Правосъдният министър Данаил Кирилов е поискал уволнението на съдия Андон Миталов, за да може да бъде извършена нова проверка на работата му, след като държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео обяви преди месец, че той е замесен в сериозна корупция.

Днес Кирилов отговори на въпрос депутатите от БСП Георги Гьоков и Александър Симов, които искаха да разберат с какви мотиви министърът е искал Миталов да бъде уволнен. Името на съдията се свързва основно с казуса покрай обвинения в шпионаж в полза на Русия шеф на движение „Русофили“ Николай Малинов. Миналата година Миталов пусна Малинов да пътува до Москва, а главният прокурор тогава Сотир Цацаров поиска от Инспектората към ВСС проверка на магистрата, тъй като според НПК, в досъдебното производство обвиняемият първо иска отмяна на забрана или разрешение от наблюдаващия прокурор и едва, ако той откаже, може да обжалва пред съда. В случая пък Миталов не само се произнесъл, без да има становище на прокуратурата, ами и разрешил на Малинов да пътува само за конкретни дати, а не отменил изцяло забраната, каквото всъщност е искал обвиняемият.

ИВСС извърши предварително проучване и констатира, че няма основание за започване на проверка, тъй като не установяват нарушения при организацията по образуването и движението на делото, както и на приключването му в срок. От инспектората казаха още, че главният прокурор е поискал произнасяне по правилността на съдебния акт, а те нямат такива правомощия.

От САЩ пък така и не представиха доказателства за корупция, в която е замесен съдията и до днес не е ясно дали са имали предвид случая с Малинов.

„Нямам нищо против съдия Миталов, не го познавам, разбрах за съществуването на този съдия след изявлението на държавния секретар. Главната ми цел беше да върна, образно казано, топката в полето на съдебната власт“, каза днес Кирилов.

Още миналия месец Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет вече образува дисциплинарно производство срещу Миталов по искане на министъра и то е за уронване на престижа на съдебната власт и за неизпълнение на служебните задължения. Тогава Кирилов каза, че след изказването на Помпео за Миталов, престижът на съдебната власт и на държавата са накърнени, независимо че САЩ не са представили преки доказателства.

„Срамувах се от това изявление и е крайно време не само външните ни партньори, но и ние да разберем, че има корупция в съдебната системата, че сред тези, на които с всички средства им охраняваме и отбраняваме независимостта, има и такива, които злоупотребяват с дадените им правомощия“, каза днес Кирилов в парламента.

По думите му, сега Съдийската колегия може да провери и обсъди отново всички доказателства по разгледаното от Миталов дело и решението му да пусне Николай Малинов да пътува до Москва.

„Защо е породило такъв сериозен международен отзвук? Има недоразследвани факти и обстоятелства, които наши партньори от чужбина ни казват: Ами разследвайте ги, нали сте правова държава!“, добави Кирилов

Според депутата от БСП Александър Симов пък случаят напомня повече на литературен, а не на юридически казус и го сравни с „Процесът“ на Франц Кафка.

„Много искаме да разберем с какво се е провинил съдия Миталов или за Вас е достатъчен фактът, че американският държавен секретар е казал, че той е виновен. Може и да е виновен, но ни кажете с какво точно. Казват ви от едно посолство, че е лице на българската корупция и българският правосъден министър си счупва краката, за да изпълни това настояване“, каза Симов.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kid shelin
kid shelin
19 март 2020 12:11
Гост

AK 47 +КИТАЙСКО НПК НК +ДЕРОГАЦИЯ ЧЛ1 ЧЛ2 ЧЛ46..53 ЕКЗПЧ И НАКАЗАТЕЛЕН ВЗВОД .ПРИМЕР ЧАУШЕСКУ.ТОЯ ПОРЪЧКАДЖИЯ ОТ ДС БКП ГЕРБ ТРЯБВА INTER ALIAВЕДНО С ГОСПОДАРЯ МУ Б.САРАФОВ ЦАЦАРОВ УШЕВ Б.БОРИСОВ ТИКВАТА ТАЯ СГАН КОРУМПИРАНА ТРЯБВА ДА СЕ СЪДИ КАТО В КИТАЙ.

kid shelin
kid shelin
19 март 2020 12:01
Гост

ТОЯ КОРУПЦИОНЕР Е ДИРЕКТНО ЗА ЗАТВОРА ПОРЪЧКАДЭИЯ НА ТИКВАТА КОЛИ И БЕСИ В СНС ПОМЯР КОРУМПИРАН ТРЯБВА КИТАЙСКО НПК

наблюдател
наблюдател
06 март 2020 18:15
Гост

Недоносчето на юридическия факултет Барни Ръбъла и ибрикчията на султана от Банкя не заслужава коментар. Работата е ясна ! Не е ясно кога точно цялата герберска сган ще изтече в мръсния канал на историята. И помен няма да остане от тях, така както се случи с клакьорите на крадлив дедо от Мадрид.

Стойчо
Стойчо
06 март 2020 16:17
Гост

Американците постигнаха една от своите цели, но друга не успяха … Успяха да сплашат „съдиийството“ в България, че колкото и незначителен да си ако засегнеш техния интерес ще те ударят през ръцете. В това число успяха вече да осъдят Малинов, сега едва ли ще има съдия, еле в спец. съда, който да си позволи да издаде оправдателна присъда … иначе ще бой през ръцете. Не успяха обаче да убедят обществото, че ги е еня за корупцията у нас, че и щели да помагат за решаване на тоя проблем. Хората разбраха, че онези си гледат само техния интерес и грам не… Покажи целия коментар »

Киднапиранье
Киднапиранье
06 март 2020 15:07
Гост

Налице са дълбоки културни и обществени различия, в схващанията на термина корупция и правова държава, между Бай Ганювците в съдебната власт и магистратите с опинци от едната страна, както и смисъла който влага държ. секр. М. П., по отношение на абсурдното решение на съдийчето с богата пост тоталитарна биография… Така или иначе, ние си оставаме недоразвити цървули, които чакат на башбакан бащицата и черпят сила от спуснатото по телефона…

давидов
давидов
06 март 2020 14:14
Гост

Всички знаем защо това се случва. Стига сме се правили на глупаци. Пробелм им е на янките, че човека е пуснал този господин в Москва.

Анонимен
Анонимен
06 март 2020 14:13
Гост

Наадали изказването на Помпео за Миталов точно уронва престижът на съдебната власт и на държавата.

Ники Мекото
Ники Мекото
06 март 2020 14:13
Гост

Руснаците не са готини хора. Обаче и това, което правят американците също не е добре. Нали именно вторите се пишат радетели за демокрация и защитници на тезата, че човек е виновен само тогава, когато има доказателства за това. Е в случая те изневеряват на вижданията си

Александър Х
Александър Х
06 март 2020 14:12
Гост

Пак се почнаха игрите. Данаил Кирилов ти на федербал ли си играеш или на футбол? Цялата държава се управлява, като футболен клуб – краде се докато може и има какво и после да се оправят следващите.

Мавродиеви
Мавродиеви
06 март 2020 14:10
Гост

Схемата е ясна. Хората ще повярват, че един съдия е подкупен, защото такива има и знаем, че навсякъде в страната се оправяш само когато дадеш подкуп. В този ред на мисли американците добре са се светнали как да обвинят даден човек, който не им е удобен за нещо.

Кирилова
Кирилова
06 март 2020 14:09
Гост

На всички ни е ясно, че тук говорим за политически боричкания от духа на Студената война. Проблем за Помпео и администрацията на Тръмп е това, че Миталов е пуснал Малинов да иде в Москва. Точка. И за да ни кажат на нас, като държава, че не може да сме големи приятели с Русия особено, когато говорим за такива дребни жестове – решиха да кажат, че той е корумпиран. Без доказателства разбира се. Но едно е ясно – САЩ знаят какъв е „пазара“. Знаят, че тук се шири корупция по всички етажи на държавата и хората не са съгласни с това,… Покажи целия коментар »

Димитрова
Димитрова
06 март 2020 14:07
Гост

Как САЩ ще кажат кой е корумпиран, като дори нямат доказателства за това. Тук нещо мирише много. Попринцип бих се съгласила с тях, но мисля, че в случая говорим за наказателна акция. Най-веорятно не им харесва, че човека е пуснал Малинов да иде до Русия.

ала бала
ала бала
06 март 2020 14:06
Гост

Барни Ръбъл, аз искам твоето уволнение, за да те върна в школото за тъпанари

Елисавета К
Елисавета К
06 март 2020 14:06
Гост

Човек е виновен до доказване на противното. Това е правилото в Щатите. А защо те обвиняват някого и след това не показват преки доказателства? Това оставям на вас да си го помислите и да прецените

Anonimen
Anonimen
06 март 2020 14:05
Гост

Дани голям футболист ще излезе май.

Христов
Христов
06 март 2020 14:08
Гост

Този път напълно го подкрепям. Обвиненията са сериозни и истината трябва да излезе наяве.

Харалампиев
Харалампиев
06 март 2020 14:05
Гост

Аз не разбирам как може САЩ да знаят кой е корумпиран, а ние не. Те от къде знаят? Трябва ли да чакаме все някой друг да ни оправи. В слуач трябва ли да чакаме САЩ или ЕС да ни каажат кое е правилно и кое не, кой е престъпник и кой не ?

Анонимен
Анонимен
06 март 2020 14:12
Гост

Дори да имат такава информация, явно нямат доказателства за корупция. Иначе до сега да ги бяха предоставили.

Маруан
Маруан
06 март 2020 14:04
Гост

Че българските съдии са подкупни надали изненандва някого. Въпросът е дали конкретно този е сред тях или не. И двата случая не биха ме изненадали.

Костов
Костов
06 март 2020 14:03
Гост

Ох, страх лозе пази.