Полицаят Георги Богданов и бившият му колега Димитър Стойчев осъдиха окончателно прокуратурата да им плати обезщетения от 110 000 лева за неимуществените вреди от воденото срещу тях дело след операция „Шейховете“ за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“. В нея бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, а това беше и едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура (СП), което стигна до спецсъда.

Миналата година Софийският апелативен съд (САС) осъди държавното обвинение да плати 50 000 лева обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лева на бившия му колега Димитър Стойчев (виж повече тук).

Прокуратурата атакува решението с аргументи за завишен размер на обезщетенията, но Върховният касационен съд (ВКС) не допусна касационно обжалване (виж тук), като прецени, че те са справедливо определени и няма противоречие в съдебната практика.

Богданов и Стойчев заведоха искове срещу прокуратурата за по 120 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях за това, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция. Акцията беше проведена през 2010 г. и огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а две години по-късно разследването беше поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха само Стойчев, Богданов и Валентин Станев, като след това и тримата бяха оправдани последователно от специализираните съдилища и от ВКС (виж тук), като делото приключи окончателно през 2014 г.

Богданов и Стойчев осъдиха прокуратурата да им плати по-високи от обичайните обезщетения, като и градският, и апелативният съд отбелязаха в решенията си, че обвиненията са изключително дискредитиращи за служители на МВР, които са призвани да следят за спазването на закона.

Двамата полицаи бяха уволнени от МВР заради повдигнатите обвинения през 2010 г. и чак две години по-късно Върховният административен съд отмени уволненията им, но в момента в полицията работи само Богданов.

По време на разследването Стойчев е бил задържан близо 6 месеца, след което е бил година под домашен арест. С най-тежката мярка за неотклонение за два месеца е бил и Богданов, а след това две години е стоял под домашен арест.

В жалбите си те писаха, че не са имали възможност да работят и да обслужват кредитите си, заради което се наложило да продадат колите си, а непълнолетният син на Стойчев започнал работа, за да може да помага за издръжката на семейството. Особено болезнено понесли и широкото медийно отразяване на процеса, споменаването на имената им и снимките с белезници.

Съпругата на Богданов разказа пред съда, че къщата им била претърсена публично от доскорошни колеги на мъжа ѝ. Той се притеснявал и дали ще може да се защити, защото бургаски адвокати му казали, че ако с колегата му не се признаят за виновни, ще бъдат осъдени, независимо дали имат вина. Показания е дала и сестра му, която също е полицай и e свидетелствала, че подигравките към него от колеги продължили и след като се върнал на работа. Някои още се обръщали към него с „шейха“ и затова избягвал да общува с тях.

За да им присъдят по-високи от обичайните обезщетения, съдилищата приеха, че обвиненията са им се отразили изключително травмиращо, засегнали са пряко професионалната им реализация като полицаи и са ги злепоставили непоправимо в професионалните среди.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Срам
Срам
04 април 2023 12:20
Гост

Напоследък осъдителни присъди има само за прокуратурата. Крадците и престъпниците са закриляни от нашият съд. Защо никой от самозабравилите се нови политици не иска оставката на някой съдя?Да живее корупцията,защитавана от нашият съд.

Mary E. French
Mary E. French
04 април 2023 7:35
Гост

I’ll read your posts more often, I promise. I’ve never played snake io so if you have any free time, please join me in playing it.

Престъпността се е сраснала с властта
Престъпността се е сраснала с властта
04 април 2023 6:34
Гост

Съдебен октопод! Мафията има пипала във всички звена на съдебната система. Милиция и съдебна система са част от престъпността, и нещата са извън контрол. Честните хора са подложени на терора от престъпници в съд, прокуратура и милиция. Няма спасение. Само ще ви напомня,че когато през лятото бившия шеф на БАБХ отказа подкуп-три пъти извика „ТОВА НЕ Е ЗА МЕН“, за прокуратурата-престъпление в предложения подкуп няма, а отказалия подкуп беше уволнен. Ще ви напомня и ,че през 2007 прокурорска сган продаде името на защитената свидетелка Й.З , и тя беше разстреляна 2 часа преди да свидетелства. Че прокурор е продал името… Покажи целия коментар »

Пускайте опорките...
Пускайте опорките...
03 април 2023 15:56
Гост

Вижте ми гърба!

„“Различни са причините – неразчитане на смарткарти, няма чувствителност на дисплея, изписват се различни надписи на машината, без да може да започне работа. Различни причини, но изводът е един – с тези машини няма да се гласува”, обяви малко преди обед говорителят на ЦИК Росица Матева.“ /по 24 часа/

Геро
Геро
03 април 2023 14:13
Гост

Поредното мазало на Специализираната прокуратура.

Петров
Петров
03 април 2023 14:14
Гост

За което ние ще плащаме.

нов
нов
03 април 2023 14:50
Гост

За съжаление си точеха яко от нефтопровода, но не знам какви доказателства са успели да съберат или кои са ги оакали.

Анонимен
Анонимен
03 април 2023 14:04
Гост

Мой колега и приятел беше пребит от полицаи и вместо той да осъди тях осъдиха него, съдебната система е една пародия, държавен служител да си в днешно време, усе*еш и получаваш обещатение.

Стратиев
Стратиев
03 април 2023 13:57
Гост

Надявам се, че ще се оправят нещата, но като гледам ватенките как гласуват, не го вярвам

Фани
Фани
03 април 2023 13:55
Гост

Мазалото е пълно

Чулев
Чулев
03 април 2023 13:55
Гост

Пак излагация с правосъдието

123
123
03 април 2023 13:31
Гост

Още едни избори минаха и започва новото захапване на съдебната реформа, замерване със законопроекти, късане на ризи и така до есента, когато всичко ще е пак отначало. Единственото смислено нещо в последните две години беше закриването на това недоразумение със спецсъдилищата и прокуратури.

Нина
Нина
03 април 2023 13:55
Гост

Така е

Анонимен
Анонимен
03 април 2023 13:23
Гост

Какво пък обжалвала прокуратурата, ако полицаите бяха съдии или прокурори, парите им дори щяха да са два пъти повече.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
03 април 2023 13:17
Гост

Eй, годишните ни разходи по ЗОДОВ май са колкото за едни избори. Ама ние сме достатъчно тъп народ, за да плащаме и да си траем, и са искаме все още от същото, освен ако не поискаме нещо още по-зле.

Анонимен
Анонимен
03 април 2023 13:50
Гост

А, тръгнали сме и към нещо доста по-страшно, ама да видим дали ще извървим пътя с още едни предсрочни.

Нина
Нина
03 април 2023 13:54
Гост

Все пак не мисля, че онзи ненормалник ще спечели още гласове

Нина
Нина
03 април 2023 13:53
Гост

Явно искамв Израждане с наглия Копейкин

Албена
Албена
03 април 2023 13:53
Гост

Ама тъп народ сме бе. Това ви е съмнявало до тук ли?

Машалов
Машалов
03 април 2023 14:15
Гост

Като стадо овце.

Ангелина
Ангелина
03 април 2023 13:56
Гост

Трагедия

Наблюдател
Наблюдател
03 април 2023 13:16
Гост

Как после да не пуснеш сълза за погребаното спецправосъдие…