Полша се отказва от текстовете в Закона за Върховния съд, с които управляващите започнаха безпрецедентно пенсиониране на върховни съдии и замяната им с нови. Депутати от управляващата партия „Право и справедливост“ са внесели в парламента проект за изменение на закона, с който пенсионираните съдии ще бъдат върнати на работа, а пенсионната възраст ще бъде върната отново на 70 години, съобщи БТА, като цитира полски медии.

Действията на полските власти са резултат от острите критики на Европейската комисия и Съда на Европейския съюз (СЕС), който преди месец нареди тези текстове да отпаднат, но още не се е произнесъл за т. нар. съдебна реформа в страната. Европейската комисия пък отправи критика към Полша, че изостря конфликта си с Европейския съюз заради състоянието на върховенството на закона.

Европейската комисия сезира СЕС заради опасения, че спорната реформа накърнява независимостта на съдебната система в Полша. Приемането на закона през април предизвика и поредни протести в страната, докато управляващите националисти от „Право и справедливост“ твърдяха, че Върховният съд трябва да се прочисти от корумпирани съдии. Опонентите им ги обвиняват обаче, че така целят само отстраняването на критичните гласове.

Пред октомври СЕС постанови принудително пенсионираните членове на Върховния съд да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон, а властите да не назначават нови съдии на тяхно място.

По всичко изглежда, че този път правителството в Полша ще се съобрази с реакциите на комисията и на Съда на ЕС, като днес вестник „Жечпосполита“ публикува основните мотиви на вносителите на законопроекта за изменение на Закона за Върховния съд.

Сред тях са „отстраняване на несигурността“ у съдиите кога ще трябва да се пенсионират поради навършени години; „премахване на влиянието на изпълнителната власт“ върху решенията дали даден съдия може да остане на поста си при навършени години за пенсия; връщане на пенсионната възраст от 70 години за членове на Върховния съд и на Висшия административен съд; и възстановяване на работа на пенсионираните по силата на новия закон съдии във Върховния съд и на Висшия административен съд, включително заемащите ръководни длъжности.

Законопроектът, внесен от ПиС, предвижда още върнатите на работа висши магистрати да възстановят сумите, изплатени им като бонуси при оттегляне в пенсия.

След приемането на закона бяха пенсионирани 22 върховни съдии, сред които и председателят Малгожата Герсдорф.

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 14:57
Гост

За пенсионираните ние си имаме КС.

Минувач
Минувач
21 ноември 2018 14:36
Гост

Е как ще връщат сега бонусите? Те сигурно вече са ги похарчили.

Анонимен
Анонимен
21 ноември 2018 14:32
Гост

Къде ще ходят. Щеше да е много неразумно от тяхна страна да пренебрегнат решение на СЕС.

Оги
Оги
21 ноември 2018 14:25
Гост

Мъдро решение.