До 30 години затвор да достига наказанието за смърт на пътя в особено тежки случаи, когато е причинена от пиян, дрогиран, шофьор без книжка или на пешеходна пътека. Това предлагат депутати от „Обединени патриоти“, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Те са внесли в парламента проект за промени в Наказателния кодекс (пълния му текст виж тук), с който се изменя само една негова разпоредба – чл. 343, ал. 3, б. „б“.

В момента тя предвижда от 3 до 15 години затвор за смърт на пътя, когато е причинена от пиян или дрогиран шофьор, или водач без книжка, или на пешеходна пътека. А в особено тежки случаи наказанието е от 5 до 20 години лишаване от свобода.

Според депутатите от „Обединени патриоти“ обаче тези санкции не са адекватни. И затова предлагат в общия случай да бъдат увеличени на от 5 до 20 години затвор, за особено тежките – на от 10 до 30 години лишаване от свобода.

Като в мотивите си те дават пример, който определят като показателен защо са необходими тези промени. Става въпрос за Евелин Дуков, който беше убит на пешеходна пътека в Приморско през декември 2017 г., от пиян шофьор, който избяга от местопроизшествието. „Случаят на Евелин е показателен, тъй като водачът в пияно състояние, който отне живота му и избяга от мястото на произшествието, няма да бъде адекватно наказан и е спорно, дали ще получи ефективна присъда“, твърдят вносителите. Те завяват това само дни след като Бургаският окръжен съд постанови присъда от 17 години затвор при първоначален строг режим за подсъдимия за инцидента Владимир Колев. Нещо повече – близките на убития на пътя Дуков заявиха, че са удовлетворени от наказанието, наложено от първата инстанция.

„Трябва да бъдат приети адекватни мерки, с които да се постигне превантивен ефект за ограничаване на деянията, при които поради опасно управление на МПС под влиянието на алкохол шофьори блъскат хора по пешеходните пътеки, причиняват смърт и не оказват последваща помощ на пострадалите от инцидента“, заявяват авторите на законопроекта.

Досега законодателят много рядко е предвиждал максимална санкция от 30 години затвор. Такава е например горната граница на наказанието за убийство на полицаи и други специално изброени длъжностни лица, като митничари и съдебни изпълнители, при изпълнение на службата им.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
С условни присъди - така ще е!
С условни присъди - така ще е!
01 април 2019 17:40
Гост

Наказанията в българския НК са си строги. Обаче все по-радко се прилагат. Слиза се под минимума или се постановяват условни присъди. То слизането под минимума си е при смекчаващи вината обстоятелства, така че не е фатално. Но условните присъди обезсмислят наказателното правораздаване. Губи се превантивната и дисциплинираща обществото функция. Евентуално може да се превъзпита осъденият, но и това не е много сигурно.

Фитипалди
Фитипалди
29 март 2019 15:01
Гост

Много добро предложение. Не е нужно да се налага максималното наказание, важно е шофьорите да знаят, че ги заплашват 30 години затвор, ако се качат пияни или дрогирани. Защото това си е намерение за убийство, не е непредпазливост или неумишленост.

Николай
Николай
01 април 2019 9:44
Гост

Дали ги заплашват 20 години (както е в момента) или 30 години, разлика след един момент няма. А тези, които карат пияни/дрогирани, и доживотен няма да ги спре…
А необходимо ли е това престъпление да става по-тежко наказуемо от убийствата по чл. 116 НК? Според мен не.

Иначе е добро предложението да се вдигне специалният минимум на наказанието.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 14:39
Гост

А защо горната граница на наказанието трябва да е само за жертви на определени длъжности. Клошарят да не би да е намерен на улицата, където е сега. И него майка го е раждала.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 14:34
Гост

Предложението е напълно разумно. Дано само няма възможност за съкратена процедура.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 14:35
Гост

Трудно е да се определи степента на наказанието, тъй като човешкият живот няма цена. На мен дори 30 години ми се виждат малко.

Николай
Николай
01 април 2019 9:53
Гост

Колко да е разумно…
А възможност за съкратено съдебно следствие ще има на общо основание… По-добре да се промени неговата уредба и да се ограничи за някои престъпления, включително и това.