Пламен Георгиев е първият председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Той беше издигнат за поста от ГЕРБ и Обединени патриоти и беше избран със 148 гласа „за“, 66 „против“ и четири „въздържал се“.

Конкурентът му Николай Николов, номиниран от БСП, получи 79 гласа „за“, 62 „против“ и 73 „въздържал се“.

Дебатът в парламента продължи два часа, през които бяха разровени стари дела, партийни биографии и дори лидерката на БСП Корнелия Нинова беше обявена за член на кабинета на Иван Костов.

Началото постави Кристина Сидорова от БСП, която заяви, че от ГЕРБ са пропуснали факти от биографията на Пламен Георгиев и се усъмни в обективността му като шеф на антикорупционната комисия. Тя посочи, че като прокурор Георгиев е работил по делата за „Софийски имоти“ и за аферата „Ало, ваньо“. „А след това кариерата му започва да се развива шеметно“, констатира Сидорова. Като припомни, че Пламен Георгиев беше зам.-министър на правосъдието в първото правителство на Бойко Борисов.

„Остро възразявам срещу това да се каля човек от парламентарната трибуна, с внушения и измислици и да се засягат неговата чест и достойнство. Нашият кандидат е достоен“, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

От БСП повториха съмненията си за политическа обвързаност на кандидата на ГЕРБ и генералната си критика към антикорупционния закон, че води до такива зависимости в новия орган, тъй като той се избира от парламента.

Данаил Кирилов пък отговори, че Георгиев е бил заместник на министър Диана Ковачева, а тя е била представител на гражданското общество в първото правителство на Борисов. От ГЕРБ припомниха и как са подкрепили една от знаковите фигури на левицата – Мая Манолова за омбудсман. И последва техен коментар за кандидата на БСП. „Бил ли е Николай Николов общински съветник от БСП в Ловеч?“, попита Иван Миховски.

„За общински съветник те избират хората, а за зам.-министър те назначава министър-председателят“, репликира Антон Кутев от БСП. И допълни: „Може да е бил общински съветник, но не е гледал делото за Мишо Бирата. Николов дори е наложил наказание и глоба срещу Сергей Станишев, когато той беше председател на партията“. Милко Недялков пък припомни, че Данаил Кирилов също е бил общински съветник от БСП.

Така се стигна до темата с делата за „Софийски имоти“, която поде Цветан Цветанов, който заяви, че те са завършили без осъдителни присъди заради изтекла давност и то защото БСП не е направила нищо за корупцията в общинското дружество, а това е сторил едва Бойко Борисов с влизането си в столичната община.

Стоян Мирчев от БСП репликира Цветанов, че заради негови изказвания България шест пъти е била осъждана в Страсбург и се върна и към шестте му апартамента. Цветанов пък отговори с твърдението, че Корнелия Нинова е била зам.-министър в кабинета на Иван Костов. Като в последствие се извини за грешката си.

Тогава думата взе Георги Свиленски от БСП, който беше част от подсъдимите по делата за „Софийски имоти“, като бивш член на борда на дружеството.

„Десет години съм обикалял съдебните зали благодарение на прокуратурата в лицето на Пламен Георгиев и Пламен Панайотов. Имаше над 40 обвиняеми по над 10 дела, на предпоследното заседание на съда, вещото лице каза пред съда: „Моля ви, да ме отведете от това дело. Осем години бях натискан от прокуратурата да дам оценки такива, че да бъдат осъдени членовете на съвета на директорите“. Съдията наказа вещото лице, че е притаявал този натиск, това го има по делото. Ако иска, Пламен Георгиев да стане и да каже оказвал ли е натиск“, каза Свиленски.

„Аз също минах по този път, винаги съм гледал хората в очите. Изпитвам уважение към вас и съжалявам за това, което сте преживяли“, отговори му Цветан Цветанов.

Корнелия Нинова също се включи в дебата с констатацията, че Цветанов е попълнил биографията ѝ с нови факти и го заплаши със съд. Тя обвини ГЕРБ, че са приели куц антикорупционен закон, а сега слагат начело на комисията зависим човек, който започва без доверие. „Така няма как да преборим корупцията. Съмненията за необективност за дела, които Пламен Георгиев е гледал, ще тежат и аз го съжалявам“, заяви тя.

През цялото време управляващи и опозиция се упрекваха едни други, че провеждат грозен дебат, който е стигнал дъното, но всеки сочеше другия като задал тона на обсъждането.

При гласуването очаквано подкрепеният от формиращите парламентарно мнозинство ГЕРБ и Обединени патриоти Пламен Георгиев беше избран за шеф на антикорупционната комисия.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Щерка
Щерка
08 март 2018 13:46
Гост

Честито бай Пламене-бягай корупция.Пламенчо идва…