващия в съда и прокуратурата либерализъм.
Като политик би запълнил една голяма празнина – консерватизмът не беше допуснат през целия преход, изключая може би демократите на Савов.
Харесва ли ви, или не, това е.

Шеф Мюмюнчев
Шеф Мюмюнчев
18 май 2023 20:10
Гост

Мюлюцюнерът дали стопля на къде отиват нещата или като загрее, чак тогава ще се усети, че вече всъщност е изпържен!

345
345
18 май 2023 19:58
Гост

Не че не приеха този закон на първо четене в предходното НС. Впечатляваща е обаче скоростта на действие на депутатите сега. Явно има много страх в парламента от Гешев. Този месец май направо му разказаха играта – атентати, предложения за посланик, заплахи, предложение за освобождаването му от неговите хора. Не очаквам да има повече от 3 дни между първо и второ четене и некви съществени дебати. Другият петък вероятно законът, ще е в държавен вестник. ПП и ДБ, пак ще реват за новия и. д. главен прокурор и после нов главен прокурор, който ще се избере от този ВСС. Даже… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 19:01
Гост

Аз предложиха на мои приятели от Възраждане да разпишат поправки в закона, а именно разследващият орган (дознател/следовател) да може да внася обвинителен акт директно в съда.

Петров
Петров
18 май 2023 18:57
Гост

Въобще не ме учудва, че Гешев е запазил мълчание.

Боко
Боко
18 май 2023 18:58
Гост

Толкова си може. Това да не му е аудиторията , трета възраст“ по села и паланки.

Радомила
Радомила
18 май 2023 18:56
Гост

Никога не съм знаела, че тези комисии са толкова, толкова важни. А и забавни.

Любенова
Любенова
18 май 2023 18:55
Гост

Поредно дело в съда в Люксембург няма да е нещо ново, но е хубаво, че Петър Кьосев все пак бие тревога

Квича
Квича
18 май 2023 18:54
Гост

Пак от ПП – ДБ най-адекватни

Колоритов
Колоритов
18 май 2023 18:59
Гост

E, на фона на другите.

Адвокат
Адвокат
18 май 2023 20:39
Гост

Хммм, не съм забелязал адекватност, а щях, ако бе за първи път

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:54
Гост

А нещо за наркоманите на пътя, които шофират? А за неадекватните бабички и старци, които пресичат на средата на шосето или булеварда и е късмет, че не ги газят?

Клаудия Ши
Клаудия Ши
18 май 2023 19:02
Гост

Да! Класика в жанра. Баба да дефилира на пешеходна пътека и трамваят да я чака.

Безразличие!
Безразличие!
18 май 2023 18:54
Гост

В Португалия се било разследвало от съдия, а представи ли каква е конституционната рамка на Португалия?!?! Ще видим в КС там е голямата проверка, постоянното натрапване на Венецианската комисия, става досадно, така ни казаха, те може да са ви казали, но има КРБ, има рамка, има йерархия на НА! Нямам нищо против НПО-тата, но депутати на ДБ илизат от тях, ИПВ, БИПИ, АКФ всичко е било или с депутати, или с кандидаt такива или с кандидат министри от ДБ! Това не е гражданско общество и въобще не е граждански сектор, а сектора левитиращ около ДБ с грантoве за спонсорство! Добре,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 21:58
Гост

Гражданско общество правят граждани, а не селяни.

Безразличие!
Безразличие!
19 май 2023 10:29
Гост

Ако този законопроект падне в КС цялата им пропаганда отива на вятъра и ще е голямо фиаско за тях и никаква си там комисия с консултативен характер няма да има думата! Тогава всичките НПО-та – пропагандатори да се извинят, а Дечев и Зарков от срам трябва да депозират оставки. Не може от сутрин до вечер това да е пропаганда номер едно, 8 години да ревеш за реформа, а накрая да стане така, че дори не си разбрал каква е К рамка и какво работи един прокурор, да съзадаваш извънредни органи!

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:53
Гост

Определиха се комисии и ти да видиш пародия

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:53
Гост

Пак циркове

Камен
Камен
18 май 2023 19:05
Гост

Дай на хората хляб и зрелища…

Щерев
Щерев
18 май 2023 19:06
Гост

Та да се отделят от реалността и да забравят за сериозните проблеми.

Шивиков
Шивиков
18 май 2023 18:53
Гост

Кажи си Иване, те ще те разберат

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 20:00
Гост

Да де, Иван е Санкин, ама другия Иван

Mavrodiev
Mavrodiev
18 май 2023 18:52
Гост

Надявам се, че Гешев ще каже всичко, което знае и което е записал, нищо че от сега се запънаха – ама то няма да мине в съда запис или друго. Не е важно ще мине ли, а да се каже кой какъв е и кой какъв не е

Тъмна Индия
Тъмна Индия
18 май 2023 19:07
Гост

Не ми се мисли ако са записали пък Гешев.

Тодорина
Тодорина
18 май 2023 18:51
Гост

Възраждане да се спасяват

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:45
Гост

Май каскетът на-накрая ще се озове в затвора, където му е мястото.

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:52
Гост

Бай Ставри е подготвил обща килия за каскета и тиквата

Кичка
Кичка
18 май 2023 18:57
Гост

А заплашващия семействата на непослушни прокурори, политици и кметове къде му е мястото? Начело на държавата или доволен и мазен в пенсия? И ПРката да му пише хвалебствени слова по медиите? Щото аз мисля, че и Влади фин. министър и Боко мутрата и още куп знайни и незнайни „герой“ са за затвора, заедно с Гешев!

Анонимен
Анонимен
18 май 2023 18:41
Гост

Очакваме „Каскета отвръща на удара“

анонимен
анонимен
18 май 2023 18:43
Гост

Той бая се наигра тези дни, да вземе да се поспре викам