Помощните атестационни комисии (ПАК) се спешиха и изготвиха забавените с години атестации на съдии. Остава само една, която се чака вече година и почти два месеца. Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (СК на ВСС).

Както „Лекс“ писа, преди две седмици кадровиците обявиха данните за най-големите забавяния на помощните атестационни комисии като поясниха, че най-сериозно е положението в Софийския градски съд (СГС). Най-драстичното забавяне беше на помощната атестационна комисия в състав Петя Крънчева (докладчик) и членове Александра Йорданова и Атанас Н. Атанасов. Повече от две години и пет месеца съдия Маргарита Димитрова от СРС чакаше своята оценка. Забавянията бяха определени от членовете на СК като „фрапантни“, „стресиращи“ и „безобразие“. Тогава колегията реши всеки месец да получава справка за движението на конкурсите и изготвянето на оценките за дейността на съдиите (повече виж тук).

От изнасянето на данните за забавянията явно е имало ефект, защото днес председателят на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) Драгомир Кояджиков обяви, че за две седмици атестациите са били изготвени. Изключение прави само помощната атестационна комисия с докладчик Петя Георгиева, която година и почти два месеца бави оценката на Десислава Влайкова (СРС).

Кояджиков отправи апел към Георгиева за по-бързото приключване на атестацията.

Иначе по отношение на атестациите, свързани с участието на магистрати в различни конкурси, шефът на КАК поясни, че най-сериозно е положението с тези за повишаване в гражданските и търговските отделения на апелативните съдилища. По тях все още не са изготвени 66 атестации, 25 от които вече са в забава, заяви Кояджиков.

По отношение на конкурса за преместване в районните съдилища не са готови само четири оценки, а в конкурса за повишаване в Наказателната колегия на Върховния касационен съд остава само една – тази на съдия Румяна Илиева. Кояджиков посочи, че е разговаряно с докладчика и той е обещал до края на седмицата да бъде готов. Шефът на КАК поясни, че в случая забавянето не е голямо – малко над три месеца.

Бивш спецмагистрат иска да стане търговски съдия

Бившият магистрат от Специализирания наказателен съд Вилислава Ангелова иска да стане търговски съдия, стана ясно още на заседанието на СК днес.

След закриването на спецсъда миналата година, Ангелова беше преместена в СГС, където работи в Наказателното отделение.

Тя обаче е поискала СК на ВСС да допълни решението си за преназначаването ѝ и да бъде посочено, че отива в Търговското отделение.

Кадровиците обаче изтъкнаха, че въпросът къде ще работи Ангелова, зависи от Общото събрание на СГС, което е компетентно да „прехвърля“ съдии от едно в друго отделение. Заради това СК на ВСС препрати молбата на Вилислава Ангелова на председателя на СГС Алексей Трифонов, който трябва да свика общото събрание, което пък да разгледа искането на съдийката.

Върховен съдия се пенсионира

Съдията от Търговската колегия на ВКС Татяна Върбанова се пенсионира. Днес Съдийската колегия я отличи с „личен почетен знак първа степен – златен“ и 1500 лв. и я освободи от съдебната система, считано от 2 април.

Татяна Върбанова е еталон за съдия не само в рамките на ВКС, не само в рамките на съдилищата в България, а и в цялата юридическа общност. Извън всякакво съмнение е нейният богат професионален опит, наситен със стриктно и безупречно изпълнение на служебните задължения. С течение на години съдия Върбанова е предавала ценните си знания на поколения юристи, като много млади колеги още от университетската скамейка могат да се похвалят с честта и достойнството да бъдат нейни ученици“, каза председателят на ВКС Галина Захарова. Тя допълни, че е трудно да се говори за такъв човек, а обединяването на СК около предложението за отличаването на Татяна Върбанова е дребна стъпка за изказване на признателността към нейния професионализъм.

Цветинка Пашкунова допълни, че съдия Върбанова е доказан професионалист и прекрасен човек с добро сърце. „Пожелавам ѝ здраве, дълъг живот и много незабравими мигове с любимите ѝ хора, от които ги е лишила с отдадеността си към съдийската професия“, каза Пашкунова.

Наказаха съдийка за забавени дела

Съдията от РС-Самоков Марина Цветкова беше наказана със „забележка“ заради системно неспазване на сроковете по дела. Решението беше взето единодушно на заседанието на СК днес.

Дисциплинарното производство срещу Цветкова беше образувано по предложение на Инспектората към ВСС. Не стана ясно за какъв брой дела става дума, защото по закон тези въпроси се разглеждат при закрити врати.

Същевременно днес СК отказа да повиши на място в по-горен ранг седем съдии. Мотивът – те не отговарят на изискването да са минали три години от предходното им повишаване в ранг (виж още тук и тук).

Става дума за магистратите Пламена Събева, Невена Ковачева, Дарина Йорданова и Асен Радев от районния съд в Бургас, Евгения Мечева и Неделина Маринова-Парашкевова от РС-Варна и Антоанета Атанасова от ОС-Русе.

Всички те имат възможност да обжалват пред Върховния административен съд отказите да бъдат повишени в ранг.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 март 2023 15:16
Гост

Защо се чака да стане системно, за да накажат някого ли? Няма ли да е по-добре за всички, при първия проблем, още преди съдията да е потънал и да не може да изпише делата си, да се вземат мерки от административния ръководител. Не да се чака, така да се задълбочат нещата, че да се наказват магистратит, защото те пак няма да могат да си напишат делата и все повече ще затъват. Тогава, за какво става въпрос? В повечето случаи това са хора без връзки, защото онези – връзкари, които дори не насрочват делата си от две години, а камоли да… Покажи целия коментар »

Кики
Кики
28 март 2023 14:33
Гост

Заради системно неспазване на сроковете по дела, само забележка. За това ще сме на това дередже.

Тити
Тити
28 март 2023 14:30
Гост

Успех на Татяна Върбанова! Нека се отдаде на заслужена почивка.

Заки
Заки
28 март 2023 14:24
Гост

Похвално! Забързаха се.

========
========
28 март 2023 13:55
Гост

А що не проверите в окръжния съд в Русе какво става с една постоянно болна Росица и явно ползваща се с привилегии свише.От колко години стоят делата там ???

Иванова
Иванова
28 март 2023 13:29
Гост

Надявам се, че това е някаква шега…

Емануил
Емануил
28 март 2023 13:27
Гост

Еми сега бързате, да…

Албентина
Албентина
28 март 2023 13:25
Гост

Подкрепям идеята да се смъмри съдийката. Но не е само тя.

Чволев
Чволев
28 март 2023 13:25
Гост

Трябва си реформа в съдебната система. То и реформа в здравеопазването ни е нужна. И реформа в образованието и да минат на финландски модел децата, в който не зубрят дати и материал, а се учат да решават проблеми и да мислят. Но всички тия реформи с какви пари ще се правят и дали ще има воля да се направят е друга тема.

Неделина
Неделина
28 март 2023 13:26
Гост

Уви не е само до пари. Такива реформи ако ги осъществи различна партия от ГЕРБ, то ГЕРБ значи ще е в опозиция, а тя ще натиска и работодатели и синдикати да излизат ежедневно на протести за да съботират управляващите. Това е истината. Тая мафия държи градовете в провинцията много силно.

Джерев
Джерев
28 март 2023 13:27
Гост

А дали изобщо имаме идея какво значи съдебна реформа и как да се случи. Че малко се говори, като по темата със смяната на конституцията. Дето нямахме идея какво значи това, но го искахме, като пенкилер, който ще ни оправи живота.

Русев
Русев
28 март 2023 13:24
Гост

Жена, която е бита от мъжа си се е решила да го съди. 3 години и се точи делото. На което съда казва, че делото се е движило в „разумни срокове“.. Което бе иронизирано и от БНТ и от самата жена. Ама как три години ще се точи такова дело, бе. И ще се приема за нормално.

Симеон
Симеон
28 март 2023 14:28
Гост

Не е първото дело, няма да е и последното.

Анонимен
Анонимен
28 март 2023 15:12
Гост

Делата се отлагат не по вина на съда, а по вина на страните, свидетелите и вещите лица. Нека да не забравяме това.

дали пък?
дали пък?
28 март 2023 20:26
Гост

А когато съдията не знае, че по ЗОДОВ задължително участва прокурор, не е призовал прокуратурата и на първото о.с.з научава, че е трябвало да направи това ?

Поветкин
Поветкин
28 март 2023 13:23
Гост

Наказание „забележка“ нямам идея колко тежко ще и се отрази в кариерата. Но не е нормално да се точат делата с години и да се вика, че това е нормално

Спасова
Спасова
28 март 2023 13:25
Гост

Ще се отрази. Не седи добре в CV.

Анонимен
Анонимен
29 март 2023 10:14
Гост

за мен е ненормално да се наказват съдии за забавени дела.
просто трябва да се оправи проблемът с натовареността, но това явно е трудно да се постигне.

Красев
Красев
28 март 2023 13:22
Гост

Ами като са спали досега, сега на бързо ще си вършат забравената работа