Кристиан Николов, който е подсъдим за смъртта на журналиста Милен Цветков, се включи в делото във Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на наредбата, по която се установява употребата на алкохол и наркотици.

Той се присъедини към актьора Явор Бахаров, който миналата година поиска от ВАС да отмени осем текста от наредбата (повече виж тук). И Николов, и Бахаров са подсъдими за шофиране след употреба на алкохол и наркотици. Актьорът дори беше осъден на първа инстанция на една година затвор, докато Кристиан Николов може да получи и най-тежкото наказание, ако се докаже, че умишлено е причинил смъртта на Милен Цветков, защото се е качил дрогиран зад волана.

Именно процесът за смъртта на журналиста обуславя и правния интерес на Николов да оспорва наредбата, но за разлика от Бахаров, той иска тя да бъде отменена изцяло.

Основните аргументи в жалбите и на двамата са свързани с противоречивата съдебна практика, свързана с употребата на наркотици при шофиране и специално за влиянието им върху шофьора. За разлика от границата от 1,2 промила алкохол, под която шофьорите не носят наказателна отговорност, за употребата на наркотици в Наказателния кодекс (НК) няма въведен минимум, а освен това липсва и надлежен ред за установяването и влиянието им. Това води и до различната съдебна практика, при която едни съдии приемат, че за доказването на употребата на наркотици няма предвиден ред и ограничения, но пък други препращат към наредбата. Тя предвижда само, че на шофьорите се прави тест на пътя и ако той е положителен, следва медицинско изследване.

Противоречива е и съдебната практика за това дали за съставомерността на деянието е необходимо деецът да е бил повлиян от наркотиците. Изследванията могат да докажат употреба на наркотици, но изводите им са условни за времето, когато е станало и още повече за влиянието върху човека, кoето е индивидуално за всеки.

„Безспорно в такива хипотези рискът от осъществяване на наказателна репресия над невинни лица е сериозен“, заявява в жалбата си Кристиан Николов.

Той цитира становището на Върховния касационен съд от миналата година, в което съдиите изтъкнаха, че в наредбата няма точни критерии при тестовете, при които да се разграничава употребата на наркотици от метаболити на някои разрешени за употреба лекарства. В случая с Николов негови приятели дори свидетелстваха, че имал ритуал да пие чай за успокоение и ползвал специална паста за зъби, като направил същото и часове да блъсне Милен Цветков.

„Логическото тълкуване на материалноправната разпоредба на чл.343б, ал.3 НК обуславя извода, че за съставомерността на управлението на МПС след употреба на наркотични вещества не е нужно наличието на наркотичното вещества да е установено по надлежния ред, нито е налице правна необходимост същото да е установено в кръвта на водача“, се казва в жалбата на Николов, като се цитира и практиката на ВКС до момента, според която доказването на употребата на наркотици е възможно да се установи с всякакви доказателства и доказателствени средства, предвидени в НПК. Затова и адвокат Любомир Таков, който представлява Николов, пише, че има колизия между НК и наредбата. Това е така, защото според тълкуването и на върховния съд, в кодекса няма въведен надлежен ред за установяване на употреба на наркотици.

„Ето защо е недопустимо процесът на установяване на обективната истина да бъде ограничен от административни разпоредби“, пише той в жалбата до ВАС.

И Николов, и Бахаров изтъкват пред съда, че нито една от лабораториите, извършващи изследвания за алкохол и наркотици, не притежава акредитация за тази дейност.

Според адвокат Таков още преди внасянето на проекта за наредбата от 2017 г. не е бил публикуван доклад, предварителна оценка за въздействието ѝ и мотиви към нея.

Делото във ВАС беше образувано през ноември миналата година, като първоначално наредбата беше оспорена само от майката на мъж от Габрово, който също като Бахаров и Николов е подсъдим за шофиране след употреба на наркотици. Съдът обаче не допусна жалбата ѝ, защото прие, че тя няма правен интерес, но след това по делото беше конституиран синът ѝ.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 юни 2021 8:57
Гост

Употребата на наркотични вещества мисля, че е незаконна в България. Каква е драмата с минимален праг. Алкохола се продава в магазините и е свободен за употреба за всеки над 18 г., всеки си преценява как и колко да консумира – при шофирането след това са описани допустимите граници и са определени санкции за надхвърлянето им.
Употребата на наркотици не е свободна.

Анонимна
Анонимна
11 юни 2021 3:33
Гост

Това че лабораторията е неакредитирана означава,че не е доказала своята компетентност,безпристрастност професионализъм ,а това от своя страна води до възможност за манипулиране резултатите от анализите.Така могат да пострадат и невинни.В случая те са прави

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 2:01
Гост

Не знам как да кажа – срам ме е – че съм адвокат, като си пиян или дрогиран, влюбен или доцент по физика – просто не пипай ключовете, има таксита, роднини, приятели, милиционери, все някой ще се навие да те откара – не знам, каква е тази история, да се защитават – при това занапред един вид. Точка се казва на дрогираното и пияното шофиране, изобщо на излизането от вкъщи в пияно състояние дори и това трябва да се вземе предвид, даже и в заведенията е неприятно – да се изпиват алкохоли и както и да е – това, то… Покажи целия коментар »

искане
искане
09 юни 2021 18:18
Гост

Legalize it!

Хаха
Хаха
09 юни 2021 15:40
Гост

Яворчо, че е мазен наркоман го знае цяла Б-я, ама тва гнусно копеленце с кви очи излиза да иска отмяна на квото и да е, да си гние в затвора

Адвокат
Адвокат
09 юни 2021 15:08
Гост

Резонно е да се приеме критерий за „под влиянието на“. Защото например следи от марихуана може да се открият в кръвта дори 1 месец след като е изпушена 1 цигара, а в този случай е излишно да се споменава, че въпросното наркотично вещество няма абосолютно никакво въздействие върху шофьора. Все пак целта на закона е именно различни субстнанции като алкохол и наркотици да не оказват влияние върху способностите за безопасно шофиране, а при алкохола този проблем е решен с твърдата граница от половин промил.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 2:07
Гост

Но все пак, човешкият организъм е създаден да е до около 5 км/ч скорост, при положение, на бягане – най-много за кратко 20, при това – трябва да преценяваш и пътната обстановка, особено градска среда – пешеходци, тоест – едно е нормална разсеяност, друго е – пълна апатия към околната среда.

KOj
KOj
10 юни 2021 10:48
Гост

Като си пушил трева, няма да се качваш 1 месец в колата. Незаконно е да пафкаш, така че явно си престъпник. Поне не бъди убиец.

Маги
Маги
12 юни 2021 10:37
Гост

Употребата на алкохол не е забранено, докато това на наркотици е абсолютно

Любител
Любител
09 юни 2021 15:04
Гост

Чудят се как да се измъкнат от отговорност. Пък и многократно повтаряната теза , че за разлика от алкохола, при наркотиците няма минимален праг, издиша. Алкохола е разрешен за употреба, съхранение и разпространение, разбира се , при спазване на законовите разпоредби за това. Държането и търговията с наркотици са наказуеми, няма как да кажеш, че законосъобразно си употребил наркотик. Проблема е и друг – няма единно мнение в науката какво е нивото на наркотик, което да влияе върху възприятията и действията на човек, няма и техника, с която това да се установява. Затова е и общата възбрана да се управлява… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
09 юни 2021 11:16
Гост

Супер наглост от тяхна страна. Да караш друсан и да драпаш да не те осъдят.

Дима
Дима
09 юни 2021 11:14
Гост

Жалко за Явор. Много го харесвам като актьор.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 2:16
Гост

И да се пребори – ще е жалка останка, това е синтетика, а и той е горд човек – никога няма да иска да се лекува истински – дано да не е така.

Nenov
Nenov
09 юни 2021 9:04
Гост

И да ги оправдаят за дето лабораторията няма документите, то това е временно. Те са пълни лекета и после пак ще ги хванат защото пак ще се наплескат. Ама тоя път лабораторията може и сертификат да има.

KOj
KOj
10 юни 2021 10:52
Гост

Лабораторията няма нужда от акредитация, а документи има със сигурност. Това са глупости за пред широката публика, който по-късно да оправдаят подкупеното решение на съда, пак пред широката публика. Тея горе си знаят как е по закон и по право.

Златимир
Златимир
09 юни 2021 9:03
Гост

Ами да са имали лабораториите сертификати бе. Това се вади лесно. Сега ще искат тия „справедливост“.

Memo
Memo
09 юни 2021 9:02
Гост

И Николов, и Бахаров изтъкват пред съда, че нито една от лабораториите, извършващи изследвания за алкохол и наркотици, не притежава акредитация за тази дейност.

Намерили са вратичка. Сега драпат. Не, че не са били друсани или пияни ама видиш ли лабораторията не била компетентна да го установи това. Макар вероятно да си е така и това е жесток проблем на органите в страната, не на тия двамата нещастника!

Севделина D.
Севделина D.
09 юни 2021 9:01
Гост

Хахаха ето това ли произведе майка България? Тези младежи ли? Да се обединят в съда. Пълни нещастници.

Хари
Хари
09 юни 2021 11:17
Гост

Искрено се надявам да не им мине номерът.

Иванова
Иванова
09 юни 2021 9:01
Гост

Ами събрали са се. Те са си на един акъл. Наркомански…

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 9:00
Гост

Сега най-важното е да отиде в затвора убиеца на Цветков. Независимо дали е бил друсан или не. Не може да ускоряваш на червено. А дори да е пил хапчета, то не може да се качваш на кола.

Кики
Кики
09 юни 2021 11:18
Гост

Много се проточиха нещата там. И вече се съмнявам, че ще има справедливост.

KOj
KOj
10 юни 2021 10:55
Гост

За да има справедливост, трябва някой да блъсне и убие младежа. Справедливост няма да има. Възмездие някакво – също.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 8:59
Гост

Чудят се как да измъкнат това лекенце убило Милен Цветков. Чак ще правят промени по закона.

Симеон
Симеон
09 юни 2021 11:19
Гост

И те са едни нормотворци. 🙂

Asparuhov
Asparuhov
09 юни 2021 8:59
Гост

И Бахаров явно не може да издрапа и да се оправи. Че даже тръгнал да иска промени заради наркотиците.

Spiro
Spiro
09 юни 2021 8:59
Гост

Много жалко. Изобщо е жалко, че се бориш да се легализира нещо толкова вредно. Ужас.

Язък
Язък
09 юни 2021 8:45
Гост

Бахаров изгоря покрай Николов, малшанс. Иначе мотивите им не са лшени от смисъл.

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
09 юни 2021 8:57
Гост

Ааа, не, Бахаров има много повече подобен извесетен „опит“ от Николов.

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 9:01
Гост

Имат смисъл, да, но идват от другари по друсане и ще ми е интересно ВАС какво и как ще реши

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 8:27
Гост

Да ускориш на червен светофар – друсан или не, си убиец и си за затвора и то за много дълго.

отбор юнаци
отбор юнаци
09 юни 2021 8:25
Гост

Съдът не трябва да се влияе какви са жалбоподателите, когато отсъжда за наредбата, а че са се събрали все… да не ги характеризирам, че ще ми изтрият коментара, спор няма. Как пък такъв отбор юнаци се е получил…

Анонимен
Анонимен
09 юни 2021 8:41
Гост

Така е, ама дали ВАС ще успее да се абстрахира от личността на жалбоподателите

Чавдар
Чавдар
09 юни 2021 11:21
Гост

То пък едни личности. Няма значение какъв си, или кои са родителите ти, ако първо не се докажеш като човек.