Почина Евгени Диков, член на Висшия съдебен съвет и дългогодишен прокурор и адвокат.

От няколко дни Диков беше в болница вследствие на заразяване с коронавирус.

Евгени Диков е един от уважаваните магистрати. Той има дълъг стаж в съдебната система. Кариерата му започва през 1981 г. като обвинител в Районна прокуратура-Бяла Слатина, където е бил и заместник-шеф.

Работил е като прокурор в Благоевската районна прокуратура – София, бил е заместник-районен прокурор в Първа районна прокуратура – София, след това е обвинител и зам.-шеф на Софийската градска прокуратура.

От 1992 г. до 2003 г. е адвокат.

Диков се връща в съдебната система като следовател в Националната следствена служба, а после е и прокурор във Върховната касационна прокуратура. Там той беше ръководител на отдел.

През декември 2013 г. Евгени Диков беше избран за директор на Националната следствена служба и заместник на главния прокурор по разследванията.

През 2017 г. следователите го избраха за член на Висшия съдебен съвет, където ръководи Комисията за управление на собствеността.

Колегите и служители на администрацията на ВСС и ръководството на прокуратурата поднесоха своите искрени съболезнования на семейството, близките и приятелите на Евгени Диков.

На всички заемани длъжности Евгени Диков е уважаван и признат като отличен юрист, следовател и прокурор. Той бе независим и справедлив магистрат и изявен лидер“, пишат членовете на ВСС.

Те напомнят, че Евгени Диков е автор и съавтор е на „Методика за разследване на престъплението „трафик на хора“, „Методика за провеждане на неотложни и първоначални действия по разследването – извършване на оглед на местопроизшествие, освидетелстване, претърсване и изземване“ и „Методика за разследване на престъплението „тероризъм“.

През годините е бил награждаван както от ВСС, така и от главния прокурор.

Отиде си един доказан професионалист, добър и всеотдаен човек, отзивчив колега и искрен приятел. Евгени Диков отдаде живота си в служба на хората и правото им на справедливост. За него да бъдеш магистрат бе не само професия и дълг, но и призвание. Ние, колегите му, ще го запомним като благ човек, с впечатляваща култура, който не правеше компромиси с правото и винаги търсеше истината“, отбелязва на свой ред ръководството на прокуратурата.