Международните паспорти ще са валидни и до 10 години, а издаването на личните документи ще става по-бързо.

Това реши окончателно днес парламентът, след като прие промени в Закона за българските лични документи. С тях българите ще могат да избират, когато подават заявление за издаване на международен паспорт дали той да важи за 5 години, както е сега, или за 10.

Промените ще влязат в сила от 10 октомври 2020 г., но на МВР се дава възможност до 1 януари 2021 г. да създаде нужната организация за издаване на паспорти с по-дълга валидност. Остава обаче валидността до 5 години на паспортите, издавани на ненавършилите 18 години. В личните карти ще се добавят биометрични данни, каквито в момента има в паспортите.

В закона изрично ще бъдат регламентирани и бързите и експресни услуги за издаване на личните документи. Обикновената услуга остава 30 дни, бързата – 3, а експресната – до 8 работни часа от приемане на заявлението.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявления за подмяна лични документи чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи. Наред с опцията за използване на електронен подпис, заявителят ще може да подава заявление в електронен формат и без да използва такъв подпис, като към заявлението приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.

Когато заявлението е подадено по електронен път, документът ще се получава лично, след установяване на самоличността на получателя и връщане на стария документ.

7
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Супер
Супер
15 юли 2019 15:38
Гост

След 10 години държавите, з акоито изобщо ще ни трябва паспорт, ще са станали по-малко. Необходимостта от паспорт е обратнопропорционална на етапа на развитие на човешката цивилизация.

Иван
Иван
11 юли 2019 15:21
Гост

Като цяло МВР много се подобриха в това отношение. Скоро си вадих паспорт и стана за два дни без да е бърза поръчка. Да, имах късмет, че в моето РПУ няма много емигранти, но все пак доволен останах. И най-вече -имат ПОС терминали за таксите.

Алена
Алена
11 юли 2019 15:19
Гост

Да видим какво ще се случи догодина, когато изтичат повечето лични карти, които също са валидни 10 години… От сега предвиждам сривове в системата, „заяли“ чипове и т.н. мили родни картинки.

пътник
пътник
11 юли 2019 15:17
Гост

И защо чак след две години ще се случи? За МВР няма разлика дали паспортът е за 5 или 10 години, информацията е една и съща, работата – също.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 15:15
Гост

Валидността на паспортите до 5 години е пълна глупост. Само ни отварят работа и ни вкарват в излишни разходи.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 15:13
Гост

Безспорно улесниха много нещата с подаването на документи по електронен път.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2019 15:16
Гост

И то без електронен подпис. Браво! Колко частни лица ползват такъв?